6 Haziran 2025 Technopat Sosyal Sunucu Durumu

Açıklama için teşekkür ederim. Yurtdışı kaynaklı Hetzner, Contabo gibi şirketlerin VDS/VPS paketlerine niye geçmiyorsunuz? Maliyet nedenliyse anlaşılabilir ama Türkiye'de maalesef bahsettiğiniz problemler sıkça yaşanıyor.
Aslında son 2-3 gündür yaşanan problem haricinde Technopat bu yıl içerisinde çok sağlamlaştı. Geçen seneye nazaran kesin bir sağlamlık mevcut. Yani geçmeyi gerektirecek bir durum kalmıyor artık, dediğim gibi son 2-3 gündür yaşanan genel problem haricinde.

Açıklama için teşekkür ederim. Yurtdışı kaynaklı Hetzner, Contabo gibi şirketlerin VDS/VPS paketlerine niye geçmiyorsunuz? Maliyet nedenliyse anlaşılabilir ama Türkiye'de maalesef bahsettiğiniz problemler sıkça yaşanıyor.

Yani bunu yanıtlamak bana düşmez zira Technopat yönetiminden değilim fakat süreci doğrudan doğruya yakından takip eden bir siber güvenlik meraklısıyım diyelim. Yurt dışında da TR'deki trafik ağır olabiliyor ama, zaman zaman destek sağladığım tüm firmalarda bunu deneyimledim. Bugüne kadar sağlam bi' Hetzner'i gördüm bir de KnownHost'u ve bunlar haricinde ciddi manada verimlilik alabildiğim bir başka host firması olmadı. Bir de TR'de yurt dışı trafiğini limitlemek artık adet oldu, yine yarın öbür gün canları sıkılırsa yurt dışı trafiğini limitlerler bu defa yine ortada kalınır. Öyle işte tüm olaylar zelzelesi 😅

Şahsen Technopat'ın yapılandırmalarını yeterli buluyorum ve veri merkezi kaynaklı çökmeler haricinde oldukça başarılı bir süreç izleniyor. Buna da normalde veri merkezleri gerekeni yapmalı ama TR'de gerçekten kimse işini 10 üzerinden 10 şeklinde yapmıyor. Birinin teknik desteği iyi oluyor diğerinin sunucuları veya bir başkasının ek hizmetleri diyoruz ama asla hepsini bir arada gerçek manada barındıran tek bir host firması kalmadı benim gözümde. Aslında tüm trafiği düzgün yapılandırılmış WAF'ların arkasına koysalar (en azından saldırı esnasında) gerçekten birçok problem giderilir. Veya bunun yerine yurt dışından satın alınan bir hizmetle beraber DDoS bitene kadar hafif gecikmeyle oraya yönlendirme bıraksalar yine olur. Ama kim hizmetin hakkını versin, değil mi? :)

Bu sorunun bugünle sınırlı olduğunu düşünmüyorum. Çok uzun bir süredir Sosyal çok yavaş ve ağır çalışıyor. Kategoriler arasında dolanmak istesem minimum bir sayfanın yüklenmesi 5-10 saniye sürüyor. Sosyal ana sayfasına girmek de kafadan 30 saniye sürüyor normalde.

Bu sorunun bugünle sınırlı olduğunu düşünmüyorum. Çok uzun bir süredir Sosyal çok yavaş ve ağır çalışıyor. Kategoriler arasında dolanmak istesem minimum bir sayfanın yüklenmesi 5-10 saniye sürüyor. Sosyal ana sayfasına girmek de kafadan 30 saniye sürüyor normalde.

Son 1 aydır kategorilerde bekleme veya başka herhangi bir sorunla karşılaşmadım aktif kullanımda. Öncesinde optimizasyon problemleri mevcuttu fakat çözülmüş gibi duruyor.

Son 1 aydır kategorilerde bekleme veya başka herhangi bir sorunla karşılaşmadım aktif kullanımda. Öncesinde optimizasyon problemleri mevcuttu fakat çözülmüş gibi duruyor.

Bende uzun bir süredir tarayıcıdan bağımsız şekilde yaşanıyor maalesef. Öncesinde gerçekten akıcı ve hızlı iken, şu an son derece ağır bir yapıda.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende uzun bir süredir tarayıcıdan bağımsız şekilde yaşanıyor maalesef. Öncesinde gerçekten akıcı ve hızlı iken, şu an son derece ağır bir yapıda.

Aslında tam tersi olması gerekiyor çünkü önceden fazla ön ek bulunan herhangi bir kategoriye girmek istendiğinde yaklaşık 1 dakika yüklenmesini bekliyorduk. Şu an tıklayınca açılıyor. Belki özellikle yaşadığınız bir yer varsa belirtirseniz kontrol edilir. Ayrıca 4 GB RAM veya altı olan sistemlerde ben şahsen biraz zorlanılabileceğini düşünüyorum. Sistem de önemli tarayıcıdan bağımsızsa.

Evet önceki mesajlarımda ve Ali hocanın konu ana mesajında dediği gibi DC'ye gelen DDoS bant genişliğini kısıtlar ve bunun sonucunda site aşırı yavaş çalışır. Bende de yavaşlamalar oluyor fakat 4-5 gün öncesine kadar ışık hızındaydı. Zaten kategoride sabitli konularda 2025 güncelleme konusunu incelerseniz çeşitli yapılandırmaların yapıldığını görebilirsiniz.

Son 1 aydır çok daha hızlı çalışıyor. Yavaşlık söz konusu bile değildi saldırı alana kadar.

Az önce veri merkezinden açıklama geldi arkadaşlar, olay büyükmüş, aşılmış durumda.

"Geçtiğimiz üç gün boyunca altyapımız, başta DNS Yansımalı (Reflection-Based DNS Amplification) ve TCP/IP Spoofing olmak üzere çeşitli türlerde siber saldırılara maruz kalmıştır.
  • Yurt içinden gelen trafik 55 Gbps seviyelerine ulaşırken,
  • Yurt dışı kaynaklı saldırı trafiği bu miktarın katbekat fazlasını bulmuştur.
Bu saldırılar, eş zamanlı olarak tüm IP bloklarımızı hedef almıştır.

Müdahale ve Tespit Süreci​

Saldırılara karşı hızlıca önlemler alınmış, birçok yöntem uygulanarak önemli ölçüde başarı sağlanmıştır. Ancak saldırılar, operatör ve kaynak değiştirilerek farklı şekillerde sürdürülmeye çalışılmıştır.
Örneğin, yurt içinden gelen trafiği kaynak operatörler aracılığıyla durdurmamızın ardından, aynı IX üzerinde bulunan bir IRAN operatörü üzerinden DE-CIX çıkışlı yeni bir saldırı başlatılmıştır.

Performans Durumu​

Bu süreçte tam bir hizmet kesintisi yaşanmamış; ancak saldırı trafiğinin hatları zaman zaman doygunluğa ulaştırması nedeniyle bazı müşterilerimizde performans sorunları gözlemlenmiştir."

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı