Rehber Arka plandaki uygulamaları dondurun: SuperFreezZ

superfreezz.png

SuperFreezZ nedir?
SuperFreezZ
; Android işletim sistemi için açık kaynak kodlu olarak geliştirilen, arka planda bulunan veya kendisini arka plana atan uygulama ya da oyunları dondurarak batarya ömrünüzde azalmasını engelleyen bir uygulamadır. Batarya ömrünün azalmasını engellemesinin yanında, arka plan uygulamaları tarafından herhangi bir veri akışı sağlanıyorsa, bu uygulamaların da veri akışını keserek veri kullanımınızı da korumaktadır. Bu sayede hem batarya kullanımı konusunda, hem de veri akışı konusunda tasarruf sağlamış olursunuz.


SuperFreezZ'i kullanmamı gerektirecek nedenler nelerdir?
Bu soruya gelmden önce, SuperFreezZ dışında başka uygulamaların da Android üzerinde arka plan uygulamalarını dondurabildiklerinden bahsedebiliriz. Bu konuda en popüler seçeneklerden birisi, Greenify olacaktır. SuperFreezZ'i kullanmadan önce kendisini telefonumda uzun bir süre boyunca kullanmıştım fakat açık kaynak kodlu uygulamaların arasında araştırma yaparken, daha basit ve daha kullanışlı olduğunu düşündüğüm uygulamalar ile karşılaşmıştım fakat aralarından SuperFreezZ'i kullanmayı daha uygun bulmuştum.

Araştırmalarım sonucu SuperFreezZ'i kullanmaya başlarken, Greenify'ı kullanmama kararı aldım. Çünkü Greenify'ın kaynak kodu, geliştiriciler için sunulmuyor ve aynı anda aynı işlevi yapan uygulamalar problem çıkarabilme potansiyeli taşımaktaydılar. Yani, kendilerini sürekli olarak uyutup kararlı bir şekilde çalışamayabilirler. Bu yüzden Greenify ile yollarımı ayırıp, SuperFreezZ ile yeni bir sayfa açmaya başladım. Eğer Greenify'ı kullanmak istiyorsanız, tabii ki de kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin kullanım alışkanlığınıza bağlıdır. Ben sadece farklı uygulamaları da denemeyi ve araştırmayı sevdiğimden dolayı, farklı uygulamalara anlık olarak geçiş yapabiliyorum. Bu yüzden kimseye bir zorlama şeklinde öneri yapmamaya çalışıyorum. SuperFreezZ gibi, Greenify da oldukça yeterlidir ama açık kaynak olarak geliştirilmemektedir.


SuperFreezZ ve Greenify arasındakitek önemli noktayı belirttiğimize göre, SuperFreezZ'in hangi konularda başarılı olduğundan bahsedebiliriz. SuperFreezZ sayesinde:
  • Arka planda çalışan uygulamarınızı, tıpkı görev yöneticisi üzerinden görüntüler gibi inceleyebilirsiniz.
  • Fazla kullanmamanızın beraberinde, gereksiz olarak arka planda veri akışı sağlayan veya batarya ömrünü azaltan uygulamaların üzerinde tasarruf sağlayabilirsiniz.
SuperFreezZ arka planda ne kadarlık batarya oranı tüketir?
Arka
planda bulunan uygulamarı inceleyebilmesi için SuperFreezZ'in de arka planda uyutulmaması gerekir. Arka planda sürekli olarak çalışacağından dolayı, batarya tüketimi konusunda da bir düşüş yaşanacaktır ve bu durum oldukça normaldir. Çünkü bu tarz uygulamar sürekli olarak arka plandaki uygulamaları incelemeleri gerekmektedir fakat yüksek oranda batarya ömrünü tükettiklerini hiç gözlemlemedir. Tabii bu konuda telefonunuzun batarya kapasitesi de önemlidir. Çok eski bir cihaz içerisinde az batarya kapasitesi bulunacağından dolayı, arka planda çalışmasını gerektirecek batarya gücüne erişemeyecektir ve batarya hızlı bir şekilde azalacaktır fakat günümüzdeki telefonlarda, hatta ve hatta giriş seviyesi olan telefonlarda da bu azalışı gözlemlemeyebilirsiniz. Bu konuda dert etmemeniz gerekmektedir.

Arka plandaki uygulamarın batarya konusunda gereksiz tüketim yapmalarını düşündükten sonra, bu tarz uygulamarın batarya tüketimi konusunda oldukça başarılı olduklarını gözlemyebilirsiniz. Bu yüzden; arka plandaki gereksiz uygulamarın tükettikleri batarya oranına göre daha az batarya tüketimi yapacağı kesin olarak gözükecektir.

SuperFreezZ'i nereden indirebilirim?
SuperFreezZ'i, yalnızca F-Droid üzerinden indirebilirsiniz. F-Droid, açık kaynak kodlu projeler olarak geliştirilen uygulamaların ve oyunların bulunduğu bir mağazadır.

SuperFreezZ'i indirdikten sonra yapılması gereken ayarlar bulunmakta mıdır?
SuperFreezZ'i indirdikten sonra önemli olarak gördüğüm bazı seçenekler bulunmaktadır.

Ayarlar.png

Seçenekleri düzenlemek için, sağ üstte bulunan üst üste üç noktaya tıklayarak yukarıdaki ekran görüntüsünde de gözüken ayarlar menüsü üzerinden erişebilirsiniz.


Uygulamalar listesi.png

Ayarlar menüsüne giriş yaptıktan sonra, ayarlar menüsü üzerinden öncelikle Uygulamalar listesi seçeneklerine göz atabiliriz.

Listedeki özel uygulamarı göster.png

Uygulamalar listesi alanının içerisinde bulunan ve ilk seçenek olan Listedeki özel uygulamarı göster seçeneğini kurcalamanızı tavsiye etmem. Çünkü telefonunuzun başlatıcısını, SuperFreezZ'in kendi işlemini ve sistem uygulamalarını arka planda durdurmanız herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Bu yüzden bu alanı direkt olarak geçebilirsiniz.

Standart dondurma modu.png

Bir sonraki alanda, Standart dondurma modu (kullanıcı uygulamarı) seçeneğini Always freeze olarak seçmenizi öneririm. Bu sayede sistem uygulamarınızın dışındaki kullanıcı uygulamalarınızın direkt olarak tek bir eylem ile dondurulmalarını sağlayabilirsiniz. Tek bir eylemden kastım, ana sayfanıza ekleyeceğiniz bir kısayol olarak düşünebilirsiniz. Bunun için ana sayfanıza SuperFreezZ'in Dondur adındaki widget ögesini eklemeniz gerekmektedir. Eğer ana sayfanıza bir widget eklemek istemiyorsanız, uygulama içerisindeki yıldırım işareti ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem sayesinde, arka plandaki uygulamarınız ve oyunlarınız sırasıyla ve otomatik bir şekilde dondurulmaya başlayacakladır.

Sistem uygulamaları.png

En sonda bulunan alanda, Standart dondurma modu (sistem uygulamarı) seçeneğini Never freeze olarak seçmenizi öneririm. Bu sayede sisteminizde çalışması gereken önemli uygulamara elle müdahele edilmesini önleyebilirsiniz ve tekrardan ayarlar menüsüne dönebilirsiniz.

Uygulamaları dondurma gelişmiş.png

Ayarlar menüsüne tekrardan döndükten sonra, Uygulamaları dondurma alanına göz atabilirsiniz. Bu alanda, Uygulamaların dondurulmasını otomatikleştir seçeneğini etkinleştirmenizi öneririm. Bu sayede, kullanıcı uygulamarınızı otomatik bir şekilde dondurma işleminizi sağlayacaktır.

Arayüz.png

Belirttiğim seçenekler dışında, yapmanızı önerdiğim başka seçenekler bulunmuyor. Uygulamanın arayüzü içerisinden, dondurulması gereken uygulamalar için sadece yıldırım simgesine tıklayabilirsiniz veya ana sayfanıza bir adet kısayol ekleyebilirsiniz. Bu tercih tamamen size kalmış durumdadır.

SuperFreezZ hakkında sormak istediğiniz sorular, eksik bulduğunuz alanlar veya makalenin anlatımı konusunda önerileriniz bulunuyorsa, konu içerisinde belirtebilirsiniz.
 
Ben CCleaner kullanıyorum. Tavsiye ederim. Pro APK yükleyin :D
Umarım ücretli sürümünü edindiğiniz (tahmin ettiğim üzere) sitenin sunduğu APK dosyası güvenilirdir de, uygulama tarafından kullanım amacı dışındaki verilerin de aktarılmasını sağlamazsınız. 🙂

Bu arada, konuya bakacak kullanıcılar için sizin de önerdiğiniz bu tarz risklere girmelerini önermiyorum. Daha başarılı ve risk bulunmayan uygulamarı indirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
 

Geri
Yukarı