AMD Ekran Kartlarının Ömrü Daha Kısa Oluyor Söylentisi

Darboğaz kavramı biraz ezberden gidiyor. Ben bu foruma yazmaya yeni başladım ama hem görebildiğim diğer bütün forumlarda hem de normalde, hatta müşterilerimde de bir sürü kalıpçı ve ezberci bakış açıları mevcut.

Bunlardan bazıları darboğaz, bazı ekran kartlarının spesifik çözünürlükler için yapılması, bazı markaların mutlaka yanması ya da çok kötü olması (Sapphire mesela), güç kaynaklarının gereğinden en az iki kat daha büyük olması gerekltiği, FPS değerinin ekran tazeleme değerinden çok daha yüksel olması gerekliliği, V-Sync olmayınca herşeyin daha akıcı hissettirdiği iddiaları ve daha nice bir sürü hurafe hep ağızdan ağıza dolaşıyor.

Öncelikle mutlaka bir şeyler darboğaza gelecek. "Bir sistem en yavaş parçası kadar hızlıdır" diye bir söz var. Diyelim ki sisteminizin performansını ölçmek istiyorsunuz, en yavaş parça ortaya çıktığı an performans tıkanmaya başlar, tüm sisteminizin performansı "o şartlar için" odur.

Örneğin, Assassin's Creed Origins gibi aşırı derecede işlemci gerektiren bir oyun oynuyorsunuz diyelim, bu durumda büyük ihtimalle alacağınız FPS değerini işlemci belirleyecek, çünkü ilk olarak o zorlanmaya başlayacak. Darboğaz dediğimiz bu.

Veya tersine örnek verelim, Far Cry 5 oynuyorsunuz, hem de 4K çözünürlükte. İlk olarak ekran kartınız tıkanma sinyalleri verecek ve performansınızın tepe değerini ekran kartı belirleyecek.

Veya, Batman Arkham Knight oynuyorsunuz, şehrin üzerinde uçmaya başladınız. Yavaş bir hard diskiniz var ve karşıdaki binalar görüntülenmemeye, oyun da takılmaya başladı. Bu durumda da hard diskiniz darboğaz yapmış olacağız.

Tipik olarak bir sürü oyunun işlemci, RAM ve HDD'den bekledikleri benzerdir. Bazı oyunlar biraz daha işlemciye yüklenebilir. Asıl değişkenlik gösteren, hatta çok geniş bir aralığa yayılan beklentiler ise ekran kartındandır. Bir de üstüne ekran kartının en pahalı bileşen olduğunu düşününce diğer parçaların darboğaza uğramaları daha avantajlıdır.

Benim tavsiyem ekran kartına ayırabildiğiniz en yüksek bütçeyi ayırıp alabildiğinizin en iyisini alın. Artan gücünüz olursa da çözünürlüğü arttırsınız bir şekilde dengeye gelir.

Sizce İ5 6402p ile GTX 1070 darboğaz yapar mı yada RX 580 ile yapar mı cevaplarsanız çok menmun olurum.

Sizce İ5 6402p ile GTX 1070 darboğaz yapar mı yada RX 580 ile yapar mı cevaplarsanız çok menmun olurum.

Hangi oyun ya da uygulamaları kullanacaksınız ağırlıklı olarak? Dediğin gibi darboğaz genel bir kavram değil, yapılacak eyleme göre konuşulması gereken bir şey.

Bende de i5-6500 var, en son çıkan Assassin's Creed serileri, GTA V, Battlefield 1 gibi oyunlarda yüksek FPS'ler alamıyorum. Ekran kartım da Sapphire Nitro+ RX 480 OC, 1080p'de bu oyunlarda ekran kartı gücümün bir kısmı boşta kalıyor. Bu artan gücü yüksek çözünürlük için kullanıyorum.

Örneğin Assassin's Creed Syndicate'i 30FPS ile sınırladım, oyun çözünürlüğü de 3K yaptım, görüntü harika :)

GTA V'te 1080p'de şehir içlerinde 45-50'lerde dolaşıyorum, tamamen işlemci yetmediği için. Biraz kalabalığı ve distance scaling'i azalttım, işlemci yükü azaldı. Ama ekran kartımın sadece %40-50'si kullanılıyordu. Ben de çözünürlüğü 2688x1512 yaptım, üstüne SMAA ve FXAA uyguladım, görüntü film gibi oldu.

Kısacası, işlemcinin artan gücünü oyuna yönlendirme şansınız pek yok, ancak ekran kartınızın artan gücüne yapacak bir şeyler her zaman bulursunuz.

Ben sapphire Nitro+ OC serisi bir RX 580 öneririm. 1430MHz hız ile diğer bütün RX 580'lerden ve GTX 1060'lardan önde. 1070'i geçemese de hemen kuyruğundan geliyor. Üstelik ilerisi için daha çok şey vaad ediyor, zira Nvidia tüm serinin mimarisini sıfırdan tasarladı, AMD ise hala eski RX serilerinin mimarisinde devam ediyor. Bu da gelecekte gelecek sürücülerin bizi yarı yolda bırakmayacakları anlamına geliyor.

Freesync'in ucuz olması da cabası.

Hangi oyun ya da uygulamaları kullanacaksınız ağırlıklı olarak? Dediğin gibi darboğaz genel bir kavram değil, yapılacak eyleme göre konuşulması gereken bir şey.

Bende de i5-6500 var, en son çıkan Assassin's Creed serileri, GTA V, Battlefield 1 gibi oyunlarda yüksek FPS'ler alamıyorum. Ekran kartım da Sapphire Nitro+ RX 480 OC, 1080p'de bu oyunlarda ekran kartı gücümün bir kısmı boşta kalıyor. Bu artan gücü yüksek çözünürlük için kullanıyorum.

Örneğin Assassin's Creed Syndicate'i 30FPS ile sınırladım, oyun çözünürlüğü de 3K yaptım, görüntü harika :)

GTA V'te 1080p'de şehir içlerinde 45-50'lerde dolaşıyorum, tamamen işlemci yetmediği için. Biraz kalabalığı ve distance scaling'i azalttım, işlemci yükü azaldı. Ama ekran kartımın sadece %40-50'si kullanılıyordu. Ben de çözünürlüğü 2688x1512 yaptım, üstüne SMAA ve FXAA uyguladım, görüntü film gibi oldu.

Kısacası, işlemcinin artan gücünü oyuna yönlendirme şansınız pek yok, ancak ekran kartınızın artan gücüne yapacak bir şeyler her zaman bulursunuz.

Ben sapphire Nitro+ OC serisi bir RX 580 öneririm. 1430MHz hız ile diğer bütün RX 580'lerden ve GTX 1060'lardan önde. 1070'i geçemese de hemen kuyruğundan geliyor. Üstelik ilerisi için daha çok şey vaad ediyor, zira Nvidia tüm serinin mimarisini sıfırdan tasarladı, AMD ise hala eski RX serilerinin mimarisinde devam ediyor. Bu da gelecekte gelecek sürücülerin bizi yarı yolda bırakmayacakları anlamına geliyor.

Freesync'in ucuz olması da cabası.

Dostum BF1 ve Reinbow S.S (R6) Oynayacağım Warframe oynuyacağım İ5 6402p ile sorun yaşarmıyım diyorsun yani sinir bozucu bir durum bu ya İ5 6. nesil bir işlemci nasıl böyle zayıf olurya.

Dostum BF1 ve Reinbow S.S (R6) Oynayacağım Warframe oynuyacağım İ5 6402p ile sorun yaşarmıyım diyorsun yani sinir bozucu bir durum bu ya İ5 6. nesil bir işlemci nasıl böyle zayıf olurya.

Bendeki işlemci i5-6500, sizin kinden çok az daha hızlı. Sadece işlemci yüzünden sorun yaşadığım oyunlar şu şekilde;
GTA V, şehir içlerinde aşırı kalabalıkta 47-48 FPS'e düşüyor.
Battlefield 1; hikaye modunda 80-100FPS veriyor ancak online'de 40-50'lere düşüyor. Zaten min sistem gereksinimi online için i5-6600K.
Assassin's Creed Origins; VM koruması yüzünden oyunun menüsünde bile işlemci kullanımı %60-70 civarı, şehir içlerinde 28-30'lara iniyor. Ben de çareyi çözünürlüğü arttırıp grafik kalitesini fulleyip oyunu 30FPS'e sabitlemekte buldum.
Assassin's Creed Odyssey; aynı VM koruması bunda da var. Ancak biraz daha yükü azaltmışlar. Bunda 33-35'lere düşüyor. Yine aynı şekilde 30FPS'e sabitledim, çözünürlüğü arttırdım.
Assassin's Creed Syndicate; çevre detayı ultrada iken 50'lere iniyor. İşlemcinin kaldıramadığı kadar drawcall yapıyor.

Bunlar dışında 60'ın altına inen oyun yok.

Merhaba, birkaç arkadaşım var malum GTX 1070 i5 6402p ye darboğaz yapar mı diye danışırken yapacağı kanısına varıp RX 580 almaya karar verdim ama sanırım 570 alacağım :cry:
Neyse ana konu şu sorduğum yakın çevremdeki herkes AMD ekran kartları daha erken bozuluyor maximum 2-3 yıl ömrü var dedi. Yok inanılacak bir kanıt yok ama RX 470 Saapphire Nitro olan ekran kartım 1 yıl 10 ay sonra dandik bir oyunda yandı. Isınma vs. sorunlarım da yoktu bu da içime kurt düşürdü, sizin yorumlarınız nedir?
Ya bu işlemci yüzünden öylesine çıkmaza girdim ki şeytan diyor al 1050Ti 20 FPS aşağı oyna kafan rahat olsun.
Yoksa Sapphire markası ucuz parça kullanıyor da ben mi bilmiyorum? AMD'nin pilot markası diye hatırlıyorum.
eski amd ekran kartlarında bu tür sorunlar vardı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı