14 yaşında kilo alma önerisi

Günlük kalorini şuradan hesapla. Daha sonra yoksa al varsa onu kullan, bir mutfak tartısı yardımı ile bütün yediklerini tart. Ardından internette yediklerinin kalorilerini bul ve kaç gram yediysen ona göre kendi aldığın kalorini hesapla. Günlük kalori ihtiyacının 400-500 üstüne çık, 1 ayda gözle görülür fark olur. Daha sonra büyük ihtimalle kilo alımın yavaşlayacak. Yavaşlamazsa aynı düzen devam et yavaşlarsa bir 400-500 kalori daha artır. Böyle böyle istediğin kiloya ulaşabilirsin. Yalnız sırf kalori diyede şekere abanma.:) Ayrıca kilo almak gerçekten zahmetli iştir. Çünkü kilo verirken oyalanacak bir şeyler bulup aç kalırsın fakat alırken tam tersi. Mecbur yiyeceksin yani.
 
Ben iki veya üç sene önce köye gitmiştim. Eve geldiğimde sandalyeler, masaların boyu kısalmış gibiydi. Gidebiliyorsan köye git derim. Kilo da alırsın.
 
Kilo almanın en basit yöntemi kalori açığı oluşturmaktır. Öncelikle günlük kalori ihtiyacınızı hesaplamanız gerekiyor. Bu linkten ortalama değeri bulabilirsiniz: Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

Ardından hedefinizi belirlemeniz lazım. Eğer spor yapmadan, sadece ekstra kalori alarak kilo almak istiyorsanız; günlük kalori ihtiyacınızın 250-300 fazlasını alarak işe başlayabilirsiniz. Bu size ayda ortalama 1.5 kilo olarak geri dönecektir. Daha fazla kilo almak isterseniz bunu 500'e çıkartabilirsiniz. 500 kaloriden fazlası ise hızlı yağlanmanıza sebep olacaktır. Fakat bu kaloriyi her gün almanız gerekiyor. Kilo alamadığını iddia edenlerin birçoğu, çok yediklerinden fakat bir türlü kilo alamadıklarından şikayetçidir. Çok yemiyorlar, yediklerini sanıyorlar! Bunu anlamanın en kolay yolu, alışana kadar günlük kalori sayımı yapmaktır. Kilo almanızı engelleyen kronik veya hormonal bir hastalığınız yoksa, önünüzde engel yok demektir.

Diğer bir hedef ise; kas kütlesini artırarak kilo almaktır. Bunun için düzenli bir şekilde, haftada 3-4 gün, vücudunuzdaki her kas grubunu en az bir kez çalıştırmak koşuluyla ağırlık antrenmanı yapmalısınız. Yanlış bilinenin aksine erken yaşta spor yapmanın hareketler doğru ve yeteri kadar ağırlıkla yapıldığı taktirde herhangi bir zararı yoktur. Bilakis hem vücut postürünüze, hem de sağlığınıza katkısı olacaktır. Kaynak: Dangers of Teen Bodybuilding (Ek kaynaklar makale sonunda mevcut.) İngilizce bilmiyorsanız güvenilir Türkçe kaynaklara başvurabilirsiniz.

Peki ben nasıl kalori sayımı yapacağım?

Bunun için birçok yardımcı aplikasyon mevcut. Günümüzde akıllı telefona sahip olmayan çok az kişi var. MyFitnessPal adlı uygulamayı akıllı telefonunuza indirerek kalori sayımı yapabilirsiniz. Aradan 1-2 hafta geçtikten sonra gerçekten az yediğinizi anlayacaksınız. Belli bir süre sonra besinlerin kalorisini ezberleyeceğiniz için uygulamaya gerek kalmayacak. Yani üşenmek sıkılmak yok!

Beslenme süresince nasıl besinler tüketmeliyim?

Bu tamamen size bağlı. Eğer kolay yoldan kilo almak istiyorsanız ve sağlığınıza önem vermiyorsanız bol bol çöp gıda tüketebilirsiniz. FastFood, abur cubur ve şeker bu konuda başı çekiyor. Elbette ben bu opsiyonu tavsiye etmiyorum.

Benim tavsiyem ise şu şekilde: Beslenme düzeninize mümkün mertebe kompleks karbonhidratlar, sağlıklı doymamış yağlar ve protein eklemelisiniz. Google'da aratarak bunların hangi besin grupları olduğunu öğrenebilirsiniz.

Önemli olan her gün kilo almak için ihtiyacınız olan kaloriyi alabilmek.

Uzun lafın kısası; aslında her şey bilimsel bir sonuca varıyor. ''Emmioğlu Hasan günde 3 ekmek yiyomuş ama kilo almıyomuş.'' gibi hurafelerden kurtulmak gerekiyor. Her şeyden önce sağlığınız çok önemli. Gelişim çağındasınız ve doğru yönlendirmeye ihtiyacınız var. Aklınıza takılan her türlü beslenme ve spor sorularını sormaktan çekinmeyin. Yalnızca bir mesaj uzağınızdayım. :)

Steam: konkosinko
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı