Atatürk'ün ideolojisi nedir?

İlericilik,sekülerizm,devletçi kapitalist ekonomi,milliyetçilik,merkezcilik,biraz da olsa sosyal demokrasi.
Kısaca ekonomik alanda yaptıklarıyla liberalizme yakınlaştırıyorum ama Türkçülüğün üzerinde bu kadar durması biraz liberalizmden uzaklaştırıyor. Bence bir ideolojiye bağlı kalmayacak deha bir liderdi.

Kısaca ekonomik alanda yaptıklarıyla liberalizme yakınlaştırıyorum ama Türkçülüğün üzerinde bu kadar durması biraz liberalizmden uzaklaştırıyor. Bence bir ideolojiye bağlı kalmayacak deha bir liderdi.
Bence tek yaptığı eksikleri tamamlamak ve yanlışları düzeltmek. Ben de bir ideolojiye bağlı olmamak gerektiğini yanlış varsa en iyi sonuç verecek şekilde düzeltmeyi uygun görüyorum.

Hocam öncelikle şu bir ideolojiye bağlı olmamak dahiliktir veya değildir kafasından çıkın bence,bir siyasi görüşe mensup olmamak da bir siyasi görüştür,ona da faydacılık veya merkezcilik denir. Böyle düşünmek castroyu,ronald reaganın ekonomi politikalarını hiçe saymak olur. Atatürk konusunda da,atatürk cumhuruiyetin ilk 5 yılında türkcüdür,sonradan daha batıcıl ve kendi iç işleri ile ilgilenen bir ülke olmuştur. Evet,atatürke tam liberal diyemeyiz ama türkçü diyebiliriz sanırım.

Kemalizm 1930'larda ortaya çıktı. 1935'te CHP'nin ideolojilerinden biri haline geldi. Atatürk Kemalistti demek yanlış olmaz yani.
Sonuç olarak ülkeyi Kemalizm çerçevesinde şekillendirmedi. O dönem bir kaç ideolojiden etkilenerek Kemalizm ortaya çıktı.
Bana kalsa Kemalizm diye de bir şey yok. Washingtonizm, Hitlerizm gibi şeyler olmadığı gibi. Yanlış bilmiyorsam da Kemalizm Fransa'dan gelmişti. Liberal Atatürkçülük diye tanımlamak daha doğru bence.

Sadece Türkçülük değildir. Çünkü Komünist ilkelerin tamamını yapmıştır.
"Komünizm toplumsal bir meseledir. Memleketimizin hali, memleketimizin toplumsal koşulları, dini ve milli geleneklerinin kuvvetli, Rusya'daki komünizmin bizce tatbikine müsait olmadığı kanaatini teyit eder bir mahiyettedir."
6 Şubat 1921, Atatürk.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı