Başarısız olmaktan korkmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Stres yapma. Çalışıyorsan ve istikrarlıysan, azimliysen, sınavı istediğin gibi atlatırsın. Kendi kafanda boş yere stres yapma.

Sistemi eleştirenler, çalışma, gerek yok diyenleri, kasma diyenleri de takma. Dünya'nın her yerinde çalışanı ve tembeli, güçlüyle zayıfı, iradeli ve iradesizi ayıran sistemler var.

Sağlam bir çalışma ve kararlılıkla istediğin yere gelebilirsin.

Ciddi misiniz? Gerçekten bu sınavların bu kadar belirleyeci olduğuna mı inanıyorsunuz? Vizyonu olan adam her türlü işi kendisine yapar zaten.

Evet. Özellikle kararlı bir kişiyle kararsız, çabuk kaytarmayı seven bir insanı çok güzel ayırıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Stres yapma. Çalışıyorsan ve istikrarlıysan, azimleysen, sınavı istediğin gibi atlatırsın. Kendi kafanda boş yere stres yapma.

Sistemi eleştirenler, çalışma, gerek yok diyenleri, kasma diyenleri de takma. Dünya'nın her yerinde çalışanı ve tembeli, güçlüyle zayıfı, iradeli ve iradesizi ayıran sistemler var.

Sağlam bir çalışma ve kararlılıkla istediğin yere gelebilirsin.



Evet. Özellikle kararlı bir kişiyle kararsız, çabuk kaytarmayı seven bir insanı çok güzel ayırıyor.
Orasını ayırdığı elbette bir gerçek. Lakin, bütün hayatını etkilediği bir algıya inanmıyorum.
 
Stres yapma. Çalışıyorsan ve istikrarlıysan, azimleysen, sınavı istediğin gibi atlatırsın. Kendi kafanda boş yere stres yapma.

Sistemi eleştirenler, çalışma, gerek yok diyenleri, kasma diyenleri de takma. Dünya'nın her yerinde çalışanı ve tembeli, güçlüyle zayıfı, iradeli ve iradesizi ayıran sistemler var.

Sağlam bir çalışma ve kararlılıkla istediğin yere gelebilirsin.

Evet. Özellikle kararlı bir kişiyle kararsız, çabuk kaytarmayı seven bir insanı çok güzel ayırıyor.

Hocam Elektrik Elektronik mühendisi olduğunuzu gördüm. Bende Elektrik Elektronik mühendisi olmak istiyorum önerileriniz var mıdır?
 
12. sınıf öğrencisiyim. Eğitm öğretim hayatım boyunca çok çalıştım, çok emek verdim ve çoğu zaman da başarılı oldum. Bu sene malum sınav senem ve çoğu kişide olduğu gibi bende de stres var. Çünkü daha önceki senelerde çalıştığımın karşılığını aldığımı düşünüyordum ancak bu sene çalışmama rağmen başarılı olamayacağımı, ailemi hayal kırıklığına uğratıcağımı düşünüyorum. Bu durumun üstesinden nasıl gelirim?
Ben 16 yaşımdayım. LGS sınavına çalışırken ki hallerimi bilirim. Ama ben stres yapmadım neden biliyor musunuz değerli büyüğüm. Babamın bir sözü vardır. "Hep der ki her zaman harcadığın şeyde belirli bir ilerleme kaydedersin. Hayatın ise bir ac yönü vardır. Çalışmanın karşılığını istediğin zaman değil Allah takdir edince alırsın. Ne zaman alacağın belli değildir ama elbet alırsın. Eğer çok çalışıp başaramazsan bu senin hatan değildir. Hayırlısı budur." derdi ve o kadar haklı olduğunu anladım ki. Babamın her ağzından çıkan laf benim için adeta ahenktir. Bu yüzden size tavsiyem böyle düşünebilirsiniz ama bunu aza indirgeyip babamın dediği düşünceyi benimsediğinizde işte o zaman dünya sizin çevrenizde dönüyor olacak. Asıl bakış açısı bu olmalıdır. Şimdi kendinizi üzmeyin. Normal bir şekilde içinizden gelerek çalışınız. Kendi kaygınızı düşünmeyin. Babam hep haklıdır emin olun ki bu dediğim cümleler size basit gelebilir ama sadece kendiniz ve psikolojinize zarar veriyorsunuz değerli büyüğüm. Şimdi mutlu gelecekler sizi bekliyor. Bu mesajımı ne olur unutmayın. Hayat felsefem buna göre şekil alır. İyi akşamlar dilerim :)
 
Ben 16 yaşımdayım. LGS sınavına çalışırken ki hallerimi bilirim. Ama ben stres yapmadım neden biliyor musunuz değerli büyüğüm. Babamın bir sözü vardır. "Hep der ki her zaman harcadığın şeyde belirli bir ilerleme kaydedersin. Hayatın ise bir AC yönü vardır. Çalışmanın karşılığını istediğin zaman değil Allah takdir edince alırsın. Ne zaman alacağın belli değildir ama elbet alırsın. Eğer çok çalışıp başaramazsan bu senin hatan değildir. Hayırlısı budur." Derdi ve o kadar haklı olduğunu anladım ki. Babamın her ağzından çıkan laf benim için adeta ahenktir. Bu yüzden size tavsiyem böyle düşünebilirsiniz ama bunu aza indirgeyip babamın dediği düşünceyi benimsediğinizde işte o zaman dünya sizin çevrenizde dönüyor olacak. Asıl bakış açısı bu olmalıdır. Şimdi kendinizi üzmeyin. Normal bir şekilde içinizden gelerek çalışınız. Kendi kaygınızı düşünmeyin. Babam hep haklıdır emin olun ki bu dediğim cümleler size basit gelebilir ama sadece kendiniz ve psikolojinize zarar veriyorsunuz değerli büyüğüm. Şimdi mutlu gelecekler sizi bekliyor. Bu mesajımı ne olur unutmayın. Hayat felsefem buna göre şekil alır. İyi akşamlar dilerim :)

Çerçeveletip duvara asmalık bir yazı olmuş. Teşekkür ederim, iyi akşamlar dilerim.
 
Hocam Elektrik Elektronik mühendisi olduğunuzu gördüm. Bende Elektrik Elektronik mühendisi olmak istiyorum önerileriniz var mıdır?

  • Bilgiye aç bir insan ol. Ancak her bilgiyi de alma. Zihnini, faydalı şeylerle doldur.
  • Üniversite hayatını, ne sağda solda eğlenerek, eğlenceden eğlenceye atlayarak geçir, ne de kafanı derslere gömüp dünya ile olan bağlantını kes. Derslerine çalıştığın gibi, boş zamanlarında bölümünle ve uzmanlaşmak istediğin alanlarla ilgili çalışmalar yap. Üniversitede, bir daha bulamayacağın kadar boş vaktin olacak. Bunu iyi değerlendir.
  • Yabancı dil öğren, hobi edin, sektörü takip et. Sektörde önde gelen insanları dinle. Gerçekten motive edici oluyor.
  • Projelerde aktif yer almaya çalış. Takım çalışmalarında yer al. İnsanlarla iletişimini iyi tut.
  • Ufak bir çalışma bile yapsan bunu belgele. Kaydet. Yaptığın çalışmaları değerli bulduğun insanlarla paylaş, fikir al.
Hepsi aynı kapıya çıkıyor: Kendini geliştirmen lazım. Sadece mühendis olarak değil, insan olarak da. İlerde nasıl birisi olacağın, nerelerde çalışacağın, iletişim yeteneklerin gibi faktörlerin temeli üniversitede atılıyor. Hatta temelden de öte, üniversitede belli oluyor.

E&E zor bir alandır. Aktif olarak çalışmanı ister, gözlem yapmanı, anlamanı, karmaşık sistemleri çözebilmeni ister. Zordur, ancak bereketli bir alandır, sana birçok alanda aktif olma, birçok alanda uzmanlaşma imkanı tanır.

2.000 - 20.000 arası bir derece getirirsen, İTÜ - ODTÜ - YTÜ - Marmara gibi üniversitelere girebilirsin. Bu üniversiteler, eğer aktif olursan sana çok şey katar.
 
Hayırdır? Gerçekleri gördün diye zoruna mı gidiyor? Kimseye çalışma, boşver demiyorum ben. Hepiniz bal gibi sistemin böyle olduğunun farkındasınız. Okur mühendis olursun yüksek lisans, doktora yaparsın, ilkokul mezunu bi herif gelir ağzının kokusuyla sana emir verir. Bunun sen de farkındasın, git babana sor o da farkında. Takmayacak elbette, sınavı geçemedim hayatım bitti triplerine girmeye gerek yok. Sizin bi kasıntı tipler yüzünden sınavda istediği puanı alamayan gençler ya kafasına sıkıyor ya benden bir yol olmaz diyip intihar ediyor. Dünyanın veya hayatın sonu değil bu sınavlar.
 
Uzun bir yazı olacak ana fikrini öğrenmek için direk aşağıya in :).
Üniversiteyi kazan gerisi kolay diyen bir grup insan var, aslında iş öyle değil belki bitirmek kolay ama düzgün bitirmek için bayağı çaba gerekiyor. Burada düzgünden kasıt not ortalaması değil bitirdiğin zaman iş bulacak yeterlilikte olmaktan bahsediyorum. Yani bir firmaya gidip benim şu şu şu derslerim hep aa dediğin zaman adam banane notlardan sen bana ne katabilirsin diyebilir. O yüzden üniversitenin asıl olayı kendini geliştirmektir.

Bu kendini geliştirme işi ise biraz zor, şöyle ki ailen sana evladım istediğin kadar okulu uzat dese bile belli bir noktadan sonra kendini ders çalışmaya mecbur hissediyorsun ama kendini geliştirmek için böyle bir istek o kadar kolay gelmiyor. Kendi bölümümden örnek vereceğim(bilgisayar mühendisliği); şimdi okulda bir dil öğretiliyor ister istemez o dersleri geçmek için 3-5 o dili öğreniyorsun fakat okulda hiç gösterilmeyecek dilleri öğrenmek için bir motivasyon yok, dışarda arkadaşlarla takılmak, evde oyun oynamak var. Hadi bunları geçtin vizelere az kaldı biraz vize konularına bakayım vizelerden sonra başlarım diyorsun, vizeler bitiyor ya sınavlar yeni bitti 2-3 hafta kafa dağıtayım sonra bakarım diyorsun, o 2-3 hafta uzuyor bir bakmışsın finaller kapıya dayanmış şu finalleri atlatayım memlekette öğrenirim diyorsun, oraya gidiyorsun uzun süredir görüşmediğin arkadaşlar derken öbür dönem aynı döngü yaşanıyor sonra bir bakmışsın adamın biri eline rulo şeklinde bir kağıt vermiş. E ben daha kendimi geliştirecektim ne ara bitti okul diyorsun :D.

Neyse okul bitti diyorsun işe giriyorsun ama iş iş değil okul v2, çünkü meğer okulda bir şey öğrenmemişsin. Haydaa tekrar bir şeyler öğreniyorsun ama bu sefer öğrendiklerini direk kullandığın için daha dikkatli öğreniyorsun. Üstelik sadece mesleki bilgiler değil millet birbirinin nasıl kuyusunu kazıyor? Acaba sen yokken arkandan biri bir şey diyor mu? Kendini güvende tutmanın yolu nedir? Bunları da öğrenmeye çalışıyorsun ki Afrika savanalarının diğer versiyonu olan iş yerinde tutunabilesin. Tabi bazen bana olduğu gibi şans güler on numara insanlar ile çalışırsın çalıştığın kişilerden on numara şeyler öğrenirsin :).

Ve inan bana şu an hazırlandığın sınav Dark Souls'un yükleme ekranı, kavgaya giderken ki yol. Yani öyle ya da böyle burayı geçeceksin ve çok daha sıkıntılı şeylerle karşılacaksın o yüzden şimdi hiç sıkma canını, nereye gittiğin kadar kendini ne kadar geliştirdiğin de önemli. Bir aksilik olur istediğin yerden düşük bir yere gidersen o rulo şeklinde ki kağıdı almadan önce kendini geliştir. Yazları sağa sola gidip staj yap, staj yaptığın yerlerde öğrenmeye istekli ol.

Not: Bu arada yaşadığın tüm sıkıntılar uzak bir gelecekte seni gülümsetip "ulan canımı sıktığım şeye bak" dedirtecek. Hatta gidip canını sıkanlara " sıkmayın canınızı bir şey olmuyor" diyeceksin. Biliyorum biz ne dersek diyelim canını sıkmaya/stres olmaya devam edeceksin. Ama bu kadar yazının ana fikri "tüm bunların öyle ya da böyle geçeceğini bil" :).
 
Boşuna kasma. Hiçbir şeyi belirlemez bu sınavlar. Kendine göre çalış. Gideceğin bölümü araştır. Son olarak; asla kendini bir başkasıyla kıyaslama.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı