%60 Klavye Nedir? Motospeed CK62 İncelemesi

Herkese selamlar. Bu yazımda %60 klavyenin ne olduğundan, neden kullanıldığından ve Motospeed markasının CK62 model klavyesinden bahsedeceğim.

%60 ne demek derseniz, fonksiyon tuşlarının ve numerik tuşların olmadığı klavyelere %60 klavye diyoruz. Bu şekilde üretilmelerinin temel amacı taşınabilirlik ve şıklık aslında. Bu tip klavyelerde çoğunlukla Bluetooth özelliği bulunur. Bu sayede dizüstü bilgisayarınızda, telefonunuzda da kabloya gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Bu yüzden daha portatif olması adına tuşların bir kısmı fiziksel olarak kaldırılır ve FN tuşu kombinasyonlarıyla kullanılır. Örneğin Fn+1 kombinasyonu F1 tuşuna denk gelir.
Aynı zamanda benim gibi birçok kullanıcı da bu klavyeleri daha az yer kapladığı, daha göze hoş geldiği için kullanır. Bu yüzden klavye modifikasyonu işiyle uğraşan kişilerin tercihi de genelde tam boy klavyelerdense bunlardan yana olur.
Ancak bu klavyenin eksi yönlerinin de olduğunu unutmamak gerekir. Bu klavyelerde birçok tuş eksik olduğu için bol yazı yazan; fotoğraf, video montajıyla uğraşan kişilere önerilmez. Daha çok oyun oynayan kişilere uygundur.
Ayrıca klavye modifiyesi yapan kişilerin de sıkça tercih ettiği bir dizilimdir. Bu yüzden modifikasyon sırasında Switch'leri sökmek gerektiğinden bu klavyeler genelde ‘Hotswappable’ denen, Switch'lerin lehimsiz şekilde monte edildiği klavyelerdir.

İnceleme kısmına gelecek olursak, benim elimde bulunan model Motospeed’in CK62 modeli. Çok aşırı oyun oynayan biri değilim aslında bakarsanız. Benimkisi biraz işin zevkinden. Büyük klavyeleri kaba bulduğum için bunu tercih ettim. Ayrıca Switch değişimi yapmayı da düşünüyorum ancak klavye maalesef hotswappable değil. O yüzden içini açıp lehimleri sökmeniz gerekecek benim gibi bir hevesiniz varsa. Bunun bilincinde olarak alın modifiye için alacaksanız.
IMG_20201218_232909.jpg
Kutu içeriği fena değil. Çıkarılabilir Type-C uçlu bir kablo ve tuş kapağı sökme aparatı da beraberinde geliyor klavyenin.

IMG_20201218_233304.jpg
Klavyede Outemu marka Switch'ler kullanılmış. Bendekinde kırmızı ‘box’ Switch'ler bulunuyor. Mavi Switch'li modeli de var ancak mavi Switch ilk tercihim değil. Zaten bunları da Gateron marka sarı Switch'lerle değiştirmeyi planlıyorum. Kullanım amacıma daha uygunlar.

IMG_20201218_233535.jpg

Klavyeye bakacak olursak, herhangi bir %60’lık mekanik klavyeden pek farkı yok aslına bakarsanız. Diğer markalardan farklı olarak gördüğüm en dikkat çekici şey sabitleyici ayakların (stabilizer) yağlanmış (lube) olmasıydı ve gerçekten sesleri herhangi bir klavyeye kıyasla çok daha iyi. Ancak sanırım az yağ kullanılmış zira yeterince sesi azaltmıyor ve basış hissiyatı hala olması gerektiği kadar kusursuz değil. Tekrardan yağlama işlemi yapacağım.
Bluetooth’u açmak için klavyenin altındaki Switch'i ‘ON’ konumuna getirmeniz ve ardından klavyeyi Fn+Tab tuşları ile ‘pair (arama)’ moduna almanız gerekiyor. Ardından cihazlarınızı bağlayıp Fn+E/R/T tuşlarını kullanarak bağlı cihazlar arasında geçiş yapabilirsiniz.

IMG_20201218_233820.jpg

Ürünün artı yönlerini şöyle sıralayabilirim:
* Yazış hissiyatı herhangi bir modifikasyon görmemiş bir klavye için çok iyi.
* Klavye gerçekten hafif ve portatif. Laptop ile kullanmaya çok uygun.
* Bluetooth var. (%60 klavyelerin çoğunda var bu ancak yine de bir artı olarak sayabiliriz.)
* Keycap malzemesi fiyatına göre iyi denebilir. (‘Fiyatına göre’ kısmına dikkatinizi çekmek istiyorum. Genel bakacak olursak vasat. İnce bir malzeme. Değiştireceğim.)
* Yanında oldukça kaliteli bir Type-C kablo geliyor. Malzemeden kaçılmamış burada. Tuş kapağı çıkarıcı da cabası.
* Stabilizörler yağlanmış halde geldi. Yağlama bilmeyen biri için iyi bir şey ancak ben yine de yağ miktarını ve kalitesini yeterli bulmadım.
* Numpad ve F tuşları yok. Daha portatif olmasını sağlıyor.

Eksi yönlerine bakacak olursak ise:
* Caps Lock tuşunun altındaki LED’in rengini değiştiremiyorsunuz çünkü o LED Caps Lock ışığı işlevi görüyor. (Büyük harf açıkken sarı, küçük harf açıkken ise yeşil yanıyor.) (Karışık renk modunda dikkat çekmiyor. Ben bu modda kullanmayı sevdiğim için sorun teşkil etmiyor ancak bazı kullanıcıları rahatsız edebilir.)
* Bluetooth birkaç milisaniye gecikmeli çalışıyor. Oyunda hissettirecektir ancak yazı yazarken sorun olmuyor.
* Numpad ve F tuşları yok. Bu tuşları çok kullanan kişilere kesinlikle sorun olacaktır.
* FN tuşunu aydınlatma seçeneklerini değiştirmek dışında kullanabilmek için her seferinde ‘layer’ değiştirmeniz gerekiyor. Geri yazı yazmak için kullanmak için ise tekrar aynısını yapmanız gerekiyor. Bu da Fn+1 kombinasyonuna 5 saniye basılı tutarak yapılıyor diye biliyorum ama hiç o kısma girmedim. Gerek duymuyorum. Yine de AutoHotKey yazılımıyla bunu çözenler olmuş. Bu sefer de Caps Lock Tuşunu FN tuşu olarak kulanmanız gerekiyor ve Caps Lock tuşu iptal oluyor. Çok karışık kısacası. Bazı kullanıcılar için ciddi bir sorun olabilir.

Klavye alınır mı diye soracak olursanız 520 TL’lik fiyatını göz önünde bulunduracak olursak eğer %60 klavye hevesiniz yoksa almanıza gerek yok. Daha iyi marka mekanik klavyeler bulabilirsiniz bu fiyata. Ayrıca üstteki Caps Lock ışığı ve FN kombinasyonu sorunu Royal Kludge RK61 modelinde yok. Bu modeli de tercih edebilirsiniz. Ben kasanın yanındaki Royal Kludge logosundan rahatsız olduğum için onu almadım. Kullanıcıya kalmış.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi günler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kombinasyonlar ve ekstralar atlanmış ama beğendim. Hayırlı olsun klavyeniz güle güle kullanın ayrıca.
Renk kombinasyonları herhangi bir mekanik klavye ile aynı. Fn tuşuyla klasik. Diğerlerindeyse zaten keycaplerin üstünde hangi işlev olduğu belirtiliyor, o yüzden anlatma ihtiyacı duymadım aslına bakarsanız. Bir tek Bluetooth kombinasyonları biraz komplike, ona da değindim. Teşekkür ederim :)
 
Aynı klavyeden bende de var ben 400TL'ye almıştım 500 olmuş vay arkadaş be. Neyse ışıklandırması ve RGB'si çok güzel gündüz bile çok rahat belli oluyor ışık seviyesi yüksek, Bluetooth olması güzel bir artı ama ben pek kullanmıyorum. Şu an alınır mı derseniz 500TL'ye değmez diye düşünüyorum.
 
Öncelikle incelemeniz gayet güzel olmuş. Almayı planlıyordum çok istifade ettim. Bir, iki sorum olacaktı. Klavyenin tuşlarında herhangi bir gecikme veya bozulma var mı? Yabancı sitelerde klavyenin 1 ay içerisinde bozulduğunu ve 10 parmak yazarken harflerin bilgisayara geç yansıdığını yazmışlar. Siz herhangi bir problemle karşılaştınız mı?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı