Çözüldü A8 7410 & R5 M330 laptopla Linux'ta sürücü sorunu olur mu?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
  • 10 yıllık HP UEFI destekleyen dizüstü bilgisayar.
  • AMD A8 7410 işlemci.
  • AMD R5 M330 ekran kartı.
  • 4 GB RAM.
  • 256 GB SATA SSD
Merhaba, yukarıda özellikleri yazılı dizüstü bilgisayara Linux Mint Cinnamon kurmaya karar verdim. Windows'ta işlemcinin ve ekran kartının güncel sürücülerinin hepsi sorunluydu. 2017 sürümünün en güncel stabil sürücü olduğunu söylüyorlardı ancak bulamamıştım. Mecbur varsayılan olarak gelen 2015 sürücüsünü kullanıyordum. Linux hangi sürücüyü indirir? En güncelini indirirse eğer büyük sıkıntı.

Aşağıda benimle aynı sorunu yaşamış olan kişilerin konuları var.

Çözüm
GNU/Linux ve Windows'ta sürücü yapıları birbirinden farklı o nedenle x sürümü, y sürümü diye düşüneceğiniz bir durum bulunmuyor. Örnek vermek gerekirse GTX 750 de RTX 5090 da NVIDIA'nın 580.x sürümünü kullanıyor Linux'ta. Windows'taki sürücü yapısıyla bir düşünmemeniz gerekiyor.

Linux'ta adı duyulmamış bir donanım kullanmadığınız sürece ihtiyacınız olan tüm sürücüler kurulu şekilde gelecektir, Linux'ta sürücü kurmak ile uğraşmazsınız (NVIDIA ve adı duyulmamış birkaç donanım haricinde.) o nedenle Linux Mint'i indirin, USB ile boot edin ve kurmadan önce tarayıcıda gezerek, video izleyerek test edin. Problem yaşamazsanız kurabilirsiniz.

Ek olarak, sürücüden bahsetmem ardından dağıtım özelinde de konuşmak isterim. 4 GB RAM'le Cinnamon kullanmak eziyet olabilir. Evet, sistem açılır ve kullanılır ama bir süre sonra RAM yetmemeye başlar. Q4OS Trinity gibi daha hafif bir dağıtım kullanmanız daha iyi olacaktır. Linux Mint XFCE de tercih edebilirsiniz.

Sürücü konusunda NVIDIA'dan örnek verdim ancak bunu örneklendirebileceğim en iyi marka o çünkü NVIDIA sürücüsünü elle kurmamız gerekiyor. AMD için zaten sürücü kurulu olarak gelir ve Windows'tan daha stabildir. AMD kullandığınıza göre Linux'ta endişelenmenize gerek yok. Linux'ta sürücüleri sorunlu olan NVIDIA'dır, AMD değil. Yine de mevcut donanımınız Linux Mint gibi bir dağıtım için eski olabilir bu durumda belirtirsiniz ve LTS bir dağıtım öneririz.
GNU/Linux ve Windows'ta sürücü yapıları birbirinden farklı o nedenle x sürümü, y sürümü diye düşüneceğiniz bir durum bulunmuyor. Örnek vermek gerekirse GTX 750 de RTX 5090 da NVIDIA'nın 580.x sürümünü kullanıyor Linux'ta. Windows'taki sürücü yapısıyla bir düşünmemeniz gerekiyor.

Linux'ta adı duyulmamış bir donanım kullanmadığınız sürece ihtiyacınız olan tüm sürücüler kurulu şekilde gelecektir, Linux'ta sürücü kurmak ile uğraşmazsınız (NVIDIA ve adı duyulmamış birkaç donanım haricinde.) o nedenle Linux Mint'i indirin, USB ile boot edin ve kurmadan önce tarayıcıda gezerek, video izleyerek test edin. Problem yaşamazsanız kurabilirsiniz.

Ek olarak, sürücüden bahsetmem ardından dağıtım özelinde de konuşmak isterim. 4 GB RAM'le Cinnamon kullanmak eziyet olabilir. Evet, sistem açılır ve kullanılır ama bir süre sonra RAM yetmemeye başlar. Q4OS Trinity gibi daha hafif bir dağıtım kullanmanız daha iyi olacaktır. Linux Mint XFCE de tercih edebilirsiniz.

Sürücü konusunda NVIDIA'dan örnek verdim ancak bunu örneklendirebileceğim en iyi marka o çünkü NVIDIA sürücüsünü elle kurmamız gerekiyor. AMD için zaten sürücü kurulu olarak gelir ve Windows'tan daha stabildir. AMD kullandığınıza göre Linux'ta endişelenmenize gerek yok. Linux'ta sürücüleri sorunlu olan NVIDIA'dır, AMD değil. Yine de mevcut donanımınız Linux Mint gibi bir dağıtım için eski olabilir bu durumda belirtirsiniz ve LTS bir dağıtım öneririz.

Çözüm
Herkes iyi çalışacağını söylüyor.
O zaman yeterince bilgili değiller ve sadece YouTube'dan izleyerek öğrenmişler. Tarayıcıda birkaç sekme açtıktan sonra RAM yetmemeye başlar.

Sistemin kendisi 900 MB civarı tüketmez mi?
Evet, 1 GB'ye yakın bir kullanım olur ancak tarayıcıların ne kadar RAM kullandığının farkındasınızdır diye düşünüyorum.

1760344107395.png

1760344142104.png

Evet, 1 GB'ye yakın bir kullanım olur ancak tarayıcıların ne kadar RAM kullandığının farkındasınızdır diye düşünüyorum.

Eki Görüntüle 2587313
Eki Görüntüle 2587318
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bununla modifiyeli Windows kullanıyordum. 700 MB kullanan Chrome ile %65-70 kullanım oranı vardı. Ve RAM'in 600 MB'ı ekran kartına ayrılmış yani aslında 3.4 GB RAM var. Linux'a geçerken ihtiyacım olmayacağı için düşüreceğim.

Bu arada asıl soruya cevap vermemişsiniz. 2017 yılından sonra bu işlemci ve ekran kartı için çıkmış tüm sürücüler sorunlu. Linux çekirdeğinde hangisi vardır en günceli mi?

Son düzenleme:
Bu arada asıl soruya cevap vermemişsiniz. 2017 yılından sonra bu işlemci ve ekran kartı için çıkmış tüm sürücüler sorunlu. Linux çekirdeğinde hangisi vardır en günceli mi?
Asıl soruya cevap verdim.

GNU/Linux ve Windows'ta sürücü yapıları birbirinden farklı o nedenle x sürümü, y sürümü diye düşüneceğiniz bir durum bulunmuyor.
AMD için zaten sürücü kurulu olarak gelir ve Windows'tan daha stabildir. AMD kullandığınıza göre Linux'ta endişelenmenize gerek yok. Linux'ta sürücüleri sorunlu olan NVIDIA'dır, AMD değil.
AMD'nin eski ekran kartları Windows'ta sürücü sorunu yaşatsa da Linux'ta Windows gibi sürücü sorunu yaşanmamaktadır. Sürücüler ve sürümlerinin yönetimi Windows ve Linux'ta farklıdır.

Yine de Linux Mint'te güncel sürücü size sorun yaşatırsa LTS yani uzun ömürlü, stabil bir Linux dağıtımı öneririz diye de ekleme yaptım.

Yine de mevcut donanımınız Linux Mint gibi bir dağıtım için eski olabilir bu durumda belirtirsiniz ve LTS bir dağıtım öneririz.

Fedora Xfce veya Linux Mint Xfce kurabilirsin o cihaza, Chrome'da işini yaparken başka bir şeyle uğraşmadığın sürece RAM'de sıkıntı yaşamazsın bence.

AMD'nin eski ekran kartları Windows'ta sürücü sorunu yaşatsa da Linux'ta Windows gibi sürücü sorunu yaşanmamaktadır. Sürücüler ve sürümlerinin yönetimi Windows ve Linux'ta farklıdır.
İşlemcim ve ekran kartım Linux'ta halâ sürücü güncellemesi alıyormuş teşekkürler. Kendi mesajınızı çözüm olarak raporlayabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı