2-bit MLC NAND SSD'ler alınır mı?

Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 24H2 / Windows Server 2025 Datacenter (To Go) x64 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Türkiye'de en çok tercih edilen SSD'lere baktığımız zaman genellikle TLC (3-bit MLC) NAND kullanan SSD'lerin tercih edildiğini görüyoruz. Örneğin, Samsung EVO serisi gerçekten çok tercih ediliyor. Tabii en çok satan SSD'ler genellikle insanların bilgisizliğinden ötürü kronik sorunlu SSD'ler oluyor maalesef. @PossibleTurco bununla ilgili bir konu da açmıştı;

Fakat yine de kaliteli SSD tercih ederken bile genelde hep TLC NAND tercih ediliyor.

2-bit MLC NAND kullanan SSD'ler daha pahalı fakat hem çok daha uzun ömürlü hem de yazma performansını arttırmak için SLC önbelleğe ihtiyaç duymuyorlar.
Samsung genelde PRO serisinde 2-bit MLC NAND yongalar kullanıyor (980 PRO hariç, 980 PRO'da TLC NAND kullanılıyor).

Samsung 870 EVO (TLC NAND) 1 TB SSD'nin fiyatı Hepsiburada'da 1139 TL;
Samsung 860 PRO (2-bit MLC NAND) 1 TB SSD'nin fiyatı ise Hepsiburada'da 2099 TL;

Peki 2-bit MLC NAND kullanan Samsung 860 PRO gibi SSD'ler alınır mı?

Not: SSD almayacağım, konuyu meraktan açtım.

Teoride fark var gibi ancak pratikte pek yok. Pro serisi zaten ev kullanıcısına değil şirketlere, stüdyolara ve güvenlik hizmetleri veren yerlere hitap ediyor.

Fiyatı uygun olsa alınır ama sırf 2-bit MLC NAND kullanıyor diye o kadar para verilmez.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hızlı, kaliteli ve uzun ömürlü. Günlük kullanıcıya pek hitap etmiyor bence, iş amaçlı kullanılıyor olmalı.
Hocamın da dediği gibi genelde iş amaçlı kullanılıyor.
Hatta benim çevremdeki reklamcılar dahi kullanıyor. :)

Tercih edilmesinin ana sebebi (bana göre) : Her bir parçası çok kaliteli, ha kalitesi de şu şekilde anlaşılıyor zaten ; veri kaybı yok, sağlık hemen düşmüyor, elektron aşınması da fazla olmadığı için çok iyi ömür vadediyor.

Arkadaşlar zaten yazmışlar ben de söyleyeyim. Bu Samsung'un PRO serisi, WD'nin RED serisi ve Seagate'in Ironwolf serisi SSD'leri yüksek dayanıklılık için üretilmiş SSD'ler. Mesela NAS sistemlerde bu tür SSD'ler tercih ediliyor. Çünkü yarı yolda bırakmaması lazım ve hızlı olması lazım. Bizlere ise Samsung EVO, WD Blue ve Black (Green'i saymıyorum çünkü kötü), Seagate ise Barracuda ve Firecuda modellerini sunuyor. Bizler tipik ev kullanıcısıyız çünkü. :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı