Akkuyu Nükleer Santralinin Maliyeti

Nükleer bir santrali sadece elektrik enerjisi açısından düşünmek hesapta yapılan hatalardan birisi. Santralin elektrik üretmesi işin kılıfı, asıl olay neden kurulduğunu anlayabilmekte. Şuanda dünyada güç dengelerinde kafasına göre rest çekebilen ülkeler hali hazırda nükleer santrale yani nükleer teknolojiye yani nükleer bombalara sahip olan ülkeler. Hiçbir ülke başka bir ülkeye nükleer bir bombayı dünya paralar verseniz bile satmaz.

Yani buradaki asıl detay olay amorti süresi değil, getireceği avantajların dikkate alınmasıdır. Akkuyu'nun stratejik konumuna bakarsak ne ABD'nin ne de İsrail'in orayı bir operasyonla yok etmeye kalkışması imkansıza yakındır. Akdeniz'de dağlar denize paraleldir, bu sayede iç bölgelere hava geçişi çok azdır. Santralin denizin yakınına kurulmasıyla dağın dış kısmında kalan santral, patladığında deniz üzerinden ki açık alandan direkt olarak Kıbrıs, Suriye - Lübnan kesimi ve İsrail üzerine radyasyon yayabilecektir ki denizin üzerinden çok hızlı ve uzak mesafelere etkili bir şekilde yayılabildiğini Rusya'nın Çernobil patlamasında hepimiz olayı kabak gibi gördük.

Uzun lafın kısası tam olarak gözlerinin önlerinde kabak çiçeği gibi nükleer silah için altyapılarımızı kuracağız ve onlar bize dokunamayacak zira dokundukları an kendilerine zarar vermiş olacaklar. İsrail bu riski göze alamaz.

Nükleer santrali sonuna kadar destekliyorum fakat tek enerji üretimi için lazım olan kaynak nükleer enerji değil, alternatif diğer kaynaklarda mevcut. Tek bir yere yatırım hiçbir zaman mantıklı değil, olmamıştır da.

Bu arada öyle hükümet sempatizanı falan değilim. Hakkı olanın hakkını vermek, haksız tarafı yermek en büyük ideolojim olmuştur. Hepimiz insanız, hepimizin hataları olabilir. Önemli olan şey doğru olan şeylere destek verip, yanlış olan şeylere karşı dimdik durabilmektedir. Zaten bunu beceremediğimiz için bu kadar çok sıkıntılar çekti bu ülke ve onun evlatları...

Daglar denize paralel ve hava gecirgenligi az... :)

Fazla soze ne hacet!

Herkes isin aslini bilmeden ve arastirmadan yaziyor!

Nukleer santralin yapim maliyetiyle en az 2 tane bilemedin 3 tane nukleer reaktor yapilirdi!

Ancak daglar denize paralel! :)

Nukleer fuze olayina gelirsek. Daha uzaya gonderebilecegin roket teknolojileri yerine insaata ve betona yatirim yaparak nukleer fuzeyi vinc ile mi firlatacaksin?

Biraz nukleer fuze teknolojilerini oku.
Cernobil olayina gelirsek;
Birazcik arastirma yapsaydin Cernobil'in radyasyon bulutlarinin Misir'a kadar yayildigini gorurdun (etkisi az olsa dahi yayilmistir sonucta) yani daglarin denize paralel olmasi (cem yilmaz'in anlatimi) cokta onemli degil radyasyonun yayilmasi icin. Zira termal etkiye karsi deseydin amenna!

Neyse toparlayacak olursak;
Daglar mi denize yoksa denizler mi daglara paralel bilmem!? Ancak bildigim dunyanin en pahali nukleer reaktorlerini insa ettirerek devlet yani halk zarara ugratilmistir.

Son olarak da Turkiye Cumhuriyeti'nin en pahali ve en buyuk projesi, GAP'tir!!! Hala bunu bilmeyenler var!
Bütün büyük oyunu da bozmuşsunuz her şeyi çözmüşsünüz bakıyorum. O zaman söyleyin de iktitara her yıl 8 milyar dolar kazancımız var diye hava atmasınlar bari, sözlerinin eri olsunlar.

Pakistan'ın bile nükleer silahı varsa zaten bu dünya bitmiştir artık. Sonumuz hayrolsun.
Pakistan dedigin ulke, nukleer fizikte dunyadaki 10 ulkeden birisidir!
Bakma fakirlikle ve siyasi calkantilarla surekli yorduklarina. 1 milyarlik Hindistan'in saldirmaktan cekindigi ulkenin adidir Pakistan!

Neden bu kadar karşısınız bu projeye? "Dünyada şu anda 31 ülkede aktif 437 nükleer reaktör bulunurken, 14 ülkede 68 nükleer reaktörün de inşaatı devam ediyor. 2030 yılına kadar 164 nükleer reaktörün yapılması planlanırken, ülkelerin nükleer programlarındaki reaktör sayısı ise 317’yi buluyor." Sanki tüm olay Çernobil'den ibaret. Bu güneş enerjisi değil nükleer santral bu proje sadece enerjide kullanılmayacak ki. Sonunda akıllı bir şey yapıyoruz sonuna kadar arkalarındayım bu projenin.

Nükleer santralin yapılması doğru bir şey ve destekliyorum. Fakat arka planda dönen maliyet işleri, ihaleler vesaire bunlar titizlikle incelenmeli, fırsatçılara (yandaşlara) para verilmemeli.

Üreteceği elektrik normalın 2 katı fiyata satılacak. Bilmem kaç yıl bu gelirler Rusya'ya verilecek.
Enerji ihtiyacının sadace %10'u karşılayacak.
Her türlü denetimi Rusya yapacak.
Yapım maliyeti bizden kazancı, kontrolu Rusya'da ve elektrik faturalarına ciddi bir etkisi olmayacak. Patlarsa da Türkiye'nin en güzel kıyılarını ve tarım deposunu vuracak. Milyonlarca insan ölecek.

Bence mantıklı. Ben destekliyorum. :)

Nükleer bomba yapacaz falan, denmiş. Onun için uranyum zenginleştirmen lazım. Zenginleştirdiğin uranyumu sapanla atamayacağına göre balistik füzeye ihtiyacın var. Sen bunları yaparken dünya oturup izlemeyecek. İran'in başına gelen başına gelecek. İran'ın petrolu var, dayanıyor. Senin neyin var? Nasıl dayanacaksın? Pardon, Allah'ınız vardı değil mi? :ROFL:

Burdan nükleere santrale karşıyım anlamı çıkarmayın. İsterseniz her ile bir tane santral kurun. Ama bu anlaşma şartları ne böyle? Mahalledeki bakkalı göndersek daha iyi bir anlaşma imzalardı herhalde. Nükleer bomba yapacaz işide goygoydan öteye gidemez.

Son düzenleme:
Hala iyi bir şey deyip insanları da kandırmayın.

Bir satıcı var bir de alıcı var. Satıcı artık kullanılmayan malları bir keriz bulup iteler ise oohh satıcının keyfine diyecek yoktur.

Hesap bu. Elektrik için nükleer santral artık ilerisi için mantıklı değil. Adamlar güneş enerjisine geçiyor, bizde nükleere geçiyoruz diye sevinen var.

Nükleer projelermiş. Harddisk mi bu? Çekirdeği çıkar başka yere tak. Neyin projesinden bahsediyorsunuz? Adamlar yarın öbür gün nükleer silah için mi yardımcı olacak?

Burada yüzüne bile bakılmayan projeler yurt dışına gidip ödül alıyor. Projeymiş! Kim yapacak bu projeleri? Hadi yaptı diyelim kimin cebi dolacak asıl soru bu?

Her şeyi geçtim bu riske girmeye değer mi? Tabii bazıları için ...'tan bir şey yapılsa bile tuttuğu takım gibi destekleyenler olacak. Hatta işin kötüsü bu yararlı olmadığını bilse bile ölümüne savunanlar olacaktır.

---

@@ekrem_ustun reankarnasyon aklıma geldi CMYLMZ diyince.
"Bir daha kine kesin kralsın be oğlum..."

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hala iyi bir şey deyip insanları da kandırmayın.

Bir satıcı var bir de alıcı var. Satıcı artık kullanılmayan malları bir keriz bulup iteler ise oohh satıcının keyfine diyecek yoktur.

Hesap bu. Elektrik için nükleer santral artık ilerisi için mantıklı değil. Adamlar güneş enerjisine geçiyor, bizde nükleere geçiyoruz diye sevinen var.

Nükleer projelermiş. Harddisk mi bu? Çekirdeği çıkar başka yere tak. Neyin projesinden bahsediyorsunuz? Adamlar yarın öbür gün nükleer silah için mi yardımcı olacak?

Burada yüzüne bile bakılmayan projeler yurt dışına gidip ödül alıyor. Projeymiş! Kim yapacak bu projeleri? Hadi yaptı diyelim kimin cebi dolacak asıl soru bu?

Her şeyi geçtim bu riske girmeye değer mi? Tabii bazıları için ...'tan bir şey yapılsa bile tuttuğu takım gibi destekleyenler olacak. Hatta işin kötüsü bu yararlı olmadığını bilse bile ölümüne savunanlar olacaktır.

---

@@ekrem_ustun reankarnasyon aklıma geldi CMYLMZ diyince.
"Bir daha kine kesin kralsın be oğlum..."

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Açıkçası içi dolu bir şekilde eleştirseniz size hak vereceğim ama sırf muhalif olmak için konuşuyorsunuz gibi geliyor. Tamamen nötrüm bu olaya ve iktidara muhalif bir kişiyim. Fakat yapılan her şeye de gömmemek lazım her şeyi övmemek gerektiği gibi.

Ayrıca şu videoyu herkesin izlemesini tavsiye ederim.

Muhalif olarak konuşmuyorum. Bunu kim yapar ise karşıyım onu belirtiyorum.

Yukarıda nedenlerini açıkladım ayrıca şunu da ekleyeyim. Şimdi ne bölgesiyiz? Deprem. Peki bu yapılır ise, olası bir kazada ne olur? Lütfen biraz araştırınız.

Bu ülkede yakın zamanda yurt dışından şarbonlu havyan getirildi. Ne kontrol var ne bir şey. Baktıkları tek şey cebimiz ne kadar dolacak. Artısını eksisi düşünen yok. Artısı dediğim gibi cebimize ne kadar para girecek bizi ne kadar zengin edecek tasası.

Neyse ben her zaman diyeceğimi saklayan birisi değilim. Benim için ne doğru ise onu söylerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ortaklık Yapısı ve Kaç Yıl İşletileceği
Akkuyu Nükleer Santrali'nin çoğunluk hissesi olan %51'i her zaman Rusya Federasyonu'na ait olacaktır. Federasyon, diğer %49 hisseyi dilerse Türkiye'deki yatırımcılara satabilecektir. Santralin 60 yıl işletilmesi planlanmaktadır.

Devlet'in Elektrik Alım Garantisi
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1. ve 2. ünitelerinde üretilecek elektriğin %70'ine, 3. ve 4. ünitelerinde üretilecek elektriğin %30'una satın alma garantisi vermiştir. Bu satın alma garantisi her bir ünite için ayrı ayrı ticari faaliyete başlamasından itibaren 15 yıldır. Bu oranlar ve ortalama elektrik üretim kapasitesi dikkate alındığında Devlet'in TETAŞ aracılığıyla alım garantisi verdiği üretim miktarı 17 milyar 500 milyon kilovatsaat'tir. Geriye kalan üretim miktarı Akkuyu NGS tarafından serbest piyasada satışa sunulacaktır. (Resmi Gazete, 6 Ekim 2010)

Devlet Elektriği Hangi Fiyata Alacak?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) aracılığıyla satın alma garantisi verilen miktardaki elektriğin her bir kilovatsaatini 12,35 dolar sent fiyatla alacaktır. Ayrıca TETAŞ ile Proje Şirketi arasında mutabaka edilen tarife kademelerinde, elektrik fiyatlarındaki artış, Akkuyu projesinin geri ödemesinin sağlanması amacıyla fiyat 15,33 dolar sent kWh tavan fiyatına kadar proje şirketi tarafından belirlenir. (Resmi Gazete, 6 Ekim 2010)

Elde patlayan projelerden birisi daha. 60 yıl işletecek, bir de dolar üzerinden ödeme. Dolar oldu 11.30 ve gerisini siz düşünün.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı