Akkuyu Nükleer Santralinin Maliyeti

Makaleler
1
Daha fazla  
Şimdi arkadaşlar bildiğiniz üzere nükleer santral yapılıyor. Bu nükleer santralin maliyeti ise dev proje olarak lanse ediliyor çünkü gerçekten maliyeti devasa 25 milyar dolar deniyor.
Belgesi burada.

Link:Yeni Nükleer Santraller İçin Sırada Sinop ve İğneada Var

Resim:

1522830676122.png

Gelelim esas konuya, şimdi 2017 elektrik ithalatımızı %51 azaltmışız ve bunun sonucunda 45 milyon dolar yurtta kalmış, 43 milyon dolar 6 aylık dönemde, elektrik ithalatına para ödemişiz haberden çıkardığımız dokta bu.

Link:Türkiye'nin elektrik ithalatı faturası yüzde 51 azaldı

Resim:
1522830975009.png

Şimdi aylık ortalama demekki, 43/6=7 milyon dolar aylık ithatımız varmış.

Peki yapılan santral tamamen dışa bağımlılığı kesecek mi onu araştırmadım. Ha tamamen kestiği varsayalım.

7 milyon 1 ayda ise,
20 milyar x ayda,

x=2857 Ayda. Bu da 2857/12=238 yılda amorti edecek gibi gözüküyor. Şimdi bu daha 20 milyar dolarlık santral dış ithalatın tümünü karşılarsa amorti edeceği değer. Bun nasıl hesaptır? Ben mi hesabı yanlış yapıyorum? Yukarıdakiler mi yapıyor? Bu kadar zarardan sonra kendin üretsen ne olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu yapılan santral içinde tıpkı Osmangazi köprüsünü yapan firmaya verilen araç geçiş teminatı gibi bir skandal ortaya çıkarsa hiç şaşırmam. Telafisini milletin iki misli ödeyeceği elektrik faturasından çıkarırlar.

Bu yapılan santral içinde tıpkı OsmanGazi köprüsünü yapan firmaya verilen araç geçiş teminatı gibi bir skandal ortaya çıkarsa hiç şaşırmam.

Yani hesabımı çürütecek varsa çıksın hatalı olabilirim ama hesap ortada. 200 yıl aynı elektriği kullansak satın alsak bu kadar para harcamış olmayacağız onun yerinde parti parti, güneş panelleri kurulabilir. Ne anlamı var.

Bu kadar riskli bir şeyin anlamı kalmıyor.

Bir de tamamen ithalatı bitirmeyecekmiş son bilgime göre. Türkiye elektrik ihtiyacının %10'unun karşılayacakmış daha da battık.

Nükleer bir santrali sadece elektrik enerjisi açısından düşünmek hesapta yapılan hatalardan birisi. Santralin elektrik üretmesi işin kılıfı, asıl olay neden kurulduğunu anlayabilmekte. Şuanda dünyada güç dengelerinde kafasına göre rest çekebilen ülkeler hali hazırda nükleer santrale yani nükleer teknolojiye yani nükleer bombalara sahip olan ülkeler. Hiçbir ülke başka bir ülkeye nükleer bir bombayı dünya paralar verseniz bile satmaz.

Yani buradaki asıl detay olay amorti süresi değil, getireceği avantajların dikkate alınmasıdır. Akkuyu'nun stratejik konumuna bakarsak ne ABD'nin ne de İsrail'in orayı bir operasyonla yok etmeye kalkışması imkansıza yakındır. Akdeniz'de dağlar denize paraleldir, bu sayede iç bölgelere hava geçişi çok azdır. Santralin denizin yakınına kurulmasıyla dağın dış kısmında kalan santral, patladığında deniz üzerinden ki açık alandan direkt olarak Kıbrıs, Suriye - Lübnan kesimi ve İsrail üzerine radyasyon yayabilecektir ki denizin üzerinden çok hızlı ve uzak mesafelere etkili bir şekilde yayılabildiğini Rusya'nın Çernobil patlamasında hepimiz olayı kabak gibi gördük.

Uzun lafın kısası tam olarak gözlerinin önlerinde kabak çiçeği gibi nükleer silah için altyapılarımızı kuracağız ve onlar bize dokunamayacak zira dokundukları an kendilerine zarar vermiş olacaklar. İsrail bu riski göze alamaz.

Nükleer santrali sonuna kadar destekliyorum fakat tek enerji üretimi için lazım olan kaynak nükleer enerji değil, alternatif diğer kaynaklarda mevcut. Tek bir yere yatırım hiçbir zaman mantıklı değil, olmamıştır da.

Bu arada öyle hükümet sempatizanı falan değilim. Hakkı olanın hakkını vermek, haksız tarafı yermek en büyük ideolojim olmuştur. Hepimiz insanız, hepimizin hataları olabilir. Önemli olan şey doğru olan şeylere destek verip, yanlış olan şeylere karşı dimdik durabilmektedir. Zaten bunu beceremediğimiz için bu kadar çok sıkıntılar çekti bu ülke ve onun evlatları...

Son düzenleme:
Nükleer bir santrali sadece elektrik enerjisi açısından düşünmek hesapta yapılan hatalardan birisi. Santralin elektrik üretmesi işin kılıfı, asıl olay neden kurulduğunu anlayabilmekte. Şuanda dünyada güç dengelerinde kafasına göre rest çekebilen ülkeler hali hazırda nükleer santrale yani nükleer teknolojiye yani nükleer bombalara sahip olan ülkeler. Hiçbir ülke başka bir ülkeye nükleer bir bombayı dünya paralar verseniz bile satmaz.

Yani buradaki asıl detay olay amorti süresi değil, getireceği avantajların dikkate alınmasıdır. Akkuyu'nun stratejik konumuna bakarsak ne ABD'nin ne de İsrail'in orayı bir operasyonla yok etmeye kalkışması imkansıza yakındır. Akdeniz'de dağlar denize paraleldir, bu sayede iç bölgelere hava geçişi çok azdır. Santralin denizin yakınına kurulmasıyla dağın dış kısmında kalan santral, patladığında deniz üzerinden ki açık alandan direkt olarak Kıbrıs, Suriye - Lübnan kesimi ve İsrail üzerine radyasyon yayabilecektir ki denizin üzerinden çok hızlı ve uzak mesafelere etkili bir şekilde yayılabildiğini Rusya'nın Çernobil patlamasında hepimiz olayı kabak gibi gördük.

Uzun lafın kısası tam olarak gözlerinin önlerinde kabak çiçeği gibi nükleer silah için altyapılarımızı kuracağız ve onlar bize dokunamayacak zira dokundukları an kendilerine zarar vermiş olacaklar. İsrail bu riski göze alamaz.

Nükleer santrali sonuna kadar destekliyorum fakat tek enerji üretimi için lazım olan kaynak nükleer enerji değil, alternatif diğer kaynaklarda mevcut. Tek bir yere yatırım hiçbir zaman mantıklı değil, olmamıştır da.

Bu arada öyle hükümet sempatizanı falan değilim. Hakkı olanın hakkını vermek, haksız tarafı yermek en büyük ideolojim olmuştur. Hepimiz insanız, hepimizin hataları olabilir. Önemli olan şey doğru olan şeylere destek verip, yanlış olan şeylere karşı dimdik durabilmektedir. Zaten bunu beceremediğimiz için bu kadar çok sıkıntılar çekti bu ülke ve onun evlatları...

Peki bu iş o kadar kolay bir iş değil, nükleer silah yapmak kaldı ki, diğer santrali Japon- Fransız ortaklığı yapacak, peki Fransa, ABD yandaşı olarak bunu bize nasıl yapacak. Neden yapacak? Yani yapılmış nükleer santralden biz atom bombası yapmayı öğreneceksek bu mantıksız bir hamle olur Fransa için. Kaldı ki bu kadar para harcamaya gerek yok. Rusya'ya yanaşan herkese bir nükleer silah öğretiyor zaten, İran, Pakistan, bunların eğitimini kimseye çaktırmadan, Rusya'dan öğrenebilir hani ortak düşmansa. Ha o kadar paraya satmaz diyorsan bunu Ruslar'da biliyor nükleer santral de yapmaz. Çekinceleri varsa, efendim bunlar yarın bir gün nükleer bomba yapar diye yapmaması lazım. Bunlar birer çelişki.

Yukarıda yazdıklarımı düzgün okumamışsınız, demek istediğimi de anlayamamışsınız. Minareyi çalacak kişi kılıfını da hazırlar diye bi söz boşuna söylenmemiş. Politikalarda arkada dönen işlerin haddi hesabı yoktur.

Sorularınıza gelecek olursak,
peki Fransa, ABD yandaşı
Bi Fransızlara sor bakalım ABD'ye ne kadar meraklılarmış? Herkes başkasının kuyusunu kazma peşinde. ABD'nin kafasına göre piyasalarla oynamasına, Avrupa Birliği'ni parçalamaya çalışmasını, Uzak Doğu pazarını bozmaya çalışmasını az biraz yakın geçmiş tarihini bilen birisi neden yaptığını tahmin edebilir.
Yani yapılmış nükleer santralden biz atom bombası yapmayı öğreneceksek bu mantıksız bir hamle olur Fransa için.
Normal şartlarda evet, fakat altta onlarında çıkarı olan bir siyasi çıkar planları var. ABD ile İsrail köşeye sıkıştırmaya kalktığında Türkiye'de yaptırttığı nükleer güç üzerinden eline güçlü bir koz veriyor.
Kaldı ki bu kadar para harcamaya gerek yok.
Tek bir yatırımın oraya yapılmasını doğru bulmadığımı belirtmiştim. Ayrıca her şey para değil, bundan emin olun.
Rusya'ya yanaşan herkese bir nükleer silah öğretiyor zaten
Rusya kendine her yaklaşana öyle nükleer silah yapmayı öğretmiyor. Kendi emelleri doğrultusunda bulunan ülkelere veriyor. Baktığımızda Rusya sıcak denizlere inme hayali için halen daha kendine altyapı hazırlıyor. Tek taşla iki kuş vuruyor. Hem ezeli rakibi olan İsrail ve ABD'yi köşeye sıkıştırıyor hem de kendisi için ikili ilişkileri iyi tutarak yüzyıllık planında ilerleme kat ediyor.
Rusya'dan öğrenebilir hani ortak düşmansa
Stratejik konularda çat kapı gidip hadi bana şunu öğret bunu öğret demenin hiçbir faydası yok aksine zararı var. Direkt olarak o kişinin hedefe alınma ve ölme riski var. Aynı zamanda üretim yapacak yerin olmadığı için boşa kalifiye elemanın oluyor. Sonrada ülkeden uçup, başka ülkelere kaçıyorlar. Düz mantık yimez. :)
Ha o kadar paraya satmaz diyorsan bunu Ruslar'da biliyor nükleer santral de yapmaz. Çekinceleri varsa, efendim bunlar yarın bir gün nükleer bomba yapar diye yapmaması lazım. Bunlar birer çelişki.
Yukarıda açıkladım. Bazı siyasi çıkarlar için bazı risklerin alınması lazım. En güzel örnek Mustafa Kemal ATATÜRK'tür. Eğer siyasi olarak Türkiye'yi kurma çıkarı karşılığında komple tüm vatan topraklarını en kötü şekilde (halkın katliamı dahil) almasaydı şuan hiçbir birimiz bu ortak dili konuşamaz durumda olurduk, bundan emin ol. Gülü seven dikenine katlanır lafı boş yere ortaya çıkmamış.

Bütün büyük oyunu da bozmuşsunuz her şeyi çözmüşsünüz bakıyorum. O zaman söyleyin de iktitara her yıl 8 milyar dolar kazancımız var diye hava atmasınlar bari, sözlerinin eri olsunlar.

Pakistan'ın bile nükleer silahı varsa zaten bu dünya bitmiştir artık. Sonumuz hayrolsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı