Bilgisayar programcılığı 2 yıllık bölüm nedir?

Sxtre

Kilopat
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
12th Gen Intel Core i5-12500h
NVIDIA GeForce RTX 3050 Tİ / Intel Iris Xe Graphics
24 GB / SODIMM, CRUCİAL 3000/6000 MHz Ram
Samsung 512 NVM M.2 SSD
Kingston KC3000 1 TB NMV M.2 SSD
Meslek
Müzik Prodüktörü
Merhaba, iyi akşamlar dilerim.

Üniversite sınavına gireceğim bu sene bundan ötürü yakın olduğum bir bölüm seçmek istiyorum.
Ufakta olsa araştırma yaptım fakat bilen arkadaşlar bence daha güzel anlatabilirler, bende öğrenebilirim.
Bu bölümde Python, C++ tarzında diller öğretiliyor mu?
Mezunları ne gibi işlerde çalışabiliyor?
2 yıllık bir bölüm olarak tercih edilebilir bir bölüm müdür?
Buyurun.

Üniversite sınavına gireceğim bu sene bundan ötürü yakın olduğum bir bölüm seçmek istiyorum.
Ufakta olsa araştırma yaptım fakat bilen arkadaşlar bence daha güzel anlatabilirler, bende öğrenebilirim.
Buyurun.
Selamlar, bahsettiğiniz programlama dilleri her ne kadar bahsi geçen disiplinin ve ona benzer tüm disiplinlerin bel kemiği olsa da hangi programlama dilinin/dillerinin öğretildiği üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Bu bağlamda yapmanız gereken: seçeceğiniz disipline sahip hangi üniversitede okumayı planladıysanız eğer onun ders programı içeriğini incelemenizdir. Bu çok daha mantıklı ve isabetli olacaktır.

Mezunu olduğum ve hiçbir faydası olmayan bir bölüm. Genelde yazılımla ilgisi olduğu için iyi sanan veya bilgisayar mühendisliğine geçmek isteyenler tercih ediyor. Düşük bir ihtimalle sırf bir diploması olduğu için bir işe girebilmeni sağlayabilir.

Buyurun.

Çöp bölüm kardeşim 3.hafta bıraktım word öğretiyorlardı biz yandık siz yanmayın sizi kurtaralım bari.

Selamlar, bahsettiğiniz programlama dilleri her ne kadar bahsi geçen disiplinin ve ona benzer tüm disiplinlerin bel kemiği olsa da hangi programlama dilinin/dillerinin öğretildiği üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Bu bağlamda yapmanız gereken: Seçeceğiniz disipline sahip hangi üniversitede okumayı planladıysanız eğer onun ders programı içeriğini incelemenizdir. Bu çok daha mantıklı ve isabetli olacaktır.

Üniversite denilen yer aslında birçok kişinin bildiğinin aksine kendinizi geliştirmediğiniz sürece sadece bilgi alabileceğiniz yerdir bundan dolayı insanlar üniversite sonunda öğrendiği tüm bilgilerle bir iş sahibi olacağına inanıyor maalesef. Bilgiyi alıp kendinizi geliştirdiğiniz takdirde bir iş sahibi oluyorsunuz bu ülkede, naçizane düşüncem bu şekilde.
Şöyle ki eğer bu tarz dillerden bir kaçını öğreten bir bölümse benim için iyi olur çünkü bilgisayarla aram oldukça iyi ve kendimi geliştirdiğim takdirde bir program yazmayı, oyun tasarımcısı olmayı, web sayfası açmayı vs. İstiyorum. Bunlar için mümkün müdür sizce?

Çöp bölüm kardeşim 3.hafta bıraktım Word öğretiyorlardı biz yandık siz yanmayın sizi kurtaralım bari.

Hocam siz nerede okumuştunuz?

Mezunu olduğum ve hiçbir faydası olmayan bir bölüm. Genelde yazılımla ilgisi olduğu için iyi sanan veya bilgisayar mühendisliğine geçmek isteyenler tercih ediyor. Düşük bir ihtimalle sırf bir diploması olduğu için bir işe girebilmeni sağlayabilir.

Bilgisayar mühendisliği ile arasındaki farklar nedir? Acaba?

Üniversite denilen yer aslında birçok kişinin bildiğinin aksine kendinizi geliştirmediğiniz sürece sadece bilgi alabileceğiniz yerdir bundan dolayı insanlar üniversite sonunda öğrendiği tüm bilgilerle bir iş sahibi olacağına inanıyor maalesef. Bilgiyi alıp kendinizi geliştirdiğiniz takdirde bir iş sahibi oluyorsunuz bu ülkede, naçizane düşüncem bu şekilde.
Şöyle ki eğer bu tarz dillerden bir kaçını öğreten bir bölümse benim için iyi olur çünkü bilgisayarla aram oldukça iyi ve kendimi geliştirdiğim takdirde bir program yazmayı, oyun tasarımcısı olmayı, web sayfası açmayı vs. İstiyorum. Bunlar için mümkün müdür sizce?

Hocam siz nerede okumuştunuz?

"Üniversite" denilen yerin aslında ulusal sınırlar içerisinde günümüzdeki karşılığı bambaşka bir noktaya evrilmiştir, ek olarak ilk paragraftaki yorumlamalarınızın bir kısmına katılıyorum. Fakat asıl konumuz bu olmadığı için (çünkü bu konunun minimum 2 saatlik bir sohbeti var bana göre) diğer hususlara odaklanalım.

Benim fikrimi soracak olursanız; "Bilgisayar" adını verdiğimiz bu unsuru 2 yıllık veya 4 yıllık formal eğitimlere sığdırmak/sığdırmaya çalışmak başlı başına yapılacak en büyük hatalardan birisidir. Bu sebeple şahsi düşüncem, üniversiteler tarafından sunulan bahsi geçen disipline ve ona benzer tüm önlisans-lisans disiplinlerine "Rehber" olarak değil iş kariyerini başlatma perspektifinden bir "Aracı" olarak görmenizdir. Bunun belirtmemin sebebi ise pek çok sektördeki firmalar Bilişim Teknolojileri Departmanları için pozisyon ürettiğinde; başvuran adayların bu departmanlıklar için gerekli disiplinlerden mezun olmuş bir şekilde diplomaya sahip olmasını istemeleridir. Ancak bu sadece gerekli disiplinlerden mezun olmuş kişilerin buralarda pozisyon alabileceği anlamına gelmez, rehavete kapılmamak gerekir. Çünkü bu gözler "Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği" bölümünden mezun olup "Database Admin (Veri Tabanı Yöneticisi)" olarak çalışan ve ona benzer nice kişiliklere şahit olmuştur.
Bu bağlamda tekrar edecek olursak: formal eğitim neticesinde size verilecek olan diploma, yalnızca işe başlangıç sürecinde disiplinin dışında yer alıp başvurmaya çalışan insanlar arasında sizlere küçük-orta çaplı bir artı özellik katmaktan başka bir vazife görmeyecektir. Ek olarak; zaten bilişim teknolojileri alanında bir kariyer hedefliyor, kendinizi sınırlandırmıyor, "yaşam boyu gelişim" felsefesi dahilinde bir hayat planlıyorsanız, hiç kimse böyle bir kariyer hedefi için sizlere "Okul Öncesi Öğretmenliği" ya da ona benzer diğer disiplinlerle meşgul olmanızı tavsiye etmez, siz de böyle hareket etmezsiniz.

"Program yazmayı, oyun tasarımcısı olmayı, web sayfası açmayı" istediğinizi belirtmişsiniz. Bahsettiğimiz "Bilgisayar Programcılığı" bölümü üniversitelerin sunduğu derslere göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak "Program yazmak" ve "Web Sayfası Açmak" gibi faaliyetler için uygundur. Fakat hakimi olduğum bir konu olmasa da resmi kaynaklar dahilinde haddimi aşmadan bir yorum yapmam gerekirse: "Oyun Tasarımcılığı" ve ona benzer diğer faaliyetler için gerekli teorik ve pratik altyapının dersler aracılığıyla sizlere sunulacağını düşünmüyorum. Bu doğrultuda yapmanız gereken şey formal eğitiminizi alırken eş zamanlı olarak dış kaynaktan da eğitimlere katılmanızdır.

(Tüm açıklamalar şahsi düşüncemdir, tavsiye niteliğindedir.)​

Son düzenleme:
Mühendislik daha çok bilgisayarların çalışma mantığı ve matematiği üzerinde duruyor. Yakından incelemedim hiç. Programcılıkta sadece, bilmeyenler için, dünyada yazılım ve bilgisayar diye bir şey olduğunu gösteriyor, bu şekilde tarif edebilirim.

Doğrudur, özellikle de üniversite ve diplomanın çok değersizleştiği ülkemizde kendini geliştirmeden bir yere varamazsın. Bu dünyanın her yerinde böyledir tabi ama bizim üniversiteler çok kötü olduğu için senin üstüne binen yük daha fazla. Bu açıdan konuşursak, bölümün bir faydası yok. Sana 2 yıl boyunca okulda yapacaklarını buraya birkaç cümle halinde yazarım ve kendin 3-5 ayda daha iyi gelişirsin - zaten okulda da öyle oluyor, sana yap diyorlar sen kendin buluyorsun. Gittiğin üniversitenin de buna etkisi var biraz; mesela bizim 1 sene boyunca bir hocamız vardı, gerçekten bir yazılımcıydı ve tecrübeliydi, ondan güzel şeyler öğrenmiştik.

O halde neden gidersin bu bölüme? Çünkü işin asıl kısmı diploma ve akademik yol. Bu yoldan gideceğin daha yüksek üniversitelerin ve diplomaların sana yardımı olabilir. Ben oldum olası bu yoldan gitmeyi sevmem ama bir tecrübemde yok o yüzden bir tavsiye veremem.

"üniversite" denilen yerin aslında ulusal sınırlar içerisinde günümüzdeki karşılığı bambaşka bir noktaya evrilmiştir, ek olarak ilk paragraftaki yorumlamalarınızın bir kısmına katılıyorum. Fakat asıl konumuz bu olmadığı için (çünkü bu konunun minimum 2 saatlik bir sohbeti var bana göre) diğer hususlara odaklanalım.

Benim fikrimi soracak olursanız; "bilgisayar" adını verdiğimiz bu unsuru 2 yıllık veya 4 yıllık formal eğitimlere sığdırmak/sığdırmaya çalışmak başlı başına yapılacak en büyük hatalardan birisidir. Bu sebeple şahsi düşüncem, üniversiteler tarafından sunulan bahsi geçen disipline ve ona benzer tüm ön lisans-lisans disiplinlerine "rehber" olarak değil iş kariyerini başlatma perspektifinden bir "aracı" olarak görmenizdir. Bunun belirtmemin sebebi ise pek çok sektördeki firmalar bilişim teknolojileri departmanları için pozisyon ürettiğinde; başvuran adayların bu departmanlıklar için gerekli disiplinlerden mezun olmuş bir şekilde diplomaya sahip olmasını istemeleridir. Ancak bu sadece gerekli disiplinlerden mezun olmuş kişilerin buralarda pozisyon alabileceği anlamına gelmez, rehavete kapılmamak gerekir. Çünkü bu gözler "beden eğitimi ve spor öğretmenliği" bölümünden mezun olup "database admin (Veritabanı Sistemleri yöneticisi)" olarak çalışan ve ona benzer nice kişiliklere şahit olmuştur.
Bu bağlamda tekrar edecek olursak: Formal eğitim neticesinde size verilecek olan diploma, yalnızca işe başlangıç sürecinde disiplinin dışında yer alıp başvurmaya çalışan insanlar arasında sizlere küçük-orta çaplı bir artı özellik katmaktan başka bir vazife görmeyecektir. Ek olarak; zaten bilişim teknolojileri alanında bir kariyer hedefliyor, kendinizi sınırlandırmıyor, "yaşam boyu gelişim" felsefesi dahilinde bir hayat planlıyorsanız, hiç kimse böyle bir kariyer hedefi için sizlere "okul öncesi öğretmenliği" ya da ona benzer diğer disiplinlerle meşgul olmanızı tavsiye etmez, siz de böyle hareket etmezsiniz.

"program yazmayı, oyun tasarımcısı olmayı, web sayfası açmayı" istediğinizi belirtmişsiniz. Bahsettiğimiz "bilgisayar programcılığı" bölümü üniversitelerin sunduğu derslere göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak "program yazmak" ve "web sayfası açmak" gibi faaliyetler için uygundur. Fakat hakimi olduğum bir konu olmasa da resmi kaynaklar dahilinde haddimi aşmadan bir yorum yapmam gerekirse: "oyun tasarımcılığı" ve ona benzer diğer faaliyetler için gerekli teorik ve pratik altyapının dersler aracılığıyla sizlere sunulacağını düşünmüyorum. Bu doğrultuda yapmanız gereken şey formal eğitiminizi alırken eş zamanlı olarak dış kaynaktan da eğitimlere katılmanızdır.

(Tüm açıklamalar şahsi düşüncemdir, tavsiye niteliğindedir.)​

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyorum öncellikle, uzun uzun açıklamışsınız ağzınıza sağlık.
İlk metniniz içerisindeki 2 saatlik muhabbeti başka yerde yapmak isterim hocam varsa kullandığınız bir platform.
Maalesef güzel ülkem içerisinde birçok sistem okulun bize dayattığı veyahut iş hayatının yapmamazı söylediği şeylerle dolu. Pek fazla çıkış yolu yok benim gözümde bu yüzden her zaman ilk öncelik bir konuda bilgi alıyorsanız o konuyu bir merdiven olarak kullanmaktır. Asla tek bir kaynak bütün bilgiyi verecek diye değerlendirmemek lazım.
Ben müzik prodüktörüyüm, yakın yazılımlar aslında birçok yönde karmaşık. Hiçbir zaman tek bir kaynaktan öğretilmediğini bir konuda kendinizi sıkı bir şekilde geliştirdiğinizde anlıyorsunuz. Birçok dediğinize bu yüzden katılıyorum.
Yazılım hakkında bir takım bilgileri profosyeneller tarafından öğrenip, geri kalanı kendi çabamla öğrenmek istiyorum. Bunun üzerine yazılım okuyan dostumla beraber bir şeyler yapmak istiyorum. Yanı sıra farklı ticaret konularına girmek istiyorum. Şimdilik planım bu, askerliği de aradan çıkarmış oluruz bir süre.

Mühendislik daha çok bilgisayarların çalışma mantığı ve matematiği üzerinde duruyor. Yakından incelemedim hiç. Programcılıkta sadece, bilmeyenler için, dünyada yazılım ve bilgisayar diye bir şey olduğunu gösteriyor, bu şekilde tarif edebilirim.

Doğrudur, özellikle de üniversite ve diplomanın çok değersizleştiği ülkemizde kendini geliştirmeden bir yere varamazsın. Bu dünyanın her yerinde böyledir tabii ama bizim üniversiteler çok kötü olduğu için senin üstüne binen yük daha fazla. Bu açıdan konuşursak, bölümün bir faydası yok. Sana 2 yıl boyunca okulda yapacaklarını buraya birkaç cümle halinde yazarım ve kendin 3-5 ayda daha iyi gelişirsin - zaten okulda da öyle oluyor, sana yap diyorlar sen kendin buluyorsun. Gittiğin üniversitenin de buna etkisi var biraz; mesela bizim 1 sene boyunca bir hocamız vardı, gerçekten bir yazılımcıydı ve tecrübeliydi, ondan güzel şeyler öğrenmiştik.

O halde neden gidersin bu bölüme? Çünkü işin asıl kısmı diploma ve akademik yol. Bu yoldan gideceğin daha yüksek üniversitelerin ve diplomaların sana yardımı olabilir. Ben oldum olası bu yoldan gitmeyi sevmem ama bir tecrübemde yok o yüzden bir tavsiye veremem.

Peki hocam ağzınıza sağlık, teşekkür ederim, değerli vaktinizi ayırdığınız için.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı