Akıllı tahtalar için Linux dağıtımı önerisi

Old Major

Kilopat
Makaleler
3
Daha fazla  
Merhaba. Bizim akıllı tahtalar Windows 8.1 kullanıyor. Vestel marka. Ben Linux'u yaymak için onlara efsane bir yazı yazacağım. Bu tahtalara gizliliğimize önem veren, depoları çok eski olmayan ama hala stabil, Windows'a benzeyen bir dağıtım kuracağım. Sizce hangi dağıtımı önerirsiniz? Pardus olmasın. Sistemde yazılımları ben kuracağım. KDE Plasma olması şart değil ama olması iyi olur. Non-Free depo etkinleştirmeyi gerektirmese iyi olur.

Inan bana oyle yaparak Linux'u yaymiyorsun. Aksine ogretmenler kullanmakta zorlanabilir.
Bilisim hocalari da zaten pek sicak bakmaz, cunku islerine gelmez acikcasi.

Herhangi bir dagitimda dokunmatik ekrani calisir mi sanmiyorum. Pardus'un akilli tahta versiyonuna bak derim, calisirsa onda calisir.

Inan bana oyle yaparak Linux'u yaymiyorsun. Aksine ogretmenler kullanmakta zorlanabilir.
Bilisim hocalari da zaten pek sıcak bakmaz, cunku islerine gelmez açıkçası.

Herhangi bir dagitimda dokunmatik ekrani calisir mi sanmiyorum. Pardus'un akilli tahta versiyonuna bak derim, calisirsa onda calisir.

Hocam olabilir aslında. Dokunmatik ekran desteği olan bir dağıtım bulmak için bu konuyu attım. Vallahi nedense bilişim hocası ilk Linux kullandığında sıkıntı çektiğini söyledi ama nedense ben Arch tabanı kullanmama rağmen hiçbir şey olmadı. Cevabınız beni düşündürdü.

VESTEL tahtalar için dokunmatik sürücüsünü düzenlemiştim burada bulunuyor.

Bunlar da Linux dağıtımları için yaptığım konular.

Gelelim sorunuza:

Stabil bir dağıtım seçmelisiniz, bu yüzden en iyi seçenek Debian 12 sürümü olacaktır. Hem günümüze yakın güncellikte paketler hem de stabil olmasıyla çok iyi bir seçenek.

Diğer seçenek ise Semi-rolling olan Fedora Linux. Bu dağıtımda da sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Arch Linux çok sıkıntı olabilir. Güncelleme ile Bootloader'ın yok olması, kütüphane güncellemeleri ile sistemde stabilizasyon sorunları gibi gibi sorunlar. O yüzden kamu alanlarında Arch Linux kullanılması çok mantıklı değil.

Ancak kesinlikle Arch Linux deneyeceğim diyorsanız zamanında akıllı tahta için hazırlamış olduğum Arch Linux kurulum betiği burada. İsterseniz düzenleyip kullanabilirsiniz:

Lisenin ikinci döneminde muhtemelen akıllı tahta için Debian kurulumu çıkaracağım. Sıfır bir Debian kurulumu olacak ve içerisine Pardus depolarını dahil edeceğim. Direkt Pardus'un kendisini kullanmak mantıksız geliyor. Hazırladığım zaman konusunu açarım belki.

Son düzenleme:
Linux'u kurduktan sonra hocalarınız akıllı tahta garip bir hale büründü deyip Windows kurulmasını isteyebilirler, çünkü Linux'dan habersiz çok insan olduğunu düşünüyorum.

Linux'u kurduktan sonra hocalarınız akıllı tahta garip bir hale büründü deyip Windows kurulmasını isteyebilirler, çünkü Linux'dan habersiz çok insan olduğunu düşünüyorum.

Hocam müzik odasında masaüstünde Pardus kurulu bir VirtualBox sanal makine dosyası var. Bir de Türkiye'de ofislerde bayağı Linux kullanan var. Zaten onların kararına göre kurarız. Ama hiç o sanal makinenin açıldığını görmedim.

@Old Major, ayrıca akıllı tahtalarda X11 ortamlarından ziyade Wayland kullanmak daha iyi, aklınızda bulunsun. GNOME veya KDE düşünülebilir. Benim tavsiyem GNOME ortamıdır zira mobilite anlamında şahane bir masaüstü ortamı. Eklentiler ile Windows tarzında bir ortama dönüştürebilirsiniz.

Eğer Windows tarzında bir panel istiyorsanız bu:

Eğer daha çok tablete benzesin istiyorsanız bu:

Bu iki eklenti de oldukça güzeldir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı