Ayıplı malın misliyle değişmesinde istenen fark ücreti

Fatura bedelini alacaksınız, yapacak bir şey yok. Döviz kurundan dolayı oluşan mağduriyetiniz firmayı ilgilendirmez.
Tüketici Hakem Heyeti ürünün misliyle değişimi için karar verdi. Neden bedelini alıyorum bu durum çok garip. Satıcı ne yaparsa yapsın bana eski cihazımın dengi bir cihaz vermek zorunda değil mi? Sonuçta iade kararı değil, satıcı niye böyle bir teklifte bulunuyor ki.
Ayrıca bu mağduriyeti yaşayan kişi firma olacak ki fiyat farkı istiyor benden. Hem nereden bilebiliriz satıcının yüksek satış fiyatı uygulayarak değişim üzerinden ikinci kez kâr etmeyeceğini. Bunlar hiç mantıklı gelmiyor.
 
Son düzenleme:
  • İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir.


Bu pazarlık işidir. Eğer satıcıyı yani asıl firmayı zorlamaz iseniz hiçbir firma buna yanaşmaz.
Hp de aynı durumu yaşadım. DV 7 serisi laptopta. 2 kez servise gitti. Değişim çıktı. Aynı ürünü gönderdiler. Sonra o üründe de aynı sorun çıktı gene gönderdim. Bir üst modelini verdiler. 6001st yanlış hatırmıyorsam bendeki.
 
Aynı sorunu Vatan Bilgisayar ile yaşamıştım. MSI GTX 970 kartım vardı ve 1 yıl geçmesinin ardından kartta aşırı ısınma problemleri ortaya çıktı. Kartı servise gönderdim ve değişim kararı çıktı. Vatan Bilgisayar ise ellerinde aynı model aynı kart olmadığı için para iadesi yapacaklarını söyledi. Uzun uğraşlar sonucu, kur farkından dolayı GTX 1060 alıp üstüne para iadesi aldım.
Bunu tamamen hukuki yollar ile yaptım ve dediğim gibi uğraşmıştım.
 
Tüketici Hakem Heyeti ürünün misliyle değişimi için karar verdi. Neden bedelini alıyorum bu durum çok garip. Satıcı ne yaparsa yapsın bana eski cihazımın dengi bir cihaz vermek zorunda değil mi? Sonuçta iade kararı değil, satıcı niye böyle bir teklifte bulunuyor ki.
Ayrıca bu mağduriyeti yaşayan kişi firma olacak ki fiyat farkı istiyor benden. Hem nereden bilebiliriz satıcının yüksek satış fiyatı uygulayarak değişim üzerinden ikinci kez kâr etmeyeceğini. Bunlar hiç mantıklı gelmiyor.
Ürünün üretimi durduysa, stoklarında yoksa fatura bedelini iade edip işin içinden çıkarlar. Yani sizin dediğiniz gibi bir zorunlulukları yok. Siz döviz kurundan dolayı mağdur olduğunuzu, alacağınız fatura bedeliyle de eski bilgisayarınızın benzerini alamayacağınızı satıcı firmaya söylediğiniz için onlar da o zaman üstüne ekleyip alın demiştir. Satıcı firma sizi zorlayamaz, karar sizin. Son olarak Asus'a telefon açıp durumu güzel, sakin, tatlı bir dille anlatın. Belki işe yarar, örnekleri yok değil ama zor. Geçmiş olsun.
 
Merhaba bende de ASUS X550VX laptop var ve aynı durumdayım. 3-4 kez servise verdim laptop'u aynı sorunlar devam etti. En son tez dönemimde olduğum için cihazdan biraz daha performans alabilmek adına SSD taktırdım. SSD daha önce kullandığım bir SSD idi ve içinde tezim ile ilgili belgeler vardı. SSD'nin formatlanmamasını istedim tamam dediler bir de önceki servis işlemlerinde laptop'taki 1 tane vidayı deforme etmişlerdi onun değiştirilmesini talep ettim. Adamlar hem SSD'yi formatlamış hem de vidayı daha kötü hale getirmişlerdi. Bu bardağı taşıran son olay oldu. Tüketici hakem heyetine başvurdum. Şikayet edilen firma olarak laptop'u aldığım firmayı yazmam gerekiyormuş o şekilde dilekçemi yazıp teslim ettim. Satın aldığım firma ASUS ile görüşmüş ve para iadesi/değişim durumunu onaylamışlar. Aldığım firmaya para iadesi istemediğimi ve kurdan dolayı zarar edeceğimi söylememe rağmen ürünün sıfırı üretilmiyor elimizde de muadil özellikte başka bir laptop yok sadece para iadesi yapıyoruz şeklinde geri dönüş aldım. Durumu tüketici hakem heyetine bildirdim kararı bekleyin değişim kararınız çıkınca ürünün sıfırını vermek durumundalar bu sizin elde ettiğiniz bir hak veremeyiz diyemezler dediler. Bu görüşmeden sonra aldığım firmayla tekrar görüştüm ve cihaz vermiyoruz sadece para iadesi yapıyoruz isterseniz tüketici mahkemesine gidebilirsiniz ama para iadesi haricinde bir sonuç alamayacaksınız dedi. Tüketici mahkemesine gittim durumu anlattım tüketici hakem heyetinden nihai karar çıktıktan sonra değişim talebinizin reddedilmesi ile ilgili firmaya dava açın mahkemede incelensin dediler. Ürünün sıfırı yokmuş bir üst model ile değişimi yapılabilir mi diye sorduğumda sorumlu firma ASUS ve eğer sıfırı üretilmiyorsa üst modeli ile değiştirilmesi gerekir dediler. Para iadesi ile ilgili olarak bir düzenleme yapılmıyormuş iade istenildiğinde faturada yazan tutar kaç lira ise onu alabilirmişim. Konuyu savcı olan bir arkadaşım ile görüştüm o da aynı şeyleri söyledi değişim yapmazlarsa mail olarak ihtar et firmayı (ASUS'u) eğer olumsuz dönüş yaparlarsa dava aç dedi. Bende ASUS'a mail attım bugün daha sonra ASUS global'e mail attım ASUS Türkiye ile değişim konusunda sorun yaşıyorum resmi bir ASUS satış mağazamız yok bu yüzden size değişim veya iade ile ilgili sadece rapor hazırlayabiliriz diyorlar konuyu ASUS Türkiye ile görüşüp sorunumu çözün dedim. Bakalım ne olacak. Sorun yaşayan arkadaş bana mail atabilir birlikte şikayetçi olabiliriz. Mail adresim [email protected]
 
Satıcıda ayıpsız misli var aslında. Ben bilgisayarı aldığımda yaklaşık 1000$=3000TL civarındaydı. Fatura TL olarak kesildiği için güncel kura göre 3000TL=530$ olarak hesaplıyorlar ve benden üzerine para vermemi talep ediyorlar.
öyle bi dünya yok. vermek zorundalar kaldı ki ellerinde yoksa üst modelini vermek zorundalar.
Git ve acımasızca söyle ki "ben almasını bilirim" :)
 
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11

"ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı ""müteselsilen sorumludur."" Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz."
-------------------------------------------------------------
Müteselsilen Sorumluluğa Örnek Vermek Gerekirse ;
Örneğin 3 kişi bir kişiye 600 TL borçlu olsun. Eğer tüm borçulular alacaklıya 200TL verirse bu müşterek sorumluklukta borç ödemek oluyor. Fakat 1 kişi 600TL verip borcu kapatırsa , diğer 2 kişiden kendi payı haricindeki 400 TL ‘yi alabilir , buna Müteselsil sorumluluk deniyor. Borcu kapatan kişi Müteselsil Sorumluluğu almış olur.
----------------------------------------------------------------

Yani işin özeti bu durumda ASUS sorumluluk alıp olaya el atabilir gibi bir sonuç çıkıyor. Satılan ürünler ASUS garantisi altında sonuçta. Dağıtımını yaptığı ürünlerin stok bilgisine erişemez mi?
resmi bir ASUS satış mağazamız yok bu yüzden size değişim veya iade ile ilgili sadece rapor hazırlayabiliriz diyorlar
Bunu diyen kim? O kısmını anlayamadım da.
 
Son düzenleme:
MADDE 219- Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.​
 

Geri
Yukarı