Antrenman programı nasıl?

Vücut geliştirmede düzlemlerin artılarını ve eksilerini bilmediğim için yorum yapmayacağım. Ancak pulldown ile Row'un yapılacaksa bile aynı gün değil farklı günler yapılması taraftarıyım. Çünkü o kası o çalışma setlerinde yeterince çalıştırılıp tüketilmesi gerekiyor.
ikisi de zaten latları hedefliyor sadece daha çok farklı bölgelerini. Latların daha alt fiberleri lat pulldown'da yaptığımız omuz addüksiyonunda üst latlardan daha iyi kaldıraca sahip. Omuz ekstansiyonu için de tam tersi.
Bu upper lower gibi bir split için merkezi sinir sistemini oldukça yorar ancak en azından 8 çalışma setinin yapılması gerekiyor ve bunun 4'er şekilde 2 güne bölünmesi gerekiyor.
Bu şekilde ne antrenman biter ne de daha sonlarda çalışılan bölgeler için doğru düzgün enerji kalır. Yüksek sinir sistemi bitkinliği= Daha az motor ünite katılımı= Daha az güç üretimi= Daha kötü uyarı.
Bazı bölgelerde 3'e çıkarılabilir ama bunu her kas grubuna uygulamak bir yerden sonra beraberinde biriken sinir sistemi bitkinliğini de getirir. Quad (2x squat pattern, 2x leg extension), kalf, lat (2x omuz adduksiyonu, 2x omuz ekstansiyonu) gibi bölgelerde 4 sete çıkılabilir o kasın farklı bölgelerini biraz daha çok hedef alan varyasyonlarla birlikte olması şartıyla. Göğüs, biceps, triceps gibi kas hasarına en yatkın ve geç toparlanan bölgelerde bunun fazlasından pek bir hayır gelmez.
Screenshot_2025-06-10-18-36-25-204_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.jpg

3 ile 4 set arasındaki fark çok az. 1 set de olsa bunu tüm bölgelere vurduğumuzda beraberinde gelen sinir sistemi bitkinliği ve yavaşlayan toparlanma daha ağır basıyor. işin içinde kişiden kişiye değişen demotive ve bitkin hissetme olayı da var. Ben mesela fullbody yapıyorum haftada 3-4 kere. Her kas grubuna 1 set. 8-9 setten sonra bir isteksizlik ve yorgunluk başlıyor. Bu tabii spordaki seviye ile de alakalı konu sahibinin seviyesini bilmiyorum ama ilerledikçe sinir sistemi, artan yükler ve motor ünite katılımı sebebiyle daha çok yoruluyor. Bende bu böyle ama yeni başlayan birinde hacim toleransı daha yüksek. Eğer konu sahibi yeni başladıysa zaten en başında şuanki güncel literatürü adım adımına takip edip düşük hacim kullanıp sinir sistemi bitkinliği gibi şeyleri dert etmesi zaten gereksiz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı