Bilgisayarım Hacklendi

Önceki iş yerimin başına da böyle bir şey gelmişti. Micro,Cari hesaplar, uygulamalar, müşteri ilişkileri vs. herşey gitmişti. Bir de not vardı. "Geri almak istiyorsanız 15000₺ hesaba para yatırın" Bilgisayarcı teknik ekip geldi üstesinden gelemedi. Antivirüs vs. yoktu. Şansa kurtuldular. 1 hafta öncesi 90Gb lik yedek almış ihracat personeli. O ay arkadaş çift maaş ikramiye almıştı.

Varsa elinizde 2 ncı boş bir HDD işletim sistemini ona temiz şekilde kurun. Virus programida kurduktan sonra asıl HDD nizi sisteme dahil edip tarama yapın. Gerçi bunca yaşımda hala doğru dürüst virüs programı kullanmadigim için pek bilmiyorum bu programları. Herşeye engel olup, virüs bulaştığını söylediği işime yarayacak şeyleri de kullanilamaz hale getirdigi için bir türlü sevemedim, hiç de ihtiyaç duymadım. Umarım çözüm bulunur.

Cryptolocker deniyordu sanırım. Attıkları bir zokayı yutmadan bu çalışmaz. Şirket maillerine faturanızı indirmek için tıklayın benzeri mailler atılıyor. Sevgili bilinçsiz arkadaşlarda .exe uzantılı dosyalarını fatura diye açmak gibi enteresan işlere kalkışıyorlar ve olaylar gelişiyor. O para isteyen arkadaşa ödeme yapsanız bile dosyalarınızın şifrelerini açmayabilir, daha fazla para isteyebilir. O dosyaların üzerine bir su için, ve bundan sonra bir daha bilmediğiniz kaynaklardan gelen özellikle .exe uzantılı dosyaları çalıştırmayın. Antivirüs kullanıp kullanmamakla ilgisi yok bunun ben windows 8 den beri kullanmıyorum başıma da bir iş gelmedi. Temiz bir sistem kurun gitsin. Daha dikkatli olursunuz bundan sonra.

Bu arada eski sürümlerinde bu kriptoların çözülüp dosyaların kurtarılabildiği ile alakalı birşeyler okumuştum. Belki öyle birşey ise kurtarabilme ihtimaliniz vardır. Silmeden önce ufak bi araştırma yapmanızda fayda var.

Tedbirsizliğin zararları. BİM'de soğuk su 50 kuruş. :D

soğuk su elli kuruş- kaspersky kullanıcısı.jpg

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı