Atatürk'ün ideolojisi nedir?

@478757 @Boranity @CS Relboron bana güleceğinize araştırın.

1. Toprak mülkiyetinin kamulaştırılması ve toprak rantının devlet giderlerine kullanılması.
Somewhat yaptı. Toprakların %10'u kamulaştı

2. Yüksek bir artış oranlı vergi.
Yaptı.

3. Miras hakkının kaldırılması.
Kaldırmadı ama eşitledi kadın erkek vatandaş mevzusu.

4. Tüm karşı gelenlerin ve ülkeden kaçanların mülklerine el konulması.
koydu geçti.

5. Devlet sermayeli ve tek tekel olarak Ulusal Banka yoluyla kredilerin devlet elinde merkezleştirilmesi.
Yaptı.

6. Taşımacılığın devlet elinde merkezleştirilmesi.
Yaptı.

7. Ulusal fabrikaların ve üretim araçlarının artırılması, arazinin ortak bir plan uyarınca işlenir hale getirilip ıslahı.
Allah razı olsun paşamdan.

8. Herkes için eşit çalışma zorunluluğu, özellikle tarım için sanayi ordularının kurulması.
Herkes olmasa da baya birine faydası oldu.

9. Tarım ve sanayi işletmelerinin birleştirilmesi, kent ile kır arasındaki farkın süreç içinde giderilmesinde etkin olmak.
Yine yaptı bir şeyler.

10. Tüm çocuklar için kamusal ve parasız eğitim. Çocukların bugünkü biçimde fabrikalarda çalıştırılmasına son verilmesi. Eğitimin maddi üretimle bütünleştirilmesi, vb;
Alasını yaptı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Türkçülük diye bir ideoloji olduğunu düşünmüyorum. Milliyetçilik veya faşizm olarak ayrıştırmak daha mantıklı ancak Türkçülük çok genel bir tabir. Bunu ekonomik alanda yaptığı yeniliklerle birlikte değerlendirmenizi isterim.
Çok sığ bilgilerle konuşuyorsunuz. Türkçülük bir ideolojidir. Faşizm italyan milliyetçiliğinin adıdır. Her milletin milliyetçilik kavramının bir adı vardır. Mesela Kürtlerde Kürtçülük gibi. O yüzden milliyetçi bir ideolojiyi italyan milliyetçiliği ile kıyaslayıp topyekün hepsine faşizm diyemezsiniz. Türkçülük adı üstünde Türk milliyetçiliğinin kavramıdır.

@478757 @Boranity @CS Relboron bana güleceğinize araştırın.

1. Toprak mülkiyetinin kamulaştırılması ve toprak rantının devlet giderlerine kullanılması.
Somewhat yaptı. Toprakların %10'u kamulaştı

2. Yüksek bir artış oranlı vergi.
Yaptı.

3. Miras hakkının kaldırılması.
Kaldırmadı ama eşitledi kadın erkek vatandaş mevzusu.

4. Tüm karşı gelenlerin ve ülkeden kaçanların mülklerine el konulması.
koydu geçti.

5. Devlet sermayeli ve tek tekel olarak Ulusal Banka yoluyla kredilerin devlet elinde merkezleştirilmesi.
Yaptı.

6. Taşımacılığın devlet elinde merkezleştirilmesi.
Yaptı.

7. Ulusal fabrikaların ve üretim araçlarının artırılması, arazinin ortak bir plan uyarınca işlenir hale getirilip ıslahı.
Allah razı olsun paşamdan.

8. Herkes için eşit çalışma zorunluluğu, özellikle tarım için sanayi ordularının kurulması.
Herkes olmasa da baya birine faydası oldu.

9. Tarım ve sanayi işletmelerinin birleştirilmesi, kent ile kır arasındaki farkın süreç içinde giderilmesinde etkin olmak.
Yine yaptı bir şeyler.

10. Tüm çocuklar için kamusal ve parasız eğitim. Çocukların bugünkü biçimde fabrikalarda çalıştırılmasına son verilmesi. Eğitimin maddi üretimle bütünleştirilmesi, vb;
Alasını yaptı.
Baktığınız zaman Çin'in ekonomik sistemi gibi komünist ama devletçi diyebileceğimiz bir şeye benzetebiliriz ancak Atatürk'e devrimci diyebilirsiniz ama komünist biraz saçma bence.

Türkçüdür ama Türkçülük bu olmamalıdır.Türk tarih kurumunu kurdurtuyor ama lisede Osmanlıyı Selçukluyu anlattırmıyor,Türk dil kurumunu kurdurtuyor ama Osmanlı Türkçesi (Arapça alfabe ile öz türkçedir) veya köktürkçe(kiril alfabesi) okuma yazmayı öğreten girişimleri engelliyor.Türk atalarına saygı duymayı savunuyor ama hiç bir Türk atasının vasiyetini uygulamıyor.

Türkler arasında ayrım yapandan Türkçü olmaz. Kendisi sadece fransız devrimcisidir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Atatürk'ün ideolojisi nedir sizce?
Kemalizm gibi şeyler yazmayın komik olur. Yanlış bilmiyorsam kemalizm diye bir şey Atatürk döneminde de yoktu. Siz bir ideolojiye yakınlaştırırsanız hangi ideolojiye yakınlaştırırsınız?

Şeriat.

En yakın olduğu ideoloji Türkçülük. Ziya Gökalp'i fikir babam olarak tanımlar. Türkçülük ile Faşizm aynı şey değildir. Faşizm ideolojisindeki bazı ilkeler Türkçülükte yoktur. Türkçülük ile Faşizm arasındaki ırkçılık anlayışı ise farklılık gösterir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı