16 GB RAM'in 7.5 GB'ı kullanılabilir

Sana vereceğim ilk cevap;

B450M'in 2 modeli var. B450M-S2H V1.0 / B450M-S2H V2.0
Google'a girip aramayı denersen bu 2 modelde de 2 slot ram olduğunu görürsün.

Gelelim ikinciye;
Kullandığım laptop'ta da 2 slot gözüküyor fakat anakart üzerinde tek slot var. Windows'a güvenirseniz çok yolda kalırsınız.
Peki bu yoldan devam edin.
 
Evet BIOS RAM'i görüyor.
Kardeş sana son kez diyeyim cihazın bozuk değil. RAM taktığın slot bozuk olacak olsaydı tek RAM üzerinden çalıştırma gibi bir durum söz konusu olmazdı. BIOS dahil bilgisayarın görüyor ama 8 GB belleği donanıma ayırıyorsa BIOS da veya Windows yazılımı içerisinde bir düzeltme ayarı vardır. BIOS veya Windows bozuk olan RAM'i görmez ve bozuk RAM takılı olduğu müddetçe bilgisayar çalışmaya izin vermez. Slotun bozuk olduğu durum tahminine gelirsek bozuk slotta bilgisayar bozuk olan parçanın üzerine taktığın 8 GB RAM belleğini okumaz ve sana burada da RAM var demez. Çünkü slot çalışmıyor RAM herhangi bir elektrik akımı almıyordur ve bu nedenle sistemin bu slotta RAM yok diye değil böyle bir slot yok diye görür ve sadece 8GB RAM var diye bildirir. Donanımına 8GB RAM ayırması durumu da bu forumda çok tartışıldı. Örneğin bu arkadaşta aynı durumu yaşamış ve burada ki adamda bu durumu detaylıca video da anlatmış. Bu durumu dükkanımda yaşadığımda bunu diyordum "Sorun işlemcide muhtemelen pinleri yamulmuş olabilir vb. her şeye rağmen olmadıysa başka bir işlemci ile test etmekten başka çare yok" ve genellikle sorun yazılımsal değilse işlemciden oluyordu. Denediğim en basit yöntem ise RAM'lerin yuvalarının yerini değiştirmek oluyordu. Kısaca senin ana kartında bir sıkıntı yok RAM yuvalarında fakat işlemcinde de sorun olabilir. İstersen garantiye gönder ama benden sana tavsiye ilk olarak BIOS ayarlarını donanıma bellek ayıracak şekildeyse ayırmayacak şekilde ayarla akabinde temiz bir Windows kurulumu yap şu an hangi işletim sistemini kullanıyorsan onu da bir değiştir emin olmak adına devamında garantiye gönder derim. Garantiye göndermek çoğu zaman başka bir sorun/probleme yol açacaktır ama bundan başka bir şey demiyorum sana kalmış iyi forumlar.
 
Kardeş sana son kez diyeyim cihazın bozuk değil. RAM taktığın slot bozuk olacak olsaydı tek RAM üzerinden çalıştırma gibi bir durum söz konusu olmazdı. BIOS dahil bilgisayarın görüyor ama 8 GB belleği donanıma ayırıyorsa BIOS da veya Windows yazılımı içerisinde bir düzeltme ayarı vardır. BIOS veya Windows bozuk olan RAM'i görmez ve bozuk RAM takılı olduğu müddetçe bilgisayar çalışmaya izin vermez. Slotun bozuk olduğu durum tahminine gelirsek bozuk slotta bilgisayar bozuk olan parçanın üzerine taktığın 8 GB RAM belleğini okumaz ve sana burada da RAM var demez. Çünkü slot çalışmıyor RAM herhangi bir elektrik akımı almıyordur ve bu nedenle sistemin bu slotta RAM yok diye değil böyle bir slot yok diye görür ve sadece 8 GB RAM var diye bildirir. Donanımına 8 GB RAM ayırması durumu da bu forumda çok tartışıldı. Örneğin bu arkadaşta aynı durumu yaşamış ve burada ki adamda bu durumu detaylıca video da anlatmış. Bu durumu dükkanımda yaşadığımda bunu diyordum "sorun işlemcide muhtemelen pinleri yamulmuş olabilir vb. her şeye rağmen olmadıysa başka bir işlemci ile test etmekten başka çare yok" ve genellikle sorun yazılımsal değilse işlemciden oluyordu. Denediğim en basit yöntem ise RAM'lerin yuvalarının yerini değiştirmek oluyordu. Kısaca senin ana kartında bir sıkıntı yok RAM yuvalarında fakat işlemcinde de sorun olabilir. İstersen garantiye gönder ama benden sana tavsiye ilk olarak BIOS ayarlarını donanıma bellek ayıracak şekildeyse ayırmayacak şekilde ayarla akabinde temiz bir Windows kurulumu yap şu an hangi işletim sistemini kullanıyorsan onu da bir değiştir emin olmak adına devamında garantiye gönder derim. Garantiye göndermek çoğu zaman başka bir sorun/probleme yol açacaktır ama bundan başka bir şey demiyorum sana kalmış iyi sosyaller.

Hocam BIOS'ta ve Windows'ta yapabileceğim her şeyi yaptım ancak hiçbir sekilde düzelmedi.
 
Eki Görüntüle 1685509
Dert etme @Klaizee bu arkadaşı da takma. Windows kendisinin daha hızlı olması ve programlarının daha stabil çalışması için öyle yapıyor gönlünü ferah tut bir sıkıntı yok. Zaten oyun veya RAM gerektiren bir yazılım açtıktan sonra arka plana bakarsan göreceksin.

ReviOS kullanıyorum 1 GB RAM harcıyor gayet de hızlı fazla RAM'in alakası yok.
 
Bence MSI afterburner programını indirip bilgi ekranından ram kullanımını açın. Sonra da ram sömüren bi oyunda deneyin cyberpunk veya Hogwarts legacy gibi. Yüksek ayarlarda oyunu açın bakalım ramin ne kadarını kullanacak.
 
Bence MSI Afterburner programını indirip bilgi ekranından RAM kullanımını açın. Sonra da RAM sömüren bir oyunda deneyin Cyberpunk veya Hogwarts Legacy gibi. Yüksek ayarlarda oyunu açın bakalım RAM'in ne kadarını kullanacak.

Hocam Forza Horizon 4 oyununda denedim Ultra ayarlarda oyun 5 GB kullanabiliyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı