Balinaların uyku düzeni

Makaleler
13
Daha fazla  
20190911_225808.jpg

Bu resimde gördüğünüz canlilar balina. Balinalar bu şekilde uyur. Akciğere sahip bir hayvan oldukları için yarım saatte bir su yüzeyine çıkıp nefes almak zorundalar. Bu işlemi yapmazlarsa ölürler. Balinalar bu şekilde uyurken beynin bir lobu uyurken, diğer lob uyanık kalır ve böylece balina nefes alir. Sonra diğer lob nöbeti devralir. Evrim gerçek olmasa memeli ve akciğerli hayvanlarin denizde ne işi olur yahu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Vay be böyle uyuduklarını bilmiyordum :) Eğer balinaların beyninde bir lobun uyku halinde olup diğerinin uyanık kalması mümkünse aynı şey insanlarda da pratik veya bir çeşit ilaç ile mümkün olabilir mi merak etmedim değil. Artık vahşi doğada yaşamadığımız için böyle bir yetenek bizim için çok önemli olmayabilir elbet ama bazı öğrencilerin işine yarayabilir belki :D

Beynini ikiye bölüp uyumaları olayını bilmiyordum ben de. Gerçekten hayranlık verici. Uyurken hareket edip nefes alıp geri batabiliyorlarsa efsane bir gelişim olmuş:) Sanki evrim sonrası karaya çıkan bir canlı cinsi bir süre sonra "Amaan ben dönüyorum, suyun içi daha iyiydi." demiş gibi bir evrim olmuş:)

@lightwhite Homo Sapiens türünde böyle bir mekanizma yok. Homo Sapiens türünde de primat atalarimiz ağaçlarda yaşarken uyku esnasinda aniden irkilme mekanizmasi vardi hala da biz Homo Sapiens ırkımizda bu mekanizma uyurken ve ya daha tam uykuda değilken bile aniden irkiliyoruz. Bu mekanizma ağaçta yaşayan primatlar için ölüm kalım meselesiydi, işte balinalardaki mekanizma da bu tür bir işlev görüyor.

@BERWAR bunu duymuştum evet. Özellikle uyurken düşme hissi şeklinde irkilerek uyanmak. Fakat diğer canlılarda yoktur diyebilir miyiz bu yeteneğe? Yani ne kadar gözlemlenebilir bir yetenek olur ve ne kadar doğruluğu kanıtlanabilir acaba?

@lightwhite Homo Sapiens türünde böyle bir mekanizma yok. Homo Sapiens türünde de primat atalarimiz ağaçlarda yaşarken uyku esnasinda aniden irkilme mekanizmasi vardi hala da biz Homo Sapiens ırkımizda bu mekanizma uyurken ve ya daha tam uykuda değilken bile aniden irkiliyoruz. Bu mekanizma ağaçta yaşayan primatlar için ölüm kalım meselesiydi, işte balinalardaki mekanizma da bu tür bir işlev görüyor.

Evet bu bahsettiğiniz irkilme mekanizması ve kökeni hakkında ben de böyle bir şeyler okumuştum :) Ama insanlar olarak vücudumuz üzerinde istedikten sonra diğer türlerden daha iyi hakimiyet kurabileceğimizi düşünüyorum. Mesela mide kaslarını kontrol ederek içtiği suyu yuttuktan sonra ağzından geri püskürtebilen insanlar vardı, David Blaine isimli illüzyonist de bu tekniği öğrenip uygulamıştı diye biliyorum hatta. Şimdi normalde kusma ile istemsiz olarak gerçekleşen bu mekanizma kontrol altına alınıp iradeli bir şekilde kullanılabiliyorsa, beynimiz üzerinde de buna benzer bir hakimiyet neden kuramayalım ki? Bunu pratikle yapmanın bir yolunu bulamasak dahi bunun için bir ilaç geliştirilebilir, evet beyin çok karmaşık bir yapı elbette böyle bir ilaç üretmek çok zor olacaktır ancak insanlar olarak şimdiye kadar bazılarımızın imkansız dediği şeyleri bile başardık, nöroloji alanındaki bilgimizle bunu da başarabiliriz diye düşünüyorum. Ancak ben yine de bu yeteneğin pratikle kazanılabileceğini de düşünüyorum, bunu düşünmemi sağlayan başka sebepler de var ama onlara da girersem yazım baya uzayacak, bu yüzden en iyisi size bu konuyu açtığınız için teşekkür etmek olacak sanırım :) Sayenizde yararlı bir bilgi edinmiş oldum, araştırmacı kişiliğinizi de belli ediyorsunuz her şekilde, lütfen bu özelliğinizi kaybetmeyin ki hakikati arayış serüveninde daha çok yol kat edin :)

Fakat diğer canlılarda yoktur diyebilir miyiz bu yeteneğe? Yani ne kadar gözlemlenebilir bir yetenek olur ve ne kadar doğruluğu kanıtlanabilir acaba?
Maymun türlerinde bu mekanizma mevcuttur diye düşünüyorum. Biz de varsa onlarda da olur. Zaten şu an ağaçlarda yaşayan maymunlar içinde bu mutlak olmasi gerekiyor. Her canlınin kendine göre bir mekanizmasi var, doğa her canlıyı kendisine adapte olmaya zorlar, adapte olamayan yok olur. Her hayvaninda kendinden ayri türlere göre avantajlari ve dezavantajlari var. Her canlı türünde Homo Sapiens türündeki bu mekanizma gibi bir mekanizma olmaz ama Sapiens'in yakin akrabalarinda bu mekanizma mevcut.

Şöyle söyleyeyim primat türlerinde sadece bu mekanizma dışında da benzerlik gösteren farkli tepkimeler var. Örneğin soğuk bir nesneyi bir insana vurduğunda insan irkiliyor, bu irkilmenin aynısını goril yavrusunda denediler ayni insan gibi o da soğuk nesneden irkildi.

Sayenizde yararlı bir bilgi edinmiş oldum, araştırmacı kişiliğinizi de belli ediyorsunuz her şekilde, lütfen bu özelliğinizi kaybetmeyin ki hakikati arayış serüveninde daha çok yol kat edin.:)
Rica ederim, araştirmayi, sorgulamayi seviyorum. Sana da, herkese de tavsiye ediyorum. Ben de bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum evrim o kadar geniş bir yelpaze ki evrimi bilmek büyük marifet. Şahsen ben evrimin tümüne hakim değilim.

Fakat benim merak ettiğim diğer türlerde yok diyebilir mi acaba araştırmacı veya bilim insanları? Zor bir araştırma olurdu herhalde:)
Böyle bir şey diyeceklerini sanmam ancak diğer türlerde bu mekanizmanin olmasi için Sapiens ve ortak primat atalariyla ayni şartları yaşıyor olmalari gerekir. Ağaçta yaşamayan bir canli için bu mekanizmaya gerek yok ki, niye böyle bir mekanizmaya ihtiyaç duysun ki o canlilar, enerji tüketiminden başka bir işlevi olmaz bu mekanizmanin o canlilarda.
Mesela mide kaslarını kontrol ederek içtiği suyu yuttuktan sonra ağzından geri püskürtebilen insanlar vardı, David Blaine isimli illüzyonist de bu tekniği öğrenip uygulamıştı diye biliyorum hatta. Şimdi normalde kusma ile istemsiz olarak gerçekleşen bu mekanizma kontrol altına alınıp iradeli bir şekilde kullanılabiliyorsa, beynimiz üzerinde de buna benzer bir hakimiyet neden kuramayalım ki? Bunu pratikle yapmanın bir yolunu bulamasak dahi bunun için bir ilaç geliştirilebilir, evet beyin çok karmaşık bir yapı elbette böyle bir ilaç üretmek çok zor olacaktır ancak insanlar olarak şimdiye kadar bazılarımızın imkansız dediği şeyleri bile başardık, nöroloji alanındaki bilgimizle bunu da başarabiliriz diye düşünüyorum. Ancak ben yine de bu yeteneğin pratikle kazanılabileceğini de düşünüyorum.
Dediğin şeyi ilk defa duydum. Beyin üzerinde hakimiyet kurmak basit bir iş değil. Ilaclarla nöronlarda ne gibi ilerleme sağlarlar bilemiyorum açıkçası. Genlerin değiştirilmesiyle belki şu an bizden çok daha zeki Sapiensler yetiştirebiliriz. Bunun içinde daha zamana ihtiyaç var, şimdi bile genler değiştirilebiliyor ama değiştirilen gen diğer genler üzerinde olumlu mu olumsuz etki mi yaratacak bunu tam bilemiyoruz daha.

Son düzenleme:
Rica ederim, araştirmayi, sorgulamayi seviyorum. Sana da, herkese de tavsiye ediyorum. Ben de bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum evrim o kadar geniş bir yelpaze ki evrimi bilmek büyük marifet. Şahsen ben evrimin tümüne hakim değilim.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim ama önceki mesajımda belirttiğim gibi zaten ben de bu konularda okuma ve araştırma yapan biriyim. Sadece balinalar hakkındaki bu detaydan haberim yoktu onu da sayenizde öğrenmiş oldum, yeniden teşekkür ederim. Bilgiyi yayma çabanızı takdir ediyorum ve başarılı bir gelecek diliyorum sizlere :)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı