ASUS TUF Gaming A15 FA507rm ani takılmalar

Gökder

Hectopat
Daha fazla  
Herkese merhaba. ASUS TUF Gaming A15 FA507RM-HN096 marka/model bilgisayar aldım.
Bilgisayarın genel özellikleri: AMD Ryzen 7 6800h işlemci, RTX3060 ekran kartı, Dual 2x8 GB RAM, 512 GB nvm-e hard disk.
Bilgisayar işletim sistemsiz (FreeDOS) geliyor. Ben USB ile Windows 11 Pro kurdum. Kurulum yaparken Wi-Fi aygıtını görmüyor, Ethernet kablosu ile bağlayıp internete bağlanıyorsunuz. Windows kurulumu tamamlandıktan sonra Wi-Fi aygıtı kurulmuş oluyor.
Gelelim benim merak ettiğim şeylere. İlk olarak ekran kartını çıkarılabilir aygıt olarak görüyor, ASUS'un kendi sitesinden pointing… isimli yükleme dosyasını kurunca düzeliyor. Ayrıca ekran kartı 140 watts değere sahip olmasına karşın CPU Boost değeri 1605 MHz değerinde (bu da 100watts TDP değerine sahip ekran kartı değeri) bu değeri çok araştırdım, yabancı sitelere ve videolara baktım aynı ürünlerde 1605MHz değeri var.
Diğer sorunum ise, Windows'ta gezinirken ani takılmalar oldu. Ayrıca bilgisayarı ilk açtığım zaman sağda Wi-Fi-ses ayarına tıkladığımda yaklaşık 1 saniyelik takılma oluyor ve açılıyor. Sonra sıkıntı kalmıyor. Yine kapat dediğimde takılma oluyor ve kapanıyor.
Ben bu sorunu ya MUX Switch açarak düzeltiyorum ya da GeForce Experience uygulamasında ekran kartı kullanım grafiği (HUD) ayarlarını açınca yukarıda bahsettiğim takılmalar olmuyor.
Ayrıca BIOS'a girdiğimde anlık takılma oluyor sonra düzeliyor. Bunlara ait video linklerini aşağıya bırakıyorum.
Son olarak ve bence en önemlisi oyunlarda anlık takılma oluyor: Battle field 1'de FPS: 130'larda iken framerate grafiğinde anlık yükselme görülüyor ve anlık takılıyor. Mafia 3 oyununda framerate gtafiğinde anlık yükselme görülüyor ama takılmıyor. Fakat hissiyattan mıdır, psikolojik midir nedir bilmiyorum sanki oyunlar 140 FPS de olsa tık tık tık takılarak gidiyor, yağ gibi akmıyor gibi geliyor. En kısa sürede oyun videosu da ekleyeceğim.
Bu cihazları kullananlar varsa onlarda kontrol edebilirler mi?
Ben, bilgisayarları alan arkadaşlar sorunuz varsa her türlü konuda yardımcı olmaya çalışacağım.
Açılış takılma videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

BIOS takılma videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yardımınız için çok teşekkürler. Elime ulaşır ulaşmaz değerlere bakacağım. Sıcaklık evet olabilir 🤔 ama bence yazılım ile alakalı.
Rica ederim. BIOS'daki sorun sanki yeni bir güncellemeyle giderilebilecek bir soruna benziyor. Tabi yine de net konuşmak mantıksız. Dolayısıyla BIOS'unuz güncelse durumu Asus'a bildirin. Buradan istek türünü "Teknik Destek" seçip ürününüzün seri numarasını yazarak durumu detaylıca anlatabilirsiniz. Hatta bize göndermiş olduğunuz BIOS'a ait video kaydının bağlantısını onlara göndererek daha iyi anlatmış olursunuz. Benzer bir sorun benim de başıma gelmişti iletişime geçmiştim ve bir ay sonra yeni bir güncelleme yayınlamışlar ve sorunu gidermişlerdi. Sorun yazılımla da donanımla da ilgili olabilir. Bileşenleri -SSD,HDD,RAM ilgili yazılımlar aracılığıyla test edebilirsiniz. Stres testi yapabilir ve %100 yük altında sıcaklık değerlerini izleyebilirsiniz. MyASUS aracılığıyla sorunları tespit edebilirsiniz. Son olarak temiz kurulum yaparak şansınızı tekrar deneyebilirsiniz.

Rica ederim. BIOS'daki sorun sanki yeni bir güncellemeyle giderilebilecek bir soruna benziyor. Tabi yine de net konuşmak mantıksız. Dolayısıyla BIOS'unuz güncelse durumu Asus'a bildirin. Buradan istek türünü "Teknik Destek" seçip ürününüzün seri numarasını yazarak durumu detaylıca anlatabilirsiniz. Hatta bize göndermiş olduğunuz BIOS'a ait video kaydının bağlantısını onlara göndererek daha iyi anlatmış olursunuz. Benzer bir sorun benim de başıma gelmişti iletişime geçmiştim ve bir ay sonra yeni bir güncelleme yayınlamışlar ve sorunu gidermişlerdi. Sorun yazılımla da donanımla da ilgili olabilir. Bileşenleri -SSD,HDD,RAM ilgili yazılımlar aracılığıyla test edebilirsiniz. Stres testi yapabilir ve %100 yük altında sıcaklık değerlerini izleyebilirsiniz. MyASUS aracılığıyla sorunları tespit edebilirsiniz. Son olarak temiz kurulum yaparak şansınızı tekrar deneyebilirsiniz.
Çok teşekkürler her şeyi paylaşacağım.

Rica ederim. BIOS'daki sorun sanki yeni bir güncellemeyle giderilebilecek bir soruna benziyor. Tabii yine de net konuşmak mantıksız. Dolayısıyla BIOS'unuz güncelse durumu ASUS'a bildirin. Buradan istek türünü "teknik destek" seçip ürününüzün seri numarasını yazarak durumu detaylıca anlatabilirsiniz. Hatta bize göndermiş olduğunuz BIOS'a ait video kaydının bağlantısını onlara göndererek daha iyi anlatmış olursunuz. Benzer bir sorun benim de başıma gelmişti iletişime geçmiştim ve bir ay sonra yeni bir güncelleme yayınlamışlar ve sorunu gider mişlerdi. Sorun yazılımla da donanımla da ilgili olabilir. Bileşenleri -SSD, HDD, RAM ilgili yazılımlar aracılığıyla test edebilirsiniz. Stres testi yapabilir ve %100 yük altında sıcaklık değerlerini izleyebilirsiniz. MyASUS aracılığıyla sorunları tespit edebilirsiniz. Son olarak temiz kurulum yaparak şansınızı tekrar deneyebilirsiniz.

Merhaba: Sistemi test ettim, GPU testi için FurMark yazılımını kullandım video linkini aşağıya bırakıyorum:

RAM için Windows'un kendi test programını kullandım ve herhangi bir hata bulmadı.
Battlefield 1 de anlık takılma var, video linki aşağıda:

Muhtmelen işlemci sıcaklık değeri ile alakalı ama başka sahnede işlemci sıcaklık değeri 87 derece olduğu halde takıldı. :/

Son düzenleme:

Merhaba: Sistemi test ettim, GPU testi için FurMark yazılımını kullandım video linkini aşağıya bırakıyorum:

RAM için Windows'un kendi test programını kullandım ve herhangi bir hata bulmadı.

Muhtmelen işlemci sıcaklık değeri ile alakalı ama başka sahnede işlemci sıcaklık değeri 87 derece olduğu halde takıldı. :/

Evet, sorun işlemci sıcaklığından kaynaklanıyor. Bu durumda yapılacak şeyler belli:
1. Varsa garanti kapsamında servise gönderin. (Isınma ve takılma şikayetiyle gönderin ve çektiğiniz videoları da ekleyin.)
2. Mevcut termal macunu daha kaliteli bir macunla değiştirin
3. Kullandığınız ortam aşırı tozluysa kasa temizliğini yeniden yapın/yaptırın.
3. Bilgisayarı zeminden belli bir yükseklikte kullanın. (laptop standı, soğutucular vb.)
4. Bir önceki gönderdiğim videolardaki ayarları deneyin. (turbo boost kapatma vs.)
Aklıma gelenler bunlar. Dizüstü bilgisayarlardaki ısınma sorunları oldukça yaygın. Bir çoğumuz bilgisayar almadan önce özelliklerini inceleriz, araştırırız ama kağıtta yazılan özelliklerin çoğunu ısınmadan dolayı gerçekte göremeyiz özellikle de dizüstü bilgisayarlarda. Maalesef başınıza gelen durum bundan ibaret. Benim şahsi düşüncelerim bu şekilde. Umarım diğer arkadaşlarımız da daha farklı ve isabetli çözüm önerisi sunarlar. Kolay gelsin.
Not: Bu da benim konum, belki ilginizi çeker. :)

Son düzenleme:
Merhaba ben de Asus dizüstü kullanıyorum; G14, 3050Tİ olan modeli. Aynı sorunları ben de yaşıyordum ve kısmen yaşıyorum hala. Şöyle ki Bios güncellemeden önce (Sürüm 409'da) Mouse masaüstünde bile bir süre sonra takılmaya başlıyordu ve atlamalar yapıyordu. Ne yaptıysam çözemedim ve birden Bios güncellemesi geldi. Bios'u güncelledikten sonra mouse takılma sorunum gitti. Armoury Crate'den dolayı da olabilir mi diye düşünüyorum bazen. Örneğin, Bios'u güncelledikten sonra Armoury Crate'e girmedim. Girmeye çalıştığımda sistemi düzenlemek için onay istiyor ama sanki bozuyor gibi geliyor bana. Bir kere mouse takılma sorununu Bios güncellemesi gelmeden Armoury Crate'de karıştırmıştım ve Windows moduna alınca birden düzelmişti ve bir gün sonra yine takılmaya başlamıştı. Şu an da Armoury Crate'e yetki vermedim bu yüzden. Oyun konusunda bu aralar GTA 5 ve Kena'yı oynuyorum. Bios güncellemesinden önce iki oyunda da anlık takılmalar oluyordu. Güncelleme yaptıktan sonra GTA 5'te anlık takılmalar olmuyor fakat Kena'da hala oluyor.

Ürün elime ulaşınca detaylı bir inceleme fırsatım oldu. Oyunlardaki ani takılmanın sıcaklıklardan olmadığını gördüm. Takılmaların çeşitleri var; mesela Tomb Raider'da mağarada aynı yerde anlık Frametime'de yükselme var. Mafia 3'te uzun namlulu silah ile nişan alınca anlık Frametime'de yükselme var. Ama oyunların akıcılığında takılma yok. Kısa namlulu silahta anlık frametime yükselmesi yok. Mafia 3'te yatay taramayı (vertical scan) açarsam anlık takılma vs olmuyor ama FPS 60'ta sabit kalıyor. Battlefield'te de MUX-Switch'i açıp çözünürlüğü arttırırsam FPS düşmesi yaşanmıyor. (anladığım kadarıyla oyun-bilgisayar-işletim sistemi uyumsuzluğu var.)
Çünkü dahili GPU'yu da denedim onda da anlık takılma vardı. Artık dert etmiyorum. Bilgisayar ile ilgili sorusu olan olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Merhaba ben de ASUS dizüstü kullanıyorum; G14, 3050 Ti olan modeli. Aynı sorunları ben de yaşıyordum ve kısmen yaşıyorum hala. Şöyle ki BIOS güncellemeden önce (sürüm 409'da) mouse masaüstünde bile bir süre sonra takılmaya başlıyordu ve atlamalar yapıyordu. Ne yaptıysam çözemedim ve birden BIOS güncellemesi geldi. BIOS'u güncelledikten sonra mouse takılma sorunum gitti. Armoury Crate'den dolayı da olabilir mi diye düşünüyorum bazen. Örneğin, BIOS'u güncelledikten sonra Armoury Crate'e girmedim. Girmeye çalıştığımda sistemi düzenlemek için onay istiyor ama sanki bozuyor gibi geliyor bana. Bir kere mouse takılma sorununu BIOS güncellemesi gelmeden Armoury Crate'de karıştırmıştım ve Windows moduna alınca birden düzelmişti ve bir gün sonra yine takılmaya başlamıştı. Şu an da Armoury Crate'e yetki vermedim bu yüzden. Oyun konusunda bu aralar GTA 5 ve Kena'yı oynuyorum. BIOS güncellemesinden önce iki oyunda da anlık takılmalar oluyordu. Güncelleme yaptıktan sonra GTA 5'te anlık takılmalar olmuyor fakat Kena'da hala oluyor.

Olayların genel sebebi işletim sistemi-oyun-bilgisayar uyumsuzluğundan kaynaklanıyor. BIOS güncellemesi donanım uyumunu arttırıyor. Yani yeni çıkan laptop sistemlerinde “kervan yolda düzülür” mantığı ile iş yapıyorlar.

Ürün elime ulaşınca detaylı bir inceleme fırsatım oldu. Oyunlardaki ani takılmanın sıcaklıklardan olmadığını gördüm. Takılmaların çeşitleri var; mesela Tomb Raider'da mağarada aynı yerde anlık Frametime'de yükselme var. Mafia 3'te uzun namlulu silah ile nişan alınca anlık Frametime'de yükselme var. Ama oyunların akıcılığında takılma yok. Kısa namlulu silahta anlık frametime yükselmesi yok. Mafia 3'te yatay taramayı (vertical scan) açarsam anlık takılma vs olmuyor ama FPS 60'ta sabit kalıyor. Battlefield'te de MUX-Switch'i açıp çözünürlüğü arttırırsam FPS düşmesi yaşanmıyor. (anladığım kadarıyla oyun-bilgisayar-işletim sistemi uyumsuzluğu var.)
Çünkü dahili GPU'yu da denedim onda da anlık takılma vardı. Artık dert etmiyorum. Bilgisayar ile ilgili sorusu olan olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.
Bence de, dert etmenize gerek yok. Ciddi FPS drop problemi yaşansaydı o zaman durum daha can sıkıcı olurdu. Fakat şuan üzerinde durulması gereken konu bu değil, limiti 95°C olarak belirlenmiş bir işlemcinin 93°C sıcaklıkta dolaşıyor olması. Bu problem görmezden gelinmemeli. Bu sıcaklık değerlerinin bilgisayarınıza uzun sürede vereceği zararlar tartışılır. İş biraz da Asus'da bitiyor.

Evet, sorun işlemci sıcaklığından kaynaklanıyor. Bu durumda yapılacak şeyler belli:
1. varsa garanti kapsamında servise gönderin. (ısınma ve takılma şikayetiyle gönderin ve çektiğiniz videoları da ekleyin.)
2. mevcut termal macunu daha kaliteli bir macunla değiştirin.
3. kullandığınız ortam aşırı tozluysa kasa temizliğini yeniden yapın/yaptırın.
3. bilgisayarı zeminden belli bir yükseklikte kullanın. (laptop standı, soğutucular vb.)
4. bir önceki gönderdiğim videolardaki ayarları deneyin. (Turbo Boost kapatma vs.)
Aklıma gelenler bunlar. Dizüstü bilgisayarlardaki ısınma sorunları oldukça yaygın. Birçoğumuz bilgisayar almadan önce özelliklerini inceleriz, araştırırız ama kağıtta yazılan özelliklerin çoğunu ısınmadan dolayı gerçekte göremeyiz özellikle de dizüstü bilgisayarlarda. Maalesef başınıza gelen durum bundan ibaret. Benim şahsi düşüncelerim bu şekilde. Umarım diğer arkadaşlarımız da daha farklı ve isabetli çözüm önerisi sunarlar. Kolay gelsin.
Not: Bu da benim konum, belki ilginizi çeker. :)

Cevaplar için teşekkürler. Sorunun sıcaklıkla doğrudan ilişkili olmadığını anladım. Tomb Raider'da 93 derecede hiç takılma olmuyor. BIOS güncellemesi talep edeceğim ASUS'tan.

Bence de, dert etmenize gerek yok. Ciddi FPS düşmesi problemi yaşansaydı o zaman durum daha can sıkıcı olurdu. Fakat şu an üzerinde durulması gereken konu bu değil, limiti 95°c olarak belirlenmiş bir işlemcinin 93°c sıcaklıkta dolaşıyor olması. Bu problem görmezden gelinmemeli. Bu sıcaklık değerlerinin bilgisayarınıza uzun sürede vereceği zararlar tartışılır. İş biraz da ASUS'da bitiyor.

Bu sıcaklıklar evet, çok sinir bozucu. İlk Dell G15 5515 almıştım, 100 derecelerdeydi oyun oynarken, servise gönderdim, değişim dediler. Dell değişimi Amerika'da aynı özellikte yeni bilgisayar yapıp tüketiciye gönderiyormuş. Yaklaşık 6 ay bekledim çünkü yeni bilgisayarı yanlış adrese Türkiye yerine Afganistan'a göndermişler. Neyse, yeni bilgisayar geldi fakat onda da ekran kartı soğuk lehime düşmüş, oyuna giriyorsun hata veriyor vs. Bir daha servise gönderdim, Windows 10 kurmuşlar, geri verdiler. Bende sorunu videoladım, tekrar servise verdim onlarda tekrar değişim dedi. Bende değişim belgesini alıp, bilgisayarı aldığım firmaya verdim. Paramı iade ettiler. 2021 Kasımından bu yana bilgisayar yoktu. Bunu aldım, böyle sıkıntılar çıkınca artık gittiği yere kadar gitsin diyorum. Bir daha asla yeni çıkan laptop vs almam. Kronik sorunları vb. sıkıntıları ortaya çıksın ona göre bakarım. 🙂 yardımlarınız için sağ olun.

Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkürler. Sorunun sıcaklıkla doğrudan ilişkili olmadığını anladım. Tomb Raider'da 93 derecede hiç takılma olmuyor. BIOS güncellemesi talep edeceğim ASUS'tan.

Bu sıcaklıklar evet, çok sinir bozucu. İlk Dell G15 5515 almıştım, 100 derecelerdeydi oyun oynarken, servise gönderdim, değişim dediler. Dell değişimi Amerika'da aynı özellikte yeni bilgisayar yapıp tüketiciye gönderiyormuş. Yaklaşık 6 ay bekledim çünkü yeni bilgisayarı yanlış adrese Türkiye yerine Afganistan'a göndermişler. Neyse, yeni bilgisayar geldi fakat onda da ekran kartı soğuk lehime düşmüş, oyuna giriyorsun hata veriyor vs. Bir daha servise gönderdim, Windows 10 kurmuşlar, geri verdiler. Bende sorunu videoladım, tekrar servise verdim onlarda tekrar değişim dedi. Bende değişim belgesini alıp, bilgisayarı aldığım firmaya verdim. Paramı iade ettiler. 2021 Kasımından bu yana bilgisayar yoktu. Bunu aldım, böyle sıkıntılar çıkınca artık gittiği yere kadar gitsin diyorum. Bir daha asla yeni çıkan laptop vs almam. Kronik sorunları vb. sıkıntıları ortaya çıksın ona göre bakarım. 🙂 yardımlarınız için sağ olun.
Geçmiş olsun hocam. Benim bir daha ki cihazım MacBook olur. Oyun için Xbox'tan devam edeceğim. Kafam daha rahat olacak diye düşünüyorum.

Herkese merhaba. ASUS TUF Gaming A15 FA507RM-HN096 marka/model bilgisayar aldım.
Bilgisayarın genel özellikleri: AMD Ryzen 7 6800h işlemci, RTX3060 ekran kartı, Dual 2x8 GB RAM, 512 GB nvm-e hard disk.
Bilgisayar işletim sistemsiz (FreeDOS) geliyor. Ben USB ile Windows 11 Pro kurdum. Kurulum yaparken Wi-Fi aygıtını görmüyor, Ethernet kablosu ile bağlayıp internete bağlanıyorsunuz. Windows kurulumu tamamlandıktan sonra Wi-Fi aygıtı kurulmuş oluyor.
Gelelim benim merak ettiğim şeylere. İlk olarak ekran kartını çıkarılabilir aygıt olarak görüyor, ASUS'un kendi sitesinden pointing… isimli yükleme dosyasını kurunca düzeliyor. Ayrıca ekran kartı 140 watts değere sahip olmasına karşın CPU Boost değeri 1605 MHz değerinde (bu da 100watts TDP değerine sahip ekran kartı değeri) bu değeri çok araştırdım, yabancı sitelere ve videolara baktım aynı ürünlerde 1605MHz değeri var.
Diğer sorunum ise, Windows'ta gezinirken ani takılmalar oldu. Ayrıca bilgisayarı ilk açtığım zaman sağda Wi-Fi-ses ayarına tıkladığımda yaklaşık 1 saniyelik takılma oluyor ve açılıyor. Sonra sıkıntı kalmıyor. Yine kapat dediğimde takılma oluyor ve kapanıyor.
Ben bu sorunu ya MUX Switch açarak düzeltiyorum ya da GeForce Experience uygulamasında ekran kartı kullanım grafiği (HUD) ayarlarını açınca yukarıda bahsettiğim takılmalar olmuyor.
Ayrıca BIOS'a girdiğimde anlık takılma oluyor sonra düzeliyor. Bunlara ait video linklerini aşağıya bırakıyorum.
Son olarak ve bence en önemlisi oyunlarda anlık takılma oluyor: Battle field 1'de FPS: 130'larda iken framerate grafiğinde anlık yükselme görülüyor ve anlık takılıyor. Mafia 3 oyununda framerate gtafiğinde anlık yükselme görülüyor ama takılmıyor. Fakat hissiyattan mıdır, psikolojik midir nedir bilmiyorum sanki oyunlar 140 FPS de olsa tık tık tık takılarak gidiyor, yağ gibi akmıyor gibi geliyor. En kısa sürede oyun videosu da ekleyeceğim.
Bu cihazları kullananlar varsa onlarda kontrol edebilirler mi?
Ben, bilgisayarları alan arkadaşlar sorunuz varsa her türlü konuda yardımcı olmaya çalışacağım.
Açılış takılma videosu:

BIOS takılma videosu:

Merhaba hocam. Aynı modeli bende 1 ay önce satın aldım. Bilgisayarda gün içerisinde takılmalar yaşıyorum bende 2-3 defa. Bu sadece oyun oynarken değil video izlerken, Windows'ta gezinirkende yaşanabiliyor. Takılma olayı slow motion halde 2-3sn yaşınıyor ve aynı esnada sesler birbirine giriyor. Bir arkadaşımda 3 sene önce bir masaüstü bilgisayar almış Ryzen işlemcili onda da aynı bu takılma sorunu yaşamış. Bayağı bir süre sonrasında gelen güncellemeler ile kendiliğinden geçtiğini söyledi. Belki de Ryzen işlemcilerle ilgili bir sorundur bilemiyorum. Bende BF5 oynuyorum oyun esnasında nadirde olsa bazı sahnelerde oyunun yağ gibi akmadığını bende hissediyorum. 140W konusuna değinmişsiniz bu konuda dolandırıldık mı onu anlayamadım açıkçası. Yaşadığım sıkıntılar bunlar genel olarak ama bunlarla kalmayacak gibi geliyor. Yeni bir bilgisayar alıp o kadar para verip fakat bu sorunları yaşayınca insan huzursuz hissediyor kendisini. Konuyla ilgili soracağın bir soru olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Son düzenleme:
Geçmiş olsun hocam. Benim bir daha ki cihazım MacBook olur. Oyun için Xbox'tan devam edeceğim. Kafam daha rahat olacak diye düşünüyorum.
Katılıyorum, zorunlu sebepler hariç -iş vb.- dizüstü bilgisayar tercih edilirken günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek, giriş seviyesi özelliklere sahip olması bence gayet yeterli olur. Sadece oyun için tercih edilen dizüstü bilgisayarlara harcanan binlerce liraya yazık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı