AMD ekran kartı alınır mı?

Kemturpo

Decapat
Katılım
1 Mayıs 2019
Mesajlar
4
1 2 hafta içerisinde yeni bir bilgisayar toplayacağım. Bütçem 5000-5500 arası gibi vatandan satın alacağım. R5 2600 işlemci ve B450 bir ana kart bunlar hemen hemen kesin olan bileşenler fakat tek sıkıntı ekran kartında şimdi AMD tarafından RX 580 ve 590 var bunlar bütçeme aşırı uyan kartlar ama bu kartların yaşamış olduğu Wattman hatası gözümü korkutuyor. Bu durum çözüldü mü yoksa hala devam mı ediyor bilgi verirseniz sevinirim. Sizce bu soruna rağmen AMD ekran kartlarından almalı mıyım yoksa NVIDIA tarafından 1060 veya 1660 tarafına mı bütçe yükseltmeliyim? Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1 2 hafta içerisinde yeni bir bilgisayar toplayacağım. Bütçem 5000-5500 arası gibi vatandan satın alacağım. R5 2600 işlemci ve B450 bir ana kart bunlar hemen hemen kesin olan bileşenler fakat tek sıkıntı ekran kartında şimdi AMD tarafından RX 580 ve 590 var bunlar bütçeme aşırı uyan kartlar ama bu kartların yaşamış olduğu Wattman hatası gözümü korkutuyor. Bu durum çözüldü mü yoksa hala devam mı ediyor bilgi verirseniz sevinirim. Sizce bu soruna rağmen AMD ekran kartlarından almalı mıyım yoksa NVIDIA tarafından 1060 veya 1660 tarafına mı bütçe yükseltmeliyim? Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Bence 1660’a geçebilirsen daha mantıklı olur hem wattman sorunu olmazsın(amd’de kesin olur demiyorum) hem de daha 1660 daha performanslı olduğu için Fps artışı da sağlarsın.
 
2016'dan beri RX 480 kullanıyorum, AMD'nin eskiden bir V-Sync alternatifi sunmaması haricinde hiç bir şikayetim olmadı. Onu da 2017 sonunda, Nvidia'nın çözümlerinden daha üstün olan Enhanced Sync'i hayatımıza katarak çözdü AMD.

Wattman sorununun bir sorun değil güvenlik özelliği olduğunu, aynı özelliğin Nvidia kartlarda da olduğunu, sadece Nvidia'nın böyle bir bildirim görüntülemeyerek insanları "huylandırmadığını", o bağlantısı verilen başlıklarda da anlatmaya çalıştım.

Ekran kartıyla alakalı ya da alakasız bir sebepten dolayı bilgisayarınız yeniden başlamak zorunda kalırsa veya siyah ekran hatası olursa AMD, saat hızı ayarlarınızı hemen sıfırlıyor, böylece kartın başına bir şey gelme riskini engelliyor.

AMD'nin RX 580-590 serileriyle ilgili kullanıcılara yaşattığı en büyük sıkıntısı kartların sınırda güç talep etmeleri oldu. Bu kartların çoğu 8 pin ile geliyorlar. Kartın takılı olduğu PCI-E yuvası 75W güç sağlar, 8 pin de 150W güç ekler. Yani kartınıza sağlıklı bir şekilde sağlayacağınız gücün teorik değeri en fazla 225W'tır. Güç kaynaklarının bazıları 8 pinlik çıkışı doğrudan vermiyor, onun yerine aynı hatta bulunan 2 tane 6 pinlik hattı birleştirip 75+75 =150W mantığı ile bağlantı yapmanızı sağlıyor. Ancak arada ortak kablolar olduğu için 75W'a göre düzenlenmiş yerlerden 150W güç akıyor. Sonuç; "AMD pişmanlıktır" :) Halbuki sorun güç kaynağında..

Wattman hatası başlıklarının neredeyse hepsinde sorun sahiplerine yardım edip, bazı testler yaptırdığımı, ve güç miktarı sınırlanınca sorunların ortadan kalktığını görebilirsiniz. Yani iyi bir güç kaynağı ve kasa içi iyi bir sıcaklık hali sağlandığında kartlar gayet sorunsuz çalışıyorlar.

Rakibi ve (bir zamanlar) dengi kabul edilen Nvidia GTX 1060'ta güç sınırı 140-150W civarında olduğu için bu sorunları görmedik. Çünkü rakip kart 256 bit yerine 192 bitlik bir işlem yoluna sahip, 8GB yerine de 6 GB daha yavaş belleğe sahip. Bu yüzden güç tüketimi biraz daha aşağıda oluyor. Aradaki farkı da saat hızı ile kapatmaya çalışıyor.

Bütçe söz konusu olduğunda AMD'nin en çok satan kartı RX 580, Nvidia'nın da GTX 1060. Bu yüzden çok duyulmuyor belki ama benzeri güç sorunları üst model olan GTX 1080, RTX 2070-2080 gibi modellerde de var. Hatta RTX modelleri içinde yanan ve kalıcı hasar alan kartlar oldu. Youtube'a demo modellerin yandığı ile ilgili videolar bile bulabilirsiniz.

Yani sorunlar bir markaya özgü değil. Masaüstü dünyasında oyun orta-üst segmentinde ürünleri gözlemek, tanımak, onların sorunlarını gidermek çoğu zaman kullanıcıya kalıyor.

AMD pişmanlık falan da değil. Bugün Ryzen serisi işlemciler Intel'in hisselerini düşürecek kadar iddialı satılıyor. RX serisi kartlar; çıktıklarından bugüne, Nvidia hakimi bir oyun piyasasında hala güncelleme alarak performans artışı gösterebilen kartlar.

Bunlara ek olarak, hangi ürünü alırsanız alın, yılda bir defa macun yenilemesi ve temizleme isteyecektir.

Uzun lafın kısası; beğendiğinizi, gönlünüze ve bütçenize uyanı korkmadan alın. Sorun çıkma riski tüm markalarda aynı. Biri çok iyi, öbürü çok kötü diye bir durum yok. Öyle olsa 50 yıllık marka olmazdı, piyasadan silinir giderdi.
 
MSI ARMOR RX580 MK1 kullanıyorum 8GB modeli. Soğutma sıkıntılarını okuduğum zaman korkuttu sonrasında hiç öyle bir şey yaşamadım tabii ki. Satış elemanı daha az güç çeker bu dedi gerçekten de öyle sanırım max 120W falan gördüm ben. BF4 2k ultra akıcı oynatıyor, CS:GO 4k ultra 150 fps, ETS2 1080p 200% ölçekleme ve ultra ayarlar 60-110 arası değişiyor multiplayerde minimum 30 gördüm. Wattman olayını elektrik gittiğinde yaşadım onun dışında hiç yaşamıyorum. 1660 almaya gitmiştim o gün, iyi ki amd almışım diyorum.
 
Bu uzerine paragraflar yazilacak bir soru degil. 10 sene once de ayniydi bu sorunun cevabi.

AMD = fiyat/performans. ( Giris - Orta segment )
Nvidia/Intel = Dusuk f/p , Yuksek performans ( Ust segment ).

Orta seker bir makine topluyorsan AMD alirsin, cunku orta segmentte en f/p o. Ust seviye topluyorsan AMD ye dokunmazsin.
 
Hiç bir zaman AMD'yi önermedim çünkü AMD pişmanlıktır.😒
Öncelikle 'hiçbir' birleşik yazılır. Açıkçası üst seviye bir sistem topluyor olsam, hatta orta seviye bir sistem toplayacak olsam bile AMD toplamazdım. Ekran kartında bir sorun yaşamadım ama işlemcide, sistem kararlılığıyla ilgili yaşadığım tuhaf tuhaf sıkıntılar yüzünden AMD'den soğudum. Ama AMD alıp da benim yaşadığım sorunları yaşamayan insanlar da var. Çıkıp da AMD pişmanlıktır gibi yüzeysel, soruyu soran kişiye hiçbir faydası dokunmayan ve en önemlisi 'Neden?' diye sorulduğunda cevap veremeyeceğiniz konulara böyle yorumlar yapmanız tuhaf.
 
Uzun yıllar kullandım 7 sene gibi Nvidia daha erken güncelleme çıkardı,AMD kartımın da bütün özelliklerini kullanamadım Catalyst Control Center den ve 2 farklı AMD kart kullandım iki kartta ömrünü daha kısa tamamladı ben diyorsam AMD pişmanlıktır diye boşuna demiyorum benim ağzım yandı başkasınınkide yanmasın anladın mı dostum şimdi aldın mı cevabını? Iyi forumlar.😒
 
Klasik bir denklem; para varsa NVIDIA, para yoksa AMD. İşlemci AMD olur ama fiyat farkı çok yoksa AMD ekran kartı önermiyorum ama bütçe yetmiyorsa AMD alınır kullanılır. Başkası sorun yaşadı diye sende sorun yaşayacaksın diye bir şey yok. Şans olmayınca kralını da alsan bozuluyor, sıkıntı çıkarıyor. Teknoloji şans işi.
 
Asus Rog Strix Rx580 8Gb Oc kullanıyorum. Çok memnunun herhangi bir hata mata da almıyorum. Nvidia kartlarlada da bir sürü sorun yaşayan var. Aradan AMD ile ilgili birkaç hata seçip sakın almayın demek dalkavukluktan başka birşey değil. Önemli olan sistemine uyumlu parçaları toplayabilmen.
1- GTX 1060 Rx580 den daha kötü.
2- GTX 1650 aynı şekilde.
3- GTX 1660, GTX 1070 seviyesinde bir kart. Fiyatta o yüzden daha pahalı.

Rx580 1080p 75hz için en ideal karttır.
 
Uzun yıllar kullandım 7 sene gibi Nvidia daha erken güncelleme çıkardı,AMD kartımın da bütün özelliklerini kullanamadım Catalyst Control Center den ve 2 farklı AMD kart kullandım iki kartta ömrünü daha kısa tamamladı ben diyorsam AMD pişmanlıktır diye boşuna demiyorum benim ağzım yandı başkasınınkide yanmasın anladın mı dostum şimdi aldın mı cevabını? Iyi forumlar.😒
Sen bu yaşadıklarını anlatmadan, neye dayanarak bunu yazdığını anlatmadan hiç kimse ne dediğini anlamaz. Ben bundan bahsediyordum. Bir şey söyleyecekseniz sebebiyle, mantıklı bir şekilde açıklayarak söyleyin bu şekilde.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı