avogadro01
Yoctopat
Daha fazla
Arkadaşlarına hocalara sor hangi uyuglamaları kullanıyorlar sonra şu siteden uyumlu olup olmadığna bakabilirsin.Merhaba arkadaşlar bu yıl bilgisayar mühendisliği bölümüne yeni başlayacağım. Bilgisayarım eski olduğu için yeni bilgisayar olarak MacBook Air M1 almak istiyorum. Öğrenme açısından sorun yaşar mıyım, yani hocalar Windows'da ders işlerken ben Mac de sorun olur mu ya da hocanın kullandığı program Mac de olmaması gibi durumlar sorun çıkarır mı? Oyun oynamıyorum.
Anlamadım?Gereksiz şeyler bunlar.
Anlamadım?
Biri bana açıklayabilir mi Linux neden bu kadar önemli Linux genel olarak sunucularda ya da bazı basit projelerde kullanılmıyor mu yani bu kullanımlar dışında Linux üzerinde yapıp macOS üzerinde yapamayacağınız ne var ya da bilgisayar mühendisliğinde Linux'un yeri ne ben bu sene bilgisayar mühendisliği yazacağım elimde M1 Mac var bir de ortalama bir Windows laptop var sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum.Gereksiz şeyler bunlar.
Macbook laptopların işlem güçleri iyi, kimse buna karşı çıkamaz da. Ona göre de fiyatları tuzlu, kimse anasının karnından Elon Musk gibi çıkmıyor. Ek olarak bence yazılım ile ilgilenen birisinin illa Linux ile alakalı bir şey bilmesi gerekiyor, en azından şöyle 3-5 ay deneyimi olsun. Zaten bildiğim kadarı ile üniversitelerde de temel olarak Linux işletim sistemini anlatıyorlar. Şahsen ben Macbook'u tercih etmemin sebepleri Linux kuramamam ve kullandığı işletim sistemi bence çok kısıtlayıcı, tasarım falan çok hoş ama kapalı kaynak.
Benim önerim, Thinkpad düşünebilir. Hem sağlam hem ince bir laptop ve işini her türlü görecektir diye düşünüyorum.
Bazıları Apple haterlığı, bazıları Apple'ı sadece performans olarak anlatmış. Merak etmeyin, R7 5800U'da programlama yaparken yeter, M1 kullanırken de yeter. Burada söz konusu kısıtlamalar bence, ben olsam Thinkpad tarzı bir şey alırım. Ek olarak ben FOSS yazılımları daha çok beğeniyorum.
GNU/Linux'un neden önemli olduğunu bir çırpıda paylaşmak kolay değildir. İlla ki atlayacağımız yerler olur. Bir bakalım:Biri bana açıklayabilir mi Linux neden bu kadar önemli Linux genel olarak sunucularda ya da bazı basit projelerde kullanılmıyor mu yani bu kullanımlar dışında Linux üzerinde yapıp macOS üzerinde yapamayacağınız ne var ya da bilgisayar mühendisliğinde Linux'un yeri ne ben bu sene bilgisayar mühendisliği yazacağım elimde M1 Mac var bir de ortalama bir Windows laptop var sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum.
GNU/Linux'un neden önemli olduğunu bir çırpıda paylaşmak kolay değildir. İllaki atlayacağımız yerler olur. Bir bakalım:
- Günümüzde IP, e-posta, sanallaştırma, devre tasarım/analiz/simulasyonu, 3B tasarım, meşhur C dili, ve benzeri şeyler... Ya UNIX ile ortaya çıktı ya da UNIX ile standartlaştı.
- Ama UNIXlerin bile aralarında az ile tam arasında bir yelpazede uyumsuzluk vardı.
- En kötüsü pahalıydı ve gerçekten çok pahalıydı.
- Ama çalışma mantığı kural oldu neredeyse. Donanımdan soyutla, donanımı ve diğer her şeyi dosya olarak ele al. Bir tane merkezi bileşenin olsun (kernel), o diğer hepsinden rütbece üstün olsun. Herkes kademelendirilmiş bir hiyerarşi içinde ona bir şey sorup, sordurup iş yapsın.
- Sonra gencin biri çıktı. Aynı C ve UNIX'i yaratan, o dönemin çocuklarının yaptığı gibi, "yauv niye UNIX'e benzeyen ama beleş bir işletim sistemi yok ki?", "acaba ne gerekli bunun için?" diye sordu ve Linux Kernel'ini oluşturdu. İnternete yükledi.
- Herkes bunu çok sevdi. Niye? DOS-Windows zaten UNIX'ten çalıntıydı, ama kapalıydı, paralıydı. Linux ise UNIX'te olduğu gibi, C derleyicisi ile birlikte geliyordu. Ve bedavaydı. Herkes kullanabilir, herkes geliştirebiliirdi. Ve öyle de oldu.
- Tek bir sebep gerekliyse, Windows'ta ama paralı ama bedelsiz yazılımlar kullanıp yaptığımız şeyler Linux'ta dağıtımın içinde geliyor. Gelmiyorsa da dağıtımın depolarından bulunabiliyor. O da olmazsa, kaynak kodu var. Derle, bitti, oldu. Biraz çelişkili bir şey bu belki. Ya sadece Linux Kernel'i verselerdi hiç uygulama vermeselerdi? Ama bu da Linux'un mantığına aykırı olurdu.
- İşte Linux bir camia (community). Ben, sen, O, işe yarar bir uygulama geliştiriyoruz. Bunu paylaşıyoruz, standart oluveriyor.
- Misal: Dd'nin yaptığı işleri yapabilmek için ya bir Linux uyumluluk katmanı gerekiyor Windows'ta ya da iki üç beş ayrı uygulama. Wget: Windows'a karşı bir terbiyesizliktir böyle bir uygulamanın Linux'ta şak diye gelmesi. Uğraş dur Windows'ta, uyumluluk katmanı ya da acaba birisi Windows Binary'sini yapmış mıdır onun diye. Ve tabii ki ip/ipchains/iptables/ipfilter. Tamam sonuncusu Solaris kaynaklı olabilir ama, UNIX'in BSD'nin olan şey Linux'undur da. Ya terbiyesizliğe bakar mısınız? Koy iki tane NIC, kur Linux'u, al sana router, hem de paket filtreli güvenlik duvarlı, ayıp ayıp. Windows'ta? Ay ben uğraşmam.
- Böyle bir genelleme belki doğru değil ama... İlk olarak Windows için açık kaynak koduyla geliştirilip de Linux'ta çok işe yaramış olan uygulama sayısının, tam tersi uygulama sayısına oranı nedir acaba? 0? Sıfıra yakın? Bilmem. Ama yüksek olmadığı aşikar. Ek: SaMBa hahahaha.
- Hal böyleyken, Windows ve MS Server, MS'in üretkenlik yazılımı (Office) sahibi de olması sayesinde kimilerine göre cazip bazı şeylere sahip: Exchange, Active Directory (DS) vs. Ama bence, bunlar halihazırda başka türlü yapılabilen şeyleri lisanslayıp para kazanmak için lüzumsuzca karmaşıklaştırılmış şeylerden başka şeyler değil. Çok şey oldu ama n'apalım. Neyse Windows'a ters gitmeye başladık, amacımız o değildi.
- Linux, özgürce çoğu şeyi bulabildiğimiz ve bulamadıysak bilgimiz oranında geliştirebildiğimiz bir çevre, o nedenle cazip.
- Ve sadece sunucular ile basit projelerde kullanılmıyor. Evet dünya genelindeki sunucularda MS Server'dan daha çok kullanıldığını hep okuyorum, ki hiç şaşırtıcı değil. Projeler. Çoğu HPC, FPGA, gpGPU kartı, sadece Linux sürücüsü yazılabilecek kaynak kodu ilkeli ile birlikte geliyor. EDA'cıların eli ayağı SPICE, UNIX'ten doğdu. Kaynak kodlarını inceleyenler, enfes Linux SPICE'lar hazırladı. Ha bunları Windows'a port edenler de var.
- Beni C# ile PowerShell korkutuyor. MS bunların, Linux'ta standart kavram/bileşen olmasına mı çabalıyor? Bilmiyorum. Aklım ermiyor o kadarına.
- Hiçbir üretici NAS'a, DVD çalara, uydu aletine, Digitürk'e, telefona (öldü de kurtulduk telefon Windows'undan), tablete, ona buna, Windows gömmüyor, ya Linux gömüyor ya da Apple'ın (iOS) ve Samsung'un (Android) yaptığı gibi allanıp pullanmış UNIX/BSD/Linux gömüyor. Hoş, sanayi robotu işini bıraktığımda, majör robotçular Windows XP + VxWorks real time kullanıyordu ama, günümüzde durum nedir bilmiyorum.
- En azından şunu sorayım: NASA'da uçuş projesi müdürü olsanız, rokette hangi işletim sistemini kullanırdınız?
- Linux üzerinde yapıp macOS üzerinde yapamayacağınız ne var
Tercih meselesi. Kim hangi ortamı seviyorsa onda geliştirir. Eğer cross development sınırlarına tosluyorsa, ya VM ile halleder, ya da ortam değiştirir.
- bilgisayar mühendisliğinde Linux'un yeri ne
Neredeyse, kurulur kurulmaz uygulama geliştirilebiliyor. Ha Java'lı sistem için de aynısını söyleyebilirsiniz ama anladınız ne kastettiğimi. Yine de, MacOS'un port uyumluluk katmanları (Homebrew, MacPorts, vs.) Enfes bir düşünce.
- Gece gece aklıma gelenler bunlar. Tartışırız. Ha, macOS programcılık dışında bunun neresinde? Solaris devamı açık kaynak kodlu işletim sistemleri neresinde? Onlar bambaşka hikayeler.
Ek:
Apple, Mac ve macOS için, rastgele derleme değil, bizzat yüksek uyumlu donanım kullanıyor ve bu nedenle de Mac olmayan PC'ler denli, kullanıcı tarafından geliştirilmesi mümkün değil. Bence sorun değil. Uyumlu olması çok iyi.
Ekin eki:
UNIX ve dolayısıyla Linux'tan nefret etmek isterseniz, bir göz atın:
Kahkalarla okumuştum. "Doğru ya!", "Gerçekten de öyle!" nidalarıyla.
Keşke bunu yazamayacağım bir yüksek öğrenim sisteminin olduğu ülkede yaşasaydık ama...Çok teşekkürler benim için bayağı açıklayıcı oldu. Zaten Linux topluluğundan haberim var mesela bir proje yapmak istiyorsam buna sıfırdan bir işletim sistemi yazmak yerine hali hazıda başka birinin yazdığı bir sistemi açık olarak ihtiyaçlarıma uygun şekilde özelleştirip ekleme çıkarma yapabilmem, geliştirebilmem büyük özgürlük.Yazdıklarınızı anladığım kadarıyla okudum, verdiğiniz kaynakları da okuyacağım.
Benim sorum şu artık bir şekilde işlem gücümüz artığı için platformlar arası geliştirme yapabiliyoruz ya da en kötü sanal makinelarda çalışabiliyoruz yani bu noktada benim durumum için bilgisayar mühendisliğinde Mac kullanmam çok büyük bir eksi değildir yanılmıyorum değil mi? Çünkü bir bilgisayar mühendisliği öğrencisinin çok spesifik bir iş yapacağını düşünmüyorum yani Linux sistemlerin yapabildiğini MacOS'da gerek kendi paketleri ile gerek 3. parti uygulamalarla yapabilir ya da tam tersi Mac'in yaptığı işleri Linux'ün yapabileceği gibi.(Umarım yanılmıyorumdur.)
Keşke bunu yazamayacağım bir yüksek öğrenim sisteminin olduğu ülkede yaşasaydık ama...
Cesaret ve hevesinizi de kırmak istemememe rağmen...
Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tecrübe edeceğiniz, "öğrenim"den çok bir şey ummayın. Kastettiğim potansiyel yetersizlik bilgisayar Mühendisliği'nin değil kesinlikle, onun öğreniminin veriliş şekli ve içeriği. Dilerim yanılırım. Yine de...
- Verilenle yetinmeyin. Daha zor problemler (durumlar, ihtiyaçlar) bulup çözün.
- Yüksek dönem derslerine uğrayın.
- Proje kovalayın. Hocaları ve araştırma görevlilerini bunaltın.
- Sağlam ve zor stajlar yapın.
- Çuvallayın, berbat edin ki öğrenesiniz. Burnunuzun sürtmesinden çekinmeyin.
Eki Görüntüle 1335291
Kesinlikle öyle. Çekinecek bir şey yok. En kötü ne olur? Mac'i satar, PC laptop alır, Linux ile devam edersiniz, en kötü durumda.
Başarılar dilerim!
Hocam iyi günler. Üniversite sınavı yaklaştı malum ve seneye bir üniversiteye gitmeyi ümit ediyorum. Yüksek ihtimalle tercihim makina veya bilgisayar mühendisliği olacak. Bilgisayar fiyatları her geçen gün arttığı için bir an önce bir macbook almak istiyorum açıkçası ama üniversitede hangi programlar kullanılır bilmediğim için endişeleniyorum. Acaba bir 3060 windows alıp yoluma devam mı etsem diyorum. Sizce mac mühendislik açısından uyumluluk sorunu yaratır mı windows ile devam etmeli miyim?Bölümümü bitirdim. Zamanında mac almadığım için çok pişmanım. Bana 2 ders için windows lazım oldu sadece. İntel olsa rahatça kurarsın kafan. Elinde eski yeni fark etmez ya da yakın arkadaşının falan laptopunu 2 3 kere alabileceksen kesinlikle mac al.
Hocam iyi günler. Üniversite sınavı yaklaştı malum ve seneye bir üniversiteye gitmeyi ümit ediyorum. Yüksek ihtimalle tercihim makina veya bilgisayar mühendisliği olacak. Bilgisayar fiyatları her geçen gün arttığı için bir an önce bir macbook almak istiyorum açıkçası ama üniversitede hangi programlar kullanılır bilmediğim için endişeleniyorum. Acaba bir 3060 windows alıp yoluma devam mı etsem diyorum. Sizce mac mühendislik açısından uyumluluk sorunu yaratır mı windows ile devam etmeli miyim?