Allah'ın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak mı ?

Hazarcobann

Decapat
Daha fazla  
Andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık.Onların kalpleri vardır, fakat anlamaz
gözleri vardır, fakat görmez bunlar hayvanlar gibi hatta daha da aşağıdırlar. ( Araf suresi 179 )

Ve Rabbinin "Andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım '' sözü gerçekleşecektir/kesinleşmiştir. (Hud suresi 119)

Dostlar bu ayete göre allah zaten söz vermiş cehennemi cin ve insanlarla tamamen dolduracağım diye.Böyle büyük bir cezanın sözünün verilmesi sizcede yanlış değil mi ? Üstelik bu sözünün gerçekleşmesi içinde, ( iyi insanları cehenneme atmayacağına göre ) kalbi olupta görmeyen, gözü olupta duymayan , yani cehenneme atmak için bu kötü özelliklere sahip kötü kullar yarattığını söylüyor.Bu ayetler özgür iradeyle çelişkili değil midir ? Sizin fikirleriniz nedir dostlar ?

Son düzenleme:
Andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık. Onların kalpleri vardır, fakat anlamaz.
Gözleri vardır, fakat görmez bunlar hayvanlar gibi hatta daha da aşağıdırlar. ( araf suresi 179 )

Ve rabbinin "andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım " sözü gerçekleşecektir/kesinleşmiştir. (HUD suresi 119)

Dostlar bu ayete göre Allah zaten söz vermiş cehennemi cin ve insanlarla tamamen dolduracağım diye. Böyle büyük bir cezanın sözünün verilmesi sizce de yanlış değil mi? Üstelik bu sözünün gerçekleşmesi içinde, ( iyi insanları cehenneme atmayacağına göre ) kalbi olup da görmeyen, gözü olup da duymayan, yani cehenneme atmak için bu kötü özelliklere sahip kötü kullar yarattığını söylüyor. Bu ayetler özgür iradeyle çelişkili değil midir? Sizin fikirleriniz nedir dostlar?

Allah sana irade ve akıl veriyor gerisi sana kalmış dostum ister bunları kullanıp iyi bir insan olursun ve cennete gidersin, veya kötü bir insan olursan cehenneme gidersin. Bu ayetleri cımbızla çekip okumaya çalışırsan anlamazsın dostum mesela araf suresinden yazdığın ayeti anlaman için araf suresinin başından başlayarak okursan ne demek istediğini anlarsın. Onların kalbi taşlaşmıştır vs. diyorsa Kur'an-ı Kerim'in mealinde bu lafla tesvir edilen kötü, cehennemlik insanlara diyor onlar hiçbir şekilde doğruları görmez, doğruları işitmez çünkü işlediği günahlar, yaptığı kötülükler artık onlar için sıradan şeyler olmuş gibi düşünebilirsin. Yaşar Nuri Öztürk diye bir hoca var ondan dinlemeni tavsiye ederim.

Allah sana irade ve akıl veriyor gerisi sana kalmış dostum ister bunları kullanıp iyi bir insan olursun ve cennete gidersin, veya kötü bir insan olursan cehenneme gidersin. Bu ayetleri cımbızla çekip okumaya çalışırsan anlamazsın dostum mesela araf suresinden yazdığın ayeti anlaman için araf suresinin başından başlayarak okursan ne demek istediğini anlarsın. Onların kalbi taşlaşmıştır vs. diyorsa kur'an-ı Kerim'in mealinde bu lafla tesvir edilen kötü, cehennemlik insanlara diyor onlar hiçbir şekilde doğruları görmez, doğruları işitmez çünkü işlediği günahlar, yaptığı kötülükler artık onlar için sıradan şeyler olmuş gibi düşünebilirsin. Yaşar nuri öztürk diye bir hoca var ondan dinlemeni tavsiye ederim.

Dediğiniz doğru biliyorum zaten ayetin öncesini sonrasını. Fakat ayeti iyi okuyun lütfen. Bu insanların zaten kalpleri taşlaşmış kötü insanlar olmuş o yüzden cehenneme gidiyor diyorsunuz anlıyorum yani. Ama ayetteki geçen "cehennem için yarattık" kelimesi bu mantığı altüst ediyor bunu azıcık Türkçe bilen birisi fark edecektir. Orada 'biz insanların çoğunun cehenneme gideceğini biliyoruz! Demesi gerekirdi. Cehennem için yarattık demek, açık açık cehenneme atmak için kötü kullar yarattık manasını taşıyor Türkçe dilinde ister istemez. Ben de biliyorum özgür irade var o ayrı bir olay, buradaki konu cümle hatası ve yanlış kelime seçimi.

Çok merhametli bir varlığın, aciz insanları yakması ne kadar tutarlı önce onu düşünmek lazım. Bir kere sınav eşit değil ki, neye göre kötü bir insanım da keyfine göre beni yakıp merhametli olduğunu iddia edebiliyorsun?

Çok doğru dediniz hocam. Sınırlı bir dünyada sınırsız cehennemi kimsenin hakedeceğini düşünmüyorum. Ömer hayyamın güzel bir şiiri vardır bu konuda;

Kim senin yasanı çiğnemedi ki söyle?
Günahsız bir ömrün tadı ne ki söyle?
Yaptığım kötülüğü kötülükle ödetirsen eğer;
Sen ile ben arasında ne fark kalır ki söyle?

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğiniz doğru biliyorum zaten ayetin öncesini sonrasını. Fakat ayeti iyi okuyun lütfen. Bu insanların zaten kalpleri taşlaşmış kötü insanlar olmuş o yüzden cehenneme gidiyor diyorsunuz anlıyorum yani. Ama ayetteki geçen "cehennem için yarattık" kelimesi bu mantığı altüst ediyor bunu azıcık Türkçe bilen birisi fark edecektir. Orada 'biz insanların çoğunun cehenneme gideceğini biliyoruz! Demesi gerekirdi. Cehennem için yarattık demek, açık açık cehenneme atmak için kötü kullar yarattık manasını taşıyor Türkçe dilinde ister istemez. Ben de biliyorum özgür irade var o ayrı olay buradaki konu cümle hatası ve yanlış kelime seçimi.

Dostum kötü kulları önceden yaratmıyor dediğim gibi senin iraden var iyi de olabilirsin kötü de bu senin kendi hür iraden ile seçtiğin bir yol. İnsanların çoğunun cehenneme gideceği de benim mantığıma uyuyor boş bir sokakta çantanın içinde 1.000.000$ dursa bunu insanların çoğu alır mı almaz mı? Bence %70 alır. İnsanların çoğu nefsine uyar, hata yapar günah işler potansiyel olarak kötülüğe yatkın bir ırk insan ırkı kabullenmesi zor olsa da.

Çok merhametli bir varlığın, aciz insanları yakması ne kadar tutarlı önce onu düşünmek lazım. Bir kere sınav eşit değil ki, neye göre kötü bir insanım da keyfine göre beni yakıp merhametli olduğunu iddia edebiliyorsun?
Verilen akılı kullanıp müslümanlığı bulursan doğrusun yine verilen aklı kullanıp inanmıyorsan cehennemliksin mantığa bak. Diğer saçma bulduğum kısım da tercih sunulmaması. Hep diyorlar ya öbür tarafta adalet sağlanacak diye buna kim karar veriyor? Ben belki adaleti bu dünyada istiyorum. Veya kimi fakir kimi zengin doğuyor ikisi de sağlam müslüman ama biri bu dünyada da cehennem yaşıyor diğeri iki dünyada da cenneti yaşıyor aşırı saçma bana göre.

Dostum kötü kulları önceden yaratmıyor dediğim gibi senin iraden var iyi de olabilirsin kötü de bu senin kendi hür iraden ile seçtiğin bir yol. İnsanların çoğunun cehenneme gideceği de benim mantığıma uyuyor boş bir sokakta çantanın içinde 1.000.000$ dursa bunu insanların çoğu alır mı almaz mı? Bence %70 alır. İnsanların çoğu nefsine uyar, hata yapar günah işler potansiyel olarak kötülüğe yatkın bir ırk insan ırkı kabullenmesi zor olsa da.

Hocam diyorum ki mantıken zaten öyle olması gerekir. 200 km ile ile düz duvara doğru gittiğinizi görsem. Ben bunu önceden bildiğim için mi sen öleceksin, sen zaten 200 km ile düz duvara gittiğin için mi ben biliyorum! Bu dediğiniz mantık doğru zaten olay bu değil;

=>Asıl sıkıntı cümlede geçen 'cehennem için yarattık' kelimesidir. Adı üstünde o kulun yaratılış sebebi cehennem. E haliyle ister zorla ister özgür iradesiyle kötü biri olmak zorunda. Düşünsene cehennem için birini yarattım diyorsun, ama iş ola ki dünyaya gelip özgür iradesiyle cennete gitmeye hak kazanıyor. E hani cehnnem için yaratmıştın o kulu. Dediğim gibi ayetteki sıkıntı 'cehennem için yarattık' kelimesidir. Türkçe biliyorsunuz değil bu ayetin manası şu değil midir açık açık?

=>Kalpleri taşlaşmış, gözü olup da görmeyen, kulağı olup da duymayan (bu özelliklere sahip) kullar yarattık 'cehennem için'.

Hayır kardeşim ayet: Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.

Verilen akılı kullanıp müslümanlığı bulursan doğrusun yine verilen aklı kullanıp inanmıyorsan cehennemliksin mantığa bak. Diğer saçma bulduğum kısım da tercih sunulmaması. Hep diyorlar ya öbür tarafta adalet sağlanacak diye buna kim karar veriyor? Ben belki adaleti bu dünyada istiyorum. Veya kimi fakir kimi zengin doğuyor ikisi de sağlam Müslüman ama biri bu dünyada da cehennem yaşıyor diğeri iki dünyada da cenneti yaşıyor aşırı saçma bana göre.

İki dünyada da cenneti yaşayacağını bilmiyorsun ki sanki gidip-dönmüş kontrol etmişsin gibi konuşuyorsun hem daha kıyame kopmadı kı kimse ne cennete ne de cehenneme gitmedi. Ben de zalim bu dünyada çeksin en istediğim şey ama olmuyor işte Allah cehenneme bırakmış ne yapalım yani.

Hocam diyorum ki mantıken zaten öyle olması gerekir. 200 km ile ile düz duvara doğru gittiğinizi görsem. Ben bunu önceden bildiğim için mi sen öleceksin, sen zaten 200 km ile düz duvara gittiğin için mi ben biliyorum! Bu dediğiniz mantık doğru zaten olay bu değil;

=>Asıl sıkıntı cümlede geçen 'cehennem için yarattık' kelimesidir. Adı üstünde o kulun yaratılış sebebi cehennem. E haliyle ister zorla ister özgür iradesiyle kötü biri olmak zorunda. Düşünsene cehennem için birini yarattım diyorsun, ama iş ola ki dünyaya gelip özgür iradesiyle cennete gitmeye hak kazanıyor. E hani cehnnem için yaratmıştın o kulu. Dediğim gibi ayetteki sıkıntı 'cehennem için yarattık' kelimesidir. Türkçe biliyorsunuz değil bu ayetin manası şu değil midir açık açık?

=>Kalpleri taşlaşmış, gözü olup da görmeyen, kulağı olup da duymayan (bu özelliklere sahip) kullar yarattık 'cehennem için'.

O ayeti yanlış anlıyorsunuz. Allah'ü teala bir kulunu yaratırken nasıl yaşayacağını biliyor. Yani emirlerine uyup uymayacağını vs vs. yani zaten cehennnemlik olanları biliyor. Onlardan bahsediyor. Yani kimin cehenneme gitmesi veya tam tersini biliyor anlatabildim mi.

Hayır kardeşim ayet: Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.

İki dünyada da cenneti yaşayacağını bilmiyorsun ki sanki gidip-dönmüş kontrol etmişsin gibi konuşuyorsun hem daha kıyame kopmadı kı kimse ne cennete ne de cehenneme gitmedi. Ben de zalim bu dünyada çeksin en istediğim şey ama olmuyor işte Allah cehenneme bırakmış ne yapalım yani.
Ne yapalım yani değil işte mantığını tartışıyoruz bence çok saçma. Hem dediğim şey örnek adam bu dünyada zengin rahat yaşamış diğeri fakir yaşamış ama ikisi de aynı şartları sağlıyorsa cennete gidicek bunun neresi adaletli? Yanlış hatırlamıyorsam inanmayanlar da cehennemden çıkamayacak tarzı birşey yazıyordu bir varlığa hür irade veriyorsun beceremez de doğru yolu bulamazsa yakıyorsun hem de doğup doğmayacağını kendi seçmeyen bir varlık için yapıyorsun bunu. Bana gram mantıklı gelmiyor.

Ne yapalım yani değil işte mantığını tartışıyoruz bence çok saçma. Hem dediğim şey örnek adam bu dünyada zengin rahat yaşamış diğeri fakir yaşamış ama ikisi de aynı şartları sağlıyorsa cennete gidecek bunun neresi adaletli? Yanlış hatırlamıyorsam inanmayanlar da cehennemden çıkamayacak tarzı bir şey yazıyordu bir varlığa hür irade veriyorsun beceremez de doğru yolu bulamazsa yakıyorsun hem de doğup doğmayacağını kendi seçmeyen bir varlık için yapıyorsun bunu. Bana gram mantıklı gelmiyor.

Peki herkesin imtihanı aynı olsaydı o da saçma olmaz mıydı? Herkes fakir veya herkes zengin olsaydı kim kime verecekti. Zekat nasıul verecekti mesela.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı