AMD Ryzen vs Intel KabyLake

Sinan Fazbear

Megapat
Daha fazla  
Evet AMD sonunda o hamleyi yaptı. Hepimizin yıllarca beklediği o hamleyi sonunda yaptı. Önce Ekran Kartında, sonra şimdide işlemcilerde bir devrim yolda. AMD Polaris ile Nvidia'nın tahtına göz dikti ve şu anda AMD yükselişi devam ediyor. Peki ya İşlemci?
RyZen mimarisi ile 14 NM AMD işlemciler göreceğiz. Ama bu kez diğer işlemcilerin altında seyreden, sadece fazla çekirdekli işlemciler değil, güçlü işlemciler geliyor. Belki AMD bana göre FX faciasından sonra büyük bir ders almış ve yenilikçi, güçlü işlemciler getiriyor. AMD bu kez farklı bir teknoloji ile işlemcilerine destek vermiş. SenseMI adındaki bu teknoloji 5 bileşen ile geliyor.
Pure Power – mili volt ve mili vata kadar doğruluk sağlayan 100 tümleşik sensör, optimum voltaj ve saat frekansı sağlayan tek ısı derecesi ve minimum enerji tüketimi sunan işletim modu.
  • Precision Boost – Yerleşik sensörleri izleyen akıllı mantık saat hızlarını bir saniyede bin defaya kadar 25Mhz’lik kademelerle optimize ediyor.
  • Extended Frequency Range (XFR) – Sistem soğutma kapasitesi artışı hissettiğinde XFR performansı arttırmak için Precision Boost frekansını yükseltiyor.
  • Neural Net Prediction – Bir uygulamanın geçmiş hareketlerine göre gelecekteki kullanacağı yolu öngören bir yapay zeka sinir ağı.
  • Smart Prefetch – Bir uygulamanın ihtiyaçlarını anlayan ve veriyi önceden hazırlayan, yazılım davranışını takip eden karmaşık bir öğrenme algoritması.
Yine en büyük ve beklenen yeniliklerden biri güç tüketimi. 14 NM ile düşük güç tüketimli ve daha az ısınan CPU'lar yolda. AMD'nin dün gece düzenlediği etkinlikte 8 Çekirdek 16 Thread bir Ryzen işlemciyle İ7 6900K karşılaştırılmış. Bu işlemcide 20 MB toplam L2 ve L3 Cache bulunuyor. Ve 95 W TDP değerine sahip.
Blender ile Handbrake temelli görüntü işleme ve video kod çevrimi karşılaştırmalarında Intel’in 140W TDP değerine sahip Intel Core i7 6900K işlemcisini gördük. Her iki işlemci de benzer değerler sunarken zaman zaman AMD Ryzen rakibini geride bıraktı.
Battlefield 1 demosunda ise rakiplere GTX Titan X eşlik etti. AMD Ryzen işlemcisi İ7 6900K'yı FPS bazında geride bıraktı.

Peki Intel? KabyLake işlemcilerin yenilikleri AMD'ye göre az. Bence bu daha çok. Müşteri kaybetmemek ve göz boyamak adına yapılmış bir hamle. Burada en büyük yenilik bence İ3 7350K.

Sonuç olarak AMD büyük bir atılım yaratıyor. Ama Intel de kendini geliştiriyor.

NOT: Alıntılar vardır.

Bakalım kim kazanacak? Kızıl Şeytanlar mı? Mavi Ateşler mi? ( Uydurma )

Son düzenleyen: Moderatör:
Kazanmayı bilmem hocam ama Ryzen bir çok kalbi fethedecek gibi. :) Benim en çok ilgimi çeken yanı ise yeni bir mimari ve bu mimarinin ilk ürünü. Dün gece gerçekleşen tanıtımda Ryzen'in performansı şahsen beni mest etti, İntel'in 10 yıldır Core mimarisi ile geldiği bugünleri göz önüne alırsak, AMD zen mimarisini çok iyi yerlere taşıyabilir. Önümüzdeki yılları bekleyip göreceğiz. ;)

Hazır burada konusu varken sorayım, Ryzen'de pinler işlemcide mi yoksa anakartta mı olacak? Performanstan ziyade bunu merak ediyorum:sinsi:

Oyun dünyasında halen daha güncel ve yüksek bir oranla kullanımda olan tek çekirdek performansı Fx serisinden sonra bu yeni mimari ile güçlendirilecek mi? Intel'in tek çekirdek performansı ile aynı düzeye belki de daha üst seviyelere çıkacak mı?

Açıkçası merak ettiğim en önemli husus bu.

Total War oyunları ya da Skyrim gibi DirectX 11 kullanan ve tek çekirdek performansına adeta ''abanan'' oyun türlerini sıkça kullandığım için bunun cevabını önemsiyorum.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı