"Akıl yaşta değil baştadır" atasözü sizce ne kadar doğru?

Ben siyasi görüşlerini dile getirenlerden bahsetmiyorum. Telefonunu çıkar gibi şeyler söyleyenlerden bahsediyorum.
Yine farklı bir şey değil örnek vermek istediğiniz durum. 1980-2000 yılları arasında şu ülke yüzünden akıl sağlığını kaybetmeden 2021 yılına kadar gelmiş insanların savunma taktiği böyle olur. Bu insanlar sizin görmüş olduğunuz her şeyin fazlasını görmüş insanlar.
 
Cuk diye oturuyor Türkiye'ye. Yaşlı diye kendini üstün gören veya saygı hak ettiğini düşünen tipler çok çünkü.
 
Akıl yaşta da değildir başta da değildir. Akletmek bir insanın kendisine tecrübe/deneyim kazandıran olaylar karşısında girdiği tutumla beraber geliştirdiği bir yöntemdir. Yaşı büyük ama cahil olanlar veya yaşı küçük ama çok bilmiş diye tabir ettiğimiz ukala çocuklar bu sözün yanlış olduğuna dair örneklerdir.
Tecrübe, deneyim her şeydir. "Çok gezen mi bilir, çok kitap okuyan mı?" sorusunun cevabıyla da burada bir bağlantı vardır. Sadece gezen bilmez. Sadece okuyan da bilmez. İkisini aynı anda yapabilen, bunlardan deneyim edinerek kendi aklında sentezleyebilen ve öğrenimlerinin sonuçlarını hayatına uyarlayabilen kişiler, işte asıl bunlar en iyi bilenlerdir.
 
Tartışılmaya gerek olmayacak derecede doğru. Akıllı insanlar en yaşlılar mı? Hayır değil. Bitmiştir.
 
Akıl yaşta değil baştadır ama aklı başa getiren de yaştır.
Elbette birisi sırf sizden büyük diye daha akıllı olamaz ama genele bakarsanız 30 yaşında birisi 10 yaşındaki birinden daha akıllıdır.
 
İnsana dair keskin ayrımlara sahip tespitler, coğunlukla yüzeyseldir ve taraftar bakış ile yerle yeksan edilmesi muhtemeldir. Sentez ile ulaşılan tanımlar, bilgiye dair daha aydınlatıcı olacaktır.
 
Bence çok doğru bir söz. Bebeleri karıştırmayın bu işe zaten. Onlar daha çocuk, bu söz onlar için geçerli değil. Bir insan 7'sinde nasılsa, 70'inde de öyledir diye bir söz de vardır. Bu da çok doğru.
 

Geri
Yukarı