Ankara'da yaşanır mı?

Ben doğma büyüme Ankara'dayım. Çubuğa her gün gidip gelmek işkence. Bende AYBÜ'de okuyorum ama benim fakültem Etlikte. Mühendislik ve yabancı diller fakültesi Etlikte. Orası da çok merkezi bir yer. Çubuktan yurttan gelen arkadaşlarıma sorduğumda 1- 1,5 saat yol sürüyor o da Çubuktan Sıhhiye'ye. Eğer Ulus Sıhhiye Kızılay civarı yurtta kalmazsan 2 vesait yapman gerekir. O da en az +30 dakika demek. Daha da kötüsü eğer EGO'ya binmeyip özel halk otobüsüne binersen o daha da yavaş gider. Ego şoförleri boş yolda basıyor.

Soğuk konusuna gelirsek öyle çok çok soğuk havalar nadir oluyor. Soğuk olması sıkıntı değil ayaz sıkıntı. Köşe döndüğünde mevsim değişebiliyor. Dışarıdan gelen arkadaşlarım burası soğuk diyor lakin ben alışkınım. Ayrıyeten yüksek kesimler daha soğuk. Ben yüksek kesimde oturuyorum sabah kalktığımda oturduğum yerde kar olur ama etlikte karın zerresi olmaz. Günlük güneşlik olur. Herhalde betonlaşmanın etkisi.

Ağaç konusu ise şöyle; eski yerleşim yerleri genelde ağaçlık. Yeni yerleşim yerleri öyle değil. Klasik rant kafası.

Memleketin tinercisi yetmezmiş gibi bir de başımıza mülteciler çıktı. Sana açık açık söyleyeyim, ben akşam vakitlerinde sokakta yürümekten korkar oldum. Herhalde bu konu sadece Ankara için geçerli değil. Ama kekosu çok.

Son olarak ana kampüsün uzaklığı hakkında da birkaç şey söylemek istiyorum. AYBÜ yeni bir okul. ODTÜ, Hacettepe ilk kurulduğunda uzaktı ve şehir dışındaydı. Şimdi şehrin içindeler.

Puanın düşük olması ve %100 İngilizce olması AYBÜ'yü cazip yapıyor. Siz Ankara'da yaşıyorsunuz esenboğa kampüsüne yürüme mesefasinde özel yurtlar var mı?
 
Bence çok sıkıcı bir şehir. Atamın mezarı Anıtkabir harici awm dolusu betoname bir şehir. Ağaçları sadece otoyol kısımlarında görürsünüz. Tabii bu ağaçlar Mansur Yavaş döneminde dikildi. Melih gökçek zamanında çöl gibiydi her yer. Cafe'ler çok. Awmler de aynı şekide aşırı fazla. Park olarak gençlik parkı var bilinen. Bence en modern ilçesi yenimahalledir. Batıkent tarafları. Diğer tarafları bana çok bayıcı ve betoname geliyor.
 
Bende 11 yaşımda Malatya'dan geldim Ankara'ya 18 senedir de ankaradayım büyükşehir olmasının artısı olanak fazla. Merkezde bir yerde oturursan en ücra noktasına bile 1 saatte gidebilirsin diyebilirim birkaç yer vardır istisna ama işin olacağını sanmam oralarla. Soğuğumuz meşhurdur :) ama aktivite amaçlı çok şeyler yapabilirsin. En kötü canın sıkıldı çıktın her köşede bir park var çıkar 2 tur atarsın :)
 
Puanın düşük olması ve %100 İngilizce olması AYBÜ'yü cazip yapıyor. Siz Ankara'da yaşıyorsunuz esenboğa kampüsüne yürüme mesefasinde özel yurtlar var mı?
Kampüsünün yakınında yurtlar var. Benim bildiğim ana kampüste de yeni yurtlar yapılıyor.
 
Isparta'da yaşıyorum ve burası küçük yer, bir şeyler yapmak çok zor. Büyükşehir olarak Ankara tabii ki daha avantajlı olacak fakat duyduğuma göre soğuk ve ayazı ile meşhur bir şehir. Isparta da soğuk ve bu yüzden nefret ediyorum. Üniversite okumak için Ankara'ya gitsem 5 yıl dayanabilir miyim? Bir de cidden bozkır mı? Hiç mi ağaç yok?
Hocam sizi çok iyi anlıyorum. Çünkü ben de küçük bir şehir ve sizin yaşadığınız yerin komşu illerinden Burdur'da yaşıyorum. Maalesef ki küçük şehirlerde bir şeyler yapmak zor. Mesela Burdur'da Isparta'ya oranla daha az şey yapabilirsin. Sosyal ortam Cumhuriyet Meydanı, İstasyon Caddesi gibi yerler. Isparta da bildiğim kadarıyla Iyaşpark ve çevresi var sadece ortam olarak.

Ankara'da uzun süreli kalma deneyimim olmadığından sadece şunları söyleyebilirim; Her ne olursa olsun büyük şehre gidince ilk başta garip gelecektir normal olarak. Ankara okunabilecek en iyi şehirlerden biridir. Hatta annem Gazi Üniversitesi'nde okudu 89-93 seneleri arası. Batıkent'te kalmış. O zamanki deneyimlerine göre iyiymiş. Ulaşım olarak da kolaymış ancak mesai çıkışı saatlerde veya yoğun olan zamanlarda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz diğer hocalarımın dediği gibi.

Soğuk ve ayazıyla da meşhur zaten. Ama kafaya takılacak bir şey değil. Bitki örtüsü bozkırdır. Tabii ki ağaç var o kadar da değil. Koskocaman Atatürk Orman Çiftliği var. Üniversite kampüsü olarak da Bilkent, ODTÜ ve Hacettepe'de ağaçlık alan konusunda sıkıntı yok bildiğim kadarıyla. AYBÜ hakkında hiçbir bilgim yok. Kampüsünün uzak olduğunu biliyorum. Yurt veya kalacak yer olarak diğer üniversitelerin kampüsü daha avantajlı duruyor.

Bence diğer şehirlere bakmanızı da öneririm. Sadece Ankara olarak odaklı kalmayın.
 
Ankara'da yaşamadım ama gezme fırsatım olmuştu. Üniversite eğitimi açısından güzel şehirdir. Bölgesi bozkır olduğu için fazla ağaçlık yerleri yok. Benim gibi Ege bölgesinde yaşayan yani doğa ve yeşilliğin olduğu ve Akdeniz ikliminin olduğu yerlerden gelenlere Ankara beton, sıkıcı ve kasvetli gelecektir. Bu durumu yaşamıştım. Kültür ve sanat alanında İstanbul kadar olmasa da iyi durumdadır. Öğrenci açısından tavsiye edilebilir. Gezilecek yerleri genelde Anıtkabir veya müze gibi yerler oluyor. Eskişehir'e bakabilirsin.
 

Geri
Yukarı