Akasa PWM çoklayıcı nasıl kullanılır ?

Yinede teşekkür ederim öneriniz için. Açıkcası çoklayıcı zaten almış bulunmaktayım. 50-60 TL verip 4 pinli bir fan almak daha mantıklı geliyor. Sonuçta PWM ile fanlar kontrollü olacak ve bios'dan kontrol edebileceğim.
Bağlantıyı yaptıktan sonra BIOS'un fanları tanımasını sağlayın. Mesela Asus anakartlarda böyle bir opsiyon var. Sisteme bağlı fanları 1-2 dakika farklı hızlarda döndürerek fanların minimum ve maksimum devirlerini belirliyor. Bu sayede bilgisayarınız fan hız ayarını daha tutarlı yapacaktır.

Kontrolcünün kanal başına 5 W vermesi sorun olmaz mı? Bende bir ara düşündüm bundan almayı sonradan vazgeçtim. @207061
Hocam bios'dan QFan kontrol kısmından CHA_FAN'a takılı olan egzoz fanının devrini kontrol edebiliyorum. Yani kasamdaki fanlar PWM destekli anladığım kadarıyla. Silent moda aldığımda 600-700 RPM'e düşüyor. Full speed moda aldığımda 1150-1160'a kadar çıkıyor. Fakat bu çoklayıcıya illa 4 pin takmak zorunda mıyım ? Yani 3 pinlik fanım PWM destekli olsa da o çoklayıcıya 4 pin takmadığım sürece diğer fanlara iletmiyor mu ?

Akasa "Viper" 12cm S-Flow Yüksek Performanslı Sessiz Fan (AK-FN059) - Kasa Fanı - Overclock - Bilgisayar Bileşenleri

Bu fan uygun olur mu ? Bunu egzoz fan yerine takmayı düşünüyorum ve kasada olan egzoz fanınıda kasanın üst kısmına takmayı düşünüyorum. Bir taşla iki kuş misali.
Bağlantıyı yaptıktan sonra BIOS'un fanları tanımasını sağlayın. Mesela Asus anakartlarda böyle bir opsiyon var. Sisteme bağlı fanları 1-2 dakika farklı hızlarda döndürerek fanların minimum ve maksimum devirlerini belirliyor. Bu sayede bilgisayarınız fan hız ayarını daha tutarlı yapacaktır.
Anakartım Asus B350M-A. Sanırım dediğiniz ayar QFan kontrol kısmında mevcut.
bios3.png

Dediğiniz ayar Optimize All sanırım ?

Benim elimde önceden soğutucunun kendi 4 pin PWM fanı bulunduğu için 3 pinli fanla nasıl olur hiç denemedim.

Benim yaptıklarım şöyledir;

212 Evo soğutucunun kendi PWM fanında çoklayıcının 4 pin girişini kullanıp soğutucunun arkasına taktım. Geri kalan 3 pin kasa fanlarını çoklayıcının diğer uçlarına takıp ana bağlantıyı anakartın CPU2 FAN yerine taktım. Sonradan aldığım Akasa Viper 120 MM fanı doğrudan soğutucu fanı yaptım. Yani CPU1 FAN yerine taktım o çoklayıcıdan bağımsız takılıyor. Bu benim kendi çözümüm sen farklı bir yol deneyebilirsin.

Son düzenleme:
Benim elimde önceden soğutucunun kendi 4 pin PWM fanı bulunduğu için 3 pinli fanla nasıl olur hiç denemedim.

Benim yaptıklarım şöyledir;

212 Evo soğutucunun kendi PWM fanında çoklayıcının 4 pin girişini kullanıp soğutucunun arkasına taktım. Geri kalan 3 pin kasa fanlarını çoklayıcının diğer uçlarına takıp ana bağlantıyı anakartın CPU2 FAN yerine taktım. Sonradan aldığım Akasa Viper 120 MM fanı doğrudan soğutucu fanı yaptım. Yani CPU1 FAN yerine taktım o çoklayıcıdan bağımsız takılıyor. Bu benim kendi çözümüm sen farklı bir yol deneyebilirsin.
Hocam yaptığınızı anladım. Yani şuna emin olmak istiyorum, bir adet 4 pinli PWM fan alıp çoklayıcıya bağlantısını yaparsam ve diğer 3 pinli fanlarıda çoklayıcıya bağlarsam ben bios'da görünen CHA_FAN kısmının RPM'ini kaç yaparsam diğer fanlarda ona göre çalışacak değil mi ? Çoklayıcının mantığı bu yani ?

Teoride evet öyle olacak. Burada zamanında görüntü olarak o öyle görünüyor ama aslında 3 pin fanlar tam devir dönüyor dendiği de oldu. Kendi gözlemlediğim ise çoklayıcıyı aldıktan sonra gürültüde bariz azalma olduğu şeklindedir.

Bak mesela altta oyunda çoklayıcı fanları 700 RPM çalışıyor.

fallout.jpg

Son düzenleme:
Teoride evet öyle olacak. Burada zamanında görüntü olarak o öyle görünüyor ama aslında 3 pin fanlar tam devir dönüyor dendiği de oldu. Kendi gözlemlediğim ise çoklayıcıyı aldıktan sonra gürültüde bariz azalma olduğu şeklindedir.

Bak mesela altta oyunda çoklayıcı fanları 700 RPM çalışıyor.

Eki Görüntüle 354664
Anladım hocam ama bendeki 3 pinli fanlar PWM destekli. Yani deneyip görücez. O zaman denemek amaçlı ucuz bir 4 pinli PWM fan alayım. Eğer o da olmazsa bu ürün işimi görür mü ?Aerocool F5XT 4 Kademe Hız Ayarlama 5x5W Fan Kontrolcülü Ön Panel (AE-F5XT) - Fan Kontrolcü - Overclock - Bilgisayar Bileşenleri

Bende var o çoklayıcı. 4 pin kılavuz soketi var. Oraya herhangi bir 4 pin fan takıyorsunuz. Anakarta giren 4 pin soketini de anakartta ki yerine bağlıyorsunuz. Gücü mosfetten alacaksınız. Diğer kalan 4 yuvaya da 3 pin fanlarınızı bağlayacaksınız. Önemli not; tam işlevsel olması için kullandığınız fanların devir sayılarının aynı ya da çok yakın olmasına özen gösterin. Benim bağladığım 4 pin fan çok hızlıydı, pek işlevsel olmadı, ben de voltajı basit mühendislik ile düşürdüm. Kabloyu kullanırken nazik olmaya özen gösterin, ek yerlerindeki lehin ve izolasyon bayağı zayıf.
Bu kabloyu kullanarak 3 pinli fanlarınızın devrini ayarlayabildiniz yani sonuç olarak? Kaç gündür bu kabloyla uğraşıyorum olmuyor. Voltajı nasıl düşürdüğünüzü hatırlıyor musunuz?

Bende var o çoklayıcı. 4 pin kılavuz soketi var. Oraya herhangi bir 4 pin fan takıyorsunuz. Anakarta giren 4 pin soketini de anakartta ki yerine bağlıyorsunuz. Gücü mosfetten alacaksınız. Diğer kalan 4 yuvaya da 3 pin fanlarınızı bağlayacaksınız. Önemli not; tam işlevsel olması için kullandığınız fanların devir sayılarının aynı ya da çok yakın olmasına özen gösterin. Benim bağladığım 4 pin fan çok hızlıydı, pek işlevsel olmadı, ben de voltajı basit mühendislik ile düşürdüm. Kabloyu kullanırken nazik olmaya özen gösterin, ek yerlerindeki lehin ve izolasyon bayağı zayıf.
Peki canım birkaç tane daha 4 pinli fan almak isterse bağlayamayacak mıyım? Bağlasam bile hızını kontrol edemeyecek miyim? Bütün fanları PWM almak istiyorum.

Peki canım birkaç tane daha 4 pinli fan almak isterse bağlayamayacak mıyım? Bağlasam bile hızını kontrol edemeyecek miyim? Bütün fanları PWM almak istiyorum.
O aparat buna yönelik değil. Anakartınızın desteklediği sayıda 4 pin fan alabilirsiniz ya da 4pin fan çoklayıcı kullanabilirsiniz. Kontrolcülü bir kasa da seçebilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı