Android mi iOS mu?

Günümüzde oyuncuların ve normal telefon kullanıcıların arasında tartıştığı konular arasında olan bir konu.
Ben de sizler için bu konuya açıklık getirmek istiyorum.

Öncelikle sizlere şunları belirteyim:​

"iOS 4GB RAM > Android 12GB Ram kankağğ🥸🤓" diyen, İşletim sisteminin RAM ile nerdeyse hiç alakalı olmadığını bilmeyen kişilerden değilim.​

İşletim sistemleri olarak ele alacağım işletim sistemleri (Android, iOS)
NOT: Android hakkında konuşulan cevapların aynısı OneUI, ColorOS, HyperOS vb. işletim sistemleri için de geçerlidir.
Özellik açısından, her iki tarafın da avantajları/benzerlikleri var, her iki tarafın da prime dönemleri var. Günümüzde şuan Android telefonlar olmak üzere başta Samsung prime dönemini yaşıyor. Nasıl yani prime(En iyi ve başarılı) dönemi?
Öncelikle iki işletim sisteminin avantajlarına bakalım: (Android = S24U, iOS = iPhone 15PM. Yüzdeler kafadan yuvarlamalar ile yapılmıştır.)

Android avantajları:

• Kamera MP (200 vs 48) %420
  • RAM (24 vs 8) %300
  • RAM Frekansı (4800MHz vs 3200MHz) %23
  • RAM tipi (LPDDR5X vs LPDDR5) %27
  • RAM bant genişliği (77 Gbit/s vs 51.2 Gbit/s) %26
  • Çözünürlük (1440x3120 (QHD+) vs 1290x2796 (FHD+)) %6
  • Video çözünürlüğü (4320p (UHD) 8K vs 2160p (UHD) 4K) %100
  • Video yakalama (8K 30FPS - 4K 120FPS vs 4K 60FPS) %100 - %200
  • Video oynatma (8K 30FPS - 4K 120FPS vs 4K 60FPS) %100 - %200
  • Kamera sallantı önleyici (%96 vs %89) %7
  • Gece görüşü (%98 vs %96) %2
  • Zoom (100x vs 25x) %75
  • 4. Kamera (50mp vs 0(yok)) %?
  • Network speed (10KMhps vs 7500Mhps) %25
  • WiFi version (7 vs 6) %?
  • Bluetooth version (5.4 vs 5.3) %?
  • Piksel yoğunluğu (505PPI vs 460PPI) %5
  • Batarya (5000 vs 4441) %16
  • CPU Çekirdeği (8 vs 6) %20
  • AnTuTu v10 (2.019.200 vs 1.628.700) %20
  • GeekBench 6 (14K vs 10K) %40
  • 3DMark (17.304 vs 10008) %73
  • Stress FPS'leri (103FPS vs 59FPS) %44
  • Oyun performansı (%98 vs %95) %3
  • Galaxy AI %? (Android avantajından ziyade şimdilik Samsung avantajı denebilir)
  • F/P %40 (Değişebilir)
  • Kullanıcı değerlendirmesi %68 (HB, TY, E, N11 vb. sitelerin ortalaması)

iOS avantajları:

• Kamera lensi (Tam sayıyı bilmiyorum ama 13PM'te 7 Lens olduğunu hatırlıyorum.) %70
  • CPU Frekansı (3.64GHz vs 3.39GHz) %11
  • CPU Transistör mesafesi (3nm vs 4nm) %20
  • CPU Performansı (%93 vs %91) %2
  • GPU Frekansı (1398MHz vs 770MHz) %82
  • GeekBench 6 Single, Multi Core score %54
  • Batarya sağlığı (%97 vs %91) %6

NOT: Kıyaslamada sadece işletim sistemi kıyaslanmaz. Destekleyebildiği donanım parçaları da göz önünde bulundurulur.

"3 yıla kalmaz bozulur🥸🤓"
CEVAP: S20E 4. yılına geldi 120Hz genellikle günümüz oyunlarını drop yaşatmadan orta/yüksek grafik 60-90FPS, düşük 120FPS destekliyor. (Kullanılmış olsa da olmasa da[Sağlıklı])

"iPhone'nun kamerası daha iyi/kaliteli çekiyor"
"iPhone fotoğraflarında yapay zeka kullanmıyor"
CEVAP: iPhone telefonlarında 7+ lens kullanıyor(Tam sayıyı bilmiyorum ama 13PM'te 7 Lens olduğunu hatırlıyorum.) Bundan dolayı 0.5-10x arasında orta mesafe (2-5m) çekilen fotoğraflar için lens avantajı sayesinden daha orijinal çeker yani üzerinde, android kadar işleme yapmaz. Yakın çekimler için (-2m) Lensler, Kamera MP'i konuştuğu için Android telefonlar üstün(Genel). Android telefonlar da 0.5/0.6-10x arasında Yapay zeka kullanmaz, işlemeyi de az yapar. Ayrıca şuan iOS'ta da Android'te de 10x Üzeri dijital zoom olmayan telefon yok. Yani iki tarafta fotoğrafı işliyor ancak Samsung'un Galaxy AI ve kendi işleme araçlarından dolayı 10x'in üzerinde çekilen fotoğraflar daha kaliteli çıkar.

"A18 Pro/Bionic'i bekleyin"
CEVAP:
1725140767207.png
1725140813702.png
1725140871161.png
1725140906287.png
1725140939396.png
1725140962709.png
1725141081311.png
1725141123466.png
NOT: Bu 3 soru sadece aklıma gelen ve en gülünç olanlardır. Sizin de aklınıza gelen soru varsa atın. Cevabı yoksa cevaplayalım.

Kardeşim ben bu yazının hepsini ayrıntılı şekilde okuyamam!

Konunun özetine gelecek olursak:​

Kısacası: Android, şuanki döneme göre (2023-2025) üstünlüğe sahip.

Makaleyi buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Umarım bu alışkanlıkları olanlar vazgeçerler.

Benim hakkımda:

Ben Bayram Demir, internet ortamı üzerinden Bayram Reis olarak tanınıyorum. 7 Yaşımdan beri teknoloji tutkunuyum. Oyun ve Uygulama yazılımcısıyım. Yaklaşık 3 senedir bilgisayarın sağlığını kontrol eden bir uygulama üzerinde çalışıyorum. Bir taraftanda "Kamos" adında %100 yerli bir korku oyunu geliştiriyorum. Uygulamam ve Oyunum bitince de, Win10 ve üzeri işletim sistemleri için Modifiyeli ISO dosyası oluşturmayı düşünüyorum.

NOT: Eğer yazım hatası varsa(yapmamaya özen gösterdim) özür dilerim. Ayrıca belirtmek isterim: Eksik bulduğunuz yerleri belirtin konuşup tartışalım. Kafanıza takılan bir soru varsa yazabilirsiniz. Ben veya Bir başkası size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Duydunuz mu bilmiyorum ama yakında NPU adında bir donanım parçası çıkacak. Bu parçanın görevi: yapay zeka araçlarını, işlemciye göre ortalama 2.5-3 kat daha iyi çalıştıracak. Belki o zaman bu makaledeki kıyaslamalar değişebilir.

"Windows 10 mu? 11 mi? Linux mu? MacOS mu?" makaleme de göz atabilirsiniz.

Son düzenleme:
Makalende kullandığın emojiler çok rahatsız edici dostum. Okuma isteğimi öldürdü, bazı yazılar kocaman bazı yazılar küçücük. Bir sonraki makalende bunlara dikkat etmeni tavsiye ederim.

Makalende kullandığın emojiler çok rahatsız edici dostum. Okuma isteğimi öldürdü, bazı yazılar kocaman bazı yazılar küçücük. Bir sonraki makalende bunlara dikkat etmeni tavsiye ederim.
4 emoji 2 satır. O emojiler de insanların verdiği cevapların Komikliğini temsil ediyor.

IOS'u anca kullanan anlar kanka🦍 Android'den geçtim bir daha dönmem(10binlik Samsung'tan 70binlik cihaza geçti) Apple kalitesi başka🦧 Android 2 seneye kasar🧌
Çok sıkmadı mı bu saçmalıklar, amiral gemisi Android kullanmayan kimse iPhone daha iyi diyemez. Derse de bahane belirtemez. iPhone kötü demiyorum ama son 3 senedir Samsung Apple'ı solladı. Çünkü Apple zaten insanlar bizi özellik için değil kesin daha iyidir diye alıyor diyerek ürün üretmeye başladı. Fark ettiyseniz Samsung Exynos kullandı Exynos 2400 kötü olmamasına rağmen İnsanlar bir sürü kez eleştirdi Çünkü kullanıcı alırken özelliklere bakıyor, Samsung ne kadar Apple gibi boşlamış olsa da hala diken üstünde. Çünkü Samsung kullanıcısı en küçük bir sorunda başka bir markaya geçiyor ama Apple kullanıcısı her şekilde sorunları göz ardı edip başka markaya geçmiyor. Yoksa Apple'da severim. İyi markadır rekabet canlandırır. Son 3 senedeki boşlamışlığı rağmen milyonlarca satması Apple'a Ben zaten çalışmayan telefon satsam Android'i geçerim mantığı yaratıyor ki haklı da Apple kullanıcısı o kadar sabitleşmiş ki iPhone 16 Pro Max 1000 mAh batarya(2saat ekran süresi) 10 MP giriş seviyesi kamera, MediaTek Helio G99 seviyesinde işlemci kullansa yine milyonlarca satar Android'i geçer. Hatta dokunmatiği olmayan tuşlu telefon yapsa arkaya elma logosunu koysa yine S Ultra serisinden fazla satar. Yani Apple kullanıcısı telefonu değil logoyu satın alıyor

Android sistemini özgürlüğü sebebiyle daha çok seviyorum fakat hiçbir Android cihaz 15 Pro ve Pro Max akıcılığının sürekliliğine sahip değil. Android tarafında en çok yaklaşan 2 cihaz OnePlus 12 ve 24 Ultra şu anda. Bazı uygulamalarda kaydırırken farkı hissetmek mümkün.

IOS'u anca kullanan anlar kanka🦍 Android'den geçtim bir daha dönmem(10binlik Samsung'tan 70binlik cihaza geçti) Apple kalitesi başka🦧 Android 2 seneye kasar🧌
Çok sıkmadı mı bu saçmalıklar, amiral gemisi Android kullanmayan kimse iPhone daha iyi diyemez. Derse de bahane belirtemez. iPhone kötü demiyorum ama son 3 senedir Samsung Apple'ı solladı. Çünkü Apple zaten insanlar bizi özellik için değil kesin daha iyidir diye alıyor diyerek ürün üretmeye başladı. Fark ettiyseniz Samsung Exynos kullandı Exynos 2400 kötü olmamasına rağmen İnsanlar bir sürü kez eleştirdi Çünkü kullanıcı alırken özelliklere bakıyor, Samsung ne kadar Apple gibi boşlamış olsa da hala diken üstünde. Çünkü Samsung kullanıcısı en küçük bir sorunda başka bir markaya geçiyor ama Apple kullanıcısı her şekilde sorunları göz ardı edip başka markaya geçmiyor. Yoksa Apple'da severim. İyi markadır rekabet canlandırır. Son 3 senedeki boşlamışlığı rağmen milyonlarca satması Apple'a Ben zaten çalışmayan telefon satsam Android'i geçerim mantığı yaratıyor ki haklı da Apple kullanıcısı o kadar sabitleşmiş ki iPhone 16 Pro Max 1000 mAh batarya(2saat ekran süresi) 10 MP giriş seviyesi kamera, MediaTek Helio G99 seviyesinde işlemci kullansa yine milyonlarca satar Android'i geçer. Hatta dokunmatiği olmayan tuşlu telefon yapsa arkaya elma logosunu koysa yine S Ultra serisinden fazla satar. Yani Apple kullanıcısı telefonu değil logoyu satın alıyor
İşte bende bunu diyorum, şuanki insanlarda Apple köleliği var. Herşeyi Apple'dan olsun istiyor.
15PM yerine S24U var (Oyun performansı için ROG8 veya BS veya RM9 da alınabilir) MacOS günlük kullanımsa sorun yok ancak Performans konusunda M3 chipset 4080mobili yenemiyor RTX 6000'i karıştırmıyorum bile. iPad yerine S9U var.

Android sistemini özgürlüğü sebebiyle daha çok seviyorum fakat hiçbir Android cihaz 15 Pro ve Pro Max akıcılığının sürekliliğine sahip değil. Android tarafında en çok yaklaşan 2 cihaz OnePlus 12 ve 24 Ultra şu anda. Bazı uygulamalarda kaydırırken farkı hissetmek mümkün.
@the world is yourss Aynı test keşke 15PM için de yapılsaydı da sonuçları gösterebilseydim:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca etkinlik bölümüne atlıyor yani, benim 3060ti bile etkinliğe atlayınca 20FPS'lere düşüyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı