Bilgisayar ve yazılım mühendisliği farkları nelerdir?

fdhgsd

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Ben yazılım mühendisliği okumak istiyorum. Yani programlamayı çok ayrıntılı olarak görmek istiyorum. Ben şöyle biliyorum: Yazılım mühendisliği sadece yazılıma odaklı, yazılımı ayrıntılı öğretiyor; bilgisayar mühendisliği ise yazılımın yanında donanımı da öğretiyor fakat yazılımı yazılım mühendisliğine göre daha ayrıntısız öğretiyor. Ben bu şekilde biliyorum. Fakat çok araştırmadım. Yazılım mühendisliği ayrı bir bölüm mü, farklı bir bölüm mü, üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyup yazılımı ayrıntılı bir şekilde öğrenebilir miyim yoksa yazılım mühendisliği üniversitesinde mi okumalıyım? Aydınlatırsanız sevinirim.

Merhaba. Ben yazılım mühendisliği okumak istiyorum. Yani programlamayı çok ayrıntılı olarak görmek istiyorum. Ben şöyle biliyorum: Yazılım mühendisliği sadece yazılıma odaklı, yazılımı ayrıntılı öğretiyor; bilgisayar mühendisliği ise yazılımın yanında donanımı da öğretiyor fakat yazılımı yazılım mühendisliğine göre daha ayrıntısız öğretiyor. Ben bu şekilde biliyorum. Fakat çok araştırmadım. Yazılım mühendisliği ayrı bir bölüm mü, farklı bir bölüm mü, üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyup yazılımı ayrıntılı bir şekilde öğrenebilir miyim yoksa yazılım mühendisliği üniversitesinde mi okumalıyım? Aydınlatırsanız sevinirim.

Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği birbirine yakın olsa da bazı önemli farklar vardır. Bilgisayar mühendisliği, yazılımın yanı sıra donanım, ağ sistemleri, işletim sistemleri, bilgisayar mimarisi gibi konuları da kapsar. Yazılım mühendisliği ise daha çok yazılım geliştirme süreçlerine, algoritmalara, yazılım mimarisine ve büyük ölçekli yazılım projelerinin yönetimine odaklanır.

Eğer yalnızca yazılım geliştirmeye yoğunlaşmak ve yazılımın her aşamasını derinlemesine öğrenmek istiyorsan, yazılım mühendisliği senin için daha uygun olabilir. Ancak hem yazılım hem de donanımla ilgili geniş bir bilgiye sahip olmak istiyorsan, bilgisayar mühendisliği daha kapsamlı bir seçenek olacaktır. Türkiye’de bazı üniversitelerde yalnızca bilgisayar mühendisliği bölümü varken, bazıları yazılım mühendisliği programını da sunmaktadır.

Bilgisayar mühendisliği okursan yazılım alanında eksik kalmazsın çünkü müfredatta yazılım dersleri de oldukça kapsamlıdır. Ancak yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme süreçlerine daha fazla odaklanır. Eğer yazılım senin için tek ve kesin hedefse, yazılım mühendisliğini tercih edebilirsin. Fakat bilgisayar mühendisliği okuyarak da yazılım alanında kendini rahatça geliştirebilirsin. Tercih yapmadan önce üniversitelerin ders programlarını karşılaştırmak, hangi bölümün sana daha uygun olduğunu anlaman açısından faydalı olacaktır.

Hemen hemen aynı zaten derslerine girip inceleyebilirsin okulun sitesinden. Yazılım genelde özellerde oluyor. Evet donanım görülmüyor o bölümlerde. Lakin Bilgisayar mühendisinin kodlamayı ayrıntısız görmesi gibi bir durum söz konusu değil. Zaten bu bölümler esasen "Computer Science" dır. Bu bölümün devşirmesi ile üretilmiştir bizde mühendislik olarak geçer. Bilgisayar Mühendisliği okuyup da ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz tabii ki yazılımı. Zaten okulda hiçbir bölümde hiçbir şeyi ayrıntılı göstermezler sana alfabeyi verir kelime kurmayı sen kendin öğrenirsin. Kısacası hangisini seçsem gibi bir kararsızlıkta kalmayın. Sıralamanızın yettiği ve size en uygun olanı seçin aralarında neredeyse fark yok desek yanlış olmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı