2 yıllık mı okunmalı, 4 yıllık mı?

bayram.celik1

Picopat
12. sınıf meslek lisesi öğrencisiyim. 2026'da sınava gireceğim. Ancak sadece TYT girmeyi düşünüyorum.
Çünkü, 11. sınıfta matematik, kimya, biyoloji, fizik derslerini görmedik. Bu yıl 2 gün okul var. 3 gün de staj var. 2 günlük okulda ders bile işlenmiyor. Yani anlayacağınız AYT'den hiçbir konuyu bilmiyorum.
Bu sebepten ötürü TYT gireceğim. Arkadaşım 2 yıllık oku sonra KPSS gir diyor. Bir sürü öneri yapan kişi var.

2 yıllık düşünüyorum ben de. Düzgün bir üniversitenin düzgün bir bölümünde okumayı düşünüyorum. Ama bazıları da 2 yıllıkta adam akıllı meslek yok okuyacaksan 4 yıl oku diyor. Çok arada kaldım. Siz ne önerirsiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Önemli olan kaç yıllık olduğu değil iş imkanı olan bölüm okumak. Özel veya devlet hangisini istiyorsan otur yapabileceğin bölümleri araştır.
Hocam 2 yıllık iş bulabileceğim bölüm önerir misiniz? Bilişim okuyorum şuan ama iş bulabileceğimi pek zannetmiyorum.

Önemli olan kaç yıllık olduğu değil iş imkanı olan bölüm okumak. Özel veya devlet hangisini istiyorsan otur yapabileceğin bölümleri araştır.
2 yıllık olan önlisans 4 yıllık olan lisans bölümü. 2 yıllıklar genelde KPSS ile atanır, 4 yıllık bölümler çoğunlukla daha özel sektörde çalışır ve meblağsı yüksek maaşlar alır.
Devasa farkları yoksa mezuna bırakmadan bu yıl çalışıp girmek istiyorum üniversiteye.

Büyük veri veya veri bilimi üzerine bir bölümde okuyabilirsiniz. ABD'de bile bu alanda açık var.​
Bir de yurtdışına çıkmak istiyorum. Yurtdışında Türkiye'de okuduğumuz bölümün üniversitenin bir önemi var mı?

Ayrıca denizcilik nasıldır? Yolcu gemisinde garsonluktan değil iş gemisinden bahsediyorum.

Bir de yurtdışına çıkmak istiyorum. Yurtdışında Türkiye'de okuduğumuz bölümün üniversitenin bir önemi var mı?
ABD'de yazılım sektöründe diplomadan daha çok tecrübeye ve yeteneklere bakılıyor. Örneğin bir tarih bölümü mezunu yazılım alanında kendisini geliştirip ABD'de iş bulabilir. Ancak bu zorlu bir süreç ve en son Trump'ın H-1B vizesi için iş verenlere $100000 ek yük getirmesi sebebiyle alanında gerçekten başarılı olmayan birisi için iş verenin böyle bir yükün altına girmesi beklenemez. Yazılımcılar için alternatif olarak O-1 ve EB-1A gibi vizeler de var, bunlar da olağanüstü yetenekli kişilere yöneliktir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda öğrenciliğinizden itibaren projeler geliştirmek ve bazı projelere katılmak avantaj sağlayabilir. Üniversitenizin veya hocalarınızın projelerine katılıp proje ekibine isminizi yazdırabilirseniz, hocalarınızdan ve hatta başka üniversitelerin hocalarından referans mektupları alabilirseniz, Github'da projelerinizden oluşan bir portföy hazırlayabilirseniz, vs. iş bulma olasılığınız artabilir. Büyük veri ve veri bilimi gibi alanlarda açık olduğu için bu alanlarda çalışanların bazı yazılım alanlarına göre daha esnek şartlarda kabul edilmesi söz konusu olabilir.​

H-1B vizesi 70% civarı Hintlilere çıkıyordu. Bu oranın Hintlilerin çevirdiği birtakım dolaplarla bu kadar yüksek olduğu iddia ediliyor. Yeni kararname ile belki de gerçekten iş bilen insanların önü açılır ve diğer ülkelerden daha fazla insana bu vize çıkar.

Ayrıca denizcilik nasıldır? Yolcu gemisinde garsonluktan değil iş gemisinden bahsediyorum.

Denizcilik iyidir ama getirdiğinden çok götürüsü var. Detaylı bir araştırma yapmanızı öneririm. Yoksa geri dönülmez pişmanlıklar yaşayabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı