Atatürk ve İslam

Öncelikle Türklerde dinin tarihsel ve kültürel karşılığının ne olduğunu araştırmak gerekir. Atatürk’ün benimsediği Türkçülük anlayışı; sorgulayan, akılcı ve ulusal kimliği önceleyen bir yaklaşımdı.

Ulusal bilinci ve kimliği olmayan bir toplumun, dinini de sağlıklı şekilde yaşaması zordur. Çünkü sorgulamayan ve başkasının doğrularıyla yaşayan bir anlayış, dini de zamanla şekilciliğe indirger. Bknz: Günümüzdeki din anlayışı tam olarak budur bilmeyen bir halkı istediğin gibi şekillendirebilirsin.
İslam kültürü yok saymaz lakin kişinin hayatının temel unsuru da saymaz. Atatürk'ün neyi benimsediği beni ilgilendirmez. Ben İslam penceresinden bakar, kişileri bu pencereye göre değerlendiririm. Hakikat kişilere göre şekillenmez. İslam dininde taklit yasak değildir ki aksi derin ilim gerektirir.

Atatürk'ün Gökten İndiği Sanılan Kitaplar Konuşması
"Sanılan" kelimesi o zamanlar "düşünülen" anlamında da kullanılmaktaydı. Söylenen sözde bir yanlış yok, gökten indiği düşünülmektedir.

İslam kültürü yok saymaz lakin kişinin hayatının temel unsuru da saymaz. Atatürk'ün neyi benimsediği beni ilgilendirmez. Ben İslam penceresinden bakar, kişileri bu pencereye göre değerlendiririm. Hakikat kişilere göre şekillenmez. İslam dininde taklit yasak değildir ki aksi derin ilim gerektirir.
Senin İslamcılık anlayışın, Türk kültürünün tarihsel yapısıyla örtüşmüyor. Türk toplumunda din önemli bir yer tutar ancak kimseye dayatılmaz ve sorgulanabilir. Türk kimliğinin temelinde akıl, kültür ve toplumsal bilinç vardır.

Kendi kimliğini ve kültürünü koruyamayan bir toplumun, dinini de sağlıklı biçimde yaşaması zordur. Türk tarihi bunu defalarca göstermiştir. İyi sosyaller.

Ayrıca, ne hakkında yorum yazdığınızı bilerek yazın. ‘Atatürk’ün neyi benimsediği beni ilgilendirmez’ deyip, o konu hakkında eleştiri yapıyorsunuz. İlgilendirmeyen bir konuda neden eleştiri yapıyorsunuz?

Senin İslamcılık anlayışın, Türk kültürünün tarihsel yapısıyla örtüşmüyor. Türk toplumunda din önemli bir yer tutar ancak kimseye dayatılmaz ve sorgulanabilir. Türk kimliğinin temelinde akıl, kültür ve toplumsal bilinç vardır.

Kendi kimliğini ve kültürünü koruyamayan bir toplumun, dinini de sağlıklı biçimde yaşaması zordur. Türk tarihi bunu defalarca göstermiştir. İyi sosyaller.
Öncelikle düzelteyim bu "benim" anlayışım değil, İslam'ın kendisidir. Kendi yorumlarımı katarsam "bence" kelimesini cümleme eklerim. Ayrıca en fazla 100 yıllık olan Türk kimliği ve milliyetçiliği olarak türetilen fikir akımları ile bütün tarihimizi değerlendiremezsiniz. Kültürümüz İslam ile yoğrulmuş lakin benliğini kaybetmemiştir. Kültür yozlaşması, çeşitli çevreler tarafından Batı hayranlığı ile körüklenmiş, suni sorunlar İslam'a yıkılmıştır.

Kişinin niyeti savaşta değil, rahatta belli olur. Din araç değil, amaçtır. İ′la-yı Kelimetullah ülküsü de buradan ileri gelir.
Allah'ın kendi keyfi için insanları yaratması zalimce gelmiyor mu kardeşim?

Ne alaka diyorsan şöyle: Çünkü savunduğun din bizzat ben insanları ve cinleri bana ibadet etsinler diye yarattım diyor.

Öncelikle temelsiz fikirlerinizi, temelsiz iddialarınızla savunamayınca konu değişikliğine başvurmanız manidar bir durum. Bu konu hakkında tartışmak isterseniz konu açınız. İsterseniz İslami, isterseniz mantık ve felsefe çerçevesi içinde sizinle münakaşa edebiliriz.

Öncelikle temelsiz fikirlerinizi, temelsiz iddialarınızla savunamayınca konu değişikliğine başvurmanız manidar bir durum. Bu konu hakkında tartışmak isterseniz konu açınız. İsterseniz İslam'i, isterseniz mantık ve felsefe çerçevesi içinde sizinle münakaşa edebiliriz.

Olur hocam.

Öncelikle temelsiz fikirlerinizi, temelsiz iddialarınızla savunamayınca konu değişikliğine başvurmanız manidar bir durum. Bu konu hakkında tartışmak isterseniz konu açınız. İsterseniz İslam'i, isterseniz mantık ve felsefe çerçevesi içinde sizinle münakaşa edebiliriz.

Neye göre temelsiz? Her şey kabak gibi ortada. Her şeyi bizden bekleyen bir tanrı acizdir. İslama göre sonsuz gücü var ama çoğu şeyi dolaylı yoldan yapmamızı sağlıyor. O zaman o karaktersizdir.

Son düzenleme:
Neye göre temelsiz? Her şey kabak gibi ortada. Her şeyi bizden bekleyen bir tanrı acizdir. İslama göre sonsuz gücü var ama çoğu şeyi dolaylı yoldan yapmamızı sağlıyor. O zaman o karaktersizdir.
Tanrıya ne aciz diye bir kavram nede karaktersiz gibi bir kavram biçilebilir hocam. Bilmediğimiz bir şey için bir insani kavramları uygulayamayız. Bir tanrının keyfi de olamaz tanrı mantığına ters bilmiyoruz nasıl bir şey olduğunu çünkü bilincimizinde ötesinde.

Bunlara ne kadar laf anlatsanız bile boş. Adamlar Fransızların ve İngilizlerin bir olup sınır çizdiğini ve oraya kukla yönetici koyduklarını bilmezler. Sonra Arap Yarımadasında şeriat ülkeleri haline geldiklerini fark etmezler.

Ondan kuyruk acıları. Aynı kaynaktan su içmek isterler ama Kemal Paşa buna engel olduğu için yıllardır koca bir dinle kıyas edip, kendilerine kötülük yapıyorlar 😀 Sitcom...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı