2 farklı G.Skill 2x8GB Ripjaws V 3200MHz CL16 DDR4 RAM (Total 32 GB) ile overclock yapılır mı?

O değerler ana zamanlamalarla bağlantılı değil. İstersen önce ana zamanlamaları test et sonra alt zamanlamaları test et ya da tam tersi şekilde. Alt zamanlamalardan birbirleriyle bağlantılı olmayan zamanlamaları da virgülle ayırdım, örneğin tRRDS tRRDL tFAW birbirleriyle bağlantılı iken tWTRL ve tRFC birbirleriyle bağlantılı değil.
Anladım mesela şimdi sadece 18 20 20 32 test edeyim geri kalan ayarlar son bıraktığımız gibi ardından 18 19 19 29. Bu ikisinden biri hata vermezse ikincil zamanlamaları tek tek virgülle ayırdıklarınızı sırayla grup grup mu test edeyim yoksa topluca mı? Kusura bakmayın anlamadığım için kafam karışıyor bana kalsa kafamdan bunların ikili kombinasyonları fln geçiyor net olması için sizi yoruyorum biraz.

Anladım mesela şimdi sadece 18 20 20 32 test edeyim geri kalan ayarlar son bıraktığımız gibi ardından 18 19 19 29. Bu ikisinden biri hata vermezse ikincil zamanlamaları tek tek virgülle ayırdıklarınızı sırayla grup grup mu test edeyim yoksa topluca mı? Kusura bakmayın anlamadığım için kafam karışıyor bana kalsa kafamdan bunların ikili kombinasyonları falan geçiyor net olması için sizi yoruyorum biraz.

Genelde alt zamanlamaların yavaş yavaş test ede ede yapılmasını önerirler ama ben hepsini tek seferde girerim, hata çıkarsa düzelene kadar bazılarını geri alırım. Düzgün test ettiğin sürece aynı yere varırsın ama benim yaptığım daha pratik.

Genelde alt zamanlamaların yavaş yavaş test ede ede yapılmasını önerirler ama ben hepsini tek seferde girerim, hata çıkarsa düzelene kadar bazılarını geri alırım. Düzgün test ettiğin sürece aynı yere varırsın ama benim yaptığım daha pratik.
Bu şekilde denedim olmadı sıkı timingler olmadı malesef. Birincil timingleri bulana kadar sadece o kısmı değişerek ilerlemek gerekiyor anladığım kadarıyla. Sıkıntılı olanlar birincil timingler gibi stabil bir değer bulduktan sonra ikincil timinglere geçicem birbirini etkilemiyor demiştiniz veya denememi önerdiğiniz cl 16 değeri varsa birincil timingler için deneyebilirim. 3600 MHz sınırımız gibi o sabit kalır timinglerle oynarız.

Bu şekilde denedim olmadı sıkı timingler olmadı malesef. Birincil timingleri bulana kadar sadece o kısmı değişerek ilerlemek gerekiyor anladığım kadarıyla. Sıkıntılı olanlar birincil timingler gibi stabil bir değer bulduktan sonra ikincil timinglere geçicem birbirini etkilemiyor demiştiniz veya denememi önerdiğiniz cl 16 değeri varsa birincil timingler için deneyebilirim. 3600 MHz sınırımız gibi o sabit kalır timinglerle oynarız.
1735750626875.png

18 20 20 32 de hata vermedi ama çok kısa test açmıştım. İkincil değerleri giriyorum şimdi.

1735750626875.png

18 20 20 32 de hata vermedi ama çok kısa test açmıştım. İkincil değerleri giriyorum şimdi.
18 20 20 32 birincil timinglerde tWTR_S 4 tWTR_L 12, tRFC 594, tWR 12 tRTP 6, tRRD_S 4 tRRD_L 6 tFAW 16 bu değerleri tek seferde girdim 1 cycle 1usmus_v3 çalıştırdım hata yok şimdi uzun test ardından oyun testi yaparım.

Son düzenleme:

Eki Görüntüle 2386530

18 20 20 32 birincil timinglerde tWTR_S 4 tWTR_L 12, tRFC 594, tWR 12 tRTP 6, tRRD_S 4 tRRD_L 6 tFAW 16 bu değerleri tek seferde girdim 1 cycle 1usmus_v3 çalıştırdım hata yok şimdi uzun test ardından oyun testi yaparım.

Son durum nedir hocam?

Son durum nedir hocam?
Hocam şuan stabil gibi oynadığım oyundan (Black Desert Online) kaynaklı ilk 20-30 dakika fps drop olmuyor sabit 170 sonrasında 3-4 dakikada bir aniden 90-100 civarı büyük droplar veya aşırı rahatsız etmeyen 140-150'ye düşüşler oluyor. Şuan farklı programlarla farklı ayarlar deniyorum bu oyun özelinde. Kullandığım programları aşağıya eklerim. Onun haricinde fark edilir bir hızlanma oldu tıkladığım çok seri açılıyor, kapanıyor, yükleniyor sonuçlar baya tatmin etti yani tekrardan emeğiniz ve kıymetli zamanınız için çok teşekkür ederim.

Şimdi bench testlerine başlayacağım sonrasında başka oyunları denerim. Ek olarak Lol'de denedim sorun yoktu diğer oyun özelinde yapılacak bir şey yok oyun motoru eski ve optimizasyonu kötü.

Bu ayarlardan %99 emin olduktan sonra anakarta profili kayıt edicem sonrasında eğer sizin için de uygun olursa 3600MHz cl 16 veya MHz yükseltme denemeleri yaparız. Yanlış mı düşnüyorum bilmiyorum ama şuan RAM'ler sistemi çok kısıtlıyor gibi 13600-KF var anakart yüzünden Overclock yapamıyorum en azından safe noktaya kadar ramlerden verim almaya çalışalım. Hazır girmişken bu işe deneriz olursa olur olmazsa indirimlerden, fırsatlardan anakart ve DDR5 ram denk getirip alana kadar şuanki ayardan devam ederim.

Şuan güncel kullandığım ayar bu
1735842898976.png

1735843381537.png

1735843585749.png

Hocam şuan stabil gibi oynadığım oyundan (Black Desert Online) kaynaklı ilk 20-30 dakika fps drop olmuyor sabit 170 sonrasında 3-4 dakikada bir aniden 90-100 civarı büyük droplar veya aşırı rahatsız etmeyen 140-150'ye düşüşler oluyor.

RAM sıcaklığı kaynaklı olabilir bu. Stres testinden hatasız geçmişse zamanlamalarda sıkıntı yoktur büyük ihtimalle ama sıcaklık arttıkça silikonun iletkenliği düşer çip kararsız hâle gelebilir. Oyunlar kasa içini TestMem5'e göre daha çok ısıtır, ekstradan ekran kartı da ısındığı için. Stres testinde fazla ısınmayan bellek bu yüzden oyunda uzun sürelerde sıkıntı yaşatabilir. Bunun için genellikle belleklere hava üfleyecek fan takılır. Kasanın içinin fotoğrafını atabilir misin geniş açıdan?

Bu ayarlardan %99 emin olduktan sonra anakarta profili kayıt edicem sonrasında eğer sizin için de uygun olursa 3600MHz cl 16 veya MHz yükseltme denemeleri yaparız. Yanlış mı düşnüyorum bilmiyorum ama şuan RAM'ler sistemi çok kısıtlıyor gibi 13600-KF var anakart yüzünden Overclock yapamıyorum en azından safe noktaya kadar ramlerden verim almaya çalışalım. Hazır girmişken bu işe deneriz olursa olur olmazsa indirimlerden, fırsatlardan anakart ve DDR5 ram denk getirip alana kadar şuanki ayardan devam ederim.

Ben belleklerden zannettiğin kadar kısıtlanacağını sanmıyorum, 13600KF 3060 Ti'nın altından rahatlıkla kalkabilecek bir işlemci.

Bu arada DDR5 topuna gireceksen kesinlikle 8 GB modüllerden uzak dur, 2x16 GB veya 4x16 GB almaya çalış her zaman. 8 GB modüller yapılarından dolayı daha düşük performansa sahip DDR5'de. Frekans olarak ise 6000 MHz civarları uygun olur diye tahmin ediyorum, daha üstünde 1:1 modda çalıştıramayabilirsin bu da gecikmeye ve bant genişliği kaybına sebep olur.

RAM sıcaklığı kaynaklı olabilir bu. Stres testinden hatasız geçmişse zamanlamalarda sıkıntı yoktur büyük ihtimalle ama sıcaklık arttıkça silikonun iletkenliği düşer çip kararsız hâle gelebilir. Oyunlar kasa içini TestMem5'e göre daha çok ısıtır, ekstradan ekran kartı da ısındığı için. Stres testinde fazla ısınmayan bellek bu yüzden oyunda uzun sürelerde sıkıntı yaşatabilir. Bunun için genellikle belleklere hava üfleyecek fan takılır. Kasanın içinin fotoğrafını atabilir misin geniş açıdan?
1735848754734.png
1735848545301.png

Gösterdiğim fanı yukarı kaydırıp arkaya egzoz fan olarak şunu almayı düşünüyordum zaten. Bu sayede 2 yerden sıcak hava tahliyesi olur diye düşündüm.

Ben belleklerden zannettiğin kadar kısıtlanacağını sanmıyorum, 13600KF 3060 Ti'nın altından rahatlıkla kalkabilecek bir işlemci.
Şuan yeterli RAM'leri zorlamaya gerek yok anladığım kadarıyla zorlasak bile stabil olmaz sanırım.
Bu arada DDR5 topuna gireceksen kesinlikle 8 GB modüllerden uzak dur, 2x16 GB veya 4x16 GB almaya çalış her zaman. 8 GB modüller yapılarından dolayı daha düşük performansa sahip DDR5'de. Frekans olarak ise 6000 MHz civarları uygun olur diye tahmin ediyorum, daha üstünde 1:1 modda çalıştıramayabilirsin bu da gecikmeye ve bant genişliği kaybına sebep olur.
Tamamdır zaten 32 aşağısı düşünmüyordum ama bu dediğiniz olayı bilmiyordum öğrenmiş oldum.

Eki Görüntüle 2387418Eki Görüntüle 2387415
Gösterdiğim fanı yukarı kaydırıp arkaya egzoz fan olarak şunu almayı düşünüyordum zaten. Bu sayede 2 yerden sıcak hava tahliyesi olur diye düşündüm.

Şuan yeterli RAM'leri zorlamaya gerek yok anladığım kadarıyla zorlasak bile stabil olmaz sanırım.

Tamamdır zaten 32 aşağısı düşünmüyordum ama bu dediğiniz olayı bilmiyordum öğrenmiş oldum.

Egzoz fan sayısını arttırmanın da elbet faydası olur fakat kastım o değil. Zamanında Ripjaws V kullanırken elime geçen Rampage bir fanla böyle bir şey yapmıştım faydasını da görmüştüm. :D

SmartSelect_20250102-233542_Photos.jpg

Sıvı soğutma kullananlar radyatör borularına kelepçeleyip takıyorlar genelde ama kule tipi kullananların işi yaş. 8 cm bir fan da işini görür, konumlandırması da daha basit olur.

Bu fan takma işi Overclock yapanlar arasında aşırı yaygın bir durum bu arada. :) Bazıları da böyle yapmış.

1735850408483.jpeg

RAM'i daha fazla zorlayabilirsin tabii ama bu daha çok ısınmasına sebep olur. Eğer sorun ısınma kaynaklıysa çözdüğünde devam edebilirsin.

RAM'i daha fazla zorlayabilirsin tabii ama bu daha çok ısınmasına sebep olur. Eğer sorun ısınma kaynaklıysa çözdüğünde devam edebilirsin.
Ben bir şekilde oraya fan çözerim zaten aklımda elimdeki intel stok cpu fanını kullanmak vardı ama çok ağır diye denemedim ayrıca ramlere koyduğumuz o fandan ramlere doğru mu üflemesi lazım yoksa dışarıya mı?

Ben bir şekilde oraya fan çözerim zaten aklımda elimdeki intel stok cpu fanını kullanmak vardı ama çok ağır diye denemedim ayrıca ramlere koyduğumuz o fandan ramlere doğru mu üflemesi lazım yoksa dışarıya mı?

RAM'lere üflemeli. Stok fanla olacak iş değil pek ama metal bloğundan ayırırsan denebilir.

Fiyatı 80mm fan için biraz fazla ama çoğu 80mm gibi Molex değil PWM.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı