Athlon 3000G Uzun Kullanıcı İncelemesi

AMD uygun fiyatlı ve performanslı Ryzen işlemcileriyle son zamanlarda büyük yükseliş yakalamış durumda. Öyle ki AMD ve Ryzen; adı birlikte anılan, neredeyse eş anlamlı hale gelmiş kelimeler oldular. Ancak AMD'nin günümüzde sahip olduğu tek işlemci ailesi Ryzen değil. Aynı zamanda uzun "Athlon and A-Series Processors for Desktop" adıyla güncel ve F/P odaklı bir işlemci ailesi daha mevcut.

"Athlon and A-Series Processors for Desktop" Ailesi

Bu ismi pek bilinmeyen, bilinse de önemsenmeyen işlemci ailesi kendi arasında 3'e ayrılıyor: A-Series, Athlon X4 ve Athlon With Radeon Vega Graphics. A-Series; eski APU işlemcilerle beraber kendi içinde 9000 serisi adıyla AM4 anakart ve DDR4 bellek desteğine sahip, "thread" bulundurmayan ama Radeon R serisi dahili grafiği içeren, 28nm teknolojili APU işlemcileri barındırırken, Athlon X4 serisi; basitçe içinde dahili grafik işlemcisi olmayan, saf CPU'dan oluşan işlemcileri bulundurmakta. Athlon With Radeon Vega Graphics ise kabaca A-Series'in yenilenmiş, "Thread" ve Radeon Vega dahili GPU'su eklenmiş en yeni teknolojileri F/P çerçevesinde içeren işlemci ailesidir. Bütün "Athlon and A-Series Processors for Desktop" işlemci ailesin en güçlü işlemcileri bu alt seride bulunmaktadır.

Bütün işlemci ailesinde toplam 16 tane işlemci vardır. Kısacası AMD'nin Ryzen dışında adı sanı pek bilinmeyen (en azından ülkemizde) 16 işlemcisi daha var. Bu işlemci ailesinden ülkemizde şimdiye kadar 3 işlemci satışa sunulmuş: Athlon 950 x4, Athlon 200GE ve Athlon 3000G. Bu arada incelediğimiz CPU'nun tek başına kendi ailesi içindeki en güçlü performansa sahip işlemci olduğunu da, ayrıca belirtelim.

Teknik Özellikler

Athlon 3000G teknik olarak; 3.5 Ghz stock hızla gelen, 4.1 Ghz'ye kadar çıkabilen, 2 çekirdek 4 iş parçacıklı CPU'ya ve 3 çekirdekli, 1650 Mhz'ye kadar çıkabilen dahili Vega 3 GPU'suna sahip. 14nm ile üretilen işlemcimiz stock seviyede 35w ile çalışıyor. Ayrıca 64 BIT ve 2667 RAM frekans desteği bulunuyor. (Gerçi bunu bazı anakartlarda 3200'e çıkaran da var.) İşlemcimizin maksimum dayanabildiği sıcaklık ise AMD resmi sitesine göre 95 santigrat derece. (Aşşağıda AIDA 64 ile yapılan 30 dakikalık bir stress testini görebilirsiniz.)

amd3.png


TEST2222.jpg



Athlon 3000G ve Rakipleri: Athlon'u Tercih Etmeye Değer mi? & Yorumlarım-Görüşlerim

İşlemcimizin İntel tarafındaki rakipleri ise Intel Pentium Gold G5400 (en ucuz 450 TL) ve G5600 (en ucuz 748 TL, 1000 TL'den fazlaya satan da var). Elimde bu işlemciler bulunmadığı için karşılaştırmalı bir performans denemesi yapamıyorum ancak internet şöyle bir taranırsa hemen farkedilecek ki dahili grafik birimi söz konusu olduğunda Athlon her iki işlemciyi de performansıyla çok rahat geçerken; herhangi bir ekran kartı ile %10-%20 arasında daha az performans sergiliyor. Ancak ekran kartıyla beraber değerlendirildiğinde Athlon 3000G'nin bariz biçimde fiyat açısından üstünlüğü hemen göze çarpıyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde sıfır sistem toplarken G5400 ve G5600 ile ekran kartına yapılan masraf neredeyse Ryzen sistemlere yapılacak masrafa denk gelip, çoğu zaman geçiyor. Bu durumda Pentiumlar anlamsızlaşıyor. Ayrıca fiyatı G5600'e göre daha uygun G5400'le bile sistem toplasanız, yükseltmek için daha kısıtlı seçenekleriniz olurken, Athlon ile sistem topladığınızda Ryzen 1000-2000 serisinin tamamı ve 3000 serisinin neredeyse tamamına kadar (hem de a320 anakartlarla) tüm Ryzenlere önünüz açık oluyor.

Zaten resmi olarak AMD'de Athlon 3000G ve "Athlon With Radeon Vega Graphics" alt işlemci ailesini anlatırken bütün bunlardan bahsediyor. AMD'ye göre bu işlemci ailesi (ve tabiki Athlon 3000G) 3 sebepten dolayı tercih edilmeli: 720p kalitesinde dahili grafik birimiyle (yada uygun ekran kartıyla 1080p'de) rahatça oyununuzu oynayabilme, Fiyat/Performans ve PC yükseltmelerine tam hazır olma. Özellikle PC güncelleme açısından düşünmek gerekirse; İntel'in i3, i5 ve i7 eski nesil işlemcileri ikinci el açısından daha uygun ve performans açısından daha iyi gibi görülse de geleceğe yönelik yükseltme açısından kısıtlı olduklarını unutmamak gerekir. Yani Athlon 3000G sistemi sıfırdan kurarsanız; örneğin, i7 4. yada 5.nesil işlemcili ikinci el bir PC'den daha uzun ömürlü olacaktır. 4-5. nesil İntel sistemleri şöyle bir kenara koyalım, 2. yada 3. nesil İntel işlemcili sistemlere ikinci elde 2000-2500 TL arası para vermektense, aynı fiyat bandında Athlon 3000G'li sıfır bir sistem toplamak uzun vadede daha çok karlıdır. Sonuç olarak, çocuğunuza FİFA, CS:GO ve GTA 5 oynaması için aynı fiyata ikinci el, ikinci el olmasından dolayı parçalarına güvenemeyeceğiniz ve ömrü bitince komple kaldıracağınız bir süpriz yumurta almaktansa, Athlon 3000G ile F/P kralı sıfır bir sistem kurup gelecekte yapacağınız Ryzen hatta Ryzen APU yükseltmesiyle AAA oyunları da oynatabilirsiniz.
amd 2.png

Microsoft Edge - Chrominium üzerinde BİNG ile çevrilmiştir.

Oyun Performans Videoları


Kendi Steam kütüphanemde şimdilik cok fazla oyun yok. Bu yüzden sizlere linklerini paylaşacağım iki Youtube kanalı paylaşacağım. TechEpiphany ve Benchmark Tests. Bu kanallardan TechEpiphany işlemciyi 4100 Mhz. CPU ve 1650 Mhz. GPU'ya kadar overclock ile videolarını çekerken, Benchmark Tests stock hız ile işlemciyi kullanmış. Linkler direk ilgili videolara çıkıyor. Her iki kanalda hemen aklınıza ilk gelen güncel oyunlarla testlerini gerçekleştirmiş. Ayrıca bu iki kanala güvenerek sistemimi topladığımı da belirteyim.

Benim Performans Videolarım

Kütüphanemde fazla oyun olmasa da sahip olduklarımla 3 tane video çekip Youtube'ye yükledim. (Zaten 3 oyunum var :D) 1. elden, işlemcinin direkt sahibinden kullanıcı videosu. Daha ne olsun?

Total War 2: Rome (Bildiğiniz gibi strateji oyunları işlemciye yükleniyor.)

Halo: Reach (Halo MCC) (Bu videoda; yağmurlu bir açık alan ve kapalı alan çatışması var, işlemcinin ve Vega 3'ün performansı zorlanıyor diye düşünüyorum.)

Halo 2: Anniversary (Halo MCC) (Bu oyun Halo MCC serisine ekleneli 2 gün oldu. Ayrıca sürücü güncellememden sonra 10 FPS daha fazla aldığımı belirteyim.)

İncelemem bitmiştir. 😂 Hepinize saygılarımla.

Editörlere not: İlk defa burada paylaşıyorum. Bir hatam olmuşsa direkt silmeyin lütfen, uyarın düzelteyim.
 
Son düzenleme:
İnceleme güzel ama modern oyunların çoğunun artık 4 fiziksel çekirdek ile daha iyi çalıştığını da ekleyebilirdiniz :).
Ellerinize sağlık.

Çok doğru. Ama ben rakipleri seviyesinde değerlendirmek istedim daha çok. Onlarda Pentium Gold serisindeler. 😇 Ve tabi bütçe söz konusu burada.
 
Çok doğru. Ama ben rakipleri seviyesinde değerlendirmek istedim daha çok. Onlarda Pentium Gold serisindeler. 😇 Ve tabii bütçe söz konusu burada.

O konuda doğru diyorsunuz.
Ben şu AMD'yi çok seviyorum ya :D.
Athlon taktığın anakarta Ryzen 7 3.nesil bile takabiliyorsun :D (B450).
 

Yeni konular

Geri
Yukarı