Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Allah'ın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak mı?
Şartların eşit olup olmaması sorun değil o inanca göre muhtemelen Allah onu dengeler. Ama benim dediğim muhabbet asıl adil olmayan. Bu dünyadaki yaşamın da belli bir önemi var kitaba göre burada yapılabilen ahirette yapılmayacak olan şeyler var bir insan bundan mahrum kalıyor biri ise bu lüksün içinde doğuyor. Ahirette eşit olsalar da burada bir tanesi yine de daha avantajlı yaşayacak bence çok saçma.
Şartların eşit olup olmaması sorun değil o inanca göre muhtemelen Allah onu dengeler. Ama benim dediğim muhabbet asıl adil olmayan. Bu dünyadaki yaşamın da belli bir önemi var kitaba göre burada yapılabilen ahirette yapılmayacak olan şeyler var bir insan bundan mahrum kalıyor biri ise bu lüksün içinde doğuyor. Ahirette eşit olsalar da burada bir tanesi yine de daha avantajlı yaşayacak bence çok saçma.
Andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık. Onların kalpleri vardır fakat anlamaz.
Gözleri vardır fakat görmez. Bunlar hayvanlar gibi hatta daha da aşağıdırlar. ( Araf suresi 179 )
Ve Rabb'inin "Andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım. " sözü gerçekleşecektir/kesinleşmiştir. (HUD suresi 119)
Konuda bunlar örnek gösterilmiş ancak bundan önceki ve sonraki ayetleri de okumak gerek. "Andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık." demiş, tüm insanları dememiş. O zaman cehenneme gidecek olan cinler ve insanların niteliklerini tartışmak gerekiyor.
"Andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım." demek de esasında doğru bir şey çünkü hayvanlar yaptıkları eylemlerden yargılanamayacaklarından ötürü cehennem özgür iradesi olan varlıklar; yani cinler ve insanlarla dolu olacaktır. Burada önemli olan husus nasıl insanların cehenneme atılacağı hususudur. Gözleri var görmezler, kalpleri var anlamazlar demiş. Yani başlığa cevap olarak hayır, Allah'ın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak değil.
Peki ya neden yarattı? Onun da cevabı Zariyat Suresi'nin 56. ayetinde belirtiliyor:
"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etmeleri için yarattım."
Bu da tamamen inanç meselesidir. Kulluk edelim diye yaratmış. İnanan böyle kabul etmelidir, inanmayan da kabul etmemekte serbesttir.
Andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık. Onların kalpleri vardır fakat anlamaz.
Gözleri vardır fakat görmez. Bunlar hayvanlar gibi hatta daha da aşağıdırlar. ( Araf suresi 179 )
Ve Rabb'inin "Andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım. " sözü gerçekleşecektir/kesinleşmiştir. (HUD suresi 119)
Konuda bunlar örnek gösterilmiş ancak bundan önceki ve sonraki ayetleri de okumak gerek. "andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık." demiş, tüm insanları dememiş. O zaman cehenneme gidecek olan cinler ve insanların niteliklerini tartışmak gerekiyor.
"Andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım." demek de esasında doğru bir şey çünkü hayvanlar yaptıkları eylemlerden yargılanamayacaklarından ötürü cehennem özgür iradesi olan varlıklar; yani cinler ve insanlarla dolu olacaktır. Burada önemli olan husus nasıl insanların cehenneme atılacağı hususudur. Gözleri var görmezler, kalpleri var anlamazlar demiş. Yani başlığa cevap olarak hayır, Allah'ın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak değil.
Peki ya neden yarattı? Onun da cevabı zariyat Suresi'nin 56. ayetinde belirtiliyor:
"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etmeleri için yarattım."
Bu da tamamen inanç meselesidir. Kulluk edelim diye yaratmış. İnanan böyle kabul etmelidir, inanmayan da kabul etmemekte serbesttir.
Mantık doğru, ama çok önemli bir noktayı kaçırıyorsunuz. Ayetin devamı bir şeyi değiştirmiyor. Sonuçta Allah cehennem için yarattık diyor. Siz diyorsunuz ki, ama niteliklerine bakın bunlar kötü kullar, tüm insanlık dememiş diyorsunuz. Bende onu diyorum zaten cümlenin Türkçe yapısını incelerseniz şu mantık ortaya çıkacaktır. Ayetin devamıyla birleştirince ortaya çıkan mana;
Şüphesiz Allah, kalbi olup da görmeyen kulağı olup da duymayanları (yani kötü kulları) cehennem için yarattı.
=Yani Allah iyi kulları cehenneme atmayacağına göre, kötü özelliklere sahip kullar yaratmış cehenneme atmak için. Bu mana çıkmaktadır.
Aslında çıkması gereken mana şu olmalıydı;
Şüphesiz Allah, kalbi olup da görmeyen kulağı olup da duymayan kötü kullar için cehennemi yarattı.
Yani burada tamamen kelimelerin yanlış yere ve yanlış şekilde yazılmasından dolayı anlam hatası oluşmaktadır.
Mantık doğru, ama çok önemli bir noktayı kaçırıyorsunuz. Ayetin devamı bir şeyi değiştirmiyor. Sonuçta Allah cehennem için yarattık diyor. Siz diyorsunuz ki, ama niteliklerine bakın bunlar kötü kullar, tüm insanlık dememiş diyorsunuz. Bende onu diyorum zaten cümlenin Türkçe yapısını incelerseniz şu mantık ortaya çıkacaktır. Ayetin devamıyla birleştirince ortaya çıkan mana;
Şüphesiz Allah, kalbi olup da görmeyen kulağı olup da duymayanları (yani kötü kulları) cehennem için yarattı.
=Yani Allah iyi kulları cehenneme atmayacağına göre, kötü özelliklere sahip kullar yaratmış cehenneme atmak için. Bu mana çıkmaktadır.
Aslında çıkması gereken mana şu olmalıydı;
Şüphesiz Allah, kalbi olup da görmeyen kulağı olup da duymayan kötü kullar için cehennemi yarattı.
Yani burada tamamen kelimelerin yanlış yere ve yanlış şekilde yazılmasından dolayı anlam hatası oluşmaktadır.
Ama her ne kadar kelimeler yanlış yere ve yanlış şekilde yazılmış olsa da Zariyat Suresi'nde Allah'ın insanları ve cinleri yaratma sebebi apaçık belirtiliyor; kulluk etmek. Dolayısıyla sorunuza cevap olarak "Allahın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak değil, kendisine kulluk etmeleridir." diyebiliyoruz.
Ama her ne kadar kelimeler yanlış yere ve yanlış şekilde yazılmış olsa da zariyat suresi'nde Allah'ın insanları ve cinleri yaratma sebebi apaçık belirtiliyor; kulluk etmek. Dolayısıyla sorunuza cevap olarak "Allah'ın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak değil, kendisine kulluk etmeleridir." diyebiliyoruz.
Verdiğiniz örnek çok güzel. İşte bizde tam da bu yüzden çelişki vardır diyoruz. Bir ayetin hükmünü, başka bir ayetle geçersiz kılma/veya tersini söyleme durumu. Bir ayette yalnız bana kulluk edin diye yarattım der, öteki ayette cehennem için yarattım der. Sizin de başka bir ayet sunarak diğer ayetin manasını terslemeniz çelişkiyi ortaya çıkarır. Anladığım kadarıyla kelimelerin yanlış yere ve yanlış şekilde yazılmış olduğunu kabul ettiniz. İşin daha ilginci sadece 15 tane elmalılı da dahil İslam aliminin mealleri değil, orijinal Arapça metinde de bu şekilde geçmesidir.