Android mi iOS mu?

Günümüzde oyuncuların ve normal telefon kullanıcıların arasında tartıştığı konular arasında olan bir konu.
Ben de sizler için bu konuya açıklık getirmek istiyorum.

Öncelikle sizlere şunları belirteyim:​


"iOS 4GB RAM > Android 12GB Ram kankağğ🥸🤓" diyen, İşletim sisteminin RAM ile nerdeyse hiç alakalı olmadığını bilmeyen kişilerden değilim.​


İşletim sistemleri olarak ele alacağım işletim sistemleri (Android, iOS)
NOT: Android hakkında konuşulan cevapların aynısı OneUI, ColorOS, HyperOS vb. işletim sistemleri için de geçerlidir.
Özellik açısından, her iki tarafın da avantajları/benzerlikleri var, her iki tarafın da prime dönemleri var. Günümüzde şuan Android telefonlar olmak üzere başta Samsung prime dönemini yaşıyor. Nasıl yani prime(En iyi ve başarılı) dönemi?
Öncelikle iki işletim sisteminin avantajlarına bakalım: (Android = S24U, iOS = iPhone 15PM. Yüzdeler kafadan yuvarlamalar ile yapılmıştır.)

Android avantajları:

  • Kamera MP (200 vs 48) %420
  • RAM (24 vs 8) %300
  • RAM Frekansı (4800MHz vs 3200MHz) %23
  • RAM tipi (LPDDR5X vs LPDDR5) %27
  • RAM bant genişliği (77 Gbit/s vs 51.2 Gbit/s) %26
  • Çözünürlük (1440x3120 (QHD+) vs 1290x2796 (FHD+)) %6
  • Video çözünürlüğü (4320p (UHD) 8K vs 2160p (UHD) 4K) %100
  • Video yakalama (8K 30FPS - 4K 120FPS vs 4K 60FPS) %100 - %200
  • Video oynatma (8K 30FPS - 4K 120FPS vs 4K 60FPS) %100 - %200
  • Kamera sallantı önleyici (%96 vs %89) %7
  • Gece görüşü (%98 vs %96) %2
  • Zoom (100x vs 25x) %75
  • 4. Kamera (50mp vs 0(yok)) %?
  • Network speed (10KMhps vs 7500Mhps) %25
  • WiFi version (7 vs 6) %?
  • Bluetooth version (5.4 vs 5.3) %?
  • Piksel yoğunluğu (505PPI vs 460PPI) %5
  • Batarya (5000 vs 4441) %16
  • CPU Çekirdeği (8 vs 6) %20
  • AnTuTu v10 (2.019.200 vs 1.628.700) %20
  • GeekBench 6 (14K vs 10K) %40
  • 3DMark (17.304 vs 10008) %73
  • Stress FPS'leri (103FPS vs 59FPS) %44
  • Oyun performansı (%98 vs %95) %3
  • Galaxy AI %? (Android avantajından ziyade şimdilik Samsung avantajı denebilir)
  • F/P %40 (Değişebilir)
  • Kullanıcı değerlendirmesi %68 (HB, TY, E, N11 vb. sitelerin ortalaması)

iOS avantajları:

  • Kamera lensi (Tam sayıyı bilmiyorum ama 13PM'te 7 Lens olduğunu hatırlıyorum.) %70
  • CPU Frekansı (3.64GHz vs 3.39GHz) %11
  • CPU Transistör mesafesi (3nm vs 4nm) %20
  • CPU Performansı (%93 vs %91) %2
  • GPU Frekansı (1398MHz vs 770MHz) %82
  • GeekBench 6 Single, Multi Core score %54
  • Batarya sağlığı (%97 vs %91) %6

NOT: Kıyaslamada sadece işletim sistemi kıyaslanmaz. Destekleyebildiği donanım parçaları da göz önünde bulundurulur.

"3 yıla kalmaz bozulur🥸🤓"
CEVAP: S20E 4. yılına geldi 120Hz genellikle günümüz oyunlarını drop yaşatmadan orta/yüksek grafik 60-90FPS, düşük 120FPS destekliyor. (Kullanılmış olsa da olmasa da[Sağlıklı])

"iPhone'nun kamerası daha iyi/kaliteli çekiyor"
"iPhone fotoğraflarında yapay zeka kullanmıyor"
CEVAP: iPhone telefonlarında 7+ lens kullanıyor(Tam sayıyı bilmiyorum ama 13PM'te 7 Lens olduğunu hatırlıyorum.) Bundan dolayı 0.5-10x arasında orta mesafe (2-5m) çekilen fotoğraflar için lens avantajı sayesinden daha orijinal çeker yani üzerinde, android kadar işleme yapmaz. Yakın çekimler için (-2m) Lensler, Kamera MP'i konuştuğu için Android telefonlar üstün(Genel). Android telefonlar da 0.5/0.6-10x arasında Yapay zeka kullanmaz, işlemeyi de az yapar. Ayrıca şuan iOS'ta da Android'te de 10x Üzeri dijital zoom olmayan telefon yok. Yani iki tarafta fotoğrafı işliyor ancak Samsung'un Galaxy AI ve kendi işleme araçlarından dolayı 10x'in üzerinde çekilen fotoğraflar daha kaliteli çıkar.

"A18 Pro/Bionic'i bekleyin"
CEVAP:
1725140767207.png
1725140813702.png
1725140871161.png
1725140906287.png
1725140939396.png
1725140962709.png
1725141081311.png
1725141123466.png
NOT: Bu 3 soru sadece aklıma gelen ve en gülünç olanlardır. Sizin de aklınıza gelen soru varsa atın. Cevabı yoksa cevaplayalım.

Kardeşim ben bu yazının hepsini ayrıntılı şekilde okuyamam!

Konunun özetine gelecek olursak:​

Kısacası: Android, şuanki döneme göre (2023-2025) üstünlüğe sahip.

Makaleyi buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Umarım bu alışkanlıkları olanlar vazgeçerler.


Benim hakkımda:

Ben Bayram Demir, internet ortamı üzerinden Bayram Reis olarak tanınıyorum. 7 Yaşımdan beri teknoloji tutkunuyum. Oyun ve Uygulama yazılımcısıyım. Yaklaşık 3 senedir bilgisayarın sağlığını kontrol eden bir uygulama üzerinde çalışıyorum. Bir taraftanda "Kamos" adında %100 yerli bir korku oyunu geliştiriyorum. Uygulamam ve Oyunum bitince de, Win10 ve üzeri işletim sistemleri için Modifiyeli ISO dosyası oluşturmayı düşünüyorum.

NOT: Eğer yazım hatası varsa(yapmamaya özen gösterdim) özür dilerim. Ayrıca belirtmek isterim: Eksik bulduğunuz yerleri belirtin konuşup tartışalım. Kafanıza takılan bir soru varsa yazabilirsiniz. Ben veya Bir başkası size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Duydunuz mu bilmiyorum ama yakında NPU adında bir donanım parçası çıkacak. Bu parçanın görevi: yapay zeka araçlarını, işlemciye göre ortalama 2.5-3 kat daha iyi çalıştıracak. Belki o zaman bu makaledeki kıyaslamalar değişebilir.

"Windows 10 mu? 11 mi? Linux mu? MacOS mu?" makaleme de göz atabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Ben zaten benim konumdan aldığını söylemedim. Bana ilgili AnTuTu puanını veya her hangi bir ilgili bölümü paylaşır mısın? Neye göre A12'yi ilk '20'ye koymuş AnTuTu bizde bilgilenelim.
Ben onu YouTube videosunda görmüştüm ama sanırım o derenin altından çok sular akmış, her neyse. Yine benchmark'a bakarsan işlemci performansı oldukça düşmüş fakat aynı dönemde çıkmış Android cihazların yanında yağ gibi akıyor. (XS Max) İnanmıyorsan yan yana S10+ koy dene.
Senin dediğin ayrıntıya giriyor. Ben ayrıntıya girmediğimi yukarıda belirttim.
Benim karşılaştırdığım özelliklerin hepsini, her karşılaştırmada bulabilirsin.
Dostum bak sana bu karşılaştırmaları neden yaptın demiyoruz, zaten kimse buna bir şey diyemez. İşletim sistemi karşılaştırması yapmışsın gibi duruyor ancak donanım karşılaştırmışsın. Ancak piyasada sadece 3 tane Android cihaz yok, bir sürü var.

O bakımdan donanım faktörünü çıkartırsan, kullanılan belleğe, işlemciye ve o benchmark puanlarına rağmen iOS sence de daha performanslı değil mi? Android'in süper akıcı olması için en iyi işlemciyi, en iyi RAM'i takman gerekmiyor mu? Doğruları konuşalım biraz.
 
Makalenin 10/1'ini okumadan sallıyorsunuz.
Sallamaya gelmedim. Bir içeriği tanıtan şey başlığıdır. Madem içeriğiniz başlıktan farklı, başlığı ona göre koyun.

Konu sadece başlık da değil. Cihazları karşılaştırıyor olsanız bile, sadece Samsung vs iPhone olsa bile ikisinin de bir sürü cihazı var. O hâlde spesifik cihaz belirtin.

Çözünürlüğe böyle yazmışsınız,
Çözünürlük (1440x3120 (QHD+) vs 1290x2796 (FHD+)) %6
halbuki 4k çözünürlüğe sahip Sony Xperia 1 V cihazı mevcut.

Burada böyle yazmışsınız,
Zoom (100x vs 25x) %75
halbuki 100x her telefonda yok.

Demek istediğim karşılaştırma da mantıklı değil.
 
Sallamaya gelmedim. Bir içeriği tanıtan şey başlığıdır. Madem içeriğiniz başlıktan farklı, başlığı ona göre koyun.

Konu sadece başlık da değil. Cihazları karşılaştırıyor olsanız bile, sadece Samsung vs iPhone olsa bile ikisinin de bir sürü cihazı var. O hâlde spesifik cihaz belirtin.

Çözünürlüğe böyle yazmışsınız,

halbuki 4k çözünürlüğe sahip Sony Xperia 1 V cihazı mevcut.

Burada böyle yazmışsınız,

halbuki 100x her telefonda yok.

Demek istediğim karşılaştırma da mantıklı değil.
Genelleme yaptım yoksa 120x te var. Ayrıca telefonlardan bahsettim:
Öncelikle iki işletim sisteminin avantajlarına bakalım: (Android = S24U, iOS = iPhone 15PM. Yüzdeler kafadan yuvarlamalar ile yapılmıştır.)

Ben onu YouTube videosunda görmüştüm ama sanırım o derenin altından çok sular akmış, her neyse. Yine benchmark'a bakarsan işlemci performansı oldukça düşmüş fakat aynı dönemde çıkmış Android cihazların yanında yağ gibi akıyor. (XS Max) İnanmıyorsan yan yana S10+ koy dene.
o zaman insanlara yanlış bilgi verme. Bir tane daha okumayıp sallayan vaka:
her iki tarafın da avantajları/benzerlikleri var, her iki tarafın da prime dönemleri var

O bakımdan donanım faktörünü çıkartırsan, kullanılan belleğe, işlemciye ve o benchmark puanlarına rağmen iOS sence de daha performanslı değil mi? Android'in süper akıcı olması için en iyi işlemciyi, en iyi RAM'i takman gerekmiyor mu? Doğruları konuşalım biraz.
Şuan 15PM testlerinde uzun süreli yüksek grafikli oyunlarda, bir süre sonra fps dalgalanması ve ısı artması yaşanıyor. Hatta bilmem hiç baktın mı ama A17Pro SD8G3'e göre, 3nm olmasına rağmen daha çok Watt tüketiyor.
 
Neyse, elinize sağlık. İnsanların yapamayacağı hesaplamaları yapmışsınız.
 
Android cihazlar diyince aklınıza 20K telefon geliyorsa o sizin probleminiz. Yani 15PM ile J7 prime'ı denk tutuyorsanız gerçekten problemleriniz var demektir.

Neyse, elinize sağlık. İnsanların yapamayacağı hesaplamaları yapmışsınız.
Eyw dostum. Ben insanların, popüler kültür köleliğinden çıkmasını ve at gözlüklerini çıkarmasını istiyorum ama sanırım böyle şeyler paylaştıkça daha da hırçınlaşıyorlar :/
Ayrıca haklısınız, makalenin %60-70i donanım karşılaştırması olmuş bundan dolayı başlık hatalı.

İşletim sistemi olarak da ahım şahım bir karşılaştırılcak yanları yok. İkisi de nerdeyse aynı olmaya başladı.
 
o zaman insanlara yanlış bilgi verme.
Tartışmayı bildiğini düşünmüyorum, en azından ben hatamı kabul ediyorum ve orada bilgi vermemiştim. Bilgi verdiğimde zaten belirtirim. Ancak senin yaptığın bütün karşılaştırmalar problemli ve kabul de etmiyorsun. Bu sebeple daha fazla uzatmayacağım.

Ayrıca popüler kültür diyorsun ancak ben ne forumda ne de sosyal medyada iOS'un göklere çıkartıldığını görmedim, daha çok sanki her yerde Android seviciliği var, sanki popüler kültür değil de fanboy gibi duruyor ancak sen bilirsin yine de.
 
Tartışmayı bildiğini düşünmüyorum, en azından ben hatamı kabul ediyorum. Ancak senin yaptığın bütün karşılaştırmalar problemli ve kabul de etmiyorsun. Bu sebeple daha fazla uzatmayacağım.
Makalede hatalı olan tek şey İşletim Sistemi karşılaştırması adlı başlıkta %70 gibi oranla donanım ve telefon karşılaştırmak. Ayrıca:
Android cihazlar diyince aklınıza 20K telefon geliyorsa o sizin probleminiz. Yani 15PM ile J7 prime'ı denk tutuyorsanız gerçekten problemleriniz var demektir.


Eyw dostum. Ben insanların, popüler kültür köleliğinden çıkmasını ve at gözlüklerini çıkarmasını istiyorum ama sanırım böyle şeyler paylaştıkça daha da hırçınlaşıyorlar :/
Ayrıca haklısınız, makalenin %60-70i donanım karşılaştırması olmuş bundan dolayı başlık hatalı.

İşletim sistemi olarak da ahım şahım bir karşılaştırılcak yanları yok. İkisi de nerdeyse aynı olmaya başladı.
Bu mesajımı görmedin sanırım.

X: S22U almayı düşünüyorum çok iyi telefon, işlemcisi dünyanın en sağlam işlemcilerinden birisi (O zamanlarda)
Y: İşlemcisi ney?
X: Snapdragon 8 Gen 1
Y: Öyle değil, işlemcisi ney?
X: Tamam işte Snapdragon 8 gen 1
Y: Android mi Apple mi?
X: Android
Y: He o zaman çöp, deymez. (Y kişisi 40 Yaşında.)
Günümüzde böyle insanlar var. Ben onları düzeltmeye çalışıyorum.
 
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı