Bilgisayar ve Yazılım Mühendisi Maaş Miktarı

Yazilim muhendisi olacagim deyip harika universitelere giden arkadaslari vardi abimin, universiteyi bitirdiler fakat issizler. Turkiye boyle bir yer. Akliniz varsa kacin.

Yazilim muhendisi olacagim deyip harika universitelere giden arkadaslari vardi abimin, universiteyi bitirdiler fakat issizler. Turkiye boyle bir yer. Akliniz varsa kacin.

O kadar da negatif düşünmemek lazım sonuçta her meslek dalında o bölümü bitirdikten sonra iş bulamama riski var, belki tıp mezunları hariç ( aklıma gelen bu bölüm var, sizin de bildiğiniz iş garantisi yüksek bölümler varsa, eklerseniz buraya sevinirim, gençlerin tercih dönemlerinde en azından tavsiye edebiliriz). Bir de şöyle bir durum var, bitirdiğiniz bölümde fazla iş açığı olmayabilir bu sebepten dolayı apayrı bir sektörde çalışmak zorunda kalabilirsiniz, bence bu da en az iş bulamamak kadar üzücü çünkü onca sene vermiş olduğunuz emek ve almış olduğunuz eğitimi tamamen farklı bir iş sahasına yönelerek bir bakıma köreltiyorsunuz.Örnek verecek olursak bir arkadaşım Gemi İnşaatı Mühendiliği mezunu, Türkiye'de bu bölüm sadece belli sayıda üniversitede var yanılmıyorsam, bunlardan giriş puanı en yüksek olanı İTÜ(kendisi buradan mezun).Bu arkadaşım yabancı dili de iyi olmasına rağmen bu sektörde eleman açığı olmadığı için şu an bir firmanın satış bölümünde çalışmakta ve o işe girmeden önce 1 yıla yakın bir işsizlik sıkıntısı çektive şu an aldığı maaş da çok düşük.Ancak yine de hayatından bir şekilde memnun olmaya çalışıyor.Ama diğer yandan gayet düşük giriş puanına sahip yerlerden mezun olan ya da hiç okumayan arkadaşlarım da var ve çok güzel maaşlar alıyorlar.Demek istediğim hayatın ne getireceği hiçbir zaman belli olmuyor, o yüzden bir şekilde elimizdeki fırsatlarla en iyisini yapmaya çalışmalı ve sürekli karşılaştırma yaparak kendimizi üzmemeliyiz.

Konu dışı bir şey soracağım : Gereksiz yere konu açılmasın istedim. Bende 10. sınıf makine teknolojisi okuyorum. Üniversiteyi kazanamayacağımı düşünüyorum. Liseyi bitirdiğimde iş bulma olasılığım ne kadar olur ? Makineciliği biliyorum. CNC öğrenmiş olacağım seneye. Resim okuma ve çizme yeteneğim var. Az bişi ingilizcem de var. İşe alınsam bile ne kadar para alırım ?

Mühendisliklerin geneli kendini geliştirmeye dayalıdır. Kendini geliştiremedikten sonra iyi üniversitede okuyan adamın da iş bulması zorlaşır. Ama bunun anlamı üniversite önemli değildir demek değil. Üniversite kalitesi de işe girişi ve senin kendini geliştirmeni etkiler. Mühendisler bildiğim kadarıyla işe çok yüksek maaşlarla başlamazlar. Sen kendini geliştirdikçe ve örneğin o şirket için değerli hal alınca maaşın artacaktır. En önemlisi kendini geliştirmiş olmak, işini sevmek bir de o meslekle ilgili adama ihtiyaç olması.

Daha önce merak edip de yazılım mühendisliği bölümlerinin puanlarına bakmamıştım. Puanların (diğer mühendisliklere göre baya) düşük olması garibime gitti: Yazılım Mühendisliği Taban Puanları 2013 2014
Bu kontenjanlar ve puanlar acaba üniversite bitiminde kolay iş bulabilir miyim diye dedirtmiyor değil ama yazılım mühendisi sayısının az olması da iş bulmada bir artı olabilir.

Bilgisayar mühendisliklerininse baya bir yüksek görülebileceği gibi: Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları 2013 2014

Konu dışı bir şey soracağım : Gereksiz yere konu açılmasın istedim. Bende 10. sınıf makine teknolojisi okuyorum. Üniversiteyi kazanamayacağımı düşünüyorum. Liseyi bitirdiğimde iş bulma olasılığım ne kadar olur ? Makineciliği biliyorum. CNC öğrenmiş olacağım seneye. Resim okuma ve çizme yeteneğim var. Az bişi ingilizcem de var. İşe alınsam bile ne kadar para alırım ?

Daha 10. sınıfa gidiyorsun da neden kazanamayacağını düşünüyorsun? Önündeki 2 yılı iyi değerlendirirsen kazanabilirsin. Şimdiden kendini şartlandırıp da çalışmayı bırakma, çalışmıyorsan da çalışmaya başla.

Bu durumda en fazla askeri ücretin çok az bir farkla üzerinde çalışırsın diye tahmin ediyorum.
Mühendisliklerin geneli kendini geliştirmeye dayalıdır. Kendini geliştiremedikten sonra iyi üniversitede okuyan adamın da iş bulması zorlaşır. Ama bunun anlamı üniversite önemli değildir demek değil. Üniversite kalitesi de işe girişi ve senin kendini geliştirmeni etkiler. Mühendisler bildiğim kadarıyla işe çok yüksek maaşlarla başlamazlar. Sen kendini geliştirdikçe ve örneğin o şirket için değerli hal alınca maaşın artacaktır. En önemlisi kendini geliştirmiş olmak, işini sevmek bir de o meslekle ilgili adama ihtiyaç olması.

Daha önce merak edip de yazılım mühendisliği bölümlerinin puanlarına bakmamıştım. Puanların (diğer mühendisliklere göre baya) düşük olması garibime gitti: Yazılım Mühendisliği Taban Puanları 2013 2014
Bu kontenjanlar ve puanlar acaba üniversite bitiminde kolay iş bulabilir miyim diye dedirtmiyor değil ama yazılım mühendisi sayısının az olması da iş bulmada bir artı olabilir.

Bilgisayar mühendisliklerininse baya bir yüksek görülebileceği gibi: Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları 2013 2014
Bunun sebebi Yazılım müh. kavramanın Türkiyede daha yeni oluşmasından dolayıdır. Bir çok vatandaşımız daha bu kavramdan haberdar değil. Dikkat edersen de yazılım mühendislerinin çoğu vakıf üniversitesi, diğerleride M.T.O.K'dur. Buda tercih edecek kişilerde bir negatif bir etki oluşturuyor. Bir diğer faktör ise yazılım müh. bir çok mühendislik dalına göre daha zorlayıcı. Örnek vermek gerekirse bir projem var şuan bitirmek için 3 gündür lab. yatıyordum. Bugün eve geldip 8 saat kadar uyuyup, şimdi tekrar bilgisayarın karıs0ısındayım

Bende Bilgisayar Mühendisliği düşünüyorum fakat şu yazdıklarınız karartıcı oldu sanki vazgeçsem mi bilemedim. Daha 9. sınıftayım önümde uzun bir yok var. Fakat şu var ki işsiz kalmak istemiyorum bu yol boyunca. Ne yapmalıyım başka bir bölüme gitmeyi düşünmeli miyim ?
Bir de İTÜ gibi üniversiteler Bilgisayar Mühendisliği konusunda staj yaparlar mı ? Benim hedefim Microsoft gibi büyük firmalarda çalışmak. Sizce bunun için ne yapmalıyım ?

Kesinlikle bir işi seçerken aldığı maaş ön plan da olmaması gerekir, önemli olan senin o işi sevip sevmediğin ve ileride büyüye bileceğin bir iş olamasıdır.

Ben özel bir şirkette yazılım mühendisiyim aylık 3200 TL alıyorum. Yaptığım iş ise şirkette kullanabilecek yazılımlar üretmek var olan yazılımların devamlılığını korumak. Algoritma , C# , ve ingilizce şart.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı