Android ve iOS temel farkı nedir?

1604847294750.png

İki işletim sistemi, akıllı telefonların kullanımının artmasıyla hep karşılaştırılır olmuş ve birbiriyle rekabet halinde oldukları gerçektir. iOS ve Android'in temel farkları nelerdir, ikisi hakkında birkaç bilgi vereyim istedim.
  • iOS, Apple'ın geliştirdiği Swift dil ile yazılmıştır. Objective-C kullanmaktadır.
  • Android ise Java ile yazılmıştır.
Apple'ın geliştirdiği dil, donanıma daha yakın ve direkt olarak Apple cihazlarına uygundur. Şirketin kendine temel aldığı sunum budur. Çünkü kendi donanımını yapıp kendi işletim sistemini sonuna kadar kullanır. Bu ise Android'le iOS'u ayıran bir farktır. Çünkü esnekliği ve kullanım alanını daraltırken kullanıcının iOS işletim sisteminden vazgeçmesine sebep olabilir.
Tabii ki bu daraltmanın bir sebebi var, cihazlarla çok uyumlu olduğundan dolayı diğer cihazlardan daha hızlı olabilmesini sağlayan tek nedendir ve her sene Apple'ın çıkardığı telefon bir önceki modeliyle yarıştırılır. Tabii ki bir yerden kısıp bir yerden kazanılır.
Çıkaracağımız sonuç şudur: Bu yüzden Android cihazlar yüksek donanım kullanırken, Apple'ın donanıma optimize edilmiş işletim sisteminden ötürü düşük donanımlı çıkarlar. Batarya da bunlardan biri.

Android kanadına geçelim, Android'in Java ile çalıştığını söylemiştik. Java makine üzerinde çalışmaz ve sanal bir makine kurulur, işlemlere öyle devam eder. Çok esnektir, tüm cihazlarla uyumludur, istenilen cihazla birleşir, dosya aktarımı yapmayı sağlar ve sayamayacağımız binbir türlü esneklik sağlar ama bu da cihaza daha fazla enerji tüketimi ile geri döner. Java kullanabilen her makine, Android kullanabilir ve her cihazla uyumlu olur.
Çıkaracağımız sonuç şudur: Daha yüksek donanım kapasitesi, RAM ve işlemci hızı kullanmasının sebebi sistemin yükü kaldırabilmesi içindir.

Bu işletim sistemlerinin çalışma yolları şu şekildedir:
iOS: Kullanıcı > iOS > Donanım
Android: Kullanıcı > Android > Java sanal makine > Donanım

Kısacası, her iPhone başlığı altında veya Android kullanan cihazların tümünde bir karşılaştırma söz konusu. Hele ki donanım açısından karşılaştırılması daha da mantıksız. Çünkü kullanıcıya hangi yönlerden hitap edeceği kullanıcıya kalmış bir şey.
Daha kişisel, özgür, kolay paylaşımlı bir cihaz kullanmak isteyen Android kullanmak isteyebilir. Zaten cihazı alacak olan kullanıcı, Android'i sevebilir fakat stabiliteden hafif feragat edeceğini bilir.
Daha güvenli, stabil ve işleri daha hızlı diyen birisi de iOS tercih edebilir. Fakat para verdiği cihazın tamamına hükmetmekten feragat edecektir.

Peki sorumuza gelelim; ben stabilitesi, uzun ömürlülüğü açısından iOS'u tercih ediyorum. Peki ya siz? :)
Kaynaklar: EkşiŞeyler, Vikipedi, Reddit
 
Eline sağlık. Ekşi Sözlük’te bu karşılaştırma hakkında bir yorum görmüştüm, paylaşmak isterim :) iOS Hakkında;

‘Kullanıcıya hiçbir zaman ‘com.android.hedehodo’ uygulaması yanıt vermiyor, Bekle? Kapat?” gibi bir soru sormayacak mükemmel işletim sistemi.
Bu işletim sistemine virüs bulaşmaz. Mağaza 12 yaşında çocukların Android Studio kurup 2 saatte yaptıkları Hello World uygulamalarıyla dolu değildir.

Mağazasındaki uygulamalar telefonunuzda bitcoin kazmaz. “Bedavayım” deyip kilit ekranında, menülerde reklam göstermez. Delikanlıdır, parayı peşin alır, arkadan iş çevirmez. İşe yaramayan 2728272 özellik yerine işe yarayan 20 özelliği vardır.

Android’in aksine bir development tool değil, işletim sistemidir.’
 
Üşenmeyip nedenlerini saysaydınız hem benim merakım da gitmiş olurdu hem de polemik çıkarmamış olurdunuz. :) Bu konu bunun için açılmadı ki...
Siz zaten sıralamışsınız :) Tek eksiklik yeni çıkan Android cihazlarda da ömür artık iPhone cihazlar kadar (kendi düşüncem, deneyimlerim) zaten. Güven vb. konular da zaten kullanıcının bilgi seviyesi ile doğru orantılı olduğu için Android.
@EKAloji moderatörler yazdığın cevabı gördü galiba. 🤣🤣
Silinmiş :p
 
Normal ve Amerika gibi bir ülkede yaşayan kullanıcıysan iPhone'dan daha iyi kullanıcı deneyimli telefon yok. Android telefon (belli telefonlar dışında) fakirler de telefon alabilsin telefonudur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı