Monitörde gecikme değeri koca bir balondur, insan 1 ile 4 mili saniye arasındaki farkı algılayamaz. Sırf 1 MS olsun diye görüntü kalitesinden ödün verenler bile var. Ayrıca bu monitör 72 Hz. Viewsonic VX2457-MHD gibi bir seçenekte var.
Ayrıca monitörü mağazadan almanı şiddetle öneriyorum.
Yahu sene olmuş 2018, hala insan gözü algılayamazcılar bitmedi mi

Hocam sen bunu harbiden ciddi ciddi söylüyor musun? 1Ms ile 5-7Ms arasındaki Ghosting çok rahat görülebilecek bir şey. Bana şunu dersen anlarım; bazı insanlar doğuştan 3d'yi algılayamama, bazı frekansları algılayamama rahatsızlıklarına sahip olabiliyorlar fakat sağlıklı bir göz çok rahat bir şekilde ghostingi de, frekans hızını da algılayacaktır.
Yıllarca insanlara, göz 25Hz'den yukarısını algılayamaz diye saçma bir içerik uydurdular. O bile İngilizce aslından saptırılmış bir bilgiydi. Çünkü o bilginin aslı; insan gözü 25Hz'in altındaki görüntüleri vasat görür. İyi bir deneyim için en az 25Hz görüntü olmalıdır. Yani bir insan 25Hz'den 60Hz'e ya da 60Hz'den 144Hz'e olan farkı çok ama çok rahat ayırt edebilir. Aynı zamanda Ms değerini de öyle...
Denemesi çok basit. Yanına 4-5 tane arkadaşını al ve bir tekno markete giderek 60Hz ile 144Hz monitörde oyun deneyimlemesi yapın
Zaten o kadar bilim adamı, o kadar yatırımcı deli, boş yere 1Ms panel üretiyorlar. Bu adamların kafadan sorunu var, boş yere 144Hz'lere ve daha fazlasına çıkabilmek için üretim maliyetlerini artırıyorlar. Bu dogma düşüncelerden çıkın artık.
Mağazadan şiddetle alma konusuna gelecek olursak da; Hepsiburada gibi mağazalarda "Express" kargo diye bir mevzu var. Adamlar cihazını kendi özel aracında getiriyor. İnternetten bugüne dek 5 tane monitör siparişi verdim. Beşinde de herhangi bir problem yaşamadım.
Mağaza kârlıysa mağazadan alınır ama onun dışında 200-300 TL daha fazla verip, mağazaya kazıklanmak akıl işi değildir.
Zaten belli bir süreden sonra algılanabiliyor gecikme aynı ping gibi. Eğer rekabetçi oyunlar oynuyorsan yine 3-4 MS yeterlidir, 1 MS üstünlüğünü sağlayabilmek için inanılmaz reflekslere sahip olmalısın. Gecikme değerinden önce panel kalitesine, kronik sorunu var mı yok mu ona bak.
MS'in üstünlükle alakalası yoktur. Üstünlük sağlayan Hz oranıdır. MS oranının artması görüntüyü çamurlu, ghosting hale getirir o kadar.
Biraz ilim şart: