Bilgisayar yavaşladı, ne yapılmalı?

Rality

Hectopat
Sıfırlamak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Discord, Steam donuyor uygulama var mı hızlandırma ile ilgili.
işlemci : i3-12100f
Ram : 16 GB
Win 10
SSD

Hocam benimki de yavaşlamıştı dediğinizi yaptım bana da yardımcı olabilir misiniz teşekkürler.
Buyrun Google Drive linki.

Buyurun. @26318 Report.htm

Son düzenleme:
Sıfırlamak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Discord, Steam donuyor uygulama var mı hızlandırma ile ilgili.
işlemci : i3-12100f
Ram : 16 GB
Win 10
SSD
Bilgisayarın klasörlerini kontrol edip temzileyin.
Gereksiz program varsa da kaldırın.

@RedStone18

İlk olarak BIOS'u güncelleyin.

BIOS güncellemesinden sonra sürücüleri güncelleyin.

Windows update güncellemelerini eksiksiz yapın. Ayrıca Microsoft Store güncellemelerini de uygulayın.

Nvidia sürücüsünü NvCleanstall ile güncelleyin. GeForce Experience hem gereksiz işlem çalıştırıyor. Hem de normal kurulum, size gerekli olmayan Nvidia veri toplayan hizmetlerini de yüklüyor.

NvCleanstall sisteme bir uygulama gibi yükleme ayarı da bulunuyor. Bağlantıdaki konuda yorum olarak nasıl yapacağınızı anlattım.

Winget ile sürücü paketleri vb. güncelleyin.

CMD'yi yönetici olarak çalıştırın.

Kod:
winget upgrade --all

Ayrıca Patch My PC uygulaması ile uygulama güncellemelerine de bakabilirsiniz. Ama bu uygulamayı sadece güncellemeleri kontrol etmek için kullanın. Güncellemesi olan uygulamaları kendi arayüzlerinden veya son sürümünü sitelerinden kurulumu kaldırmadan tekrar yükleyerek indirin.

ASUS sistemlerle uyumlu yazılım yerine MSI'ın yazılımını kullanın.

Yani GPU Tweak 3 yazılımını kaldırın.

CCleaner tamamen kaldırın. Faydası yok ayrıca Avast satın aldığından beri sistemi sürekli izleyen bir işlem çalıştırıyor. Bu işlem Avast'a sistem kullanımlarınızı rapor ediyor. Çöp dosya temizliği için Windows 11 depolama ayarını veya Wise Disk Cleaner kullanabilirsiniz. Ama inanın uygulamalara gerek yok. Tarayıcı çöp dosyalarını kendi içerisinden silebilirsiniz. CCleaner dışında bu tarz işlemi olan yazılımlarınız varsa kaldırın.

Lightshot yerine Flameshot öneriyorum. Daha seri güncelleme alıyor, özelleştirilebilen ayarları fazla ve Imgur'a resim yüklüyor. Lightshot'un sitesi çok fazla reklam barındırdığından, birine resim bağlantısı attığınızda sorun yaşayabilir.

Bağlantıda kayıt defteri temizliği hariç önerilen yöntemleri uygulayın.

Ek olarak tarayıcının çerezleri, ön bellek vb. tüm zamanlar olarak silmek de faydalı olabilir. Bu özellikle tarayıcı çok uzun süre temizlenmeyince, bazı sitelerde görsel bozulma ve yavaşlamalar yaşanınca yapılabilir. Tarayıcı için önerdiğim ayar konusuna da göz atın. Tarayıcı bilgisayar kullanımının büyük bir kısmını kapsadığından, onu en ideal şekilde kullanmak faydalı olacaktır.

Norton tarayıcı uzantısı yerine Bitdefender uzantısını kullanın. Norton uzantısı çok kaynak tüketiyor ve sitelerde yavaşlamaya neden oluyor. Bitdefender tarayıcı güvenliği için yeterli olacaktır. Zaten Norton inen dosyaları taradığından bir sorun yaşamazsınız.

@Rality Yakup kendi bilgisayarının raporunu paylaş. Arkadaşın raporunu değil.

Son düzenleme:

şimdi oldumu hocam @26318

@Rality

İlk olarak BIOS'u güncelleyin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonrasında Intel ME sürücüsünü güncelleyin.

Chipset, LAN, Audio, SATA sürücülerini yükleyin.

Ayrıca Asus'un bazı uygulamalarını yükleyebilirsin. Ne işe yaradıklarını bilmediğimden denemesini sana bırakıyorum. Faydalı olduğunu düşündüklerini tutarsın geriye kalanları geri kaldırırsın. Software kategorisinin altında bulunuyor.

Windows update güncellemelerini eksiksiz yapın. Ayrıca Microsoft Store güncellemelerini de uygulayın.

Üst yorumda önerdiğim NvCleanstall, Winget, Patch My PC ve sorunsuz windows makalesindeki yöntemleri de uygulayın.

Defender genel olarak sistem performansına kötü bir etkisi var. Bu sorundan kurtulmak adına Kaspersky antivirüs satın almanızı veya ücretsiz sürümünü kullanmanızı öneririm. Satın almanızı bu arada öneririm. Özel fiyat uyguluyorlar alırken 1 cihaz 2 yıllık almanızı öneririm.

Opera için önerdiğim ayarları GX'e de uygulabilirsin. Konuları düzenli güncelliyorum. Eğer arayüzü değişen bir şey varsa veya fazladan ayar eklendiyse soru sorabilirsin.

Yine benzer şekilde Opera tarayıcısının tüm zamanlar olacak şekilde çerezler, ön bellek dosyaları vb. temizlemeniz de faydalı olacaktır. Bu temizliklernden sonra sitelere girdiğiniz oturumlar kapanacaktır. Eğer parolaları ezberinizde tutuyorsanız sorun yaşayabilirsiniz. Bu tarz durumlar için de Bitwarden gibiğ parola yöneticileri kullanmanızı öneririm.

Opera GX çok istikrarlı bir tarayıcı değil. Onun yerine Chrome veya Edge kullanmanızı öneririm.

Edge kullanıyorum ve size de öneririm. Bunun dışında sistemi hunharca kullanmıyorsunuz.

Son düzenleme:
Hocam sizin kahin olduğunuzdan şüphelenmeye başladım, tarayıcı uzantısından uygulamalara kadar her şeyi bir dosyadan mı çıkardınız?

Norton uzantısını nasıl kaldırırım?
BIOS'u güncellemedim çünkü beta sürümüydü. Normali çıkınca güncelleyeceğim.
Flameshot güzelmiş ama tercihen Lightshot ile devam edeceğim.

Beta önceki sürümünü yükleyin. Şu an yüklü BIOS geçen yılın haziran ayına ait.

Uzantıyı tahmin ettim. Ben de Norton 360 kullanıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…