7.1 Surround vs Stereo

AllyFeedon

Kilopat
Süper Moderatör
Katılım
8 Mart 2019
Mesajlar
2.343
Makaleler
4
Çözümler
9
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 3 3100
GIGABYTE A320M S2H
XPG Gammix D30 (2x8 16GB)
Sapphire Rx 470 Nitro O.C
Zalman ZM500-LXII
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar bugün başlıktaki soruna değinmek istiyorum. Neden sorun diyorum? Çünkü bu gerçekten bir sorun.

İnsanlar 7.1 için kulaklıklara binlerce lira para veriyor veya 7.1 olmadığı için alacağı kulaklığı satın almaktan vazgeçiyor.

Önce 7.1 nedir onu anlayalım.

what-is-7.1-surround-sound.jpg


7.1 dediğimiz şey çevresel ses deneyimidir. Gerçek çevresel ses deneyimi için yeterli sayıda hoparlöre ve subwoofera sahip olmanız lazım. Aynısı 5.1 içinde geçerlidir. Pek fazla tutmasa da bayağı bir seveni olan ''GERÇEK'' 7.1 kulaklıkları görmüşsünüzdür. Tutmamasının sebebi pek bilinmemesi ve fiyatı.
(Çok istisnai meseleler var, benim bildiklerim bunlar yanlışım varsa düzeltin).


Bu kulaklıklar gerçekten 7.1. Sebebi ise sunduğu özellikler. Fotoğrafta zaten görüneceği üzere yeterli sayıda hoparlör ve subwoofer var. Taklit olarak adlandıracağım kulaklıkların yanından bile geçmez çünkü çok üst seviyedir kendi alanlarında.
Sundukları frekans aralığı ise epey doyurucudur. Herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız ama fiyatları dudak uçuklatır.
ASUS-ROG-Theta-7-1-Surround-Gaming-Headset-12.jpg


Bunların yanında 7.1'i taklit eden kulaklıklar vardır.


Bu kulaklıkların hiçbir vasfı yoktur. USB girişli garip EQ programları olan kulaklıklar. Bazıları hatta AUX ve USB girişlidir. AUX üzerinden ses, USB üzerinden ışık için güç alır 😄.
Sundukları EQ özelliği pek bir halta yaramaz. Sanal 7.1'i ise taklittir. İki hoparlöre sahip bir kulaklık, sanal bir şekilde size ses tayin ettirmek yerine ses kalitesini ciddi şekilde düşürür. Bunların yanında sizi kısıtlar. Anlık olarak ses tayin edemezsiniz. Tabi istisnai durumlar var, bazıları çok iyi çalışıyor ama genelde vasıfsız olarak adlandırabileceğimiz ürünlerdir.

1671992915606.png

Bunu büyük firmalarda yapıyor. Onlarda taklit aslında, sanal 7.1. Çoğu tabi tutarlı değil. Feci şekilde kulaklığın ses kalitesini düşürüyorlar. Sadece bu alt markaları kötülemek yetmez yani 😄.


Kısaca, yüzeysel 7.1 kulaklıkları ve 7.1'i öğrendik.
Şimdi bunun oyun tarafına değinelim. Buradaki olay teknik detaylardan ziyade birazda iş oyunda bitiyor.

''Size sanal bir ses deneyimi sunması gereken şey kulaklık değil, oyundur.''

bknz: HRTF
3-Figure1-1.png

HRTF dediğimiz olay sesin simüle edilmesidir. Asıl bize yarayacak olay bu işte, kulaklığındaki sanal surround değil. Tabi çoğu oyun farklı teknoloji kullanıyordur. Burada işi bırakmanız gereken şey EQ ve oyun, 7.1 kulaklığınız değil.

Peki, HRTF gibi özelliğinin düzgün çalışması için ise ne lazım? Tabi ki düzgün bir Stereo kulaklık! Başta 7.1 sizi kısıtlar demiştim, bunun sebebi ise oyunun sesi sanallaştırması ve sizin kulaklığınızın sesi sanallaştırması çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden hiçbir şekilde oyunda ses duyamaz hale gelirsiniz. Bu biraz aslında darboğaz mevzusu gibi.

Oyun sana sesi sanallaştırır, sen de düzgün bir Stereo kulaklık ile bu sesi duymaya çalışırsın. Piyasada 7.1 adı altında satılan büyük markanın kulaklıklarında 7.1 açmak zorunda değilsiniz. Çoğunun Stereo performansı yine oldukça iyi.
PUBG ve bazı oyunlar HRTF kullanıyor, Rainbow 6'da ise üç mod var mesela Hİ-Fİ, TV, Night Mode gb. Oyundan oyuna değişir ama işin sonunda günü Stereo kulaklık kurtarır.

Peki gerçek 7.1 olarak adlandırdığımız kulaklıklar ne işe yarıyor?
O kulaklıklarla bu teknoloji daha mı iyi çalışır?
Diyenleriniz vardır. E tabi hali ile bu kulaklıklar biraz daha önde 😄. Yine de sağlam Stereo bir kulaklık sizi üzmez.
Mesela ilk görseldeki Asus kulaklığın frekans aralığı 44.000 kHz. Piyasada bu frekans aralığında kulaklıklar var.
Şimdi buradaki olay hoparlör ve subwoofer diyecekseniz; burada ise iş sizin araştırmanıza düşüyor 😄. Bu performansı yakalayacak kulaklığı bulmak sizin elinizde.

Eğer eksiklerim var ise siz eklerseniz sevinirim. Biraz ayak üstü yazdım, yazma gereği duydum çok detaylı araştırma yapmadım.
Eleştirmek istediğiniz konuları tartışabiliriz. Yazdığım şeyler biliniyor ama tekrardan üstünden geçmek istedim hala daha 7.1'e önem verenler var çünkü.

İyi forumlar
 
HRTF destekli kulaklıklar da var. Creative SXFI Gamer, Audeze'nin bazı ürünleri gibi. HRTF kullanıcının kulak yapısının taranarak kişiye özel ses simüle edilmesidir. Öte yandan örnek verdiğiniz kulaklık (sanırım ASUS ROG Theta 7.1) aslında gerçek 7.1 değil, subwooferları sanal. Gerçek 7.1 kulaklığa örnek için ASUS ROG Centurion, Razer Tiamat 7.1/7.1 v2 gibi kulaklıkların fotoğrafını seçebilirsiniz.
Seste genelde kalite simüle edildikçe düşer. Bu sebeple kaliteli bir stereo kulaklık almak her zaman daha mantıklı olacaktır. Gerçek 7.1 olan Tiamat 7.1v2'yi 4 yıl boyunca yüzlerce belki binlerce saat kullanmış birisi olarak, geçtiğimiz ay aldığım HiFi stereo kulaklık ile arasındaki farkı anlatmam için adeta kitap yazmam lazım. Oyuncu kulaklıkları boş pazarlama hileleri ve RGB efektlerinden başka bir şey değil ne yazık ki. Öncesinde de gerek kendimin, gerek eşimin dostumun oyuncu kulaklıklarını deneyimlemiş olarak vardığım bir sonuçtur.
600 lira bandındaki Superlux HD681 bile (ki çok basit görünümlü dümdüz bir kulaklıktır.) şu ana kadar gördüğüm bütün oyuncu kulaklıklarından daha başarılıydı ses netliği ve detayı konusunda.(Astro A40+MixAmp ve Arctis Pro'ları deneyimleme fırsatım olmadı onlar benchmarklara göre kafa tutabilir durumda görünüyor fakat 600 lira neresi, o kulaklıkların fiyatı neresi?
Eksileri eklememizi istediğiniz için bahsetmek istedim, kötüleme amacıyla değil. Elinize sağlık, birçok insanı bilgilendirebilecek, güzel bir yazı olmuş.
 
HRTF destekli kulaklıklar da var. Creative SXFI Gamer, Audeze'nin bazı ürünleri gibi. HRTF kullanıcının kulak yapısının taranarak kişiye özel ses simüle edilmesidir. Öte yandan örnek verdiğiniz kulaklık (sanırım ASUS ROG Theta 7.1) aslında gerçek 7.1 değil, subwooferları sanal. Gerçek 7.1 kulaklığa örnek için ASUS ROG Centurion, Razer Tiamat 7.1/7.1 v2 gibi kulaklıkların fotoğrafını seçebilirsiniz.
Seste genelde kalite simüle edildikçe düşer. Bu sebeple kaliteli bir stereo kulaklık almak her zaman daha mantıklı olacaktır. Gerçek 7.1 olan Tiamat 7.1v2'yi 4 yıl boyunca yüzlerce belki binlerce saat kullanmış birisi olarak, geçtiğimiz ay aldığım HiFi stereo kulaklık ile arasındaki farkı anlatmam için adeta kitap yazmam lazım. Oyuncu kulaklıkları boş pazarlama hileleri ve RGB efektlerinden başka bir şey değil ne yazık ki.
Eksileri eklememizi istediğiniz için bahsetmek istedim, kötüleme amacıyla değil. Elinize sağlık, birçok insanı bilgilendirebilecek, güzel bir yazı olmuş.
Teşekkürler düzelttiğiniz için. Taimat fotoğrafları eklemiştim ama değişik durumlar oldu ekleyemedim.
Ve evet ne yazık ki oyuncu kulaklıkları pazarlama taktiğine kurban gidiyor 😄.
 
Yararlı yazı.
Bazı kulaklıklar Virtual yazar. Ama öyle yazar ki fark etmezsiniz. Ve sanal demektir. Sanal dediğime bakmayın kendi yazılımları ile değil Windows ayarlarından sanal.
 
Sanal da olsa 7.1 güzel bir teknoloji bence. Şahsi fikrim yeni nesil 7.1 sanal kulaklık oyunlarda stereo'dan her türlü daha iyidir.
 
Yararlı yazı.
Bazı kulaklıklar Virtual yazar. Ama öyle yazar ki fark etmezsiniz. Ve sanal demektir. Sanal dediğime bakmayın kendi yazılımları ile değil Windows ayarlarından sanal.
Windows Sonic herhangi bir ses çıkış cihazı ile aktive edilebiliyor. İnsanları kandırıyorlar maalesef.
 
Güzel bir rehber olmuş. Aslında gerçek 7.1 olanlar da tamamen gerçek değil. Gerçek 7.1 zaten gerçek 7.1 surround sistem. Kaliteli 7.1 olanlar elbette daha pahalı ve iyi. Jak girişli güzel kulaklıklar da var ama onların fiyatı da iyi. Ortalama bir USB 7.1 bile ses kasabilir. Bir de çoğu anakartta ALC 887/897 falan olduğu gerçeği varken normal bir USB 7.1 yine mantıklı duruyor. Benim çocuklarım kıymet bilmediği için tabiri caizse dandik bir Hadron USB 7.1 almıştım. O bile ses kasiyordu. Büyük oğlan 30 metre ilerideki adamı duyuyorum 15 adam vurdum diyordu. Dandik böyleyse iyisini siz düşünün. 7.1 USB olanlarda ses çipi var ve bağımsız olarak çalışıyorlar. Bazı modellerde USB ses kartını ayırmak ve 3,5mm olarak da kullanmak mümkün. Bu arada moderatör Hadron övüyor gibi düşünce de olmasın. Sadece örnek verdim. Malum benim çocuklarım kıymet bilmiyor. Zaten onu da pert ettiler. Kendileri gidip bir Rampage modeli almışlar. Aslında dolaylı yoldan onun da parasını ben vermiş oldum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı