Ateistlere sormak istediğiniz sorular var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
“Din’de zorlama yoktur…” (K. Bakara sûresi, âyet 256)

“… Müsrikleri (Puta tapanlari) buldugunuz yerde öldürün…”; (K. Tevbe sûresi, âyet 5)

Sadece bir örnek. Bir örnek daha vereyim, Kur-an'da hiç 'kar' kelimesi geçer mi? Geçmez. Çünkü Muhammed ortadoğuda yaşıyordur ve hayatında hiç kar görmemiştir. Ondan sonra oruç ve namaz meselesi de var. Bildiğiniz gibi kutuplarda haftalarca güneş batmıyor veya doğmuyor. Fakat Kur-an'da buna özel bir şey geçmez. Çünkü Muhammed'in coğrafyasında sabah-akşam dengelidir. Bu ve bunun gibi çelişkileri kendiniz Kur-an okuyarak görebilirsiniz. Ama tavsiyem lütfen okurken objektif olun :)
İlk örneğinize cevap vereyim, dinde zorlama yoktur ayeti dinden korkmamamız, yani her hatamızda günah almayacağımız, Allah'ın affedici olduğunu belirtmek içindir. Ve bazı ayetler bazı yerlerde kelime olarak değiştiriliyor. Belki de o 2. Ayet değiştirilmiş olabilir :)

“Din’de zorlama yoktur…” (K. Bakara sûresi, âyet 256)

“… Müsrikleri (Puta tapanlari) buldugunuz yerde öldürün…”; (K. Tevbe sûresi, âyet 5)

Sadece bir örnek. Bir örnek daha vereyim, Kur-an'da hiç 'kar' kelimesi geçer mi? Geçmez. Çünkü Muhammed ortadoğuda yaşıyordur ve hayatında hiç kar görmemiştir. Ondan sonra oruç ve namaz meselesi de var. Bildiğiniz gibi kutuplarda haftalarca güneş batmıyor veya doğmuyor. Fakat Kur-an'da buna özel bir şey geçmez. Çünkü Muhammed'in coğrafyasında sabah-akşam dengelidir. Bu ve bunun gibi çelişkileri kendiniz Kur-an okuyarak görebilirsiniz. Ama tavsiyem lütfen okurken objektif olun :)

Ne kadar araştırdınız bilmiyorum ama müslümanlık sadece müslümanlık olmuyor. Şii, Sünni gibi kolları var. Sünnilerin mezhepleri var. Mezheplerin cemaatleri var. Bu böyle gidiyor. Ben Şii'leri sevmiyorum. Mezhep ibadet şeklini ayırıyor, bakıyorum adam benim dua ettiğim gibi dua etmiyor. Ona da biraz gıcık olurum. Cemmatler en karışığı. Orasına hiç girmeyeyim. Ama benim cemaatimde Hz.Muhammed zamanında olmamış bir olay olduysa üstün hocalara sorulur. Adam ne derse yapılır. O adam okumuştur ve bunun sorumluluğunu üzerine alır. Kutup olayında da bir çözüm vardır. Bildiğim kadarıya kutuplarda düzgün müslüman nüfus yok. Varsa da cemaatlerinin buyurduğu şekilde ibadetlerini yapıyorlardır.

Ayetin asıl olayı budur: "O haram aylar çıkınca artık müşrikleri nerede bulursanız öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve bütün geçit başlarını tutun! Eğer tevbe edip namaz kılar ve zekatı verirlerse, onları serbest bırakın; çünkü Allah bağışlayan ve merhamet edendir." Siz sakat kısmını almışsınız. Orada haram aylarda putperestlerin kadın içerikli, içkili eğlence düzenlemesinden dolayı öldürün emri verilmiştir.

Anlamamaktan bahsetmişsiniz ama ben neredeyse hiç ateist bir aileden doğup dinlerden soyutlanarak yetiştirilmiş bir çocuk görmedim. Ateistlerin hemen hemen hepsi bir dinin hüküm sürdüğü coğrafyada doğmuşlardır. Bu dinin baskısından, zorlamasından kurtularak ateist olmuşlardır. Bu nedenle içlerinde bunca yılın kızgınlığını taşıyor olabilirler. Ama tabii ki aşağılamak çok kötü bir davranıştır.
Güzel ve tatmin edici bir cevap. Teşekkürler. :)

Bende sorgulamacı bir karaktere sahibim ve bilime çok önem veriyorum. Ancak biliminde açıklayamadığı konular ne olacak peki? Mutlaka bir temeli olmalı değil mi? Sonuçta evrim dediğimiz birşey var ama evrimleşerek bu seviyeye geldiysek bundan önceki halimiz nasıldır? Evrimden önce nasıldık? Zemzem suyu çok araştırıldı. En yakın su kaynağı binlerce mil uzaklıkta orada o suyun akması imkansız birşeydir. Peki bu nasıl oldu? Tanrı yoksa dünya da olmamızın amacı ne o zaman? Ben şahsen müslümanım. Bu tür şeyleri de sorguluyorum. Ancak ateist ve deist arkadaşlardan tatmin edici cevaplar alamadım. Bir de sizin yorumunuzu almak isterim :)

Dediğim gibi bilimin en sevdiğim yönlerinden biri bilmediği şeylere bilmiyorum diyebilmesi ve sürekli kendini geliştirmesidir. Yaşamın oluşumu hakkında çeşitli araştırmalar mevcut. Şahsen bende bu konuya kafa yoran birisi olarak bir çok insanın olduğu gibi denizin altındaki yanardağ ağızlarında oldukça basit ve ilkel organizmalardan başladığını düşünüyorum. İnsanlar kendilerine hep bu soruları sordular. Ben kimim? Neden buradayım? Buraya gelmemin, burada olmamın ne anlamı var? İlkel dinler de aynı bu şekilde ortaya çıktılar. İnsan beynin en basit ve ilk hatası buydu belki de. Bir yaratıcı olduğu düşüncesine kapıldı. Ateşe taptı, güneşe taptı, aya taptı... Kimse öldükten sonra yok olmak istemez değil mi? Kim yok olmak ister ki? Düşünsenize yaşamınız, eviniz aileniz, eşiniz her şey boş. Öldünüz mü bitiyor. Ölen yakınlarınızı bir daha asla göremeyeceksiniz, onlarla konuşamayacaksınız... Ne kadar kötü bir durum olurdu değil mi? İşte bu yüzden dinler var oldu. İyi işler yap, cennete git, aileni gör, sonsuza kadar yaşa, huriler, şaraptan ırmaklar, sonsuz bir yaşam... Ne kadar da iyi geliyor değil mi? Az önce saydığımdan çok daha iyi bir son gibi görünüyor. :) Zem zem suyu olayına hiç girmeye gerek bile duymadım. Onları tarafsız kaynaklardan araştırırsanız zaten sonuca ulaşırsınız. Sizden de isteğim Kur-an'ı objektif bir şekilde okumanız. Çelişkileri görmeniz. :)

Güneş ile dünya arasında belli bir uzaklık var değil mi ? Eğer biraz daha yakın olsaydı insanlar sıcaktan yaşayamazdı. Uzak olsaydı insanlar soğuktan dolayı yaşayamazdı. Dünya ile güneş arasındaki uzaklığı kim ayarladı ?

Hocam verdiğiniz farklı surelerin farklı ayetlerini ayırmışşınız. Ama her sure sonuçta bir hikaye gibidir ayetlerde onların paragrafları olarak düşünebiliriz. Hikayenin ortasından alıp bak burda böyle burda böyle demekle olmaz. İyice o sureleri bir bütün olarak okuyup düşünnek lazım.

Bazen çaresiz kalıp yardım dilemek gibi anlarsınız oluyormu? Eğer oluyorsa teselli'yi nasıl buluyorsunuz?

İnsanların yanlış anladığı bir konu da ateist olunca bir boşluğa düşeceği, hayatının bir anlamının kalmayacağıdır. Halbuki bu hayattan zevk almamıza hiç bir zaman engel değil. Bir yaratıcıya ihtiyaç duymuyorum. Hiç bir zaman yardım dileme ihtiyacım olmuyor. Geçenlerde deprem oldu İstanbul'da bilirsiniz. Artık tanrı kavramını o kadar beynimden çıkarmışım ki aklımın ucundan bile geçmedi o an. Yani dediğim gibi ateist olduktan sonra hayata çok farklı ve anlamlı bakmaya başlıyorsunz. Başka bir dünya inancınız olmadığı için buradaki hayatınızı en iyi şekilde yaşamak için çabalıyorsunuz. Dediğim gibi hiç bir zaman öyle bir teselli, yardım dileme olayım olmadı, olmaz da.

Güneş ile dünya arasında belli bir uzaklık var değil mi ? Eğer biraz daha yakın olsaydı insanlar sıcaktan yaşayamazdı. Uzak olsaydı insanlar soğuktan dolayı yaşayamazdı. Dünya ile güneş arasındaki uzaklığı kim ayarladı ?

Biraz daha dan kastınız eğer milyonlarca kilometre ise tabii ki bu doğrudur. Ama şu şekilde düşünmekte fayda görüyorum. Üzerinde canlılar yaşadığı için bu sıcaklık dengesi yok. Yaşamlarımız için uygun sıcaklık olduğu için biz canlılar bu gezegendeyiz :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı