Atatürk Osmanlı'yı yaşatabilir miydi?

Birleşik Krallık gibi anayasal monarşi tarzı bir yönetim mümkün olabilir miydi?

Öyle bir yönetim mümkün olabilirdi ama kimse yapamazdı. Her ne kadar Kurtuluş Savaşı'nda galip gelmiş olsak da, kaybedilmiş bir cihan harbi var ortada. Geri dönüşü olarak bazı konularda, kazananın dediği de olur.

Osmanlı çökmüş bir sistem diyen, içi bomboş lise tarih bilgisine sahiptir. Lale devri ile başlayan ve Tanzimat ile kurumsallaşan Osmanlıyı okumamıştır. Osmanlı zaten Batılılaşma süreci içerisindeydi.
Cumhuriyet, mevcut Batılılaşma girişimlerinin bıçak gibi keskince sonuçlandığı bir evreydi.

Açıkçası ben çok fark görmüyorum. Türk toplumu geleneği başa geçen otokrasi haline bürünür. Padişahı oyla seçmişsin, veya aileden aileye geçmiş benim nazarımda bir farkı yok.
Ben içeriğe bakarım. Seçim makyajdır.

Birleşik Krallık gibi anayasal monarşi tarzı bir yönetim mümkün olabilir miydi?
Sana hemen sebepleri söyleyeyim kardeşim:
- Son Osmanlı Hükümeti Atatürk için idam fermanı yayınlamıştı ve ayrıca Anadoluyu bölen Sevr Antlaşması imzanladığı için bu hükümet Osmanlıya son vermek için sebepti
- İngiliz İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu aynı değil. Biri şerefle yükselip şerefiyle giden diğeri ise masum insanların kanları ve gözyaşı ile kurulmuş adiler İmparatorluğu o yüzden bunlara benzemeye gerek yok. Osmanlının gidişi bir bakıma iyi.
- Osmanlı birçok alanda zaten yıkılıştan 350 yıl öncesinde bozulmaya başladığı için İmparatorluk tamamıyla düzene sokulamadı. Konulan Islahatler Osmanlı yönetimi kökünden düzenleyemedi. Zaten devletin temeli çağına uymadığı için daha fazla ayakta kalmasına lüzum yoktu.(Osmanlının temeli cihat ve fetih politikası-Diplomasi çok zayıf gibi)

Bence yaşatabilirdi ve yaşatmalıydı da.
Cahil kesim için sembolik monarşi ve halifelik kalabilirdi ama sembolikliği korunamazdı ve Atatürk'ü vatan haini ilan ettiği için Osmanlı monarşisinin ve hükümetinin yok edilmesi gerekliydi bence. Ve Osmanlı'yı değil ama Türk devletini kurtararak yaşattı zaten.

Osman Bey bile dirilse derdi ki tekrardan kuruyorum silin bu devleti.

Şaka bir yana Atatürk Osmanlı'yı devam ettirmeye çalışsa aynı şekilde ordu yetmeyeceği için Kurtuluş Savaşı versiyon 2 ile halkı bilinçlendirip silahlandırıp bir şeyler denenebilirdi. Lakin o dönemin yönetim şekli olan Meşrutiyet, dönemin şartlarına uymuyordu. Yani zaten yönetimi değiştirmesi gerekiyor isim olarak Osmanlı Devleti kalırdı yine başka bir şey olurdu. Özetlersek isim olarak yaşatırdı, yapı olarak değil.

Osman Bey bile dirilse derdi ki tekrardan kuruyorum silin bu devleti.

Şaka bir yana Atatürk Osmanlı'yı devam ettirmeye çalışsa aynı şekilde ordu yetmeyeceği için Kurtuluş Savaşı versiyon 2 ile halkı bilinçlendirip silahlandırıp bir şeyler denenebilirdi. Lakin o dönemin yönetim şekli olan Meşrutiyet, dönemin şartlarına uymuyordu. Yani zaten yönetimi değiştirmesi gerekiyor isim olarak Osmanlı Devleti kalırdı yine başka bir şey olurdu. Özetlersek isim olarak yaşatırdı, yapı olarak değil.
İsim ve yönetim şekli değişti devlet hala aynı devlet zaten şu anda da.

Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin aydınları, global düzeyde yükselişe geçmiş cumhuriyet sistemi dışında bir şeyin kabul görmeyeceğini idrak etmişlerdir. Burada Osmanlı Devleti, toplumun yapısı, coğrafya gibi etkileri bir tarafa bırakarak asıl Kurtuluş Savaşı'ndan sonra saldırılmak için en iyi duruma getirilmiş Türkiye, bu topraklarda yeniden yükselmişse öncü devletlerle de yönetim sistemin ne olacağı hakkında bir mutabakat sağlandığı fark ediliyor. Hoş cumhuriyet dönemi meclisinde de Osmanlı Devleti'ni yeniden oluşturma niyetleri gündeme getirilmiş olsa dahi sert bir şekilde bu fikirler budanmıştır. He yıllar sonra bu fikirler kendisini "Yeni Osmanlıcılık" etiketi altında oluşturmaya başladı ama ülkenin geldiği seviyeyi de ne şekilde etkilediğini hep birlikte görüyoruz.

İsim ve yönetim şekli değişti devlet hala aynı devlet zaten şu anda da.
Osmanlı'yı geçtim şuan gelse kendi kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin şuan ki halini görse her şeyin boşa gittiğini onca emeğin uğraşın çöp olduğunu görürdü. Ve düşün. Eski Osmanlı'yı yaşatırdı, şuan ki Türkiye'yi kurtaramazdı. Hale bak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı