Çözüldü Bilgisayar mühendisliği bölümü için MacBook Air M1 alınır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

avogadro01

Yoctopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar bu yıl bilgisayar mühendisliği bölümüne yeni başlayacağım. Bilgisayarım eski olduğu için yeni bilgisayar olarak MacBook Air M1 almak istiyorum. Öğrenme açısından sorun yaşar mıyım, yani hocalar Windows'da ders işlerken ben Mac de sorun olur mu ya da hocanın kullandığı program Mac de olmaması gibi durumlar sorun çıkarır mı? Oyun oynamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba arkadaşlar bu yıl bilgisayar mühendisliği bölümüne yeni başlayacağım. Bilgisayarım eski olduğu için yeni bilgisayar olarak MacBook Air M1 almak istiyorum. Öğrenme açısından sorun yaşar mıyım, yani hocalar Windows'da ders işlerken ben Mac de sorun olur mu ya da hocanın kullandığı program Mac de olmaması gibi durumlar sorun çıkarır mı? Oyun oynamıyorum.
Arkadaşlarına hocalara sor hangi uyuglamaları kullanıyorlar sonra şu siteden uyumlu olup olmadığna bakabilirsin.

Bir yonganın başarımını sadece birkaç değere bakarak öğrenemezsiniz mesela bazı yongalar daha güçlüdür ama verimsiz oldukları için hızlı ısınırlar ve termal sınırlara takılırlar bu yongalara 2-3 dakika test yaptığınızda daha hızlı çıkabilir ama testin sürersini uzatığınızda bu durum değişebilir.

İkincisi ise saçma sapan yorumlar var herkes çok iyi biliyor ki MacBook'lar şu an aynı işi yapan Windows makinelardan daha ucuzlar aynı zamanda aynı W tüketiminde daha performanslılar ya da aynı performansda daha az W tüketimleri var yani çok verimliler ister at gözlüğü takıp insanlar Apple'ı hava atmak için alıyor deyin ister çok pahalı deyin ama amacınız 3D modelleme yapmak, H265 video işlemek, uygulama geliştirmek ise Apple aynı işi yapan bilgisayarlardan daha ucuz. Karşınızdaki Apple kullanınca kendinizi ezilmiş hisediyorsanız bu sizin sorununuzdur ya da karşınızdaki kullandığı ürünle hava atıyorsa onla arkadaşlık kurmayın ürünlerle değil onlarla üretiklerinizle hava atın.

Şaka bir yana hocanın Windows'ta hallettiğini sizde Parallels Desktop ile halledersiniz. Çok güzeldir Mac'ler, klavyesi, kamerası, ekranı hele o trackpadi. Kesinlikle almalısınız M1 zaten bambaşka bir şey.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır tüm dahili grafik çekirdeği olan işlemciler var listede.
Ryzen 7 APU'lar altta kalıyor. AMD'nin RX 680M iGPU'su bile Ryzen APU'ları geçmiş durumda.
Liste, işlemcilerin sahip oldu grafik birimlerini karşılaştırmıyor mu? Bunun konu ile ne alakası var onu anlamadım. Ana işlem birimi ile grafik işlem birimi farklı şeyler, siz burada ana işlem birimine mi bakacaksınız grafik birimine mi?

Ben Apple'ın gücünü tartışmıyorum. Önceki mesajımda da yazdığım gibi, eğer devlet üniversitesinde okunacaksa neredeyse herkes Windows kullanacağı için kalkıp Mac alıp onunla uğraşmak saçma olur. Herkes Windows kullanırken niye Mac ile uğraşılsın ki? Adam bölümü okucayacak daha, bölümü bitirmemiş ve mühendis olmamış. Bitirince zaten alır Mac yada her ne istiyorsa.

Liste, işlemcilerin sahip oldu grafik birimlerini karşılaştırmıyor mu? Bunun konu ile ne alakası var onu anlamadım. Ana işlem birimi ile grafik işlem birimi farklı şeyler, siz burada ana işlem birimine mi bakacaksınız grafik birimine mi?

Ben Apple'ın gücünü tartışmıyorum. Önceki mesajımda da yazdığım gibi, eğer devlet üniversitesinde okunacaksa neredeyse herkes Windows kullanacağı için kalkıp Mac alıp onunla uğraşmak saçma olur. Herkes Windows kullanırken niye Mac ile uğraşılsın ki? Adam bölümü okucayacak daha, bölümü bitirmemiş ve mühendis olmamış. Bitirince zaten alır Mac yada her ne istiyorsa.
Konuyu ben dağıtmadım. Birileri ezbere Apple sistemlere salladı. Ben de aksini göstermeye çalıştım biraz.
Neyse daha da uzatmaya gerek yok. Konu, özüyle ilgili ilerlerse daha iyi olur.

Ben Apple'ın gücünü tartışmıyorum. Önceki mesajımda da yazdığım gibi, eğer devlet üniversitesinde okunacaksa neredeyse herkes Windows kullanacağı için kalkıp Mac alıp onunla uğraşmak saçma olur. Herkes Windows kullanırken niye Mac ile uğraşılsın ki? Adam bölümü okucayacak daha, bölümü bitirmemiş ve mühendis olmamış. Bitirince zaten alır Mac ya da her ne istiyorsa.

Eğer entegre grafik bölümünden bahsediyorsanız o işlemcinin içerisindeki küçük bir ekran kartı gibidir yani sadece bu grafik işlem birimi olan makinelara bakarsak kıyalama yapabiliriz ama ayrıca ekran kartı olan makinelara bakarsa orada düz M1 yeterli GPU güçünü göstermez M1 Pro M1 Max ve M1 Ultra yongalarının içindeki GPU'lar o performanslara erişebiliyor ya da bazen geçebiliyor ama burada sadece salt performansa bakmamak lazım M1 yongalarının içinde video işlemek, ses işlemek, H265 hızlandırıcıları gibi birçok bölüm var yani olayları hızlandıran özelleştirilmiş bölümler o yüzden düz M1 bazı mobil ekran kartlarından daha başarısız performans verse bile M1 Pro, Max, Ultra'ya hepsini ya da çoğunu geçiyor.

Macbook laptopların işlem güçleri iyi, kimse buna karşı çıkamaz da. Ona göre de fiyatları tuzlu, kimse anasının karnından Elon Musk gibi çıkmıyor. Ek olarak bence yazılım ile ilgilenen birisinin illa Linux ile alakalı bir şey bilmesi gerekiyor, en azından şöyle 3-5 ay deneyimi olsun. Zaten bildiğim kadarı ile üniversitelerde de temel olarak Linux işletim sistemini anlatıyorlar. Şahsen ben Macbook'u tercih etmemin sebepleri Linux kuramamam ve kullandığı işletim sistemi bence çok kısıtlayıcı, tasarım falan çok hoş ama kapalı kaynak.

Benim önerim, Thinkpad düşünebilir. Hem sağlam hem ince bir laptop ve işini her türlü görecektir diye düşünüyorum.

Bazıları Apple haterlığı, bazıları Apple'ı sadece performans olarak anlatmış. Merak etmeyin, R7 5800U'da programlama yaparken yeter, M1 kullanırken de yeter. Burada söz konusu kısıtlamalar bence, ben olsam Thinkpad tarzı bir şey alırım. Ek olarak ben FOSS yazılımları daha çok beğeniyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı