TheBestCoder
Hectopat
Kaynak yayınlarının bu eserlerinde birçok tarihi uyuşmazlık var, muhtemelen böyle bir konuşma hiç olmadı. Atatürk'ün Aleviler hakkında bu kadar sığ görüşlere sahip olması imkansız.
Böyle birşey olduğunu sanmıyorum, ben dahil çoğu kişi Atatürk'ün Bütün Eserlerinin 30 Cilt serisini kaynak olarak kullanır. Selanikte Bektaşi ve Alevide çoktu, ki baba tarafı büyük ihtimal öyle. Atatürk'ün Yabancı Devlet Adamlarıyla Görüşmeleri Yedi Belge (1930-1937) Bilal N.Şimşir konuşma burada geçiyor buradan alıntılanmış, ayrıca gastelerdede görüldüğü üzere cidden konuşma geçiyor.Kaynak yayınlarının bu eserlerinde birçok tarihi uyuşmazlık var, muhtemelen böyle bir konuşma hiç olmadı. Atatürk'ün Aleviler hakkında bu kadar sığ görüşlere sahip olması imkansız.
Ayrıca yukarda belirttiğim gibi Aleviliğin içinde Şamanizmde var karışık biraz başka şeylerde var.Kaynak yayınlarının bu eserlerinde birçok tarihi uyuşmazlık var, muhtemelen böyle bir konuşma hiç olmadı. Atatürk'ün Aleviler hakkında bu kadar sığ görüşlere sahip olması imkansız.
Konuşma olmuş olabilir ama içeriği çarpıtılarak aktarılmış 3.kişiler tarafından, yani ben öyle düşünüyorum çünkü konuşma çok sığ.Sen kendin de yazmışsın Atatürk alevileri muhtemelen çok küçük yaşlardan itibaren tanıyordu. Şamanizm meselesine gelince , benzer ögeler taşıyor olabilir ama aleviliğin doğrudan şamanizmle alakası yok. Bugün tasavvufu eleştirenlerin çoğu şamanist unsurları İslam'ın içine taşıdıkları için eleştiriyorlar. Ancak bu unsurlarla benzer ögeler taşıyor olmaları doğrudan şamanizm olduğu anlamına gelmiyor. Anadolu'da bu tarz oluşumlar mistisizm ile ilişkilendirildi dolayısıyla son yüzyılda eski dönemde yaşamış şeyhlere,pirlere şaman etiketi vuruldu.Böyle birşey olduğunu sanmıyorum, ben dahil çoğu kişi Atatürk'ün Bütün Eserlerinin 30 Cilt serisini kaynak olarak kullanır. Selanikte Bektaşi ve Alevide çoktu, ki baba tarafı büyük ihtimal öyle. Atatürk'ün Yabancı Devlet Adamlarıyla Görüşmeleri Yedi Belge (1930-1937) Bilal N.Şimşir konuşma burada geçiyor buradan alıntılanmış, ayrıca gastelerdede görüldüğü üzere cidden konuşma geçiyor.
Akşam 23 Aralık 1937 Ulus 23 Aralık 1937 Cumhuriyet 23 Aralık 1937
Eki Görüntüle 2586699 Eki Görüntüle 2586700 Eki Görüntüle 2586701
Kurun 23 Aralık 1937 Anadolu 23 Aralık 1937
Eki Görüntüle 2586702Eki Görüntüle 2586703
Ayrıca Hatay tarafından Atatürk istenen bir lider, döneminde Aleviler Atatürk'e müracaat dahi bulunuyorlar, Hatay Meclisi açılışında ise bir alevi, bir ermeni ve bir rum ortodoks mebusu söylev yapıyor. Bunlara göre bakarsak söylemiş olması yüksek bir ihtimal.
Ayrıca yukarda belirttiğim gibi Aleviliğin içinde Şamanizmde var karışık biraz başka şeylerde var.
Şaman etiketi vuruldu derken Fatih'in hocasına Halil İnalcık şaman diyor mesela.Konuşma olmuş olabilir ama içeriği çarpıtılarak aktarılmış 3.kişiler tarafından, yani ben öyle düşünüyorum çünkü konuşma çok sığ.Sen kendin de yazmışsın Atatürk alevileri muhtemelen çok küçük yaşlardan itibaren tanıyordu. Şamanizm meselesine gelince , benzer ögeler taşıyor olabilir ama aleviliğin doğrudan şamanizmle alakası yok. Bugün tasavvufu eleştirenlerin çoğu şamanist unsurları İslam'ın içine taşıdıkları için eleştiriyorlar. Ancak bu unsurlarla benzer ögeler taşıyor olmaları doğrudan şamanizm olduğu anlamına gelmiyor. Anadolu'da bu tarz oluşumlar mistisizm ile ilişkilendirildi dolayısıyla son yüzyılda eski dönemde yaşamış şeyhlere,pirlere şaman etiketi vuruldu.
Şaman etiketi vuruldu derken Fatih'in hocasına Halil İnalcık şaman diyor mesela.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.