ASUS TUF Gaming A15 FA507rm ani takılmalar

Gökder

Hectopat
Daha fazla  
Herkese merhaba. ASUS TUF Gaming A15 FA507RM-HN096 marka/model bilgisayar aldım.
Bilgisayarın genel özellikleri: AMD Ryzen 7 6800h işlemci, RTX3060 ekran kartı, Dual 2x8 GB RAM, 512 GB nvm-e hard disk.
Bilgisayar işletim sistemsiz (FreeDOS) geliyor. Ben USB ile Windows 11 Pro kurdum. Kurulum yaparken Wi-Fi aygıtını görmüyor, Ethernet kablosu ile bağlayıp internete bağlanıyorsunuz. Windows kurulumu tamamlandıktan sonra Wi-Fi aygıtı kurulmuş oluyor.
Gelelim benim merak ettiğim şeylere. İlk olarak ekran kartını çıkarılabilir aygıt olarak görüyor, ASUS'un kendi sitesinden pointing… isimli yükleme dosyasını kurunca düzeliyor. Ayrıca ekran kartı 140 watts değere sahip olmasına karşın CPU Boost değeri 1605 MHz değerinde (bu da 100watts TDP değerine sahip ekran kartı değeri) bu değeri çok araştırdım, yabancı sitelere ve videolara baktım aynı ürünlerde 1605MHz değeri var.
Diğer sorunum ise, Windows'ta gezinirken ani takılmalar oldu. Ayrıca bilgisayarı ilk açtığım zaman sağda Wi-Fi-ses ayarına tıkladığımda yaklaşık 1 saniyelik takılma oluyor ve açılıyor. Sonra sıkıntı kalmıyor. Yine kapat dediğimde takılma oluyor ve kapanıyor.
Ben bu sorunu ya MUX Switch açarak düzeltiyorum ya da GeForce Experience uygulamasında ekran kartı kullanım grafiği (HUD) ayarlarını açınca yukarıda bahsettiğim takılmalar olmuyor.
Ayrıca BIOS'a girdiğimde anlık takılma oluyor sonra düzeliyor. Bunlara ait video linklerini aşağıya bırakıyorum.
Son olarak ve bence en önemlisi oyunlarda anlık takılma oluyor: Battle field 1'de FPS: 130'larda iken framerate grafiğinde anlık yükselme görülüyor ve anlık takılıyor. Mafia 3 oyununda framerate gtafiğinde anlık yükselme görülüyor ama takılmıyor. Fakat hissiyattan mıdır, psikolojik midir nedir bilmiyorum sanki oyunlar 140 FPS de olsa tık tık tık takılarak gidiyor, yağ gibi akmıyor gibi geliyor. En kısa sürede oyun videosu da ekleyeceğim.
Bu cihazları kullananlar varsa onlarda kontrol edebilirler mi?
Ben, bilgisayarları alan arkadaşlar sorunuz varsa her türlü konuda yardımcı olmaya çalışacağım.
Açılış takılma videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

BIOS takılma videosu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba hocam. Aynı modeli bende 1 ay önce satın aldım. Bilgisayarda gün içerisinde takılmalar yaşıyorum bende 2-3 defa. Bu sadece oyun oynarken değil video izlerken, Windows'ta gezinirkende yaşanabiliyor. Takılma olayı Slow Motion halde 2-3sn yaşınıyor ve aynı esnada sesler birbirine giriyor. Bir arkadaşımda 3 sene önce bir masaüstü bilgisayar almış Ryzen işlemcili onda da aynı bu takılma sorunu yaşamış. Bayağı bir süre sonrasında gelen güncellemeler ile kendiliğinden geçtiğini söyledi. Belki de Ryzen işlemcilerle ilgili bir sorundur bilemiyorum. Bende BF5 oynuyorum oyun esnasında nadirde olsa bazı sahnelerde oyunun yağ gibi akmadığını bende hissediyorum. 140W konusuna değinmişsiniz bu konuda dolandırıldık mı onu anlayamadım açıkçası. Yaşadığım sıkıntılar bunlar genel olarak ama bunlarla kalmayacak gibi geliyor. Yeni bir bilgisayar alıp o kadar para verip fakat bu sorunları yaşayınca insan huzursuz hissediyor kendisini. Konuyla ilgili soracağın bir soru olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Geri dönüş için teşekkürler. Ben bilgisayarı iade etmeyi düşündüm, firma (Trendyol) üzerinden aldığım halde elektronik ürünlerin açıldıktan sonra ikinci ele düştüğü için iade edilemeyeceğini belirtti. Kaldı ki ben 14 gün yasal cayma hakkımı kullanmıştım ve kanuna karşı geldiler. Bende tüketici hakem heyetine gidecektim: Eşim, uğraşma dedi. Bende sorun etmemeye çalıştım bu takılmaları. Ama bir taraftan da ASUS'a yazdım bu takılmaları vs. onlarda MyASUS uygulaması üzerinden güncelleme kontrolü vs. yapmamı söylemişler. Yaptım BIOS 314 versiyona yükseldi ama hiçbir düzelme olmadı. Bakalım cevaba göre aksiyon alacağım. Bendeki sorunlar: BIOS'a ilk girişte takılma, bilgisayarı yeni açınca sağda Wi-Fi-ses simgesine tıklayınca takılma, Windows'ta nadir de olsa takılma, oyunlarda ani takılma. En büyük sıkıntım oyunlardaki ani takılma. Sorunu tam çözemedim. İşlemci Turbo Boost'u kapadım olmadı, MUX-Switch denedim olmadı, oyun ayarlarını düşürdüm olmadı. Ama şuna dikkat ettim her ne kadar harici grafik kartında çalışsa da bilgisayar hatta dahili GPU'yu sistem yöneticisinden kaldırsam da genelde takılmalar olduğunda dahili GPU bellek verisinde anlık yükselme oluyor. Değer 400MHz iken 533 MHz'ye çıkıyor. Sorun yüzde seksen bununla alakalı bence.

Katılıyorum, zorunlu sebepler hariç -iş vb.- dizüstü bilgisayar tercih edilirken günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek, giriş seviyesi özelliklere sahip olması bence gayet yeterli olur. Sadece oyun için tercih edilen dizüstü bilgisayarlara harcanan binlerce liraya yazık.

Saygı duyuyorum ama; ben pek katılmıyorum. Günümüz teknolojisinde oyun bilgisayarları küçülebilir (laptop, tablet vs.) Ama şuna katılıyorum, oyuncu laptopları bu kadar pahalı olmamalı. Ayrıca evde MacBook var, sorunsuz ve çok iyi bir kullanıcı deneyimi var ama onunda donanım ve oyun desteği eksiği var.

Saygı duyuyorum ama; ben pek katılmıyorum. Günümüz teknolojisinde oyun bilgisayarları küçülebilir (laptop, tablet vs.) Ama şuna katılıyorum, oyuncu laptopları bu kadar pahalı olmamalı. Ayrıca evde MacBook var, sorunsuz ve çok iyi bir kullanıcı deneyimi var ama onunda donanım ve oyun desteği eksiği var.
MacBook konusunda haklısınız benim anlatmak istediğim bu değildi. "Günümüz teknolojisinde" oyun için tasarlanan dizüstü bilgisayarların dahil soğutma performanslarını tartışıyor olmamız ve dolayısıyla bize allanıp ballanıp sunulan özelliklerinin rezil ötesi sıcaklıklar nedeniyle kağıt üzerinde kalmasaydı. Evet, verilen onca paraya rağmen... Xbox konusu açıldığı için bunu yazma gereği gördüm.

Merhaba hocam. Aynı modeli bende 1 ay önce satın aldım. Bilgisayarda gün içerisinde takılmalar yaşıyorum bende 2-3 defa. Bu sadece oyun oynarken değil video izlerken, Windows'ta gezinirkende yaşanabiliyor. Takılma olayı Slow Motion halde 2-3sn yaşınıyor ve aynı esnada sesler birbirine giriyor. Bir arkadaşımda 3 sene önce bir masaüstü bilgisayar almış Ryzen işlemcili onda da aynı bu takılma sorunu yaşamış. Bayağı bir süre sonrasında gelen güncellemeler ile kendiliğinden geçtiğini söyledi. Belki de Ryzen işlemcilerle ilgili bir sorundur bilemiyorum. Bende BF5 oynuyorum oyun esnasında nadirde olsa bazı sahnelerde oyunun yağ gibi akmadığını bende hissediyorum. 140W konusuna değinmişsiniz bu konuda dolandırıldık mı onu anlayamadım açıkçası. Yaşadığım sıkıntılar bunlar genel olarak ama bunlarla kalmayacak gibi geliyor. Yeni bir bilgisayar alıp o kadar para verip fakat bu sorunları yaşayınca insan huzursuz hissediyor kendisini. Konuyla ilgili soracağın bir soru olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Siz hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? Bende Windows 11 Pro var ve yeni kurulum yaptığında harici ekran kartını RTX3060 çıkarılabilir aygıt olarak görmüştü, sonra ASUS'un sitesinden touchpadin pointing device driverını yükleyince düzeldi. O yazılımı kaldırınca yeniden çıkarılabilir aygıt olarak görüyor. Sizde buna benzer bir durum ile karşılaşmış mıydınız? Görselde yükledim. Şu an BIOS 314 sürümünde bilgisayar, tekrar denemedim, belki de düzelmiştir :)

Dosya Ekleri

• 9B86E355-EAEF-431A-9DC9-52808367B5E9.jpeg
    9B86E355-EAEF-431A-9DC9-52808367B5E9.jpeg
    101,3 KB · Görüntüleme: 79
Siz hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? Bende Windows 11 Pro var ve yeni kurulum yaptığında harici ekran kartını RTX3060 çıkarılabilir aygıt olarak görmüştü, sonra ASUS'un sitesinden touchpadin pointing device driverını yükleyince düzeldi. O yazılımı kaldırınca yeniden çıkarılabilir aygıt olarak görüyor. Sizde.
Geri dönüş için teşekkürler. Ben bilgisayarı iade etmeyi düşündüm, firma (Trendyol) üzerinden aldığım halde elektronik ürünlerin açıldıktan sonra ikinci ele düştüğü için iade edilemeyeceğini belirtti. Kaldı ki ben 14 gün yasal cayma hakkımı kullanmıştım ve kanuna karşı geldiler. Bende tüketici hakem heyetine gidecektim: Eşim, uğraşma dedi. Bende sorun etmemeye çalıştım bu takılmaları. Ama bir taraftan da ASUS'a yazdım bu takılmaları vs. onlarda MyASUS uygulaması üzerinden güncelleme kontrolü vs. yapmamı söylemişler. Yaptım BIOS 314 versiyona yükseldi ama hiçbir düzelme olmadı. Bakalım cevaba göre aksiyon alacağım. Bendeki sorunlar: BIOS'a ilk girişte takılma, bilgisayarı yeni açınca sağda Wi-Fi-ses simgesine tıklayınca takılma, Windows'ta nadir de olsa takılma, oyunlarda ani takılma. En büyük sıkıntım oyunlardaki ani takılma. Sorunu tam çözemedim. İşlemci Turbo Boost'u kapadım olmadı, MUX-Switch denedim olmadı, oyun ayarlarını düşürdüm olmadı. Ama şuna dikkat ettim her ne kadar harici grafik kartında çalışsa da bilgisayar hatta dahili GPU'yu sistem yöneticisinden kaldırsam da genelde takılmalar olduğunda dahili GPU bellek verisinde anlık yükselme oluyor. Değer 400MHz iken 533 MHz'ye çıkıyor. Sorun yüzde seksen bununla alakalı bence.

Bu takılmalar meydana geldiğinde bahsettiğiniz değerleri takip edemiyorum çünkü bilgisayar yük altındayken veya basit bir işlemde webte bile dolaşırken anlık olabiliyor. Sorunun arayarak bulunabileceği yönündeki inancımı kaybettim. Gelen güncellemelerle geçmesini beklemeye karar verdim ki aynı sıkıntıyı yaşayan arkadaşım böyle çözüldüğünü söyledi kendi halledememiş o da. Bende Windows 11 Home yüklü bahsettiniz harici ekran kartıyla ilgili bir problem yaşamadım. Sizdeki takılma olayları nasıl yaşanıyor biraz açıklayabilir misiniz? Bir de ben bu bilgisayarın fanının çalışma mantığını anlayamadım. Fanın belli bir çalışma ritmi yok. Bir süre duruyor ardından 10-15 sn çalışıp tekrar duruyor. Sizinki de böyle mi acaba?

Bu takılmalar meydana geldiğinde bahsettiğiniz değerleri takip edemiyorum çünkü bilgisayar yük altındayken veya basit bir işlemde webte bile dolaşırken anlık olabiliyor. Sorunun arayarak bulunabileceği yönündeki inancımı kaybettim. Gelen güncellemelerle geçmesini beklemeye karar verdim ki aynı sıkıntıyı yaşayan arkadaşım böyle çözüldüğünü söyledi kendi halledememiş o da. Bende Windows 11 Home yüklü bahsettiniz harici ekran kartıyla ilgili bir problem yaşamadım. Sizdeki takılma olayları nasıl yaşanıyor biraz açıklayabilir misiniz? Bir de ben bu bilgisayarın fanının çalışma mantığını anlayamadım. Fanın belli bir çalışma ritmi yok. Bir süre duruyor ardından 10-15 sn çalışıp tekrar duruyor. Sizinki de böyle mi acaba?

Tekrar merhaba; oyundaki anlık takılmayı içeren video bu şekilde:
kanalımda birkaç tane video var, açıklamalarıyla yazıyor inceleyebilirsin. Fanın çalışma mantığı: Herhangi bir ayar yapmadıysan ortalama 80 santigrat gibi bir derecenin üzerinde olduğunda soğutmaya geçiyor ve 65 civarı olduğunda fan duruyor. Ama ASUS Armoury Crate uygulaması üzerinden fan ayarı yönetilebiliyor.

Tekrar merhaba; oyundaki anlık takılmayı içeren video bu şekilde:
kanalımda birkaç tane video var, açıklamalarıyla yazıyor inceleyebilirsin. Fanın çalışma mantığı: Herhangi bir ayar yapmadıysan ortalama 80 santigrat gibi bir derecenin üzerinde olduğunda soğutmaya geçiyor ve 65 civarı olduğunda fan duruyor. Ama ASUS Armoury Crate uygulaması üzerinden fan ayarı yönetilebiliyor.

İnceledim kanalınızı. Karşılaştığınız sorunlara rastlamadım ben. Fakat bendeki takılma çok farklı hani o takılma olayından sonra bilgisayarın mavi ekran vermesi lazım öyle bir takılma 😀. Sorunu bir danışacağım bugün teknik servise.

HP Omen veya Lenovo alacaktım normalde böyle sıkıntılar yaşamayayım diye Asus aldım parça kalitesine ve ismini çok güveniyordum fakat sınıfta kaldı bende. Üzüldüm o kadar para verip daha kullandığım ilk zamanlarda kaymak gibi akmasını isterdim bilgisayarın. İşimde gerek olmasaydı masaüstü sistem kuracaktım neyse kısmet böyleymiş. Bir dahaki sefere laptop alacak olursam ama MSI alırım net!

İnceledim kanalınızı. Karşılaştığınız sorunlara rastlamadım ben. Fakat bendeki takılma çok farklı hani o takılma olayından sonra bilgisayarın mavi ekran vermesi lazım öyle bir takılma 😀. Sorunu bir danışacağım bugün teknik servise.

HP Omen veya Lenovo alacaktım normalde böyle sıkıntılar yaşamayayım diye ASUS aldım parça kalitesine ve ismini çok güveniyordum fakat sınıfta kaldı bende. Üzüldüm o kadar para verip daha kullandığım ilk zamanlarda kaymak gibi akmasını isterdim bilgisayarın. İşimde gerek olmasaydı masaüstü sistem kuracaktım neyse kısmet böyleymiş. Bir dahaki sefere laptop alacak olursam ama MSI alırım net!

Benim bundan önceki laptopumda ASUS'tu ama Gaming serisi değildi. Gayet idare etti. Hatta external GPU bile yapmıştım Çin'den parça sipariş edip. Sonra Dell g serisi aldım ama arızalıydı, değişim istedim gelende arızalı olunca iade ettim (bu iade süreci 8 ay kadar sürdü). Yaklaşık 1 sene bilgisayarsız kaldım. Sonra ASUS'un bu yeni serisini çok araştırdım, uzun süre idare etsin dedim ve aldım. Sıkıntı yarattı, onca bilgisayar arasından sorunlusu yine beni buldu :). Bende iade istedim, satıcı kabul etmedi. Tüketici hakem heyetine gidecektim, eşim takma bu kadar dedi, 6 ay yine bilgisayarsız kalacaksın dedi bende takmamaya çalıştım. Bir taraftan da ASUS ekibine danışmıştım konuyu onlar bakıyorlar bakalım. (bu anlattıklarım da kaçıncı baskı oldu kusura bakmayın).
Benim de tavsiyem yeni çıkan bir laptop asla almayın, en az 6 ay geçsin ki kronik sorunları varsa belli olsun ve gidersinler. Ondan sonra öyle alın. Ama MacBook serisi ne zaman çıkarsa çıksın alabilirsiniz, iadede, değişimde ve hata giderilmesinde asla problem yaşamazsınız. O yüzden 5-10 fazla veriyorsun ama kafan da rahat oluyor.
Tavsiye olarak özellikle Gaming serisi laptop üreten firmaların teknik departmanlarında oyunlardan anlayan test ekibi olmalı. Arızalı ürünleri kendi test yazılımlarından ziyade kullanıcı tarifleri doğrultusunda oyunlarla vb. şekilde test etmeli, arıza varsa gidermeli. Çünkü firmaların test yazılımları bence çok yetersiz, o yüzden kullanıcının karşılaştığı sorunları bulamıyorlar ve sorun yok diyorlar. Ayrıca firmalar ürettikleri her yeni (sıfır) ürünü kutulamadan önce en az 1 hafta oyun, render vb. testlere sokmalı, sıkıntısı yoksa ondan sonra kutulayıp satışa sunmalılar. Benim bu bilgisayarda ışık sızması vardı, ölü piksel yoktu. Bilgisayarı alacak kullanıcı çok şükür ölü piksel yok, ışık sızması yok gibi temennilerle ürünü alıyor. Böyle bir garip durum olabilir mi? Son olarak sattıkları kullanıcılardan geri dönüş istemeleri, böyle formları takip eden sosyal medya ekibi olmalı. Ürünü sattım, bitti olmamalı, geri dönüşlere göre aksiyon almaları gerekiyor diye düşünüyorum.
Eğer sorunlarım çözülürse paylaşırım. İyi günler.

ASUS'a yazdım bu takılmaları vs. onlarda MyASUS uygulaması üzerinden güncelleme kontrolü vs. yapmamı söylemişler. Yaptım BIOS 314 versiyona yükseldi ama hiçbir düzelme olmadı. Bakalım cevaba göre aksiyon alacağım. Bendeki sorunlar: BIOS'a ilk girişte takılma, bilgisayarı yeni açınca sağda Wi-Fi-ses simgesine tıklayınca takılma, Windows'ta nadir de olsa takılma...
Wİ-Fİ, ses simgesindeki takılmanın sebebini bir önceki mesajlarda arkadaşımız söylemişti. Ben tekrar edeyim, bu problem benim iş yerimdeki bilgisayarda da var. Evimdeki bilgisayarlarda da var. Yetmedi arkadaşa sordum onda da olduğunu öğrendim. Mesajlarda da belirtildiği gibi bu sorun çok büyük ihtimalle Windows kaynaklı ve gelen güncellemelerle geçecektir diye düşünüyorum. Yani bu sorunu ve ufak tefek sorunları görmezden gelebilirsiniz. Bana kalırsa BIOS'daki problem de çok büyütülecek bir konu değil. Bilgisayarı iade etmeyeceğinize karar verdiyseniz Asus ile tekrar iletişime geçin ve önerdikleri ayarları yapmış olmanıza rağmen sorunun devam ettiğini ve bu problemin Asus genel merkezine raporlanmasını talep edin. Asus Türkiye ekibi sizin de deneyimlediğiniz gibi teknik destek konusunda birazcık yetersiz kalabilir. İsterseniz doğrudan kendiniz de iletişim kurabilirsiniz. Mesajınızda, yaşadığınız problemlerin dikkate alınarak incelenmesi ve gerekiyorsa tekrar BIOS güncellemesi çıkarılmasından bahsedin. Son olarak problemlerinizi buradan İngilizce olarak belirtebilirsiniz çünkü takip ediyorlar.

Wi-Fi, ses simgesindeki takılmanın sebebini bir önceki mesajlarda arkadaşımız söylemişti. Ben tekrar edeyim, bu problem benim iş yerimdeki bilgisayarda da var. Evimdeki bilgisayarlarda da var. Yetmedi arkadaşa sordum onda da olduğunu öğrendim. Mesajlarda da belirtildiği gibi bu sorun çok büyük ihtimalle Windows kaynaklı ve gelen güncellemelerle geçecektir diye düşünüyorum. Yani bu sorunu ve ufak tefek sorunları görmezden gelebilirsiniz. Bana kalırsa BIOS'daki problem de çok büyütülecek bir konu değil. Bilgisayarı iade etmeyeceğinize karar verdiyseniz ASUS ile tekrar iletişime geçin ve önerdikleri ayarları yapmış olmanıza rağmen sorunun devam ettiğini ve bu problemin ASUS genel merkezine raporlanmasını talep edin. ASUS Türkiye ekibi sizin de deneyimlediğiniz gibi teknik destek konusunda birazcık yetersiz kalabilir. İsterseniz doğrudan kendiniz de iletişim kurabilirsiniz. Mesajınızda, yaşadığınız problemlerin dikkate alınarak incelenmesi ve gerekiyorsa tekrar BIOS güncellemesi çıkarılmasından bahsedin. Son olarak problemlerinizi buradan İngilizce olarak belirtebilirsiniz çünkü takip ediyorlar.

Cevap için teşekkürler. Türkiye ekibi çözemezse buraya da yazarım.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı