3060 Ti coil whine deneyimi

Lyzard

Hectopat
Daha fazla  
Selam dostlar. Sene oldu 2024, coil whine belası bitmek yerine her geçen gün artıyor. Sonunda beni de buldu ve bu uzun süreçte yaşadıklarımı sizinle paylaşmak istedim. Sorun mide bulandırıcı bir sorun ve aynı derdi paylaştığım başka birine belki yardımım dokunur.

Sistem bileşenleri:
Ryzen 5 7500F.
32 GB 6000MHz RAM.
RTX 3060 Ti.
NZXT C750 Bronze.

Yaklaşık 2 ay kadar önce inventus bilgisayar üzerinden Palit RTX 4070 Ti super gamingpro model ekran kartını satın aldım ve mevcut kartım olan 3060 Ti ile değiştirdim. Takar takmaz yük altına girdiğinde PC'den adeta çığlık atarcasına bir coil whine sesi geldiğini fark ettim. Boştayken yapmıyordu ancak oyunlara girdiğinizde özellikle yüksek FPS'lerde (90+FPS) kulaklıksız bile rahatlıkla duyulabiliyordu. 35 bin TL verdiğiniz kartta bu denli yüksek ses çıkınca insan ister istemez büyük hayal kırıklığına uğruyor.

Hemen ınventus ile iletişime geçtim ve durumu anlattım. Teknik ekip önce benden videoları istedi, ardından beni telefon ile arayıp bunun kesinlikle coil whine olduğunu ve eğer istersem kartı iade edebileceğimi veya aynısı ile değiştirebileceğimi söyledi. Ancak bu durum ile çok sık karşılaştıklarını, ve Palit kartlarda coil whine sorununa çok nadir rastladıklarını, problemin genelde PSU kaynaklı olduğunu belirtti. İstanbul'da birçok kişinin servise coil whine sorunu için bizzat gelip, güçlü ve kaliteli bir PSU altında denendiğinde hiç ses duymadıklarını ve birçok kişinin de boşu boşuna defalarca değişim yaptığından bahsetti. (ASUS'un Platinum bir modelini kullanıyorlarmış)
Ben de kendilerine bilgisayarımda henüz 4-5 ay önce aldığım NZXT C750 Bronze model PSU olduğunu, mevcut 3060 Ti ekran kartımda yüksek FPS'lerde hiçbir sorun yaşamadığımı, sadece yeni kartı taktığımda bu sorunun olduğunu söyledim. Kendisi bunun yeterli bir kıstas olmadığını, PSU'nun düşük model bir karta coil whine yaptırmazken, yüksek model bir karta yaptırabileceği konusunda ısrarcı oldu.

Ben de bunun üzerine PSU'yu bilgisayardan ayırdım. Kabloları yeterince uzun olduğu için yaklaşık 20-30 cm kadar dışarıda çalıştırdım ve sesin gerçekten de PSU'dan geldiğini gördüm. Montajlı haldeyken ekran kartı ve PSU tamamen aynı anda yüke girdikleri için ve birbirlerine çok yakın olduklarından, sesin hangisinden geldiğini anlamak imkansız. Dışardayken ise rahatlıkla ayırt edebildim. Bunun üzerine PSU'yu MSI MPG A850G PCI-E5 850W model PSU ile değiştirdim ve sorunum çözüldü.

Bu süreçte benim öğrendiğim şey ise şu oldu; her ne kadar 3060 Ti ile tam yükte PSU coil whine yapmıyor da olsa, sonuç olarak o kartın çektiği maksimum güç miktarı 200W iken, 4070 Ti super 300 Watt'a yakın güç çekiyor ve PSU bileşenlerini çok daha fazla zorluyor. Bu yüzden eski kartımda 100-120 FPS'lerde bile hiç coil whine olmazken, 4070 Ti Super'de 80-90 FPS'lerde bile çok yüksek ses duyuyordum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba hocam, şuan bende aynı durumdan şikayetçiyim ama net PSU mu yoksa ekran kartından dolayı mı oluyor bu coilwhine bilemiyorum. PSU aynı C750 😂

Merhaba hocam, şuan bende aynı durumdan şikayetçiyim ama net PSU mu yoksa ekran kartından dolayı mı oluyor bu coilwhine bilemiyorum. PSU aynı C750 😂
Merhaba hocam ben de aynı durumdan muzdaripim, bende de Corsair CX750 80+ Bronze PSU mevcut ancak RTX 4080 Super kartım 2 kere değişmesine rağmen 3ünde de coil whine mevcuttu. Ancak bu durum benim aklıma geldiği için satıcının mağazasında farklı bir kasaya taktırarak denettirdiğim de yine karttan coil whine sesi geldi. Şimdilik mahkemelik olduk, süreç devam ediyor hayırlısı :)

Merhaba hocam ben de aynı durumdan muzdaripim, bende de Corsair CX750 80+ Bronze PSU mevcut ancak RTX 4080 Super kartım 2 kere değişmesine rağmen 3ünde de coil whine mevcuttu. Ancak bu durum benim aklıma geldiği için satıcının mağazasında farklı bir kasaya taktırarak denettirdiğim de yine karttan coil whine sesi geldi. Şimdilik mahkemelik olduk, süreç devam ediyor hayırlısı :)
Ben bilemedim şimdi ne yapsam yeni PSU alsam ve devam etse hiçbir mantığı olmayacak yaptığım alışverişin. Sanırım kasayı masanın altına koyup sesi duymayarak maliyetsiz bir şekilde çözeceğim bunu 😂

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı