Asus ROG Swift PG27UCDM Alınır mı?

Merhaba.

Ben PG27UCDM'yi bir aydır kullanıyorum. Monitör için söylenecek söz yok. Ama bir durum var, canınızı sıkabilir.

Bu monitörden tam verim alabilmek için DP 2.1 UHBR20 80 GBPS bir kabloya ihtiyacınız var. Bu kablo, kutudan çıkıyor. Fakat boyutu 1 metre.

VESA standartlarına göre 80 GBPS veri aktarımı yapabilecek bir kablo, maksimum 1-1.2 metre uzunluğunda olabilir. Bakır kablolar kullanıldığı için mesafe arttıkça sinyal kopmaları yaşanabilir.

Ben bu kablonun gerekliliğini fark etmeden DP 1.4 kablosunu kullanıyordum. Herhangi bir oyuna girince sinyal kopuyordu ve monitör RGB renklerde test sinyalleri göndermeye başlıyordu. Bu kabloyu fark edince sorun çözüldü.

Neyse ki, VESA sertifikalı 2 metre bir kablo bulabildim ama Türkiye'de satışı yok. Bu kablo, VESA sertifikalı olarak 80 GBPS bant genişliği sunan ilk 2 metrelik kablo. Amerika Postam gibi aracı sitelerle temin edilebilir.

Ürün Linki: Amazon.com

Bu arada ben bu monitörü RTX 3070 ile kullanıyorum. Ekran kartının desteklediği maksimum bant genişliği 32 GBPS. Burada DSC devreye giriyor ve 80'lik veriyi 35-38 civarına sıkıştırma yaparak düşürüyor. Bu kaybı gözle fark etmeniz pek mümkün değil. Yeni çıkan 50 serisi tüm ekran kartları 80 GBPS hızı destekliyor.

3070'le kullanmama rağmen 14600K ve DLSS sayesinde 4K'da akıcı bir oyun deneyimi var. İlla 4090, 5090 olacak diye bir kaide yok. Çözünürlük değiştirmeden yaptığım birkaç ayarla 60-120 FPS arası alabiliyorum. Assassin's Crees Shadows 60 FPS, Assassin's Creed Mirage 90 FPS, God of War Ragnarok 120 FPS, Valorant 550 FPS, CS2 ise 220 FPS ortalama alabiliyorum.

Monitörün diğer özelliklerinden bahsetmeme gerek yok. Başyapıt.

Sorunuz olursa sorabilirsiniz.
Deneyimlerinizi aktardığınız için teşekkürler hocam monitörü aldım 2 gündür kullanıyorum. Kablo uzunluğu şu anlık bana yetiyor ama ihtiyaç duyarsam aklımda olsun bilmediğim bir konuydu.. Monitörle ilgili tek sıkıntım bazı renklerde color banding olması. Sizde de mevcut mu? Bazı sahnelerde farklı renklere geçişlerde renk şeritleşmeleri görüyor musunuz?

Deneyimlerinizi aktardığınız için teşekkürler hocam monitörü aldım 2 gündür kullanıyorum. Kablo uzunluğu şu anlık bana yetiyor ama ihtiyaç duyarsam aklımda olsun bilmediğim bir konuydu.. Monitörle ilgili tek sıkıntım bazı renklerde color banding olması. Sizde de mevcut mu? Bazı sahnelerde farklı renklere geçişlerde renk şeritleşmeleri görüyor musunuz?

Rica ederim.

Ben Photoshop ve Figma'da çalıştığım için sRGB Calibrated modda kullanıyorum. Yalnızca oyun ya da dizi/film zamanı Wide Gamut'a geçiyorum.

Söylediğiniz sorunu hiç yaşamadım ama şunu söyleyebilirim. Bu monitör, günümüz içerik endüstrisinin en az 5 yıl ilerisinde. Mesela bir oyun açıp şeritlenme, renk tutarsızlığı vb. şeyler görebilirsin çünkü o oyun bu monitörün geniş renk çıktısına göre optimize edilmemiş. Oyun motoru, ekran kartı ve monitör sana görüntüyü sağlayabilmek için kendi aralarında bir "handshake" yapmak durumunda, yani orta yolu bulmaları gerekiyor. Bunun bedeli de şeritlenme tarzı şeyler.

En basitinden; elinde Dolby Vision var, True Black var, HDR10 var. Yeni çıkan Black Myth Wukong oyununda bunların hiçbirinden faydalanamıyorsun. God of War Ragnarok'ta yalnızca HDR10 var, o da gerçek HDR10 değil.

Kısaca; monitörün kalitesi günümüz standartlarıyla uyuşmuyor. Steam raporlarına göre 3060 Ti'da çalışsın diye oyun yapıyor üreticiler, bu monitör en az 5 yıl ilerde hocam. :D

Son düzenleme:
Rica ederim.

Ben Photoshop ve Figma'da çalıştığım için sRGB Calibrated modda kullanıyorum. Yalnızca oyun ya da dizi/film zamanı Wide Gamut'a geçiyorum.

Söylediğiniz sorunu hiç yaşamadım ama şunu söyleyebilirim. Bu monitör, günümüz içerik endüstrisinin en az 5 yıl ilerisinde. Mesela bir oyun açıp şeritlenme, renk tutarsızlığı vb. şeyler görebilirsin çünkü o oyun bu monitörün geniş renk çıktısına göre optimize edilmemiş. Oyun motoru, ekran kartı ve monitör sana görüntüyü sağlayabilmek için kendi aralarında bir "handshake" yapmak durumunda, yani orta yolu bulmaları gerekiyor. Bunun bedeli de şeritlenme tarzı şeyler.

En basitinden; elinde Dolby Vision var, True Black var, HDR10 var. Yeni çıkan Black Myth Wukong oyununda bunların hiçbirinden faydalanamıyorsun. God of War Ragnarok'ta yalnızca HDR10 var, o da gerçek HDR10 değil.

Kısaca; monitörün kalitesi günümüz standartlarıyla uyuşmuyor. Steam raporlarına göre 3060 Ti'da çalışsın diye oyun yapıyor üreticiler, bu monitör en az 5 yıl ilerde hocam. :D
Bende benzer bir düşünceye geldim hocam haklı olabilirsiniz. Bantlaşma testini farklı bir tarayıcıda yaptığımda bantlaşma olmadığını fark ettim. İnternetteki içerikler henüz OLED monitörlere tam olarak hazır olmayabilir. Çünkü bu bantlaşma olayı içerikten içeriğe değişiyor. Bazen hiç olmuyor, bazen bazı yerlerde ortaya çıkıyor. Bazen aynı senaryoda bir oluyor bir olmuyor. Örneğin fotoğrafçılıkla uğraşıyorum, çektiğim fotoğrafı Jpeg olarak Windows fotoğraf görüntüleyicisinde açtığımda bantlaşma oluyor ama aynı dosyayı Jpeg olarak Lightroomda görüntülediğimde bantlaşma yok. Veya RAW olarak açarsam yine bantlaşma olmuyor. Windowslada alakalı bir sıkıntı var sanırım. Ben kutudan çıkan hdmi ile bağlamıştım, bu renklerin bantlaşması kablodan mı acaba diyip DP 2.1 kablosunu takacaktım ama bir de ne göreyim, kutudan çıkan kablo 1 metre ya var yok🙂 yetişmedi. Kabloyla alakalı dediğiniz olayın ciddiyetini kabloyu gözümle görünce anladım.

Baya bir araştırdım ama bunu bulabildim bahsettiğiniz kablo bu sanırım. Gerçekten bulmak zor ve Displayportta bant genişliği daha fazla olduğu için almak şart gibi bir şey oldu. Kutuya koydukları DP 2.1 kablo kasasını masanın üstüne koyanlar için düşünülmüş galiba.

Bende benzer bir düşünceye geldim hocam haklı olabilirsiniz. Bantlaşma testini farklı bir tarayıcıda yaptığımda bantlaşma olmadığını fark ettim. İnternetteki içerikler henüz OLED monitörlere tam olarak hazır olmayabilir. Çünkü bu bantlaşma olayı içerikten içeriğe değişiyor. Bazen hiç olmuyor, bazen bazı yerlerde ortaya çıkıyor. Bazen aynı senaryoda bir oluyor bir olmuyor. Örneğin fotoğrafçılıkla uğraşıyorum, çektiğim fotoğrafı Jpeg olarak Windows fotoğraf görüntüleyicisinde açtığımda bantlaşma oluyor ama aynı dosyayı Jpeg olarak Lightroomda görüntülediğimde bantlaşma yok. Veya RAW olarak açarsam yine bantlaşma olmuyor. Windowslada alakalı bir sıkıntı var sanırım. Ben kutudan çıkan hdmi ile bağlamıştım, bu renklerin bantlaşması kablodan mı acaba diyip DP 2.1 kablosunu takacaktım ama bir de ne göreyim, kutudan çıkan kablo 1 metre ya var yok🙂 yetişmedi. Kabloyla alakalı dediğiniz olayın ciddiyetini kabloyu gözümle görünce anladım.

Baya bir araştırdım ama bunu bulabildim bahsettiğiniz kablo bu sanırım. Gerçekten bulmak zor ve Displayportta bant genişliği daha fazla olduğu için almak şart gibi bir şey oldu. Kutuya koydukları DP 2.1 kablo kasasını masanın üstüne koyanlar için düşünülmüş galiba.
Evet hocam, söyledikleriniz birebir doğru. Windows bile sıkıntılı bu konuda.

Bu arada attığınız KabelDirekt 2324 modelli ürün linki, sertifikalı kablolar arasında bulunmuyor:

Bu siteden sertifikası olup olmadığına bakabilirsiniz.

Benim bulduğum kablo sanırım şu an 2 metre uzunluğa sahip sertifikalı ilk ve tek kablo. Türkiye'de satışı olmadığı için aracı kullanarak Amerika'dan sipariş ettim. Geldiğinde buraya deneyimlerimi yine yazarım.

Silkland S1334

Link: Amazon.com

VESA: Cables & Adaptors Archives - DisplayPort

Evet hocam, söyledikleriniz birebir doğru. Windows bile sıkıntılı bu konuda.

Bu arada attığınız KabelDirekt 2324 modelli ürün linki, sertifikalı kablolar arasında bulunmuyor:

Bu siteden sertifikası olup olmadığına bakabilirsiniz.

Benim bulduğum kablo sanırım şu an 2 metre uzunluğa sahip sertifikalı ilk ve tek kablo. Türkiye'de satışı olmadığı için aracı kullanarak Amerika'dan sipariş ettim. Geldiğinde buraya deneyimlerimi yine yazarım.

Silkland S1334

Link: Amazon.com

VESA: Cables & Adaptors Archives - DisplayPort
Siz söyleyince baktım Amazonda DP 2.1 diye satılan kabloların hiçbirisi sertifikalandırılmamış. Belki amazon farklı bir kabloyu satışa açar, ya da bu süreçte markalar sertifika falan alır sonuçta yeni bir teknoloji. Ben bekleyeyim o zaman hocam acelesi yok zaten. Kablo gelince görüşlerinizi yazarsanız güzel olur.

Hoc.

Merhaba.

Ben PG27UCDM'yi bir aydır kullanıyorum. Monitör için söylenecek söz yok. Ama bir durum var, canınızı sıkabilir.

Bu monitörden tam verim alabilmek için DP 2.1 uhbr20 80 Gbps bir kabloya ihtiyacınız var. Bu kablo, kutudan çıkıyor. Fakat boyutu 1 metre.

VESA standartlarına göre 80 Gbps veri aktarımı yapabilecek bir kablo, maksimum 1-1.2 metre uzunluğunda olabilir. Bakır kablolar kullanıldığı için mesafe arttıkça sinyal kopmaları yaşanabilir.

Ben bu kablonun gerekliliğini fark etmeden DP 1.4 kablosunu kullanıyordum. Herhangi bir oyuna girince sinyal kopuyordu ve monitör RGB renklerde test sinyalleri göndermeye başlıyordu. Bu kabloyu fark edince sorun çözüldü.

Neyse ki, VESA sertifikalı 2 metre bir kablo bulabildim ama Türkiye'de satışı yok. Bu kablo, VESA sertifikalı olarak 80 Gbps bant genişliği sunan ilk 2 metrelik kablo. Amerika postam gibi aracı sitelerle temin edilebilir.

Ürün linki: Amazon.com

Bu arada ben bu monitörü RTX 3070 ile kullanıyorum. Ekran kartının desteklediği maksimum bant genişliği 32 Gbps. Burada DSC devreye giriyor ve 80'lik veriyi 35-38 civarına sıkıştırma yaparak düşürüyor. Bu kaybı gözle fark etmeniz pek mümkün değil. Yeni çıkan 50 serisi tüm ekran kartları 80 Gbps hızı destekliyor.

3070'le kullanmama rağmen 14600k ve DLSS sayesinde 4K'da akıcı bir oyun deneyimi var. İlla 4090, 5090 olacak diye bir kaide yok. Çözünürlük değiştirmeden yaptığım birkaç ayarla 60-120 FPS arası alabiliyorum. Assassin's crees Shadows 60 FPS, Assassin's Creed Mirage 90 FPS, God of War: Ragnarok 120 FPS, Valorant 550 FPS, CS2 ise 220 FPS ortalama alabiliyorum.

Monitörün diğer özelliklerinden bahsetmeme gerek yok. Başyapıt.

Sorunuz olursa sorabilirsiniz.

Hocam merhaba monitör OLED'ya mat mı parlak mı?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı