Anti Virüs programı sizce gerekli mi?

Nereye girdiğini biliyorsan yani bilinçli bir kullanıcı isen gerek yok. Ben yıllardır kullanmıyorum ve hiç virüs ile karşılaşmadım.
 
@BilgisayarKurdu AV programlarından ücretsiz olanlarından işe yarayan oluyor mu? Ben pek işe yaradığını görmedim bu ücretsizlerin. Senin bilgisayarında hangi AV yüklü, lisanlı olarak satın mı aldın? Defender ile şimdiye kadar hep yetindim, hiçbir sorunda yaşamadım, elbette yaşamayacağım anlamına gelmiyor.
Soru bana değil ama yazmak istedim. İşe yarayan var fakat ücretli olanlar elbette daha iyi koruma sağlıyor. Lisanslı olarak Kaspersky, Bitdefender, F-Secure, Norton bunlardan birisi olabilir.

Ücretsiz IS olarak Comodo var ama o da iyi bir şekilde yapılandırıldığında güzel oluyor.

Bu arada Bitdefender Total Security 3 aylığına ücretsiz.


Firewall olarak testlerde zaten üst sıralarda genelde Kaspersky, Comodo oluyor.
 
Artık yazmaktan yoruldum ciddi manada sebeplerini.

Bilgisayar güvenliği konusunda bilseniz neler neler var aklınız durur.

Neden av kullanılması gerektiği hakkında ve bulaşma yolları hakkında uzun uzun bir zaman önce yazmıştık. Onu okuyabilirsiniz.


İlgili mesajı okumak için yukarıdaki linke tıklamaya üşenenler varsa onlar için dev hizmet:

Güvenlik yazılımları aslında sistem güvenliği için sistemde bulunması gereken şeylerden biridir. Bilinçli kullanıcı olayı artık bambaşka bir boyutta.

Bazı kendi sitesinden indirilen programlarda bile reklam yazılımı tarzı istenmeyen şeyler olabiliyor.

Siz her ne kadar bilinçli kullanıcı olsanız bile Google üzerinde arama yaparken bile bir zararlı yeme ihtimalinizin olduğu aşağıdaki konuda daha önce tartışılmıştı.


Ve sanıldığı gibi zararlı yazılımlar sistemlere sadece ".exe" dosyaları ile bulaşmıyor. Bir ".MP3" dosyasının içine bile zararlı yazılım gömülmüş olabilme ihtimali var. Aşağıdaki örnekte ise ".PDF" dosyası yoluyla bir sisteme zararlı yazılım bulaşabildiğini görüyoruz.


Ağınızda dolaşan birisinin ise sisteminizde bir güvenlik duvarı içeren güvenlik yazılımı bulunmadığı için internet bağlantınızı bile kesebilme ihtimali var.

Petya zararlı yazılım saldırısını hatırlayalım. Bilgisayarın bağlı olduğu ağ üzerinde bir bilgisayara bulaştıysa ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara da bulaşabiliyordu.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Siz bilmeden zararlı ve kötü amaçlı bir web sitesine girdiğinizde bilgisayara bir şey yüklemeseniz bile sisteme bir zararlı bulaşabiliyor.

Aşağıdaki konuda nasıl mümkün olduğunu ve alınabilecek önlemleri detaylıca yazmıştım. Baştan sona sayfayı okursanız daha faydalı olacaktır.


Ve bazı tür zararlı yazılımlar hiçbir dosyaya bağlı olmadan kötü amaçlı faaliyetlerini bellekten yürütebiliyorlar. Sisteminizde bir güvenlik yazılımı olmadan bunu anlamak çok kolay değil.

Tıkladığınız bir link ile IP adresinizin bir kötü amaçlı kimsenin eline geçebilme ihtimali var.

Ayrıca hepimizin bildiği USB yoluyla bulaşabilen zararlı yazılımları anlatmama gerek yok sanırım.

Bunlara korunma yollarından biri güvenlik yazılım kullanmaktır. Korunmak için ise aşağıdaki tedbirleri sıralayabiliriz.

  • Sisteminizi daima güvenlik açıklarına karşı güncel tutun. Güvenlik açığı olan bir sistemi güvenlik yazılımları koruyamaz. Bu ön kapısı kapalı arka kapısı açık eve benzer. Ön taraf kapanınca korunduğunu sanırsın ama arkası tehlikededir.
  • Sisteminizde iyi bir güvenlik yazılımı bulunsun. Hangi yazılımı seçeceğinizi bilmiyorsanız bunun için güvenlik yazılımlarını test eden firmalara bakabilirsiniz.
  • Malwarebytes anti-exploit ve birtakım anti-malware yazılımları ( anti-malware ürünleri için sistemde başka güvenlik yazılımı varsa gerçek zamanlı koruma kapalı olmak şartıyla) gibi yardımcı güvenlik yazılımlarından faydalanabilirsiniz.
  • Her dosyaya tıklamayın, her linke tıklamayın kısacası tedbirli davranın.
  • Dikkatli olun.

Hayatımda gördüğüm en mantıklı cevap:D.
 
Bu AV ile ilgi yazarken IS yazıyorsunuz, bu İnternet Security'mi demek?
AV tipi yazılımlar; zararlı > hedefe ulaştığı aşamada, aktif olmasını - çalışmasını engellemek mantığı ile çalışır. IS tipi yazılımlar ise zararlının, hedefe ulaşmasını engellemek adına önlemler de içerir. Yani erişim tarafında "denied" eder gerekirse.

İstediğin kadar "Çok dikkatliyim", "Hiçbir şey indirmiyorum" söylemlerinde bulun. Güvenlik duvarında açık varsa; ilgili porttan dilediği paketi sistemine sokar. Gerçekleşen her saldırıyı da hissetmez, farkına bile varmazsınız. Hiçbir şey indirmediğin halde hesap bilgilerin - özel verilerin arka planda uçurulabilir. Ruhun bile duymaz. Sen de "Yıllardır antivirüs kullanmıyorum, hiç virüs ile karşılaşmadım" der durursun :) Adamların amacı zaten seni huylandırmamak.
 
Bir çok şeyi bu gece anladım :) Peki bu Kaspersky Free yani ücretsiz olanda da var mı güvenlik duvarı yani firewall?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Lisanslı olarak Kaspersky, Bitdefender, F-Secure, Norton bunlardan birisi olabilir.
Bunlar bildiğim programlar.

Ücretsiz IS olarak Comodo var ama o da iyi bir şekilde yapılandırıldığında güzel oluyor.
Comodo'yu duymadım, yapılandırılması nasıl yapılıyor? Basit bir işlem mi?

Firewall olarak testlerde zaten üst sıralarda genelde Kaspersky, Comodo oluyor.
Firewall olarak en iyisinin Rus şirketi Kaspersky olduğunu biliyorum, Comodo bu kadar ünlü olduğunu bilmiyordum. Teşekkürler yardımın için.
 
Hadi bu konuyu tartışalım, bence gereksiz çünkü riskli herhangi bir şey indirme yapmıyorum ve çok dikkatli kullanıyorum.
Tekrar dediğim gibi bu yazıyı okuyun ve keyfinize bakın:D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güvenlik duvarında açık varsa; ilgili porttan dilediği paketi sistemine sokar. Gerçekleşen her saldırıyı da hissetmez, farkına bile varmazsınız. Hiçbir şey indirmediğin halde hesap bilgilerin - özel verilerin arka planda uçurulabilir. Ruhun bile duymaz. Sen de "Yıllardır antivirüs kullanmıyorum, hiç virüs ile karşılaşmadım" der durursun :) Adamların amacı zaten seni huylandırmamak.
Zaten millet bilse ne açıklar ne yöntemler dönüyor arkada bilgisayarı internete bağlamazlar ayrıntısını bilseler. Detaylı detaylı birkaç olası saldırıyı yazmak da var ama lamerler yüzünden malûm :)

Comodo'yu duymadım, yapılandırılması nasıl yapılıyor? Basit bir işlem mi?


Ama dediğim gibi ücretliler yine de daha iyi olabiliyor bazı durumlarda. Bu da ücretsizler arasında iyi ve güzel.
 
@BilgisayarKurdu AV programlarından ücretsiz olanlarından işe yarayan oluyor mu? Ben pek işe yaradığını görmedim bu ücretsizlerin. Senin bilgisayarında hangi AV yüklü, lisanlı olarak satın mı aldın? Defender ile şimdiye kadar hep yetindim, hiçbir sorunda yaşamadım, elbette yaşamayacağım anlamına gelmiyor.
Kaspersky var kurumsal lisans ile şahsi bilgisayarımda kullanıyorum. Açıkçası çok daha pahalı yazılımlar ile server tip işletim sistemlerini koruyan birçok firma var.
10 şirketten yalnızca 1 tanesi sistemlerini dışarı açmaya cesaret edebiliyor.

Olay hiçbir zaman AV - IS ile bitmiyor; kullanılan yazılımlarda da çok sık açıklar keşfediliyor. Bu açıklar geliştiriciye bildirilene kadar kaç kişi ekmek yiyor belli değil, resmen bir sektör oluşmuş burada.

Bu devirde, dışarı açtığın bir sistemi koruması maliyet gerektiriyor. İşin komik yanı bazı kurumsal yazılımlar antivirüs'lerin hedef dosya dizinine müdahale etmesine izin vermiyor :) Yani tamamen yazılıma dayıyorsun sırtını. Sonra satış listelerimiz çalındı, öyle oldu böyle oldu.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı