AMD vs NVIDIA Ekran kartı

Evet benim de ümidim var ancak hiçbir şey göstermemesi de sanki iddialarını tam veremedikleri için hiçbir şey duyurmuyorlar gibi geliyor. Yeni teknolojilerini de göremiyoruz, öte yandan NVIDIA çatır çatır teknoloji çıkarıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Mesela path tracing.

Sonra fiyatlar da RTX oluyor :D

Evet benim de ümidim var ancak hiçbir şey göstermemesi de sanki iddialarını tam veremedikleri için hiçbir şey duyurmuyorlar gibi geliyor. Yeni teknolojilerini de göremiyoruz, öte yandan NVIDIA çatır çatır teknoloji çıkarıyor.
Konusunu paylaşmıştım ya. 1 haftadan az var. Söylenti boşa değildir.

NVIDIA'lı sistem alayım desem arada dört bin lira fark oluyor. Üzücü.

Fiyatı ASUS kasa, ASUS PSU şişiriyor bir de tabii ASUS 3060 Ti o.c model olunca farklar yükseliyor. Daha ucuz kasa ve daha ekonomik bir PSU olabilirmiş. Ayrıca anakart biraz basit yani. Bunlardan kısıp biraz daha iyi bir anakart da olabilirmiş. Fiyat çok yüksek.

Çıkacak ama tahmin edilenden daha iyi bir şey olabilir. RX 7000 serisinin render performans inanılmaz özellikle şu ROCm zımbırtısı ile uçuyor. Konsollar AMD'nin tekelinde olduğu için uzun vadeli planları var hem ışın izleme hem de çözünürlük teknolojileri için. Konsol gibi uzun ömürlü cihazlarda yazılımsal teknolojiler daha yararlı olur diye düşünüyorum (FSR, Lumen vb.).
Bir de şu var, FSR 3.0 denen nane FSR 2.2 + Fluid Motion Frames mi olacak yoksa FSR 2.2'nin üstüne koyulup da Fluid Motion Frames mi gelecek, bunun hakkında da bir bilgi yok. Bu ay içerisinde bir gösterim olacak herhalde FSR 3.0 ile ilgili de bakıp göreceğiz ne nedir ne değildir.
RX6800 almamın sebebi 11.000 TL'ye bulmam XFX yoksa MSI 3060 Ti GDDR6X alacaktım 13.000 TL'ye. Dediğim gibi NVIDIA her zaman iyi ve teknolojide öncü. NVIDIA DLSS çıkarmasaydı AMD'nin FSR'yi çıkartacığını hiç sanmıyorum. AMD karta extra RAM koymaktan başka bir şey yapmıyor. 7900XTX'i gördük RTX kapalıyken neredeyse kafa kafaya. Ama RTX'i açınca XTX çöküyor. NVIDIA kendini biliyor o yuzden ucuza satmanın peişnde değil. NVIDIA'yı savunduğumdan dolayı söylemiyorum görünen köy kılavuz istemez.
Yani bunu inkar eden yok zaten. NVIDIA genel olarak teknolojide öncü olur, çünkü uğraştıkları tek iş GPU pazarı. Yıllardan beri gelen bir market payı da var, tüm eforunu bu bölgede harcıyor. AMD bu teknolojiler çıkınca daha ucuza alternatifini çıkarıyor, sırf marka yüzünden 200-300 dolar daha fazla vermek istemeyene alternatif oluyor. AMD'nin bile bizzat ''biz öncüyüz'' dediğini sanmıyorum. Intel'e yaşattıkları Zen şokundan sonra işlemcide çok başarılı ilerlediler, GPU pazarı için de aynı ''Zen moment'' yaşatacakları bir gün gelir illa ki ama ne zaman?

AMD'nin RDNA3 planları arasında RT performansını öncelemek yoktu, RDNA4'e kadar da böyle bir planları olmadığını söylemişlerdi yanılmıyorsam. Zamanında ben de çok garipsedim ama ortalığın şu anki haline bakınca çok da mantıksız iş yapmamışlar gibi. Turing'den itibaren neredeyse 4.5 sene geçti, RT açtığında elde ettiğin performans farkına değer fark oluşturan oyun sayısı bana göre 6-7. Onlarda da açtığında dahi 3080 altı GPU kullanıyorsan FPS droplu, hem CPU hem GPU yoran bir oyun deneyimi elde ediyordun. AMD kartlarına RT performansı için ayrı dedicated hızlandırıcılar eklemiş olsaydı GPU fiyatı yükselecek, doğal olarak NVIDIA fiyat bölgesine çok yaklaşmış olacaktı, kendilerince mantıklı bir strateji götürdüler. Ekstra VRAM konusunda ise hele hiç katılmıyorum, çünkü bu 3060Ti-3070-3070Ti gibi çatır çatır 2K oynatabilecek kartlara 8 GB aslında yeterli demeye kadar gidiyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Mesela path tracing.

Sonra fiyatlar da RTX oluyor :D

Path tracingi kabul edilebilir şekilde kaldırabilen bir NVIDIA GPU için 4000 serisi almak gerek. Onun da fiyatları belli. 3000 serisi de kesmez onu yani.

Konudaki arkadaş 6700 XT tercih etmeli o ayrı olay da konudakilerin DLSS ile FSR'i bir tutmaları cidden tuhaf geliyor. Birden fazla oyunda test ettim ve arada bariz fark olduğunu görebiliyorum ki bunu herkesin görebilmesi lazım.
1080p'de kullanıyorsanız DLSS ile FSR arasındaki fark daha büyük tabii ki. Yine de çok aşırı bariz gözüme batıyor diyemem ama daha yüksek çözünürlüklerde göze çarpan bir farklılık yok.

Bir de şu var, FSR 3.0 denen nane FSR 2.2 + fluid Motion frames mi olacak yoksa FSR 2.2'nin üstüne koyulup da fluid Motion frames mi gelecek, bunun hakkında da bir bilgi yok. Bu ay içerisinde bir gösterim olacak herhalde FSR 3.0 ile ilgili de bakıp göreceğiz ne nedir ne değildir.

Yani bunu inkar eden yok zaten. NVIDIA genel olarak teknolojide öncü olur, çünkü uğraştıkları tek iş GPU pazarı. Yıllardan beri gelen bir market payı da var, tüm eforunu bu bölgede harcıyor. AMD bu teknolojiler çıkınca daha ucuza alternatifini çıkarıyor, sırf marka yüzünden 200-300 dolar daha fazla vermek istemeyene alternatif oluyor. AMD'nin bile bizzat "biz öncüyüz" dediğini sanmıyorum. Intel'e yaşattıkları zen şokundan sonra işlemcide çok başarılı ilerlediler, GPU pazarı için de aynı "zen moment" yaşatacakları bir gün gelir illaki ama ne zaman?

AMD'nin RDNA3 planları arasında RT performansını öncelemek yoktu çünkü, RDNA4'e kadar da böyle bir planları olmadığını söylemişlerdi yanılmıyorsam. Zamanında ben de çok garipsedim ama ortalığın şu anki haline bakınca çok da mantıksız iş yapmamışlar gibi. Turing'den itibaren neredeyse 4.5 sene geçti, RT açtığında fark oluşturan oyun sayısı 6-7. onlarda da açtığında dahi 3080 altı GPU kullanıyorsan FPS droplu, hem CPU hem GPU yoran bir oyun deneyimi elde ediyordun. AMD kartlarına RT performansı için ayrı dedicated hızlandırıcılar eklemiş olsaydı GPU fiyatı yükselecek, doğal olarak NVIDIA fiyat bölgesine çok yaklaşmış olacaktı, kendilerince mantıklı bir strateji götürdüler. Ekstra VRAM konusunda ise hele hiç katılmıyorum, çünkü bu 3060 TI-3070-3070 Ti gibi çatır çatır 2K oynatabilecek kartlara 8 GB aslında yeterli demeye kadar gidiyor.

Path tracingi kabul edilebilir şekilde kaldırabilen bir NVIDIA GPU için 4000 serisi almak gerek. Onun da fiyatları belli. 3000 serisi de kesmez onu yani.

Adamlar otonoma da el attı şimdi.

Yok be görüyorsun yalnızca oyun tarafından bakma misal SD'de 6950 XT nerede, 7900 XT nerede;
01.png

NVIDIA ve teknolojiler kısmına gelirsek aynı tas aynı hamam. RT ve Tensör çekirdekleri donanım oldukları için durmadan gelişecekler bundan kaçış yok NVIDIA, AMD, Intel hepsi bir önceki nesillerini ezecek bu sebeple. Hem yeni nesillerini satacaklar biz de o hayallerimizdeki gerçekliğe ulaşacağız diye alacağız. RTX 4000 serisi de "kötü" aslında sence bu VRAM'ler kime neye yetecek Path Tracing çıktığında? 16 GB 4K'da ancak çerez olur, next-gen oyunları RT kapalıyken zor taşıyor da.

Gariban RTX 2000 serisini sattırmak için bile Metro Exodus Enhanced Edition çıkarıp yan yana sergilediler görüntü farkının %90'ı sahte, %10 Ray Tracing tarafından gelirken. 6600 XT ile RT Ultra 60+ FPS oynanan ışın izleme mi olur? Şirketlerin abartılarına da pek bakmamak lazım hangisi olursa olsun. AMD de Ryzen 7000 serisi ile 13. nesli gömüyordu güya ama olanı gördük.

Para varsa Nvidia’dan şaşma. Sonuçta almışken bir kere alıyorsun. AMD Şans işi geliyor bana. En ufak şeyden midesi bulanan ve soğuyan birisi olarak ben almaya cesaret edemiyorum. 7900 XTX ve RTX 4080 arasında gidip gelirken neweggde 7900 XTX yorumları okurken birisi oyundan atıyor, siyah ekrana düşüyor falan diye bir yıldız vermiş. Kurcalasam eminim başka yorumlar da görürüm bu şekilde.
Hatta bir konuda Recep Baltaş’ın bile siyah ekrana düşen 7900 XTX iade etmeye çalışan bir kullanıcıyla alakalı yorumu vardı. Yeni seri çıkartmışsın, en gözde en özel kartında bile bu hatalar var, aklım hayalim almıyor. Adamlar yıllardır ekran kartı işinde ama ne yapıyorlarsa bu hataların önüne tam olarak geçilmiyor.

Para varsa NVIDIA'dan şaşma. Sonuçta almışken bir kere alıyorsun. AMD şans işi geliyor bana. En ufak şeyden midesi bulanan ve soğuyan birisi olarak ben almaya cesaret edemiyorum. 7900 XTX ve RTX 4080 arasında gidip gelirken Newegg'de 7900 XTX yorumları okurken birisi oyundan atıyor, siyah ekrana düşüyor falan diye bir yıldız vermiş. Kurcalasam eminim başka yorumlar da görürüm bu şekilde.
Hatta bir konuda Recep Baltaş'ın bile siyah ekrana düşen 7900 XTX iade etmeye çalışan bir kullanıcıyla alakalı yorumu vardı. Yeni seri çıkartmışsın, en gözde en özel kartında bile bu hatalar var, aklım hayalim almıyor. Adamlar yıllardır ekran kartı işinde ama ne yapıyorlarsa bu hataların önüne tam olarak geçilmiyor.

Gece gece moralim bozuldu 1000 TL daha zarara girdim 6700 10 GB alacakken şimdi RTX 3060 12 GB'a fazladan 1000 TL vereceğim WattMan'le uğraşamam sadece BIOS değil RAM bile etkiliyormuş ne garip bir sistem.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı