Bilgisayar mühendisliği hakkında bilgiler

WeissesFleisch

Hectopat
Katılım
20 Nisan 2020
Mesajlar
1.008
Çözümler
3
Herkese merhaba,

Forum'da gördüğüm birçok konu sonrasında bu konuyu açmaya karar verdim. Öncelikle şunu kabul etmek gerekiyor ki bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliğinin bir alt dalı olarak ortaya çıkıyor ve yıllar geçtikten sonra gelişip ayrı bir bölüm olarak kabul ediliyor Türkiye'de. Amerika'da örneğin elektrik ve bilgisayar mühendisliği olarak geçiyor.

Bir diğer nokta ise şu; Java, C# gibi dilleri 1-2 sene içerisinde öğrenip bu dillerde yazılım geliştirmek maalesef ki mühendislik olmuyor. Bu kategorideki insanları Computer science / software developer kategorisinde değerlendirmek doğru olur. Software engineering ise farklı bir kulvar. İnternette küçük bir araştırma yaptığınızda da kullanılan tekniklerin, yazılım geliştirme süreçlerinin, aldıkları maaşlarının da farklı olduğunu görebilirsiniz.

Bilgisayar alanında bir mühendis sistem mühendisi de olabilir, network mühendisi de olabilir. Lafın kısası Udemy, BTK Akademi gibi sitelerden yazılım dili öğrenerek mühendis olamazsınız. Aşağıya software developer ve software engineer arasındaki farkı belirten bir ekran görüntüsü koyuyorum.

Screenshot 2022-08-15 124747.png
 
Helal dostum o kadar faydalı bir konu ki insanlar aydınlandı sayende. Berbat eğitim sisteminde çoğu liseden mezun olmuş liselilere İngilizce karşılaştırma attın ne kadar havalısın.

Bölümü seçen arkadaşlar bölümü okuyanların birçok güzel bilgilendirme videosu var. Böyle boş konuları anlamaya çalışacağım diye uğraşmayın.
 
Temel mantıkta aynı şeyi düşünüyordum lakin bilgisayar mühendisliği ülkemizde elektrik - elektronik mühendisliğinin alt dalı olmaktan da kopmak üzereymiş. Bilgisayar mühendisliğinde eğitim alan bir arkadaşım donanıma dair bir elin parmağını geçmeyen dersleri olduğunu temelde eğitimlerin yazılım üzerine verildiğini söylemişti.
Yazılım dili öğrenerek mühendis olamazsınız kısmına katılmıyorum, yazılım dili öğrenerek bilgisayar mühendisi olamazsınız kısmına katılıyorum zira yazılım mühendisliği mezunları "yazılım mühendisi" unvanına erişebiliyorlar.
Lakin ilk paragrafta da söylediğim gibi bilgisayar mühendisi mezunu ile yazılım mühendisi mezunu arasında alınan ders farkı bulmak zor, en azından bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşın iddiasına göre.
 
Yanlış bilgiler var.
Java, C# gibi dilleri 1-2 sene içerisinde öğrenip bu dillerde yazılım geliştirmek maalesef ki mühendislik olmuyor.
Bir dili öğrenemezsiniz. Tornavidayı öğreniyor musunuz mesela? Dil araçtır, amaç değil. Dil ihtiyaca göre şekillenir. Yaptığınız işe göre değişir kullandığınız dil.

Developerla engineerı karşılaştırmak saçma. Biri development yapıyor biri mühendis, farklı şeyler.
 
Yazılım mühendisliği bölümünde de bir dili tamamen öğretmiyorlar, sadece temel yapısını anlatıyorlar incelediğim kadarıyla. Çünkü bir programlama dilini tamamen öğretmeye kalksalar 4 yılın tamamı sadece bir dil için bile yetmez.
 
Helal dostum o kadar faydalı bir konu ki insanlar aydınlandı sayende. Berbat eğitim sisteminde çoğu liseden mezun olmuş liselilere İngilizce karşılaştırma attın ne kadar havalısın.

Bölümü seçen arkadaşlar bölümü okuyanların birçok güzel bilgilendirme videosu var. Böyle boş konuları anlamaya çalışacağım diye uğraşmayın.
Btk ve udemy dersleriyle yazılım öğrenmeye çalışan alaylı bir arkadaş, hoşgeldin.
 
BTK ve Udemy dersleriyle yazılım öğrenmeye çalışan alaylı bir arkadaş, hoş geldin.

Udemy dediğin yer büyük bir deniz. Udemy'deki çoğu eğitim Türkiye'deki en iyi üniversitelerden bile çok daha kaliteli. Sadece Türkçe içeriklere bakmamak lazım.
 
 
Udemy'de alacagin egitimlerin %99.99'u 10 sene sonra obsolete olacak.
Kalburustu bir universitede alacagin egitim 50 sene sonra dahi gecerli olacak.

Udemy vb. olusumlarin universite alternatifi degiller. Pratik skillset ogretme yeri oralar. Nasil Wordpressle bilmemne yaparsin, Angular ile hede hodo nasil yapilir vs gibi.
Universitenin olayi o degil.

---

Programlama dili bilmek muhendislik degil. Dunyadaki tum dillere dair bilinebilinecek her seyi bilseniz dahi yazilim muhendisi olmazsiniz.

---

Arkadasin Ingilizce paylasim yapmasinda bir sorun yok. Liseyi bitirmesine ve muhendislik egitimi almaya hazirlaniyor olmasina ragmen bu basit paylasimi anlamiyorsa bu forumun "Programlama" bolumu dahi fazla geliyor demektir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı